This version of the page http://www.ukrpatent.org/uk (213.160.144.249) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2020-06-24. The original page over time could change.
Укрпатент
Укр Eng
На цей день подій не заплановано Січень Січня Лютий Лютого Березень Березня Квітень Квітня Травень Травня Червень Червня Липень Липня Серпень Серпня Вересень Вересня Жовтень Жовтня Листопад Листопада Грудень Грудня
24.06.2020

Оголошено переможців Всеукраїнського конкурсу «Винахід року 2020»

24 червня 2020 року відбулося оголошення та нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу «Винахід року 2020». Захід проходив в онлайн-режимі за участю представників Укрпатенту, Торгово-промислової палати України та Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Під час трансляції переможці отримали можливість презентувати власні проекти аудиторії.  

Повний відеозапис урочистої церемонії 

Переглянути на YouTube

Переглянути на Facebook

Нагадуємо, конкурс «Винахід року 2020» проводився Державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) спільно з Торгово-промисловою палатою України за підтримки Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України з метою популяризації винахідницької діяльності та привернення уваги вітчизняних і закордонних інвесторів й виробників. 

У 2020 році на конкурс було подано 244 винаходи, які захищені чинними патентами України на винаходи, що видані протягом останніх 5 років. Варто зазначити, що 87 % від загального обсягу конкурсних робіт було подано науковими закладами України.

Конкурс «Винахід року 2020» проходив в три етапи. На  першому етапі протягом лютого 2020 року здійснювався прийом та опрацювання конкурсних матеріалів Робочою групою Укрпатенту. Одночасно проводилась активна інформаційно-рекламна кампанія. Інформацію про Конкурс надсилали засобами електронного зв’язку безпосередньо підприємствам, вищим навчальним закладам, науковим установам та регіональним ТПП України. Також надавалися численні консультації щодо умов участі в Конкурсі, правил підготовки  документів; перевірялися заявочні матеріали на відповідність умовам Конкурсу та здійснювалась їх попередня оцінка за встановленими критеріями.

На другому етапі Експертна рада Укрпатенту провела оцінювання всіх поданих матеріалів за критеріями, встановленими Положенням про Конкурс, та визначила 12 галузевих номінацій, які відповідають найбільш актуальним напрямам інноваційної діяльності: «Будівництво»; «Сучасні промислові технології та нова техніка»; «Енергетика та енергоефективність»; «Екологія»; «Нові речовини і матеріали»; «Технології агропромислового комплексу»; «Медицина»; «Фармацевтика»; «Харчове виробництво»; «Металургія»; «Оборона і державна безпека»; «Переробка промислових та побутових відходів».

На третьому етапі Конкурсна комісія розглянула результати роботи Експертної ради. У зв’язку з установленням Кабінетом Міністрів України на усій території загальнонаціонального карантину, засідання Конкурсної комісії проходило в режимі онлайн. Були  проаналізовані підсумки конкурсу «Винахід року – 2020» і визначені переможці. До уваги бралися «якісні» показники – оригінальність технічного рішення, складність поставленої і вирішеної задачі, соціальна та гуманітарна значущість. 

Висловлюємо подяку всім учасникам цьогорічного конкурсу за цікаві перспективні роботи. Сподіваємося, що з року в рік якість та рівень робіт, поданих на Конкурс, зростатимуть, а держава та бізнес-кола пропонуватимуть можливості для широкого впровадження перспективних розробок у життя, сприятимуть розвитку і популяризації винахідництва в нашій країні.

