This version of the page http://iec-expo.com.ua/zb-2017.html (185.68.16.177) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2020-04-18. The original page over time could change.
Виставка «ЗБРОЯ ТА БЕЗПЕКА - 2017» Київ МВЦ

Україна, 02002, Київ, Броварський проспект, 15
тел./факс: +38 (044) 201-11-61

  • Звіт
    • Тематика виставки
      • Для військових та правоохоронних підрозділів
      • Для цивільного населення
    • Офіційна підтримка
    • Перелік учасників
    • Програма
    • Новини з виставки
    • Фотозвіт

ЗВІТ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ПРОВЕДЕННЯ
XIV МІЖНАРОДНОЇ СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ ВИСТАВКИ
ЗБРОЯ ТА БЕЗПЕКА - 2017

Про виставку офіційно:


ТУРЧИНОВ О.В.
Секретар Ради національної безпеки і оборони України

Саме такі заходи стимулюють розвиток вітчизняного оборонпрому та об’єднання підприємств різних країн для вирішення конкретних завдань оборони і безпеки. Ця виставка є відкритою платформою для дискусій, обміну досвідом, інтеграції і кооперації з метою створення нових інноваційних проектів та сучасних технологій. Що стосується експонатів, ви могли все побачити і зробити свої висновки щодо масштабів і значення Міжнародної спеціалізованої виставки "Зброя та безпека".


АВАКОВ А.Б.
Міністр внутрішніх справ України

Це захід, який створює великі можливості для ознайомлення з останніми досягненнями наукової й конструкторської думки в царині військової і спеціальної техніки. Насичена й різнопланова програма форуму, що включає презентації інноваційних рішень, переговори, дружні зустрічі тощо, спрямована на ведення безпосереднього конструктивного діалогу, встановлення партнерських стосунків та налагодження ділових зв’язків між його учасниками. Переконаний, що цьогоріч виставка "Зброя та безпека" розширить перспективи для обміну передовим досвідом, сприятиме розвитку партнерських відносин України з іноземними державами у сфері боротьби зі злочинністю, тероризмом, іншими сучасними викликами й загрозами.


ПОЛТОРАК С.Т.
Міністр оборони України, генерал армії України

Ця виставка - не просто демонстрація досягнень, а ще й можливість прямого діалогу промисловості з військовими фахівцями для опрацювання спільних підходів до створення перспективних зразків озброєння та військової техніки. Участь у виставці іноземних компаній надасть можливості комплексного підходу до використання досягнень вітчизняних та іноземних виробників у галузі створення спеціальних технічних засобів та озброєння. Міністерство оборони України розглядає зазначені виставкові заходи як головний демонстраційний майданчик для ознайомлення з новітніми системами та зразками продукції, що сприятиме переоснащенню Збройних сил України озброєнням, військовою та спеціальною технікою, які відповідають останнім тенденціям світового ринку озброєння, а також розширенню взаємовигідного військово‑технічного співробітництва з учасниками заходу.


АЛЛЕРОВ Ю.В.
Командувач Національної гвардії України, генерал‑лейтенант

На виставці можна побачити чудові екземпляри техніки виробництва України, яка конкурує, а в деяких випадках краща, ніж інші зразки іноземного виробництва. Тут ми побачили виробників з країн Європи, Азії, зацікавлених осіб, які готові придбати українську військову техніку. Можу сказати, що з кожним роком рівень цієї виставки підвищується. Дуже приємно, що частка продукції, яка виробляється ОПК нашої країни, стоїть на озброєнні Національної гвардії України і є однією з найкращих у світі, забезпечуючи виконання службово‑бойових завдань підрозділами НГУ.


БРОВЧЕНКО Ю.П.
Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України

Сьогодні взяв участь у відкритті чергової міжнародної виставки "Зброя та безпека - 2017". Масштаби цьогорічної події вражають. Я встиг не тільки на власні очі пересвідчитися у потужності українського ОПК, а й поспілкуватися з міжнародними партнерами України. Всім раджу відвідати цей захід!


З 10 по 13 жовтня 2017 р. на території Міжнародного виставкового центру відбулися ХІV Міжнародна спеціалізована виставка "Зброя та безпека - 2017" та ХVI Міжнародний виставковий форум "Технології захисту - 2017". Вже кілька років поспіль виставки символічно проводяться напередодні Дня захисника України в єдиному форматі.

В урочистій церемонії відкриття взяли участь:
Секретар Ради національної безпеки та оборони України - Турчинов Олександр Валентинович
Міністр внутрішніх справ України - Аваков Арсен Борисович
Міністр оборони України - генерал армії України Полторак Степан Тимофійович
Міністр інфраструктури України - Омелян Володимир Володимирович
Федеральний Міністр оборонної промисловості Ісламської Республіки Пакистан - Рана Танвір Хуссейн
Заступник Міністра Національної оборони Республіки Польща - Бартош Ковнацькі
Голова Підсекретаріату оборонної промисловості Міністерства національної оборони Туреччини - Ізмаїл Демір
Помічник заступника державного Міністра оборони Об’єднаних Арабських Еміратів - генерал‑майор Абдалла А. Аль Хашмі
Генеральний директор ТОВ "Міжнародний виставковий центр" - Ткаченко Анатолій Вікторович

Почесні гості, котрі були присутні на урочистій церемонії відкриття:
Командувач Національної гвардії України - генерал-полковник Аллеров Юрій Володимирович
Голова Державного космічного агентства України - Дегтяренко Павло Глібович
Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій - Чечоткін Микола Олександрович
Заступник Міністра економічного розвитку та торгівлі України - Бровченко Юрій Петрович
Заступник Міністра освіти і науки України - Гребa Роман Володимирович
Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони - Пашинський Сергій Володимирович
а також посли іноземних держав, військові аташе, акредитовані в Україні, та інші почесні гості.

