This version of the page http://iec-expo.com.ua/pek-2017.html (185.68.16.177) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2020-04-18. The original page over time could change.
Міжнародний форум «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє 2017» Київ

Україна, 02002, Київ, Броварський проспект, 15
тел./факс: +38 (044) 201-11-61

  • Звіт
    • Формат форуму
    • Офіційна підтримка
    • Перелік учасників
    • Програма
    • Всеукраїнський семінар інженерів-енергетиків
    • Відеопрезентація
    • Відео з виставки
    • Фотозвіт

ЗВІТ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ПРОВЕДЕННЯ
XV МІЖНАРОДНОГО ФОРУМУ
ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНИЙ КОМПЛЕКС УКРАЇНИ:
СЬОГОДЕННЯ ТА МАЙБУТНЄ

Місце проведення:
Міжнародний виставковий центр,
Україна, м. Київ, Броварський проспект, 15

Міжнародний форум «Паливно‑енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє» розпочав свою історію під час проведення в Києві Виконавчої асамблеї Всесвітньої енергетичної ради у 2003 році. Захід щорічно проводиться відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України.

Організатори:
Міністерство енергетики та вугільної промисловості України
Міжнародний виставковий центр

На сьогодні Форум є найбільш авторитетним та масштабним заходом в Україні, який спроможний всебічно представити сучасний стан та вектор розвитку паливно‑енергетичного комплексу, презентувати потужний потенціал ефективних технічних рішень для розбудови взаємопов'язаних галузей, забезпечити відкритий діалог між владою та бізнесом, взаємодію між виробниками і споживачами продукції.

Цьогорічний XV Міжнародний «Паливно‑енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє» проходив з 7 по 9 листопада на території Міжнародного виставкового центру у форматі наступних заходів:
- Галузева експозиція підприємств ПЕК України
- XV Міжнародна спеціалізована виставка «Енергетика в промисловості - 2017»
- ІІ Міжнародна спеціалізована виставка «НАФТОГАЗЕКСПО - 2017»
- ІІ Міжнародна спеціалізована виставка гірничодобувної промисловості «MINING INDUSTRY EXPO - 2017»
- Ділова програма

Унікальне поєднання зазначених заходів зібрало під єдиним дахом учасників енергетичного, гірничодобувного, нафтогазового, машинобудівного ринків і суміжних з ними галузей. Потужний демонстраційний майданчик площею близько 7500 кв.м наочно презентував широкий спектр продукції для усіх ланок інфраструктурного ланцюга: видобування, генерації, передачі, розподілення та споживання енергоресурсів. Свої технології, обладнання та пристрої представили понад 229 підприємств, серед яких - 29 іноземних компаній, з 11 країн світу (Австрія, Білорусь, Грузія, Канада, Китай, Німеччина, Польща, Туреччина, Україна, Франція, Чехія).

7 листопада у церемонії відкриття XV Міжнародного форуму «Паливно‑енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє» та Міжнародних виставок «Енергетика в промисловості», «НАФТОГАЗЕКСПО» та «MINING INDUSTRY EXPO» взяли участь:
- Перший заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Галина Карп;
- Перший заступник Голови Комітету паливно‑енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Верховної Ради України Олександр Домбровський;
- Заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України з питань європейської інтеграції Наталія Бойко;
- Голова Громадської ради при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, Герой України Семен Поташник;
- Директор Місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові пані Сюзан Фрітц;
- Надзвичайний і Повноважний Посол Ісламської Республіки Іран в Україні пан Мохаммад Бехешті‑Монфаред;
- Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні пан Радек Матула;
- Президент ГС «Асоціація «СІГРЕ-Україна» Олександр Светелік;
- Генеральний директор МВЦ Анатолій Ткаченко;
- інші почесні гості.

Галина Карп відзначила важливість Форуму для демонстрації досягнень вітчизняної енергетики та обговорення планів щодо подальшого розвитку. Також наголосила, що Міненерговугілля за цей рік має чимало напрацювань, зокрема, розроблено нормативно‑правову базу для формування ринків газу та електроенергії. «Форум є можливістю зібрати найкращі практики, обговорити нагальні проблеми роботи ПЕК, визначити пріоритетні завдання та знайти ефективні способи їх виконання», - зазначила перший заступник Міністра та побажала учасникам плідної роботи.