 

Переможці конкурсу «Винахід року 2020» 

1. Переможець у номінації: «Харчове виробництво»
 
СПОСІБ ВИЗНАЧЕННЯ КУЛЬТУР STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS ЗА ДОПОМОГОЮ ПАРИ СПЕЦИФІЧНИХ ОЛІГОНУКЛЕОТИДНИХ ПРАЙМЕРІВ МЕТОДОМ ПОЛІМЕРАЗНОЇ ЛАНЦЮГОВОЇ РЕАКЦІЇ

Патент на винахід UA 111130 С2

Власник патенту:

ІНСТИТУТ ПРОДОВОЛЬЧИХ РЕСУРСІВ НААН УКРАЇНИ

Винахідники:
Жукова Ярослава Фрідріхівна   
Вакуленко Микола Михайлович   
Науменко Оксана Василівна  
Чуманська Ганна Сергіївна   
Мудрак Тетяна Петрівна

Сучасний генетичний метод визначення культур Streptococcus thermophilus за допомогою пари специфічних олігонуклеотидних праймерів у заквасках, бактеріальних препаратах та ферментованих харчових продуктах дозволяє швидко та ефективно відбирати безпечні технологічні культури Streptococcus thermophilus для виробництва заквасок, бактеріальних препаратів, ферментованих харчових продуктів та здійснювати контролювання їх наявності. 


2. Переможець у номінації: «Нові речовини та матеріали»

СПОСІБ ОТРИМАННЯ МОДИФІКОВАНОГО АКТИВНОГО КАТОДНОГО МАТЕРІАЛУ ДЛЯ ЛІТІЙ- ІОННИХ АКУМУЛЯТОРІВ

Патент на винахід  UA 113443 С2

Власник патенту:
ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД "УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ХІМІКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ"

Винахідники:
Максюта Ірина Мечеславівна, 
Маркевич Олександр Васильович, 
Недужко Людмила Іванівна, 
Задерей Неля Дмитрівна, 
Шембель Олена Мойсіївна.

Винахід призначений для отримання модифікованого активного катодного матеріалу для літій- іонних акумуляторів, в яких LiMn2О4 є активним матеріалом позитивного електрода. Спосіб забезпечує підвищення розрядної ємності і стабільності циклування позитивного електрода в літій-іонних акумуляторах. Запропонований винахід є технологічним, легко управляється, не потребує використання дефіцитних матеріалів та суттєвих витрат виробництва для впровадження. 


3. Переможець у номінації: «Будівництво»

ЗВ'ЯЗУЮЧЕ 

Патент на винахід  UA 116303 С2

Власник патенту:
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ "ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА"

Винахідники:
Саницький Мирослав Андрійович,
Кропивницька Тетяна Павлівна,
Круць Тарас Миколайович,
Іващишин Ганна Степанівна.

Винахід стосується виготовлення будівельних розчинів. Синергічне поєднання тонкодисперсних активних мінеральних добавок, наповнювачів та комплексних хімічних добавок в зв'язуючому забезпечує одержання однорідних розчинних сумішей підвищеної рухливості, в яких відсутнє водовідділення, що не розшаровуються при зберіганні на місці будови, а введення прискорювача тверднення дозволяє прискорити процеси раннього структуроутворення, що забезпечує одержання будівельних розчинів підвищеної ранньої та марочної міцності.


4. Переможець у номінації: «Технології агропромислового комплексу»

СПОСІБ СЕПАРАЦІЇ З ДОДАТКОВИМ ОЧИЩЕННЯМ ЗЕРНОВОГО МАТЕРІАЛУ ТА АЕРОДИНАМІЧНИЙ СЕПАРАТР «САД» ДЛЯ ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЇ

Патент на винахід  UA 116073

Власник патенту:
Сухін Володимир Степанович
Чорнобай Ірина Володимирівна
Калічава Геннадій Тамазійович 

Винахідники:
Сухін Володимир Степанович
Чорнобай Ірина Володимирівна
Калічава Геннадій Тамазійович 

 

5. Переможець у номінації: «Металургія»

СПОСІБ ДИФУЗІЙНОГО ХРОМУВАННЯ СТАЛЕВИХ ВИРОБІВ

Патент на винахід  UA 119296 С2

Власник патенту:
Стецько Андрій Євгенович

Винахідник:
Стецько Андрій Євгенович

Винахід призначений для створення способу хіміко-термічної обробки деталей для їх поверхневого зміцнення. За рахунок удосконалення рецептури хімічного покриття та додаткового введення дифузійного хромування з ізотермічною витримкою забезпечують формування на поверхні деталей композитного зміцненого шару товщиною 200 мкм та усередненою мікротвердістю 13 ГПа, що значно підвищує зносостійкість та ресурс роботи сталевих деталей.
 