Офіційні делегації, що взяли участь у роботі виставки:
1. Польща: голова делегації - заступник Міністра національної оборони Бартош Ковнацькі
2. Пакистан: голова делегації - Федеральний Міністр оборонної промисловості Рана Танвір Хуссейн
3. Туреччина: голова делегації - Голова Підсекретаріату оборонної промисловості Міністерства національної оборони Ізмаїл Демір
4. ОАЕ: голова делегації - помічник заступника державного Міністра оборони генерал‑майор Абдалла А. Аль Хашмі
5. Литва: голова делегації - директор Департаменту генеральних можливостей та озброєння Міністерства національної оборони полковник Валдас Шіаучіюліс
6. Бразилія: голова делегації - Командувач Центру кібероборони Командування кібероборони Департаменту науки і технологій Генерального штабу Збройних сил Бразилії бригадний генерал Жайме Октавіо де Алешандре Кедроза
7. Бангладеш: голова делегації - старший ейр коммандер (еквівалент - бригадний генерал) А.М.Г. Єаздані

Роботу виставки висвітлювали 173 представників ЗМІ із 112 акредитованих медіаресурсів, в тому числі з 14 іноземних, серед яких Jane’s Defence Weekly, Army Recognition, France Press, C4Defence, BBC News, European Security and Defence Mittler Report Verlag, TRT World, Phoenix Satellite Television Holdings Limited, інтернет‑портал Defence24.pl та інші.

Програму виставок склали 22 науково‑практичні та презентаційні заходи.

Формат спільного проведення перетворив виставки на масштабний міжнародний бізнес - науковий форум, присвячений повному комплексу питань безпеки держави та суспільства. В цілому 2 виставкові заходи розмістилися на площі понад 24 000 кв.м, з них 21 000 кв.м у трьох павільйонах та більше 3 000 кв.м на відкритих майданчиках.

Загальна кількість учасників - 425 підприємств, в т.ч. 36 іноземних з 13 країн (Польща, Чехія, Канада, Туреччина, Китай, Італія, Пакистан, Швейцарія, ОАЕ, США, Ізраїль, Франція, Німеччина).

В дні роботи заходів Міжнародний виставковий центр відвідало більше 19 000 спеціалістів, в т.ч. представники більше ніж 100 іноземних компаній з приблизно 50 країн. Найбільше спеціалістів відвідали виставку з Туреччини, Польщі, Чехії, Литви, Пакистану, Румунії, Китаю, Німеччини, США та ОАЕ.

Безпосередньо у виставці "Зброя та безпека - 2017" взяли участь 375 підприємств, в тому числі 33 іноземних з 12 країн (Польща, Чехія, Туреччина, Китай, Італія, Пакистан, Швейцарія, ОАЕ, США, Ізраїль, Франція, Німеччина). Учасники презентували продукцію в двох основних сегментах:
- озброєння та військова техніка для армії і правоохоронних органів
- зброя та супутня продукція для цивільного населення.

Оборонно-промисловий комплекс України був представлений у наступних форматах:
1. Експозиції профільних міністерств і відомств:
- Міністерство внутрішніх справ України
- Міністерство оборони України
- Міністерство освіти і науки України
- Служба безпеки України
2. Колективні експозиції об’єднань профільних підприємств:
- ДК "Укроборонпром"
- ГО "Ліга оборонних підприємств України"
- ГО "Асоціація виробників озброєння та військової техніки України"
3. Індивідуальні стенди державних і приватних підприємств.

Здобутки та напрацювання Міністерства внутрішніх справ України у сфері безпеки цьогоріч представили Департамент поліції охорони, Державний науково‑дослідний інститут, Одеський державний університет внутрішніх справ, Національна академія внутрішніх справ та Науково‑виробниче об’єднання "Форт".

На стенді поліції охорони була можливість ознайомитися з повним комплексом охоронних послуг, представленими новинками службового транспорту, спецзасобами, зброєю та новітніми технічними засобами охорони, а також мобільним нарядом групи реагування у повному екіпіруванні. Водночас професіонали поліції охорони надавали детальну інформацію щодо кожного виду охорони - як технічної, так і фізичної.

Науково‑дослідний інститут презентував розробки, які будуть корисними у роботі Нацполіції. В першу чергу, це мультимедійний тир. За словами розробників, тир не потребує значних фінансових витрат, проте буде корисним для тренування поліцейських у стрільбі. Тир імітує рух автомобіля, і в цей момент поліцейський тренується влучити саме у колеса авто.

Окрім цього, фахівцями Науково‑дослідного інституту спільно із кінологічною службою Національної гвардії України було представлено мобільний причеп‑комплекс для перевезення і утримання собак. Цей комплекс, який поки що є дослідним зразком, використовуватиметься кінологічними підрозділами НГУ для виконання службово‑бойових завдань та навчань, які передбачають невелику кількість собак.

Одеський державний університет внутрішніх справ та Національна академія внутрішніх справ представили свої розробки для застосування структурними підрозділами МВС України.

