This version of the page http://mami.org.ua/uk/method_rating_creative (52.29.107.235) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2020-03-06. The original page over time could change.
МАМИ - Методика рейтингу креативності
UA RU
Приєднатися
до МАМІ
Методика рейтингу креативності
Рейтинг креативності (Creativity & Craft) маркетингових агентств складається МАМІ спільно з ВРК згідно правил, визначених Правлінням ВРК, до складу якого входить Голова Правління МАМІ. Правила приймаються на термін мінімум 1 календарний рік, протягом якого не можуть бути переглянуті. Виняток становлять форс-мажорні обставини.
 
Creativity & Craft рейтинг складається на підставі очок / балів, отриманих агентствами, які здобули нагороди на рекламних фестивалях і конкурсах протягом фестивального сезону. Список фестивалів і конкурсів та їх коефіцієнти визначаються на один фестивальний сезон. Умовний початок і кінець сезону традиційно визначаються датами КМФР (з 1 червня поточного року по 1 червня наступного року).
 
Фестивалі, що увійшли до списку значущих для рейтингу Creativity & Craft, повинні відповідати таким принципам:
  • мати "кредитну історію", історію взаємин з українськими рекламними агентствами, участі та перемог на таких фестивалях; участі українських рекламістів в журі, відносини з ВРК і т.ін.,
  • престижність перемоги, нагород, "розкрученість" фестивалю в рекламному співтоваристві,
  • можливість перемогти, отримати нагородні бали,
  • територіальна доцільність, вплив безпосередньо на розвиток вітчизняного рекламного ринку,
  • прозорі правила оцінки робіт.
Число фестивалів в рейтингу має бути достатнім, щоб забезпечити можливість якомога більшій кількості агентств набирати призові очки, сприяти їх кількісній диференціації, тим самим, збільшуючи коректність "матриці спостережень". З іншого боку, оскільки число рекламних фестивалів і конкурсів в світі великий і постійно збільшується, ВРК встановлює кількісний ліміт у розмірі 20-ти фестивалів.
 
Таким чином, при досягненні ліміту в 20 конкурсів, запровадження "нового" фестивалю в рейтинг має означати виключення з рейтингу іншого рекламного конкурсу.
 
Рейтингові бали в Creativity & Craft ранкінгу отримують тільки учасники, що зазначені в конкурсній заявці, як ті, що подали конкурсну роботу.
 
Другим агентствам та іншим учасникам творчих команд бали не нараховуються. Залікові бали не дублюються, не діляться.
 
Організатор фестивалю / конкурсу не може бути одночасно учасником рейтингу. При цьому ВРК розглядає питання не формально, а по суті.
 
Якщо організатором виступає не агентство безпосередньо, але пов'язане з ним (його засновниками, топ-менеджментом) особа, то цей факт також підпадає під позначене вище правило.
 
Для Creativity & Craft рейтингу встановлюється єдиний (загальний) список фестивалів і конкурсів. Незалежно від спеціалізації конкурсів або агентств. Всі вагові значення (бали за нагороди, коефіцієнти фестивалів і конкурсів) також уніфікуються.
 
Очки / бали рейтингу Creativity & Craft (базові величини):
  • Фіналіст (short-list) = 2 бали
  • Бронза = 4 бали
  • Срібло = 6 балів
  • Золото = 8 балів
  • Краща робота конкурсу (Гран-прі конкурсу), включаючи Приз преси = 10 балів
  • Гран-прі фестивалю = 15 балів.
У разі отримання агентством спеціальних призів в залік рейтингу йдуть тільки спеціальні призи від журі = 1 бал. Спонсорські призи, глядацькі симпатії додаткових очок агентству не приносять.
 
У разі, якщо роботи з однієї рекламної серії (кампанії) отримують кілька нагород в одному конкурсі (категорії), то в залік рейтингу йде тільки найкращий результат - тобто, призові бали не додаються, за винятком Гран-Прі Фестивалю. Призові бали за Гран-Прі Фестивалю підсумовуються додатково.
 
Рекламний фестиваль може мати різні коефіцієнти для своїх конкурсів. Ця обставина враховує наявність спеціалізованого журі, престижність і "адекватність" нагород з "кредитної історії" фестивалю.
 
З урахуванням того, що протягом сезону той чи інший фестиваль може змінити свої умови, збільшити число номінацій, або принципи формування журі, ВРК залишає за собою право переглянути вагові коефіцієнти з урахуванням внесених змін.
 
Список фестивалів і конкурсів, бали яких йдуть в залік рейтингу Creativity & Craft:

Список фестивалей и конкурсов, очки которых идут в зачет рейтинга  Creativity &Craft:
 
  Фестиваль Коефіцієнт Країна Перод мероприятия Сайт
1 FWA 5,0 Англія All year  thefwa.com
2 European design awards 5,0 Греція початок червня  europeandesign.org
3 Cannes Lions 20,0 Франція кінець червня canneslions.com 
4 Ad Black Sea 3,0 Грузія  кінець вересня  adblacksea.com
5 Red dot 7,0 Німеччина кінець жовтня  red-dot.de
6 ADC*E 10,0 Іспанія листопад  adceurope.org
7 Epica Awards 10,0 Франція листопад  epica-awards.com
8 Eurobest 7,0 Фінляндія листопад  eurobest.com
9 White Square 1,5 Бєларусь кінець квітня  adfest.by
10 Webby awards 5,0 США травень  webbyawards.com
11 WOW DONE AWARDS 1,5 Україна кінець травня / UCA  non-media.com
12 ADC*UA 1,5 Україна кінець травня / UCA  adc.ua
13 Ukrainian design: the very best of year 1,0 Україна кінець травня / UCA  design-awards.com.ua
14 KIAF 2,0 Україна кінець травня / UCA  kiaf.com.ua