6. Переможець у номінації:  «Фармацевтика»

ЗАСІБ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ГЕПАТИТУ С ЛЮДИНИ

Патент на винахід  UA 119584 С2

Власник патенту:
ІНСТИТУТ БІОХІМІЇ ІМ. О.В. ПАЛЛАДІНА НАН УКРАЇНИ

Винахідники:
Гула Надія Максимівна   
Чумак Анатолій Андрійович   
Бердишев Андрій Геннадійович   
Косякова Галина Василівна   
Горідько Тетяна Миколаївна   
Мегедь Олена Федорівна  
Асмолкова Валентина Сергіївна   
Порва Юлія Іванівна   
Рибалко Світлана Леонтіївна  
Дядюн Світлана Терентівна   
Старосила Дарія Борисівна

Розроблений новий засіб для лікування вірусного гепатиту С людини, який є високоефективним, має комбіновану антивірусну та гепатопротекторну дію, є нетоксичним для людини та тварин, не потребує допоміжних речовин та має значно нижчу собівартість порівняно з існуючими лікарськими засобами іноземного виробництва.


7. Переможець у номінації: «Екологія»

КОМПЛЕКСНИЙ АКТИВАТОР АЦЕТОНО-БУТИЛОВОГО БРОДІННЯ НА ОСНОВІ ШТАМІВ БАКТЕРІЙ РОДУ CLOSTRIDIUM

Патент на винахід  UA 120695 С2

Власник патенту:

ІНСТИТУТ МІКРОБІОЛОГІЇ І ВІРУСОЛОГІЇ 
ІМ. Д.К. ЗАБОЛОТНОГО НАН УКРАЇНИ

Винахідники:
Скроцький Сергій Олександрович    
Хоменко Людмила Анатоліївна  
Василюк Ольга Миколаївна  
Войчук Сергій Іванович

Комплексний активатор для зброджування нетрадиційних субстратів, що є відходами виробництв, наприклад дерево-листяної стружки та підсирної сироватки, для отримання спиртів, методом його прямого внесення, не потребує попередньої підготовки.

 

8. Переможець у номінації: «Сучасні промислові технології нова техніка»
 
ТАРАН МОДУЛЬНИЙ

Патент на винахід UA 121034 C2

Власник патенту:
ДЕРЖАВНИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ІНСТИТУТ МВС УКРАЇНИ

Винахідники:
Криволапчук Володимир Олексійович UA   
Проценко Тарас Олександрович UA   
Смерницький Дем'ян Вікторович UA   
Кучинський Юрій Дмитрович UA   
Филь Руслан Сергійович

Запропонований винахід дозволяє забезпечити руйнування перешкод із різноманітних матеріалів (метал, деревина, скло та ін.), а також дверей, що відчиняються всередину приміщення. Таран має певні особливості конструкції, що відрізняють його від вже існуючих та надають йому реальні переваги, а саме: 
дозволяють збільшити енергію удару по перешкоді та в момент удару рівномірно розподіляти навантаження; дають можливість уніфікувати деталі насадок та забезпечити подальшу модернізацію тарана; забезпечують більш точне нанесення удару; дають можливість змінювати позицію кисті руки під час замаху тараном, що зменшує її травмування у цей час, а також надійно утримувати в руках таран, поглинати вібрацію в момент удару та забезпечити зручність у користуванні; забезпечують можливість збільшити жорсткість конструкції в цілому та покращити захист від пошкоджень, а також збільшити опір основи та самих пластин до деформації, які виникають в момент удару; наявність у конструкції тарана чотирьох змінних насадок дозволяє застосовувати  їх різні варіанти залежно від конструкції й матеріалу перешкоди.