Науково‑виробниче об’єднання "Форт" представило нові та вдосконалені зразки стрілецької зброї.

Наукові заклади Міністерства оборони України продемонстрували в експозиції виставок результати своєї роботи щодо вдосконалення військової техніки та оснащення Збройних сил кращими розробками вітчизняних зброярів.

Міністерством освіти і науки України була організована експозиція 11‑ти вищих навчальних закладів України, на якій демонструвалися науково‑технічні розробки для Збройних сил України та підприємств оборонно‑промислового комплексу, які необхідні для інноваційного розвитку, обороноздатності та економіки України. Окрім того, у співробітництві з Центральним науково‑дослідним інститутом озброєння та військової техніки Збройних сил України була проведена V Міжнародна науково‑практична конференція "Проблеми координації воєнно‑технічної та оборонно‑промислової політики в Україні. Перспективи розвитку озброєння та військової техніки".

ДК "Укроборонпром" до уваги відвідувачів представив наймасштабнішу експозицію з 168 експонатів 46 підприємств Концерну, серед яких були гучні публічні прем'єри: модернізована бронетехніка, РЛС, різні види озброєння та спільні розробки з іноземними партнерами.

Логічним продовженням створення під час минулорічної виставки "Зброя та безпека - 2016" Ліги оборонних підприємств України стала участь цієї організації у виставці цьогоріч. Колективний стенд Ліги налічував 12 компаній‑членів, які представили все розмаїття продукції для військових, від засобів індивідуального захисту до важкої бронетехніки.

Іншим колективним стендом‑дебютантом виставки стала експозиція Асоціації виробників озброєння та військової техніки України, до якої увійшли 4 компанії.

Зарубіжна частина виставки відзначилась національними павільйонами Польщі і Пакистану, численною участю підприємств з Туреччини та Китаю, а також окремими стендами компаній із ще 10‑ти країн (перелік наведений вище).

Визначним учасником цього року стало Міністерство національної оборони Республіки Польща, яке виступило окремим стендом із презентацією натурного зразка самохідної гаубиці KRAB, адже наші сусіди чітко розуміють потреби України у модернізації та збільшенні вогневої міці артилерійських підрозділів.

Додатково оборонно‑промисловий комплекс Республіки Польща був представлений об’єднаним стендом польського оборонного концерну PGZ, який вже довгий час успішно співпрацює з оборонною промисловістю України. Представники керівництва PGZ на чолі з президентом Блажеєм Войнічем обговорили з українською стороною можливість подальшого поглиблення співробітництва та інтенсифікації спільних проектів в галузі НДДКР, наземних та ракетних систем.

Цікаві пропозиції представили також Wojskowe Zakłady Uzbrojenia й Wojskowe Zakłady Lotnicze N1 з модернізації систем протиповітряної оборони та транспортних вертольотів з родини Mila. Wojskowe Zakłady Lotnicze 2 презентували безпілотний літальний апарат DragonFly, що призначений для нейтралізації бронетранспортерів і бойових машин піхоти. PGZ також запропонував великий асортимент стрілецької зброї з широким спектром боєприпасів.

Вперше на виставці було представлено національний павільйон Республіки Пакистан. Організатором виступив Департамент експорту оборонної продукції (DEPO). Учасники павільйону - підприємство важкої промисловості Heavy Industries Taxila та Fighter Tactical Gear - продемонстрували на виставці моделі танків "Аль‑Халід", "Аль‑Заррар", бронеавтомобіля "Мохафіз лег", а також спеціальне обладнання та засоби індивідуального бронезахисту.

Також вперше у заході взяли участь 7 компаній оборонно‑промислового комплексу Туреччини, серед яких - всесвітньо відомі Aselsan, Roketsan, BMC Otomotiv, Ares Shipyard та Repkon. Тож Україна та Туреччина зміцнюють зв’язки в галузі оборони та військового співробітництва. Спільні інтереси маємо переважно у сфері супутникових технологій, дизельних двигунів, балістичних ракетних двигунів і крилатих ракет.

Збільшують свою присутність у виставці виробники з Китаю. Дебютантами в експозиції "Зброя та безпека - 2017" стали 3 компанії з 4‑х: Пекінський інститут управління автоматизацією (BACEI) є дочірньою компанією CASIC, аерокосмічного конгломерату, що відповідає за розробку високотехнологічних ударних дронів. Не дивно, що BACEI, який спеціалізується на авіоніці й датчиках, поглиблює свої позиції у військово‑промисловому секторі України ще й з огляду на те, що Пекін і Київ мають плани спільного виробництва деталей літаків.

Ще один новачок - державна фірма Changchun Weihong Dongguang Electronic Equipment Co., Ltd., яка не пов’язана з крупними військовими конгломератами Китаю та має майже півстолітній досвід у виробництві деталей для аерокосмічного сектору. На даний момент підприємство спеціалізується на виробництві конденсаторів для друкованих плат, які використовуються в авіоніці та системах управління.

Jiangsu Linry Innovation Material Technology та вже постійний учасник "Зброя та безпека" Beijing Trueguard сподіваються зайняти нішу на українському ринку засобів індивідуального захисту, враховуючи великий попит протягом останніх кількох років з боку силових відомств України на бронежилети та кевларові шоломи.

