Про біржу

Серед розмаїття структур біржового ринку України вагоме місце посідає Товарна біржа “Львівська Універсальна” (ЛУТБ), яка створена за ініціативою брокерських контор товарних бірж України та підприємств, що здійснюють розбудову регіональних аграрно-маркетингових центрів за прикладом РАЦ “Шувар” (м. Львів), який знайшов схвальну підтримку з боку керівництва області та Уряду України.

Діяльність ЛУТБ проводить на підставі Закону України “Про товарну біржу”, чинного законодавства, внутрішніх нормативно-розпорядчих документів ЛУТБ, Угоди з Фондом державного майна України на продаж державного майна, сертифікату суб’єкта оціночної діяльності, Висновку Міністерства аграрної політики України про відповідність щодо надання послуг, пов’язаних з використанням коштів державного бюджету, укладення та реєстрації зовнішньо-економічних контрактів, а також акредитації в ДПА України щодо продажу активів, які перебувають у податковій заставі.

ЛУТБ є членом Союзу бірж України, що дозволяє їй активно співпрацювати з провідними товарними біржами інших регіонів України, запозичувати та адаптувати їх передовий досвід, а також проводити міжбіржові торги, що пришвидшує купівлю-продаж товарів.

Статутний фонд ЛУТБ, який сформовано у повному обсязі, дав можливість виконавчій дирекції ЛУТБ придбати всі необхідні для проведення біржових та аукціонних торгів технічні та програмні засоби, обладнати належним чином офісні приміщення та торговий зал і торгівельні майданчики.

ЛУТБ надає послуги банківським та іншим фінансовим установам з реалізації заставного майна (іпотеки). Працівники, що відповідальні за даний напрямок, мають багаторічний досвід роботи з заставним майном.

Команда працівників біржі та її брокерських контор має попередній позитивний практичний досвід роботи (2002-2012 р.р.) на біржовому ринку з організація і проведення прилюдних біржових торгів та аукціонів з продажу товарних активів та деривативів, які перебувають у податковій заставі, об’єктів рухомого та нерухомого майна, в тому числі об’єктів незавершеного будівництва, а також цілісних майнових комплексів, земельних ділянок несільськогосподарського призначення, сільськогосподарської продукції та матеріально-технічних ресурсів для державних та регіональних потреб. Для запровадження такої діяльності ЛУТБ використовує оригінальні технологічні напрацювання та належне юридичне забезпечення.

ЛУТБ організовує «виїзні» торги із застосуванням пересувного комплексу технічних засобів та відповідного програмного забезпечення. ЛУТБ з 2006 року проводить спеціалізовані та аукціонні торги з реалізації необробленої деревини державних лісогосподарських підприємств та підприємств “Галсільліс” Львівської області, протягом 2007 року ЛУТБ проводила виїзні аукціонні торги з реалізації необробленої деревини державних лісогосподарських підприємств Закарпатської області.

Центральний офіс Товарної біржі “Львівська Універсальна” знаходиться за адресою: м. Львів, пр. Червоної Калини, 36, де ЛУТБ орендує приміщення загальною площею 50 м2. Адміністративний офіс ЛУТБ знаходиться за адресою: м. Львів, пр. В.Чорновола, 63, де ЛУТБ орендує приміщення загальною площею 55 м2.

Офісні приміщення біржі використовуються для персоналу біржі, який забезпечує її функціонування.

В “Регіональному аграрно-маркетинговому центрі “Шувар” ЛУТБ закінчує оснащення торгового залу з торгівельними майданчиками та допоміжними приміщеннями у відповідності до світових стандартів біржової торгівлі.

Додатково ЛУТБ має укладений договір оренди приміщень з Львівською торгово-промисловою палатою на оренду конференц-залу в комплексі з допоміжними приміщеннями, загальною площею 105 м2, який знаходиться за адресою: м. Львів, Стрийський парк, 14 та використовується біржею, як торговий зал.

Протягом 2007 року на ЛУТБ укладено 3425 угод, а обсяг реалізованого майна на ЛУТБ в 2007 році становив 69,1 млн. грн.

Протягом 2008 року на ЛУТБ укладено 1576 угод, а обсяг реалізованого майна на ЛУТБ в 2008 році становив 69,2 млн. грн.

Протягом 2009 року на ЛУТБ укладено 366 угод, а обсяг реалізованого майна на ЛУТБ в 2009 році становив 19,7 млн. грн.

Протягом 2010 року на ЛУТБ укладено 470 угод, а обсяг реалізованого майна на ЛУТБ в 2010 році становив 18,2 млн. грн.

Протягом 2011 року на ЛУТБ укладено 2283 угод, а обсяг реалізованого майна на ЛУТБ в 2011 році становив 400,8 млн. грн.

Протягом 2012 року на ЛУТБ укладено 4224 угод, а обсяг реалізованого майна на ЛУТБ в 2012 році становив 341,9 млн. грн.

Протягом 2013 року на ЛУТБ укладено 3411 угод, а обсяг реалізованого майна на ЛУТБ в 2013 році становив 456,4 млн. грн.