9. Переможець у номінації: «Медицина»

СПОСІБ ЛІКУВАННЯ КАЛЬЦИНОВАНОГО АОРТАЛЬНОГО СТЕНОЗУ

Патент на винахід  UA 111928 С2

Власник патенту:
ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ІНСТИТУТ СЕРЦЯ  МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ»

Винахідники:
Тодуров Борис Михайлович   
Марковець Андрій Вікторович   
Шевченко Віктор Олександрович   
Ковтун Гаврило Ігорович   
Іванюк Анатолій Вікторович

Винахід призначений для лікування кальцинованого аортального клапана неревматичного походження (стеноз аортального клапана -САК). Новий спосіб дозволяє продовжити життя хворому на САК, адже медикаментозна терапія хворих на САК є безперспективною та половина пацієнтів з САК вмирають у період до 2 років після початку появи симптомів хвороби.


10. Переможець у номінації:  «Енергетика та енергоефективність»

СПОСІБ ОДЕРЖАННЯ ВИСОКОКАЛОРІЙНОГО БІОПАЛИВА

Патент на винахід  UA 116663 С2

Власник патенту:
ІНСТИТУТ ТЕХНІЧНОЇ ТЕПЛОФІЗИКИ НАН УКРАЇНИ

Винахідники:
Снєжкін Юрій Федорович
Корінчук Дмитро Миколайович
Безгін Микола Миколайович

Винахід належить до теплоенергетики, відновлюваних джерел енергії, технологій переробки відходів лісозаготівлі, сільськогосподарської та деревообробної промисловості. Технічне рішення дозволяє зменшити питомі енерговитрати та собівартість готової продукції, та одержати висококалорійне екологічно чисте біопаливо.


11.Переможець у номінації: «Оборона та державна безпека»

СПОСІБ ОПТИКО-АКУСТИЧНОЇ ПЕЛЕНГАЦІЇ ТА ГРУПОВОЇ ПРОТИДІЇ ВОРОЖИМ БЕЗПІЛОТНИМ ЛІТАЛЬНИМ АПАРАТАМ 

Патент на винахід UA 119692 C2

Власник патенту:

МІЖНАРОДНИЙ НАУКОВО-НАВЧАЛЬНИЙ ЦЕНТР ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА СИСТЕМ НАН ТА МОН УКРАЇНИ

Винахідники:   
Гриценко Володимир Ілліч   
Богачук Юрій Петрович  
Шепетуха Юрій Михайлович   
Волков Олександр Євгенович

Технічне рішення характеризується своєю значущістю та дозволяє приймати обґрунтовані та своєчасні рішення стосовно вибору та впровадження ефективних способів захисту контрольованого повітряного простору від ворожих безпілотних літальних апаратів.

Задача своєчасного виявляння безпілотних літальних апаратів (БПЛА) залишається актуальною, але характеризується своєю підвищеною складністю, оскільки існуючі технології пеленгації цілей зазвичай не придатні для виявляння саме БПЛА . 
Винахід вирішує таку задачу шляхом розробці схеми керування польотом та пеленгацією цілі групи БПЛА, що призначені для виявляння ворожих БПЛА у повітряному просторі. 


12. Переможець у номінації:  «Переробка промислових і побутових відходів»

МІКРОБІОЛОГІЧНИЙ СПОСІБ ОЧИСТКИ ВОДИ ВІД ЦИКЛІЧНИХ АРОМАТИЧНИХ КСЕНОБІОТИКІВ

Патент на винахід  UA 120325 С2

Власник патенту:
ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І.І. МЕЧНИКОВА

Винахідники:
Іваниця Володимир Олексійович
Гудзенко Тетяна Василівна
Горшкова Олена Георгіївна
Волювач Ольга Вячеславівна
Конуп Ігор Петрович
Бєляєва Тамара Олексіївна
Баранов Олександр Опанасович

Винахід стосується обробки промислових і стічних вод, а саме мікробіологічної очистки води від циклічних ароматичних ксенобіотиків, зокрема від N-цетилпіридинію бромистого і фенолу, і може бути використаний для очистки стоків фармацевтичних підприємств, медичних закладів, хімічного виробництва, нафтопереробної та інших підприємств. Технічне рішення підвищує екологічну безпеку, зменшує енергетичні витрати, спрощує технологію процесу очистки, знижує собівартість технології та зменшує забруднення довкілля.