НОВИНКИ СТРІЛЕЦЬКОЇ ЗБРОЇ

Стенди із зброєю для цивільних (мисливською, спортивною, холодною та колекційною) традиційно привернули значну увагу гостей. Визначним є те, що свою участь у виставці підтвердили практично всі українські компанії, що займаються імпортом, виробництвом та продажем цивільної вогнепальної зброї. Була представлена продукція торгових марок з усього світу, як в секторі mass‑market, так і елітні ексклюзивні зразки.

Особливістю експозиції ТОВ "Європа Арм Спорт" став окремий великий стенд, присвячений GLOCK, - зброї, що здійснила технологічний переворот в зброярському світі.

На стенді STVOL відвідувачі мали можливість ознайомитись з новими моделями зброї брендів Tikka, Rugger, Barret, CZ, а також відвідати автограф‑сесію легендарного Тіма Лезермана, творця відомих ножів Leatherman, і взяти участь у розіграші 20‑ти мультитулів.

Вітчизняні виробники - компанії "Зброяр", "Стілетто Україна", "ХАДО", "Латек", "Апікас" та інші також успішно продемонстрували свої новинки.

В цьому році родзинкою стенду компанії "Зброяр" стали гвинтівки Z‑15 Sport SS 18" та Z‑008 Gen 3 Precision 26", що привернули увагу відвідувачів, серед яких були як любителі стрілецької зброї, так і фахівці у збройовій сфері, військові, іноземні спеціалісти. Відвідувачі стенду мали можливість безпосередньо проконсультуватися з провідними фахівцями, керівництвом та конструкторами компанії.

Фахівці компанії "Стілетто Україна" продемонстрували оновлену снайперську гвинтівку Stiletto STL‑016, яка в пресі отримала прізвисько "Армата‑Кілер". Також компанією були представлені зразки новітніх боєприпасів, спеціально розроблених для використання в загонах спеціального призначення і армійських підрозділах. При цьому, крім суто військових розробок, вперше були показані нові патрони і кулі для спортивних змагань і полювання.

Концерн "ХАДО", відомий засобами догляду за зброєю, представив вже знайому по минулій виставці великокаліберну дальнобійну гвинтівку Snipex .50 BMG, її варіацію в калібрі 12,7х108, а також новинку - Snipex 14,5. Конструкція SNIPEX 14,5 розроблена з розрахунком максимальної простоти експлуатації та доступної системи техобслуговування і скомпонована за схемою булл‑пап.

На своєму стенді компанія Delta Technics продемонструвала одразу чотири карабіни власної модифікації. Підприємство позиціонує себе як збройове кастом-ательє і виробник високоточної нарізної болтової зброї під такі цілі, як спорт, полювання і тактичне застосування.

Корпорація "ТАСКО" представила нарізну зброю власної розробки: самозарядну снайперську гвинтівку 7ЕТ3 калібру 12,7мм, самозарядний службовий пістолет 7ЕТ 13 калібру 7,65мм та пістолет‑кулемет 7ЕТ10 під патрон 9х19мм.

Цивільному населенню пропонувалась не тільки вогнепальна зброя. Асортимент ножів та інших ріжучих виробів на виставці був представлений ТМ Boker, Cold Steel, Chris Reeve Knives, FKMD, Helle, Karesuandokniven та іншими відомими зарубіжними і українськими брендами. І, звичайно ж, виставка була насичена і супутніми товарами для полювання і активного відпочинку (оптика, пневматична зброя, ліхтарики і т.д.) - як вітчизняного, так і зарубіжного виробництва.

ТЕХНІКА НА ВИСТАВЦІ

Як завжди чималу увагу відвідувачів привернули до себе натурні зразки техніки й обладнання, яких цього року було понад 80 одиниць.

Одним із найпопулярніших експонатів виставки безумовно стала самохідна артилерійська установка Krab виробництва PGZ (Польща) з баштою AS90, 155‑мм/52, на шасі K9 Thunder.

Компанія "Українська бронетехніка" вперше презентувала 3 новинки. Особливістю оновленого броньованого автомобіля "Варта" є автоматичний бойовий модуль "Іва", використання якого значно розширює спектр можливостей машини. Модуль виконаний спеціалістами підприємства "ЧеЗаРа" і має сучасну систему управління вогнем, до складу якої входять телевізійна камера з подвійним полем зору, лазерний далекомір та прилади обробки та відображення інформації.

Презентована медична версія "Варти" призначена для перевезення поранених. Салон вміщує в залежності від ситуації до 6 сидячих або до 4 лежачих поранених.

Під час виставки стало відомо про концепт ще однієї нової розробки компанії - автомобіль "Новатор", основними завданнями якого будуть спостереження та розвідка, патрулювання кордону, спеціальні місії та медична евакуація.

Компанія "Техімпекс" продемонструвала БТР‑80Т та БРДМ‑2Т - варіанти модернізації БТР‑80 та БРДМ‑2 відповідно, "ЗІЛ‑135ЛМ" для реактивної системи залпового вогню "Ураган" та легкий тактичний автомобіль, призначений для раптових рейдів розвідників.

Завод "Арсенал" представив модернізовану ЗСУ‑23‑4 "Шилка" зі встановленою на неї РЛС з цифровими антенними гратами, що дозволяє здійснювати визначення цілі на відстані до 35 км; оптико‑локаційною системою для здійснення визначення та супроводу цілі, а також модулем з 4 ЗУР.

Компанія International Armored Group (ОАЕ) презентувала свій популярний бронеавтомобіль Jaws. З моменту своєї презентації в 2013 році машина зарекомендувала себе як надійний транспорт для солдатів миротворчих контингентів в неспокійних районах Іраку й Африки.

