This version of the page http://www.ukrpatent.org/ (213.160.144.249) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2020-02-26. The original page over time could change.
Укрпатент
Укр Eng
На цей день подій не заплановано Січень Січня Лютий Лютого Березень Березня Квітень Квітня Травень Травня Червень Червня Липень Липня Серпень Серпня Вересень Вересня Жовтень Жовтня Листопад Листопада Грудень Грудня
26.02.2020

Представники Укрпатенту взяли участь у 52-й сесії Комітету експертів Союзу МПК

У період з 19 по 20 лютого 2020 року в м. Женева, Швейцарська Конфедерація, відбулося засідання 52-ї сесії Комітету експертів Союзу Міжнародної патентної класифікації (МПК) при Всесвітній організації інтелектуальної власності (ВОІВ). На зустрічі в якості представників держав-членів ВОІВ були присутні делегати з Австралії, Австрії, Азербайджану, Бразилії, Канади, Данії, Іспанії, Естонії, США, Росії, Фінляндії, Франції, Греції, Ірландії, Ізраїлю, Японії, Мексики, Німеччини, Норвегії, Нідерландів, Польщі, Португалії, Республіки Корея, Молдови, Чехії, Румунії, Великої Британії, Швеції, Швейцарії, Туреччини, України. Також аудиторію заходу склали спостерігачі з Чилі, Індії, Євразійської патентної організації та Європейської патентної організації.

Від України в засіданні взяли участь досвідчені фахівці Укрпатенту, начальник відділу патентної інформації відділення нормативно-інформаційного забезпечення Оксана Пархета та провідний експерт відділу будівельної та гірничої справи відділення експертизи заявок на винаходи, корисні моделі та топографії інтегральних мікросхем Олексій Коломієць

Аналіз діяльності, представлений Міжнародним бюро ВОІВ, засвідчив, що Комітет показав найкращі результати роботи за останні 5 років. Традиційно висвітлювався стан класифікаційних напрямів за галузями, що є корисним з точки зору застосування МПК в процесі патентного пошуку та експертизи. Найбільше змін у рамках перегляду МПК зазнавала в галузі механіки (38 %) та електрики (35 %), а також хімії (26 %). Розділи A, B, G та H МПК за останні 5 років були такими, що найбільше переглядалися. У МПК-2020.01 значна кількість нових рубрик була відзначена в розділах В, D і G. У наступній версії найбільша кількість нових рубрик очікується в розділах B і H (до 23 % та 24 % відповідно від обсягу всіх нових рубрик), за якими слідуватимуть розділ A (15 %), розділ F (14 %) та розділ G (13 %). Нові рубрики орієнтовно розподіляться порівну між галузями механіки та електрики, а в галузі хімії їх кількість буде удвічі меншою від обсягу рубрик у зазначених галузях. 

Під час зустрічі згадувалася необхідність створення нового класу H10, що охоплює напівпровідникову техніку. Відзначено, що в цьому питанні значний прогрес був досягнутий у 2019 році та на двох останніх засіданнях у рамках дискусій групи експертів з напівпровідникових технологій (EGST).

Під час заходу обговорювався сучасний стан розвитку МПК як уніфікованої системи класифікування міжнародного рівня, а також Спільної патентної класифікації (СПК) і класифікації FI, майбутніх перспектив їх розвитку з урахуванням сучасних викликів. 

Значна увага була приділена питанням якісного та своєчасного класифікування та рекласифікування патентних документів відомствами, максимальної автоматизації цих процедур, яка дедалі більше пов’язана із залученням штучного інтелекту у контексті тренування та навчання відповідних систем. Відчутний прогрес у цій сфері продемонстрували представники Австралії, презентувавши систему PAC (Patent Auto-Classifier). Європейська патентна організація доповідала про використання машинного попереднього класифікування. Значного результату також досягли відомства Німеччини, Франції та Японії. Варто відзначити, що використання автоматизованих систем класифікування та застосування для цього технології штучного інтелекту дозволяють оптимізувати використання інтелектуальних ресурсів людини. Також було представлено стан розвитку нової платформи публікації МПК (IPC PUB) та інших електронних продуктів і послуг, пов’язаних з МПК (IPC WLMS, IPC E-FORUM, IPC CAT).

Інформація, отримана українською стороною в ході заходів, сприятиме гармонізації національної патентної системи із сучасною міжнародною політикою у цій сфері, дозволить удосконалити процес патентно-інформаційного пошуку, а також забезпечувати якісну рекласифікацію за МПК та ефективно організувати роботи з підготовки до запровадження її нових версій.

 

 


 

25.02.2020

Віртуальні навчально-інформаційні семінари ВОІВ з тематики РСТ

ВОІВ щороку організовує безоплатні віртуальні семінари (вебінари), присвячені питанням, пов’язаним із системою РСТ. Мета цих вебінарів полягає в інформуванні користувачів у всьому світі про останні досягнення, зміни та оновлення в системі РСТ.

Нижче наведено перелік вебінарів, проведення яких заплановано на перше півріччя 2020 року.