УЧАСНИКИ-ДИПЛОМАНТИ КОНКУРСУ «ВИНАХІД РОКУ 2020»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24.06.2020

ВОІВ запрошує на вебінари 25 червня

Всесвітня організація інтелектуальної власності запрошує долучитися до вебінарів, які відбудуться 25 червня 2020 року:

Використання Менеджера товарів і послуг Мадридської системи для складання переліку товарів і послуг (25 червня, 15-00 за Києвом (14-00 за женевським часом), мова вебінару - російська). Захід розрахований як на досвідчених, користувачів Мадридської системи, так і на початківців.

Огляд послуг ВОІВ: міжнародні системи реєстрації прав інтелектуальної власності, механізми альтернативного вирішення спорів, глобальні бази даних і новітні інструменти для економіки знань (25 червня, 10-00 за Києвом (09-00 за женевським часом), мова вебінару - англійська).

23.06.2020

Київські льодяники від кашлю – столітній бренд, засекречений винахід

Як саме презентував споживачам та ринку лікувальні льодяники власного виробництва київський кондитер і ресторатор Бернард Семадені? Пропонуємо до ознайомлення цікавий та пізнавальний матеріал від завідувачки Музею правової охорони інтелектуальної власності Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» Антоніни Ферчук.

 

 

23.06.2020

ПОВІДОМЛЕННЯ про особливості листування з Державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» в період карантину

ПОВІДОМЛЕННЯ
про особливості листування
з Державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» в період карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2

19.03.2020 на веб-сайті Укрпатенту оприлюднено Повідомлення про організацію роботи в Державному підприємстві «Український інститут інтелектуальної власності» в умовах запобігання поширенню в Україні гострої респіраторної хвороби COVID-19 (https://ukrpatent.org/uk/news/main/ukrpatent-quarantine-19032020) (далі – Повідомлення від 19.03.2020).

У зв’язку з установленням з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, з 22 травня 2020 р. до 31 липня 2020 р. на території, зокрема м. Києва, Київської області, із урахуванням епідемічної ситуації в регіоні, карантину, продовженням на всій території України дії карантину, встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 р. № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

У зв’язку з цим, організація роботи Укрпатенту до 31 липня 2020 р. продовжуватиметься відповідно до Повідомлення від 19.03.2020.

Враховуючи численні запити, звернення, пропозиції заявників та власників прав інтелектуальної власності, представників у справах інтелектуальної власності стосовно подання документів на електронну адресу office@ukrpatent.org Укрпатенту під час дії карантину, звертаємо увагу на наступне.

Як зазначено в пункті 2 Повідомлення від 19.03.2020, приймання документації, за виключенням заявок на об’єкти промислової власності, на час карантину здійснюватиметься, зокрема, на електронну адресу Укрпатенту office@ukrpatent.org. 

Повідомляємо, що подальше подання таких документів в оригіналі не вимагається.

Разом з тим, заявки на об’єкти промислової власності (далі – ОПВ), заяви про публікацію та внесення до реєстру відомостей про передачу права власності на ОПВ повністю або частково, про зміну заявника внаслідок передачі права на одержання охоронних документів, власне документи про передачу права, заяви власників про відмову від охоронних документів повністю або частково, довіреності відповідно до чинного законодавства подаються в оригіналі на папері з використанням поштового зв’язку або через системи подання електронних заявок СПЕЗ-1, СПЕЗ-2, систему електронної взаємодії закладу експертизи (СЕВ ЗЕС) з дотриманням вимог Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг».

Ураховуючи досвід Укрпатенту, отриманий в умовах роботи карантину, стосовно приймання документації, передбаченої пунктом 2 Повідомлення від 19.03.2020, на електронну адресу office@ukrpatent.org, звертаємося до всіх заінтересованих сторін з проханням:

  • направляти таку документацію в форматі PDF;
  • формувати одне окреме клопотання, запит, відповідь, тощо в одному окремому файлі PDF, який має стосуватися одного ОПВ.

Що стосується міжнародних заявок, відповідно до електронного повідомлення ВОІВ від 27.03.2020, з метою покращення комунікації з ВОІВ через Madrid Office Portal до заявників та представників висловлюється прохання зазначати у міжнародних заявках їх електронні адреси.