Компанія "А‑Енерджі" представила робот‑розвідник Scat, який може використовуватися для транспортування різних вантажів на полі бою або в небезпечних місцях, відеорозвідки приміщень, огляду днищ автомобілів, пошуку небезпечних предметів, розвідки на предмет радіаційного та хімічного забруднення без ризику для людини.

КБ "Роботікс" продемонструвало РСВК‑М2 "Мисливець" - роботизовану автономну платформу для ведення спостереження та вогневих дій з використанням таких засобів, як кулемет, автоматичний гранатомет, ПТРК, гармата та ін. і працює сумісно з приладами наведення (ПН) розробки компанії. Комплекс успішно пройшов ряд випробувань на полігонах і в зоні АТО.

Суднобудівна компанія "КОЛІБРІ" представила 2 плавзасоби, призначені для професійного використання воєнними, поліцейськими, рятувальними загонами, державними установами та промисловими компаніями. KOLIBRI STARK PHSC‑650 VOЇN - високошвидкісний патрульно‑штурмовий РІБ з алюмінієвим корпусом, розроблений за технічним завданням Національної поліції України. KOLIBRI STARK КМ‑450HD - багатофункціональний надувний човен для професійного використання, який відповідає технічним вимогам ЗСУ.

Компанія "Бріг Моторс" продемонструвала човен BRIG класу РІБ серії Navigator, призначений для оперативної боротьби з правопорушеннями на узбережжі, виявленні браконьєрів, перевірки плавзасобів, допомоги прикордонникам і рятувальним службам.

Важливою та актуальною темою останніми роками стало будівництво в Україні нового сучасного заводу з виробництва патронів та боєприпасів для військових потреб за стандартами НАТО. Цього року одразу 3 компанії‑учасники виставки запропонували свої рішення: НВЦ "Спецтехномаш", ТОВ "Стілетто Україна" та корпорація "Таско". Кількість відвідувачів на стендах вказаних підприємств вчергове підкреслила нагальність проблеми.

ПРЕМ'ЄРИ ТА ВИЗНАЧНІ ЕКСПОНАТИ

Компанія "Термал Віжн Текнолоджис" продемонструвала новий комплекс розвідки і виявлення оптичних приладів "Сич  5К10" і переносний прилад "Сич‑Н 6К10". Оптико‑електронний комплекс призначений для цілодобового (24×7) відеомоніторингу місцевості, пошуку цілей і автоматичного виявлення замаскованих оптичних приладів прицілювання і спостереження, дозволяє запобігти снайперській атаці або терористичному акту ще на етапі їхньої підготовки.

КБ "Південне" представило нову ракету "Циклон‑4М", яку планують запускати з новозбудованого космодрому в провінції Нова Шотландія у Канаді. Це двоступенева ракета середнього класу, що збиратиметься у кооперації з рядом державних підприємств. Ракета створюється у співробітництві з Канадою як виклик на зростаючий попит на комерційні місії з запусків дронів, зондів, супутників тощо.

НВЦ "Інфозахист" презентував мобільний засіб радіотехнічної розвідки "Хортиця‑М", встановлений на автомобільне шасі Iveco EuroTrakker. Комплекс призначений для оцінки електромагнітного оточення, пошуку, виявлення та експрес‑аналізу сигналів радіовипромінювання.

НВП "Редут" вперше показало радар "Відсіч". Система ефективно виявляє безпілотні літаючі апарати (БПЛА) та ставить їм перешкоди по каналам навігації та управління. Радіолокатор працює на основі доплерівського ефекту на дистанції до 10 км і здатен виявляти навіть маленькі дрони, що обумовлено довжиною радіохвилі. Деактивація БПЛА здійснюється шляхом блокування роботи систем навігації дрону (ГЛОНАСС, Galileo, GPS). Особливістю системи є використання ноу‑хау для детекції дрібних повітряних цілей і можливості відрізнити штучні літаючі прилади від птахів.

КБ "Матриця технологій" представило нову універсальну мультироторну платформу "Химера". "Химера - H" оснащується бензиновим генератором, піднімає 5 кг корисного навантаження і може літати з ним до 3 годин часу. Апарат може нести бомби, служити ретранслятором сигналів, артилерійським корегувальником вогню, застосовуватися для охорони кордону, спостереження за ситуацією в місті. Інший апарат нової лінійки - "Химера - T" - отримує живлення від наземного джерела енергії дротами і працює за принципом прив’язного аеростата.

ТзОВ "Маркет‑Матс" показало повнофункціональний стаціонарний тренажер вертольота Мі‑24. Він використовується для підтримки навичок льотного складу стройових частин і курсантів в техніці пілотування, навігації та бойового застосування вертольота Мі‑24. Призначений для забезпечення можливості ефективного навчання курсантів льотних навчальних закладів та підтримання належного рівня тактичної підготовки льотного складу підрозділів армійської авіації, при мінімізації використання ресурсу авіаційної техніки та матеріальних витрат.

ХК "Укрспецтехніка" презентувала першу вітчизняну портативну зброю для протидії безпілотним літальним апаратам. Радіоелектронна рушниця призначена для боротьби з комерційними, доступними моделями БПЛА і може застосовуватися безпосередньо на передньому краї в зоні бойових дій, а також, наприклад, для супроводу армійських колон.