Від імені профільного комітету Верховної Ради України учасників привітав Олександр Домбровський. Він наголосив що світ швидко змінюється, і ключовим месиджем його зміни є інноваційна модель будь‑якої країни. «Тому інновації, чиста енергія, сучасні технології - це те, що потрібно сьогодні Україні, це те, що сьогодні є тут», - зазначив О. Домбровський.

Голова Громадської ради при Міненерговугілля Семен Поташник зазначив, що цьогорічні виставки демонструють високий потенціал енергетичної галузі України. Про наміри щодо розвитку взаємовигідного співробітництва наголосила у вітальній промові регіональний директор Агентства США з Міжнародного Розвитку в Україні, Білорусі та Молдові Сюзан Фрітц.

Галузеву експозицію «ПЕК України» представляли енергетичні компанії, які працюють у сегментах видобутку енергоресурсів, генерації, розподілу та збуту енергії, а саме: ДП НЕК Укренерго, ПрАТ Укргідроенерго, ПАТ Донбасенерго, ДП НАЕК Енергоатом разом з відокремленими підрозділами: Запорізька, Рівненська, Южно‑Українська та Хмельницька АЕС, Аварійно‑технічний центр, Атомремонтсервіс, Атоменергомаш, ДП Східний гірничо‑збагачувальний комбінат, ДК Ядерне паливо, Вугільна промисловість.

Виставка «Енергетика в промисловості - 2017» презентувала інноваційні розробки, енергозберігаючі технології, новітні зразки енергетичного, електротехнічного, світлотехнічного обладнання та приладів, кабельно‑провідникову продукцію, автоматизовані системи управління енергоресурсами для електроенергетики та інших виробничих галузей народного господарства.

Серед учасників - підприємства, які представляють світові бренди:
Harbin Electric International Co., Ltd. (Китай), Sergi Transformer Protector (Франція), EATON (Німеччина), Lapp Group (Німеччина), Siemens AG Berlin und München (Німеччина), Schneider Electric (Франція), Chint Electric Group (Китай), KANEX Krohne Anlagen Export GmbH (Німеччина), MGC Moser Glaser AG (Швейцарія), PFIFFNER Messwandler AG (Швейцарія), AEG Industrial Engineering GmbH (Німеччина) презентувала компанія Укренержи Холдинг;

провідні вітчизняні компанії:
АЛІТ, ДКС України, Електросистеми України, Завод Крупних Електричних Машин, Запоріжтрансформатор, НВКГ Зоря‑Машпроект, Котлотурбопром, АТ Сумський завод Насосенергомаш, Одескабель, Завод Південкабель, НВП Радій, ТММ‑Енергобуд‑Менеджмент, Укрелектроапарат, SCaT ТМ та інші.

Виставка «НАФТОГАЗЕКСПО - 2017» продемонструвала обладнання для розвідки, буріння, експлуатації нафтових і газових свердловин, запірно‑регулюючу арматуру та обладнання для промислових трубопровідних систем, компресорні станції, газоперекачувальні і газотурбінні агрегати, унікальні види хімічної апаратури, насосне, пневматичне, теплообмінне обладнання, гідравлічний інструмент та багато іншої продукції. Серед учасників: ABO Valve s.r.o. (Чехія), Dynomax Drilling Tools Inc., Drill‑Tek Mwd Services Ltd, EPСO Solutions Inc., McCoy Global (Канада), Geopartner Sp. z o.o. (Польща), НВП Бурова техніка, ФИДМАШ (Білорусь), БК УКРБУРСЕРВІС, Укрнафтагазсервіс, Сумське НВО, НВП СЗХНО, Конотопський арматурний завод, БТФ‑КОЛТЮБІНГ, Харківський завод транспортного устаткування та інші.