Бажаємо здоров’я!
Бережіть себе і своїх рідних!


 

22.06.2020

24 червня відбудеться фінал Всеукраїнського конкурсу «Винахід року 2020»

24 червня 2020 року під час онлайн-заходу відбудеться оголошення та нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу «Винахід року 2020». 

Онлайн-трансляція фіналу конкурсу «Винахід року 2020» розпочнеться 24 червня 2020 року об 11:00 на сторінці Український інститут інтелектуальної власності - Укрпатент. 

Переможці у відповідних номінаціях під час своїх виступів представлять власні проекти та винаходи. 

Нагадуємо, що мета конкурсу «Винахід року» - стимулювати винахідницьку діяльність, привернути увагу до українських розробок; знайти та показати найбільш перспективні винаходи останніх років та побудувати ефективну систему зв’язків винахідників з міжнародними та національними інвесторами, промисловістю, бізнесом.

Актуальні новини та деталі заходу - за посиланням.

 

 

 

22.06.2020

Анонс онлайн-заходів 22 - 26 червня

Відділення розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) анонсує онлайн-заходи, які відбудуться у період з 22 по 26 червня 2020 року.

Ср 24 червня Фінал конкурсу "Винахід року 2020" - пряма трансляція буде доступна на сторінці Facebook
Пт 26 червня IP for Children: Великі мрійники-винахідники - в рамках формату IP for Children: Dreams come true! – Епізоди про ідеї, винаходи та творчість для дітей та батьків

 

Слідкуйте за анонсами подій та реєструйтеся!

До зустрічі онлайн!
 

17.06.2020

Підписано меморандум про співпрацю між Укрпатентом та Луганським державним медичним університетом 

17 червня 2020 року підписано меморандум про співпрацю між Державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) та Державним закладом «Луганський державний медичний університет» (ЛДМУ). Головною метою меморандуму є поглиблення співпраці з популяризації інтелектуальної власності та питань, пов’язаних з правовою охороною об’єктів ІВ у медичній сфері.

Також під час урочистого заходу, який відбувся в онлайн-форматі, підписано угоду про створення Центру підтримки технологій та інновацій (TISC) на базі Луганського державного медичного університету (ЛДМУ). 

Зазначені документи підписали в.о. Генерального директора Укрпатенту Наталія Петрова та в.о. ректора Луганського державного медичного університету Ігор Іоффе.

Створення центру TISC ЛДМУ відбувається в рамках імплементації Меморандуму про взаєморозуміння між Всесвітньою організацією інтелектуальної власності та Міністерством економічного розвитку і торгівлі України щодо створення мережі Центрів підтримки технологій та інновацій в Україні.

Окрім цього запланована спільна робота над розвитком та підтримкою технологій та інновацій, правової охорони ІВ у сфері науки та медицини; організація спільних заходів та робочих зустрічей; залучення спеціалістів (експертів) та підвищення їх обізнаності з питань правової охорони ІВ а також інші напрями співробітництва. 

У заході також взяли участь:  директор з питань розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності Укрпатенту Данило Цьвок, начальник відділення розвитку відносин у сфері ІВ Укрпатенту Касим Величко, заступник начальника відділу забезпечення функцій мережі центрів підтримання технологій, керівник проекту TISC в Україні, відділення розвитку відносин у сфері ІВ Укрпатенту Сергій Брудняк,  професіонал з інтелектуальної власності відділу забезпечення функцій мережі центрів підтримання технологій, фахівець проекту TISC Андрій Зозулюк, завідувач кафедри мікробіології, вірусології та імунології ЛДМУ Ігор Гайдаш, завідувач кафедри медичної хімії ЛДМУ Ганна Сєдих, доцент кафедри медичної та біологічної фізики, медичної інформатики та біостатистики ЛДМУ Віталій Гончаров, директор ГО «ГОУЛОКАЛ» Ігор Комендо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16.06.2020

Прийнято закон щодо створення Національного органу інтелектуальної власності

16 червня 2020 року Верховною Радою України прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності». Відповідний законопроєкт (№2255) ухвалено у другому читанні та в цілому. 