Також компанією було вперше показано мобільний комплекс боротьби з безпілотниками "Полонез". За його допомогою можна виявляти безпілотні літальні апарати, ідентифікувати їх через оптичні й тепловізійні прилади, після чого координати передаються на автоматичний бойовий модуль з кулеметом, який захоплює ціль, супроводжує її і, за потреби, знищує. Комплекс також обладнаний засобами РЕБ: системою придушення каналів управління і телеметрії безпілотників.

Компанія MATHESIS продемонструвала ситуаційний центр нового покоління - інтегрований програмний комплекс, здатний автоматично обробляти великі обсяги інформації, що надходять від різних джерел, систематизувати дані, відображати результати на карті, проводити аналіз та надавати підсумкові результати в стислому та наглядному вигляді. Ситуаційний центр призначений для інформаційного забезпечення організації, допомоги під час стратегічного та оперативного планування діяльності структурних підрозділів, забезпечення ситуаційної поінформованості, контролю виконання планів та підтримки прийняття управлінських рішень.

ТзОВ "Спецмонтаж" продемонструвало мобільне укриття "SHELD". Укриття конструюється і монтується на місці протягом двох годин з можливістю повної передислокації і комплектується спальними місцями і побутовими зручностями.

ВКФ "Пліт" продемонструвала мобільну габіонну конструкцію "Гарда", що забезпечує безпеку та збереження життя бійцю на полі бою та під час захисту важливих стратегічних об’єктів від нападів ворожих загонів. Подібні комплекси вже поставлялися у зону АТО, де зарекомендували себе як надійні та ефективні фортифікаційні споруди швидкого зведення.

НВФ "Адрон" вперше представила систему попередження про ракетну атаку РСП‑1У "Страж". Комплекс призначений для виявлення факту атаки літального апарату керованими ракетами, оповіщення екіпажу про напрямок ракетної атаки, а також автоматичне приведення в дію системи викиду хибних цілей.

Компанія Armorum Solutions представила комплекс радіорозвідки "Тінь", ноші для евакуації поранених, а також уніфіковані кулеметні і гранатометні станки. Головна перевага продукції підприємства - вона була випробувана боєм і продовжує служити на передовій в АТО.

ТОВ "Пирятинський делікатес" презентувало готові страви у реторт‑пакетах, які призначені для зберігання та споживання у польових умовах військовими. Раціон розроблений за стандартами НАТО та затверджений Міністерством оборони України. Також в рамках виставки компанією було запропоновано польові набори готової їжі для туристично‑спортивних магазинів (добовий раціон та набори на один прийом їжі).

Традиційно одним з найбільших сегментів виставки стали спорядження, одяг, взуття та засоби індивідуального захисту для військових та силових структур. Близько 40 українських компаній‑виробників продемонстрували як вже перевірену часом продукцію, так і ряд новинок, що користувалися неабияким інтересом відвідувачів.

ПУБЛІЧНІ ПРЕМ’ЄРИ ДК "УКРОБОРОНПРОМ"

Цього року на виставці "Зброя та безпека" Державним концерном "Укроборонпром" вперше в Україні було представлено цілий ряд новинок.

Однією з найвизначніших прем'єр стала радіолокаційна станція нового покоління 80К6Т, розроблена КП НВК "Іскра". Цей радар дозволяє бачити всі повітряні об‘єкти на відстані до 500 км, на всіх висотах, від 0 до більше 40 км, та відслідковувати до 500 цілей одночасно.

При цьому можливості розробки "Іскри", завдяки великій зоні огляду по куту місця, до 70 градусів, дозволяють виявляти тактичні та оперативно‑тактичні ракети, а спеціальна система обробки сигналів дає можливість виявляти малорозмірні та крилаті ракети, які йдуть на малих висотах з огинанням рельєфу. Цей радар може працювати з всіма зенітно‑ракетними комплексами, які стоять на озброєнні Збройних сил України.

Також на цьогорічній виставці відбулися прем‘єрні демонстрації нової бойової машини "Страж", яка є результатом спільної роботи Житомирського та Київського бронетанкових заводів разом з ДАХК "Артем". Ця новітня розробка призначена для вогневої підтримки танків на полі бою, забезпечення їхнього захисту та знищення як повітряних, так і наземних цілей – від розрахунків протитанкових ракетних комплексів до ворожої бронетехніки та вертольотів.

Фахівці "Харківського конструкторського бюро ім. Морозова" представили нову модифікацію БТР‑4МВ1, в якій значно підвищено броньовий захист машини. БТР‑4МВ1 отримав нову фронтальну частину та інші конструкційні зміни, які направленні на підвищення живучості та бойової ефективності.

Нова модернізована версія БТР‑4МВ1 отримала новий оптико‑електронний приціл ОЕП‑ВН з потужним тепловізором, поєднаним з високоточною цифровою системою ведення вогню. Приціл створений ДП "Ізюмський приладобудівний завод".

Ще одна новинка, БРДМ‑НИК, що створена зброярами з ДП "Миколаївський бронетанковий завод", є глибокою модернізацією БРДМ‑2, який знаходиться на озброєнні ЗСУ. Під час модернізації основні зусилля були зосереджені на значному підвищенні бронювання та ходових властивостей машини. БРДМ‑НИК отримав посилену лобову броню у повністю переробленій фронтальній частині, а також елементи навісного захисту, значно збільшений внутрішній об‘єм та роботизований бойовий модуль. В цей же час, був проведений цілий комплекс робіт із встановлення двигуна від IVECO на 150 к.с. та посилення підвіски. Окрім того, БРДМ‑НИК оснащується новими цифровими радіостанціями, які забезпечують надійний та захищений зв‘язок.