Учасники виставки «MINING INDUSTRY EXPO - 2017» презентували сучасне гірничошахтне та збагачувальне обладнання, буровий інструмент, гідравлічне устаткування, конвеєрні системи, електротехнічне, насосне та компресорне обладнання, КВПіА, засоби та системи автоматизації та зв'язку гірничих підприємств. Серед іноземних учасників виставки: об'єднана експозиція під егідою Міністерства промисловості та торгівлі Чеської Республіки за участю 9 чеських виробників гірничого обладнання, серед яких: ALTA a.s., DUVAS‑UNI s.r.o., ENELEX spol. s.r.o., HANSEN ELECTRIC spol. s.r.o., OSC a.s., TDS ZAMPRA spol. s.r.o., TRANSROLL‑CZ a.s., ZAM‑SERVIS s.r.o., ŽDB DRÁTOVNA a.s., компанії T Machinery a.s., FITE a.s., польські виробники та постачальники гірничошахтних технологій: EHS Sp. z o.o., Sorbex PPHU Bogusław Soremski, TECH POL Sp. z o.o., Tranz‑Tel Sp. z o.o., WF PZL Zakład Doświadczalny Sp. z o.o., турецькі компанії ENV‑EX, Kale Conveyor, Şen Plastik, а також Teufelberger Seil Ges.m.b.H. (Австрія), Shijiazhuang Viture Import & Export Trading Co., LTD (Китай), Xiangtan Huaxing Material Co., Ltd. (Китай), ЛМЗ Универсал, ОАО (Нива‑Холдинг) (Білорусь).

Серед вітчизняних учасників - відомі виробники та постачальники гірничого обладнання: Валса ГТВ, Вієр Мінералс Україна, Вістек, НПК Гравікон, Дейта Експрес, ДАЗ, Дніпрофмаш, Енерсіс, ШКЗ Імпульс, Інвент Груп, Ковельсільмаш, МХМ Україна, Світло Шахтаря, Техпоставка, Цеппелін Україна та інші компанії.

В інших павільйонах МВЦ 7 - 9 листопада проходили виставки, присвячені питанням впровадження альтернативних джерел енергії та видів палива, енергозберігаючих технологій у будівництві та ЖКГ, модернізації інженерних мереж, екологічних заходів у промисловості. Одночасне проведення комплексу виставок суміжних галузей суттєво розширило горизонти промислового огляду продукції та призвело до значного збільшення кількості відвідувачів - більш ніж 13 000 фахівців. Серед них, переважно, керівники та висококваліфіковані спеціалісти підприємств, які мали на меті не тільки ознайомитись з експозиціями, але й знайти конкретні технології та обладнання для свого виробництва, провести попередні переговори щодо закупівлі продукції.

Ділова програма заходів за участю Міненерговугілля та учасників виставок охоплювала широкий спектр питань, присвячених стратегічному розвитку та ефективному функціонуванню галузей паливно‑енергетичного комплексу:

ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА

- Семінар «Прозорість для довіри. Як зробити енергетику доступною»
Відкрила семінар заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України з питань євроінтеграції Наталія Бойко. «Міненерговугілля прагне бути більш відкритим та прозорим. Це ключові пріоритети в нашій роботі. Тому наше відомство максимально сприяє роботі експертів і надає необхідну інформацію. Саме відкритість дала можливість спростувати чимало неперевіреної інформації, яка з’являється в інформаційному просторі».

Олександр Домбровський, в.о. голови Комітету ВРУ з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки наголосив на тому, що питання прозорості - одна із ключових проблем, яка існує в будь‑якій економіці, зокрема, в Україні. «EITI Ukraine / Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні - це те, що потрібно сьогодні українському енергосектору».

«Більша прозорість допоможе розвивати нові ділові зв'язки та залучати стратегічних партнерів для важливих проектів у секторі, таких як модернізація газотранспортної системи України та створення українського газопроводу. Крім того, прозорість та відкритість в енергетиці допоможуть з’явитися інформації, якій споживачі зможуть повірити», - заявила директор Місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові Сюзан Фрітц.

- День атомної енергетики
За традицією НАЕК «Енергоатом» провів свій захід. До дискусії цього року було винесено багато цікавих та амбітних тем і проектів розвитку атомної енергетики України. Зокрема, говорили про світові тренди та українські реалії розвитку атомної генерації, про продовження ресурсу енергоблоків вітчизняних АЕС та про будівництво нових енергоблоків у світі, про переваги та виклики впровадження реакторів SMR та багато інших тем. Відкриваючи захід, президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський зазначив, що нещодавно затверджена Урядом Енергетична стратегія до 2035 року «передбачає не лише продовження терміну експлуатації діючих енергоблоків АЕС, що є ключовим та важливим завданням для Енергоатома, а й проектування та будівництво нових атомних енергоблоків. В період з 2030 по 2040 рр. закінчиться продовжений термін експлуатації 12 енергоблоків, які необхідно буде замінити новими та які будуть здатні працювати в маневровому режимі. Компанія вже працює в цьому напрямку та вивчає можливість заміни діючих енергоблоків АЕС потужністю 440 або 1000 МВт (після виведення їх з експлуатації в майбутньому) на модульні реактори малої потужності», - наголосив Юрій Недашковський.