Закон передбачає створення Національного органу інтелектуальної власності України (НОІВ) як юридичної особи публічного права (державної організації), що належить до сфери управління Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства (Мінекономіки).

Згідно із Законом: "Національний орган інтелектуальної власності (далі - НОІВ) – державна організація, що входить до державної системи правової охорони інтелектуальної власності, визначена на національному рівні Кабінетом Міністрів України як така, що здійснює повноваження у сфері інтелектуальної власності, визначені цим Законом, іншими законами у сфері інтелектуальної власності, актами центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, та статутом, і має право представляти Україну в міжнародних та регіональних організаціях".

Функції НОІВ виконує юридична особа публічного права (державна організація), утворена центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, та визначена Кабінетом Міністрів України.

Законом визначаються повноваження органу та порядок його створення

У Пояснювальній записці до законопроєкту №2255 зазначено, що відповідна державна організація буде створена на базі Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності». 

Підсумки голосування - за посиланням.

Джерело: Верховна Рада України
 

 

 

 

Новини

24 червня 2020
Оголошено переможців Всеукраїнського конкурсу «Винахід року 2020»
24 червня 2020
ВОІВ запрошує на вебінари 25 червня
23 червня 2020
Київські льодяники від кашлю – столітній бренд, засекречений винахід
23 червня 2020
ПОВІДОМЛЕННЯ про особливості листування з Державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» в період карантину
22 червня 2020
24 червня відбудеться фінал Всеукраїнського конкурсу «Винахід року 2020»
Усі новини
Популярне на сайті

Всеукраїнський конкурс «Винахід року 2020»

З метою популяризації винахідницької діяльності та привернення уваги вітчизняних і закордонних інвесторів й виробників, за підтримки Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент), спільно з Торгово-промисловою палатою України  проводить Всеукраїнський конкурс «Винахід року 2020» (далі - Конкурс).

До участі в Конкурсі запрошуються підприємства, установи, організації, дослідницькі групи незалежно від їх відомчої підпорядкованості та місцезнаходження, а також винахідники й розробники (фізичні та юридичні особи). У ході Конкурсу будуть розглянуті винаходи, які захищені чинними патентами України на винаходи, що видані протягом останніх 5 років.
 
Детальна інформація про умови участі у Конкурсі розміщена на веб-сайтах: www.ukrpatent.org, www.iіі.ua, www.ucci.org.ua.  

АНКЕТА в форматі  doc або   Google форма
ЗАЯВА в форматі  doc або   Google форма
ПОЛОЖЕННЯ

Прийом матеріалів триватиме до 29 лютого 2020 року на e-mail: konkurs2020@ukrpatent.org
 
За додатковою інформацією можна звертатися у Відділення патентно-інформаційних послуг, консультацій та сприяння інноваційній діяльності Укрпатенту за адресою: бульвар Лесі Українки, 26, м. Київ, 01133, тел.: (044) 494-06-66, (044) 494-06-60, e-mail: konkurs2020@ukrpatent.org.

 

Детальніше
Корисно знати

Безоплатні навчальні та довідкові матеріали ВОІВ та ЄПВ

Віртуальні навчально-інформаційні семінари ЄПВ з патентної інформації

ЄПВ здійснило публікацію програми вебінарів й інтерактивних навчальних курсів з патентної інформації на 2020 рік. Всі заходи безоплатні та здійснюються в режимі онлайн. Реєстрація для участі у будь-якому вебінарі здійснюється за адресою: https://epo.webex.com/mw3300/mywebex

Нижче наведено дати та час проведення вебінарів, що відбудуться у 2020 році.