"Укроборонпромом" також було публічно продемонстровано автоматичний карабін M4‑WAC‑47, який виготовляється за ліцензією від уряду США та є результатом реалізації міжнародного проекту. Нова штурмова гвинтівка має стати справжньою стрілецькою системою у відповідності до стандартів НАТО.

Вперше в Україні була презентована спільна розробка ДК "Укроборонпром" та компанії WB Group, яка є одним з найбільших приватних об’єднань польського оборонно‑промислового комплексу, - система залпового вогню ZRN‑01 Stokrotka. Система призначена для виявлення та ураження наземних цілей, від піхоти до захищених укриттів, а також для знищення повітряних цілей, в першу чергу - безпілотних літальних апаратів. Для цього система залпового вогню обладнана сучасною системою виявлення цілей, яка включає український радар, оптичні прилади та цифрову систему керування вогнем польського виробництва. Система виявлення цілей дозволяє виявляти навіть малі безпілотні апарати, в тому числі з композитних "прозорих" матеріалів, на відстані біля 10 км. За знищення цілей відповідають українські некеровані ракети РС‑80ПО від ДАХК "Артем".

ДП НВК "Прогрес" вперше продемонструвало свою розробку "Карасук" - новий високоточний артилерійський снаряд. "Карасук" є зразком "розумної зброї", яка забезпечує максимальну вірогідність знищення цілі першим пострілом на дальності до 12 км. Завдяки використанню напівактивного лазерного наведення досягається максимальна точність влучання на всьому діапазоні дистанції пострілу.

Для наведення "Карасука" на ціль можливо використовувати як наземні, так і встановлені на безпілотні літальні апарати лазерні цілевказівники‑далекоміри. Завдяки цьому можливо забезпечити ефективне знищення навіть захищених центрів керування та зв‘язку, мостів, переправ, опорних пунктів, артилерії противника та інших цілей.

ДП "КБ "Артилерійське озброєння" розробило та опанувало виробництво стволів калібром 23‑мм - КБА40 для зенітної установки ЗУ‑23‑2 (2А13). КБА40 дозволить оперативно замінити аналогічні радянські стволи, які сьогодні використовуються у зенітних установках ЗУ‑23‑2, що зарекомендувала себе як ефективний засіб знищення як повітряних, так і наземних цілей. В цей же час, на суміжних підприємствах‑учасниках ДК "Укроборонпром" вже йдуть розробки бойових модулів з використанням стволів КБА40 для оснащення ними української бронетехніки.

Мобільний мінометний комплекс "Барс‑8ММК", розроблений ДП "Укроборонсервіс", продемонстрував свої можливості на відкритому майданчику. Комплекс оснащений 120-мм мінометом і призначається для підтримки вогнем наземних підрозділів в умовах сучасної маневрової війни. Для приведення комплексу у бойовий стан із похідного, необхідно лише 30 секунд, а покинути позицію можливо всього за 20 секунд після останнього пострілу.

ВИЗНАЧНІ ПОДІЇ ВИСТАВКИ:

Зустріч делегацій Міністерства оборонної промисловості Пакистану та РНБО України
Федеральний Міністр оборонної промисловості Пакистану Рана Танвір Хуссейн разом із іншими членами пакистанської делегації зустрівся з Олегом Гладковським, першим заступником Секретаря Ради національної безпеки і оборони України. Сторони обговорили нові шляхи для поглиблення двосторонніх відносин, особливо в галузі оборонного виробництва, та низку інших важливих питань, що становлять взаємний інтерес. Рана Танвір Хуссейн зазначив, що двосторонні зв'язки між оборонними галузями обох країн зміцніли протягом двадцяти років, і висловив побажання щодо ще більшого посилення цієї співпраці.

Підписання ключових угод між підприємствами і відомствами України та Туреччини
Під час виставки турецька компанія Aselsan та ДП "Спецтехноекспорт" підписали додатковий пакет документів, що стосуються поставки в Збройні сили України систем тактичного зв’язку УКХ‑діапазону турецького виробництва на суму $43,635 млн. Відповідний договір на поставку турецького зв’язкового обладнання під держгарантії уряду України був підписаний між ДП "Спецтехноекспорт" та Aselsan в рамках візиту в Україну президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана. Поставки будуть здійснені в 2018 році. Окрім того, угоду про придбання засобів зв'язку компанія Aselsan підписала з МВС України.

ДП "Спецтехноекспорт" також підписало угоду з іншим флагманом турецького ОПК, компанією Roketsan. Документ стосується спільної розробки реактивної броні (динамічного захисту) для танків. Зі сторони українського підприємства свій підпис поставив заступник директора Владислав Бельбас, з турецької - голова правління Емін Алпман.

Підписання меморандуму про співпрацю між ДК "Укроборонпром" та Литовською асоціацією безпекової і оборонної індустрії
ДК "Укроборонпром" та Литовська асоціація безпекової і оборонної індустрії (LDSIA) підписали ключовий меморандум, що закріплює створення сприятливих умов для взаємовигідного співробітництва між оборонними підприємствами обох країн. Саме цей документ є основою для створення спільних проектів для забезпечення обороноздатності України та Литви. Підписи на ньому поставили Денис Гурак, заступник генерального директора ДК "Укроборонпром" із зовнішньоекономічної діяльності, та директор LDSIA Росвальдас Горбачьовас (Rosvaldas Gorbačiovas).