Він також підкреслив, що Революція гідності дала поштовх до значних зрушень у розвитку вітчизняної атомної енергетики. Зокрема, в питаннях диверсифікації постачання ядерного палива, будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, реалізації проектів з розблокування замкнених потужностей українських АЕС.

Окрему увагу також було приділено питанням продовження ресурсу енергоблоків українських АЕС та перевагам і викликам для впровадження реакторів малої потужності SMR в Україні з метою заміни потужностей виробництва.

- Міжнародна конференція гідроенергетиків
Президент Асоціації «Укргідроенерго», Герой України Семен Поташник наголосив, що цього року Асоціація «Укргідроенерго» відзначає 15 років з дня заснування та відзначив важливість розвитку гідроенергетики, яка забезпечує регулювання потужності в енергосистемі України. «15 років ми опікуємось розвитком гідроенергетики України. При цьому не тільки відстоюємо свій фаховий погляд на розвиток галузі, а й на практиці реалізуємо свої задуми в життя», - зазначив Семен Поташник.

Генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота зупинився на питаннях впровадження Програми розвитку гідроенергетики до 2026 року, зокрема, розвитку малої гідроенергетики.

- Круглий стіл «Концепція Smаrt grіd та необхідність впровадження елементів Smаrt grіd - технологій в умовах реформування ринку електричної енергії»
Наразі Міненерговугілля за підтримки Світового банку реалізує проект підготовки Концепції комплексного впровадження «розумних мереж» в Україні до 2035 року та середньострокового Плану заходів з їх впровадження. Під час заходу обговорювались питання щодо необхідності розробки відповідного нормативно‑правового та технічного забезпечення інтеграції розподілених джерел енергії з використанням накопичувачів енергії, створення платформи керування потужністю інтегрованих розподілених джерел енергії на основі сучасних технологій Smart grid, забезпечення реалізації міжнародних стандартів функціональної сумісності обладнання інтелектуальних мереж відповідних регламентів і технічних умов.

- Круглий стіл «Інтеграція ОЕС України до ENTSO‑E: ключові виклики та завдання»
Відкриваючи зустріч, керівник Укренерго Всеволод Ковальчук у своєму виступі зосередив увагу на ключових можливостях, внутрішніх та зовнішніх ризиках та позитивних наслідках інтеграції української енергосистеми до ENTSO‑E.

Михайло Бно‑Айріян, директор з комунікацій та міжнародного співробітництва ДП «НЕК «Укренерго», розповів присутнім про основні аспекти співпраці з ENTSO-E, а також про 3 основні умови для отримання Укренерго статусу спостерігача в ENTSO‑E.

Обговорювались основні вимоги щодо додаткових досліджень статичної та динамічної стійкості енергосистеми, питання розвитку енергетичної інфраструктури в контексті майбутньої євроінтеграції.

- ІV Всеукраїнський семінар інженерів‑енергетиків
Секційні засідання були присвячені найбільш актуальним питанням функціонування електроенергетичної інфраструктури, обговоренню процесів впровадження нового ринку електричної енергії, алгоритмам поступової трансформації та адаптації об’єктів електроенергетики у перехідний період, стратегії цінового регулювання та тарифоутворення. Розглядалися найбільш актуальні питання щодо забезпечення надійного та ефективного виробництва і транспортування електроенергії, перспектив розвитку енергогенеруючих джерел та електричних мереж на основі новітніх розробок та сучасного обладнання.

Модератори: Олександр Светелік, Президент ГС «Асоціація «СІГРЕ‑Україна»; Сергій Єрмілов, директор ТОВ «Інститут проблем екології та енергозбереження»; Сергій Чех, радник Міністра енергетики та вугільної промисловості України.

Спікери: представники ДП «Енергоринок», НКРЕКП, енергокомпаній, експерти, аналітики, науковці, виробники електротехнічної та енергетичної продукції.