Дата і час (за Києвом)
Назва
21.01.2020
1100
Патентні сімейства
22.01.2020
1100
Ознайомлення з новим Espacenet
28.01.2020
1100
База даних правового статусу INPADOC - основна
29.01.2020
1130
Новий Espacenet: розширені функції
11.02.2020
1100
PATSTAT онлайн
04.03.2020
1130
Ознайомлення з Європейським патентним реєстром
11.03.2020
1130
Систематизація інформації щодо EР та СPC як пов’язаних даних
09.06.2020
1600
Розширення та коригування строку дії SPC: захист понад 20 років у Європі, США та Азії: 
1. ЄС та США
16.06.2020
1600
Розширення та коригування строку дії SPC: захист понад 20 років у Європі, США та Азії: 
2. Китайський Тайбей, Сінгапур та оновлення щодо Китаю
23.06.2020
1600
Розширення та коригування строку дії SPC: захист понад 20 років у Європі, США та Азії:
3. Корея та Японія
16.09.2020
1130
Доступ до судових рішень щодо патентів стосовно всієї Європи через ECLI (European Case Law Identifier)
16.09.2020
1530
PATSTAT онлайн
29.09.2020
1530
Всесвітня база даних правового статусу INPADOC - основна
07.10.2020
1130
Ознайомлення з Європейським патентним реєстром
13.10.2020
1530
Патентні сімейства
24.11.2020
1600
Патентна інформація з регіону АSЕАN - патентні системи, пошук та документація:
1. Сінгапур та Малайзія
25.11.2020
1100
Всесвітня база даних правового статусу INPADOC - розширена
01.12.2020
1600
Патентна інформація з регіону АSЕАN – патентні системи, пошук та документація:
2. Таїланд та Індонезія
09.12.2020
1600
Патентна інформація з регіону АSЕАN - патентні системи, пошук та документація:
3. В'єтнам, Філіппіни та М'янма

 

З переліком усіх проведених і запланованих ЄПВ вебінарів з тематики, що стосується патентної інформації можна ознайомитися за адресою https://epo.org/pi-training .

Якщо ви пропустили один із вебінарів, не хвилюйтесь, більшість з них будуть доступні у форматі відеозапису протягом одного місяця після їх проведення. Необхідно перейти на https://epo.org/pi-videos та вибрати вебінар, який вас зацікавив.

Джерело інформації:  Patent Information News 4 /2019

 

Віртуальні навчально-інформаційні семінари ВОІВ з тематики РСТ

ВОІВ щороку організовує безоплатні віртуальні семінари (вебінари), присвячені питанням, пов’язаним із системою РСТ. Мета цих вебінарів полягає в інформуванні користувачів у всьому світі про останні досягнення, зміни та оновлення в системі РСТ.

Нижче наведено перелік вебінарів, проведення яких заплановано на перше півріччя 2020 року.

 

 Дата і час
(за Києвом)
 Мова  Тема  
 10.03.2020
1830-1930
 12.03.2020
930-1030
 англійська PATENTSCOPE для експертів реєстрація
  21.04.2020
1830-1930
 23.04.2020
930-1030
 англійська Пошуки в галузі хімії у PATENTSCOPE реєстрація
  05.05.2020
1830-1930
07.05.2020
930-1030
 англійська Інструменти перекладу, доступні в PATENTSCOPE реєстрація
  16.06.2020
1830-1930
  18.06.2020
930-1030
 англійська Список результатів у PATENTSCOPE реєстрація

 

З переліком усіх проведених і запланованих ВОІВ вебінарів з тематики РСТ, а також з відповідними матеріалами (зокрема, слайд-презентаціями PowerPoint) можна ознайомитися на офіційному веб-сайті ВОІВ: (https://www.wipo.int/pct/en/seminar/webinars/index.html)
 

Джерело інформацїї: PCT Newsletter  No. 02/2020

 

Детальніше
Головна подія

23 червня , 2020

Про листування з Укрпатентом під час карантину

До вашої уваги повідомлення про особливості листування з Державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» в період карантину.

Всі події

ПОКАЗНИКИ

Травень 2019 Травень 2020

Винаходи

382
231

Корисні моделі

1093
374

Промислові зразки

285
142

Знаки для товарів і послуг

3468
2818

Усього надійшло

5228
3565
ПН
ВТ
СР
ЧТ
ПТ
СБ
НД
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Календар

24

Червня , 2020

На цей день подій не заплановано

Всі події