Підписання цього документу стало черговим кроком у посиленні співробітництва "Укроборонпрому" із оборонно‑промисловими структурами країн‑членів НАТО, що є стратегічною задачею на шляху посилення інтеграції України у євроатлантичні структури.

Підписання меморандуму про співпрацю між ДП "Завод 410 ЦА" та Rockwell Collins
В перший день виставки ДП "410 завод цивільної авіації" та провідна американська корпорація Rockwell Collins, яка спеціалізується на виготовленні та розробці цифрових та електронних систем для авіації, а також іншої авіоніки, підписали меморандум про співпрацю. Авіоніка від Rockwell Collins відповідає найвищим міжнародним стандартам, що дозволить в подальшому авіабудівникам "Заводу 410 ЦА" використовувати під час ремонту та модернізації літаків передові американські технології. Свої підписи під меморандумом поставили директор ДП "Завод 410 ЦА" Віктор Ганькевич та головний директор Rockwell Collins з маркетингу, продажу та сервісної підтримки комерційних систем в Африці, Європі та Середньому Сході Дід`є Перрін.

Анонс підписання контракту на закупівлю нового БТР‑4Е Міністерством оборони України
Як повідомив Міністр оборони України Степан Полторак у день відкриття, по завершенню виставки буде підписано контракт на закупівлю БТР‑4Е останньої модернізації. Окрім цього, за словами міністра, у 2017 році було внесено зміни до державного оборонного замовлення, і планується значно збільшити замовлення для Збройних сил України на протитанкові ракетні комплекси "Стугна", "Корсар" та інші.

Презентація Головної агенції передових досліджень і розробок - GARDA
У рамках виставки відбулась науково‑практична конференція "Проблеми координації воєнно‑технічної та оборонно‑промислової політики України. Перспективи розвитку озброєння та військової техніки", на якій були присутні представники ДК "Укроборонпром", Міністерства освіти і науки України, Збройних сил України та інших держав, включаючи країни НАТО. Однією з головних тем зустрічі стало питання розвитку та практичної реалізації передових наукових досягнень України у справі посилення обороноздатності нашої країни.

За словами Дениса Гурака, заступника генерального директора ДК "Укроборонпром", всі передові досягнення, які зараз формують світ майбутнього, отримують від держави лише перший поштовх, що є сигналом для приватного бізнесу для надання інвестицій. Саме таке поєднання державної підтримки, приватного капіталу та наукової думки дозволяють отримати проривні технології. Для реалізації такої концепції "Укроборонпром" ініціює платформу GARDA, яка запозичує кращі рішення американської DARPA. Створення GARDA пов’язане з євроатлантичним курсом України та трансформацією "Укроборонпрому". Її ціль - об’єднання передової наукової думки, інвестицій, механізмів обміну технологій, а також їхнього захисту.

Зустріч компанії SkyWideSystems із військовою делегацією з Іраку та НВФ "Адрон"
В ході виставки стенд компанії SkyWideSystems відвідав військовий аташе Республіки Ірак бригадний генерал Мохаммед Шаншул Касем разом з представниками ДК "Укрспецекспорт". В ході зустрічі сторони обговорили перспективу навчання ригерів ВПС Іраку в Україні, а також можливість поставки рятувальних парашутних систем для льотного складу ескадрильї АН‑32. Також були проведені переговори про розробку парашутних вантажних систем для доставки вантажу до 500 кг з можливістю застосування приладів автоматичного розкриття парашута. Крім того, з керівництвом компанії НВФ "Адрон" відбулося обговорення можливості застосування GPS системи блоку аеродинамічного управління БАУ‑01К в парашутних вантажних системах для скидання вантажу за заданими координатами.

Автограф‑сесія легендарного Тіма Лезермана
Неабиякий ажіотаж викликала автограф‑сесія творця мультитула і засновника компанії Leatherman - Тіма Лезермана, що була організована компанією STVOL у другий день виставки. У відвідувачів стенду підприємства була можливість зробити автограф на клинку або руків'ї власного ножа або мультитула за допомогою лазера.

Презентація Другого видання каталогу приватних оборонних підприємств України
Під час виставки iнформацiйно‑консалтинговою компанією Defense Express було презентовано Друге видання Каталогу "Українські технології: Українські приватні оборонні підприємства", до створення якого долучилась команда міністерства економічного розвитку і торгівлі України. До Каталогу "Українські технології: Українські приватні оборонні підприємства - 2017" увійшло 76 українських приватних компаній, що долучені до розвитку оборонного потенціалу України.

Проведена виставка "Зброя та безпека - 2017" стала демонстрацією потужності і високого потенціалу національної оборони України, показала, що українські компанії на виставці - це вдалий симбіоз державних та приватних підприємств, які вже зараз здатні відповідати сучасним вимогам світового збройового ринку, та підкреслила інтерес зарубіжних гравців у співпраці з українськими партнерами і замовниками.

Запрошуємо всіх взяти участь у наступній ХV Міжнародній спеціалізованій виставці "Зброя та безпека - 2018",
яка відбудеться з 9 по 12 жовтня 2018 року на своєму традиційному майданчику у Міжнародному виставковому центрі.

Замовити стенд у 2018 році