Під час панельних дискусій розглядалися питання кіберзахисту енергетичної інфраструктури за участю провідних IT‑компаній: представництва Cisco в Україні, ТОВ «Центр Системної Інтеграції», De Novo, ТОВ «Юнікорн Сістемс УА».

НАФТОГАЗОВИЙ КОМПЛЕКС

- Круглий стіл «Розроблення та імплементація законодавчих та нормативно‑правових актів у частині обліку природного газу та метрології на виконання закону «Про ратифікацію Протоколу про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного співтовариства»
Під час проведення заходу учасниками було розглянуто наступні питання:
- стан імплементації нормативних актів Євросоюзу щодо обліку природного газу та метрології;
- нові та діючі нормативні документи щодо якості природного газу;
- вимоги до електронних засобів вимірювальної техніки;
- метрологічне забезпечення засобів вимірювання об’єму природного газу;
- стан гармонізації стандартів у галузі вимірювань обсягів та фізико‑хімічних показників природного газу тощо.

- ІІ Київська конференція з сучасних методів буріння і збільшення видобутку нафти і газу «Буріння. Інтенсифікація. Екологія та охорона праці»
Захід проходив у складі трьох секцій:
- Стратегія розвитку нафтосервісного ринку України;
- Тактика розвитку нафтосервісного ринку України;
- Кріплення та закінчення свердловин.

Спеціальний гість заходу Голова ПАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко, відкриваючи конференцію, зазначив, що «…Україна перевищує Німеччину, Польщу та Румунію за обсягами та темпами розвитку видобутку. Завдяки «Укргазвидобуванню» Україна зараз є найдинамічнішим ринком у Європі. Ми можемо робити більше та краще, ніж будь‑яка країна Східної Європи. Ми усі маємо цим пишатися». Також він проінформував представників сервісного ринку про можливості співпраці з компанією, поточні та майбутні тендери.

Серед основних спікерів заходу були перші особи: НАК «Нафтогаз України», ТОВ «БК «УКРБУРСЕРВІС», Tacrom Services, ТОВ «НТП Бурова Техніка», ТОВ «Шлюмберже Сервісез Україна», NOV‑Fidmash, MMS Holding Groups LLC та інші.

- Cемінар‑презентація «Багатоканальний сигналізатор газу «ВАРТА Диспетчер». Нові функції і можливості застосування»
У рамках семінару компанія представила сигналізатор газу «ВАРТА Диспетчер», який порівняно з аналогами має розширені функціональні можливості. Для роботи і управління сигналізатором було розроблено пакет програм, що дозволяє підключити до блоку управління до 216 датчиків газу та температури, що значно збільшує площу контролю концентрації вибухонебезпечних та токсичних газів у повітряному просторі.

ВУГІЛЬНА ПРОМИСЛОВІСТЬ

- Наукова конференція «Основні напрями реформування вугільної промисловості України», на якій розглядалася низка нагальних питань щодо роботи вугледобувного комплексу, а саме: основні положення Концепції реформування та розвитку вугільної промисловості України, стратегія розвитку вуглевидобутку на шахтах «ДТЕК Енерго», удосконалення технології анкерного кріплення гірничих виробок, перспективи впровадження енергозберігаючих теплонасосних технологій на підприємствах вугільної промисловості України, управління державним майном у буровугільному комплексі, сучасні екологічно чисті вугільні енерготехнології.

- Семінар «Досвід використання стругового комплексу Caterpillar в умовах Західного Донбасу на прикладі шахти Степова ДТЕК ШУ Першотравенське»
В ході семінару учасники дізнались, як саме реалізується програма впровадження нових сучасних технологій у виробничі процеси шахти, що була введена в експлуатацію ще у 1965 році. Єдиний в Україні струговий комплекс Cat® виготовлений в Німеччині спеціально для шахти «Степова». Після його впровадження в експлуатацію в 2009 році і до сьогоднішнього дня стругова установка при розробці довгими вибоями малопотужних пластів продовжує встановлювати нові рекорди з видобутку вугілля.

БЕЗПЕКА ОБ’ЄКТІВ ПЕК
- Семінар «Стан та перспективи розвитку охорони праці та промислової безпеки»;
- Три секції за галузевими напрямками: електроенергетика, нафтогазовий та вугільний комплекси.

СТАТИСТИЧНІ ПОКАЗНИКИ