 

 Дата і час
(за Києвом)
 Мова  Тема  
 10.03.2020
1830-1930
 12.03.2020
930-1030
 англійська PATENTSCOPE для експертів реєстрація
  21.04.2020
1830-1930
 23.04.2020
930-1030
 англійська Пошуки в галузі хімії у PATENTSCOPE реєстрація
  05.05.2020
1830-1930
07.05.2020
930-1030
 англійська Інструменти перекладу, доступні в PATENTSCOPE реєстрація
  16.06.2020
1830-1930
  18.06.2020
930-1030
 англійська Список результатів у PATENTSCOPE реєстрація

 

З переліком усіх проведених і запланованих ВОІВ вебінарів з тематики РСТ, а також з відповідними матеріалами (зокрема, слайд-презентаціями PowerPoint) можна ознайомитися на офіційному веб-сайті ВОІВ: (https://www.wipo.int/pct/en/seminar/webinars/index.html)
 

Джерело інформацїї: PCT Newsletter  No. 02/2020

25.02.2020

До 145-річчя від дня народження В.П. Філатова

Головне життєве кредо – повертати незрячим людям можливість бачити світло – зробило Володимира Філатова знаменитим на весь світ. Пропонуємо до ознайомлення матеріал про життя видатного лікаря, науковця, новатора, філософа, громадського діяча - далеко не повний перелік напрямів діяльності В.П. Філатова. Матеріал підготовлений колективом відділу довідково-інформаційного фонду експертизи відділення нормативно-інформаційного забезпечення Укрпатенту.

 

 

24.02.2020

В Укрпатенті відбулася зустріч з представниками сфери державних медичних закупівель

24 лютого 2020 року проведено зустріч фахівців Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) з представниками Державного підприємства «Медичні закупівлі України».

Від Укрпатенту в заході взяли участь: виконуюча обов’язки Генерального директора Наталія Петрова, директор з питань права та адміністрування державних реєстрів Микола Потоцький, директор з питань інноваційного та інформаційного розвитку Петро Іваненко, начальник відділення експертизи заявок на винаходи, корисні моделі та топографії інтегральних мікросхем Федір Луценко, начальник відділення патентно-інформаційних послуг, консультацій та сприяння інноваційній діяльності Лідія Шумілова.

Проблематика зустрічі стосувалася виводу на український ринок медичних препаратів шляхом проведення публічних закупівель, зокрема питань, які виникають у площині інтелектуальної власності. Були обговорені можливості обміну інформацією між державними підприємствами, проведення інформаційного пошуку щодо нових медичних препаратів,  додаткової перевірки на патентну чистоту для мінімізації ризиків у тендерних процедурах, використання ресурсів Укрпатенту як Міжнародного пошукового органу та ін.

За результатами заходу сторони погодили кроки для подальшої взаємодії: проведення робочих зустрічей з фахівцями відділення патентно-інформаційних послуг, консультацій та сприяння інноваційній діяльності Укрпатенту; напрацювання ефективної процедури двостороннього обміну інформацією; отримання ДП «Медичні закупівлі України» необхідної підтверджувальної документації тощо.

Державне підприємство «Медичні закупівлі України» створене в жовтні 2018 року з метою організації та проведення процедур закупівель лікарських засобів і медичних виробів, а також закупівель за рамковими угодами медичних товарів і послуг в інтересах замовників відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі». Сьогодні агенція, орієнтуючись на забезпечення доступу ліків і медвиробів для пацієнтів, планує розширення закупівельних послуг для децентралізованих клієнтів за рахунок місцевих бюджетів і недержавних фондів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22.02.2020

Укрпатент в спільному проєкті Hi Tech Office Ukraine та Телеканалу "Рада"

21 лютого 2020 року відбувся черговий ефір спільного проєкту Hi Tech Office Ukraine та Телеканал "Рада" - #Цифрова_Україна. Гостем студії був Данило Цьвок, директор з питань розвитку відносин інтелектуальної власності Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент).

Під час ефіру були обговорені такі питання: 

  • новий етап розвитку державної системи правової охорони інтелектуальної власності (ІВ): законодавство в сфері регулювання ІВ, кадрові зміни;
  • реорганізація Національного офісу інтелектуальної власності, поточний статус і плани;
  • поточні проекти - IP Mediation Center, Центри підтримки технологій та інновацій (TISC), Національний навчальний центр;
  • провідна роль креативної економіки у найближчому майбутньому.

Переглянути відео на Facebook

Переглянути на YouTube

 

 

20.02.2020

Укрпатент упроваджує нову інформаційну послугу

Укрпатент як єдиний в Україні державний заклад, що надає широкий спектр унікальних послуг у сфері інтелектуальної власності, уважно стежить за потребами ринку та постійно працює над удосконаленням власних сервісів.

Підвищення конкуренції серед суб’єктів господарської діяльності та необхідність швидкого та ефективного реагування на загрози порушення прав інтелектуальної власності актуалізували запит бізнесу на отримання якомога оперативнішої інформації про заявки, які подаються до Укрпатенту для отримання свідоцтв України на знаки для товарів і послуг.

З метою задоволення цієї суспільно-важливої потреби Укрпатент анонсує підготовку до впровадження нової інформаційної послуги – надання доступу до інформації, зазначеної заявниками в таких кодах ІНІД як (210) Номер заявки, (511) Індекси Ніццької класифікації, (540) Зображення знака, (731) Заявник, (740) Представник. Зазначений доступ буде надаватися стосовно заявок, поданих до Укрпатенту, за якими не встановлено дату їх подання.

Крім того, Укрпатент розширюватиме перелік послуг, надаваних із застосуванням електронного документообігу. У травні 2020 року заплановано тестовий запуск роботи «Кабінету заявника», який дозволить здійснювати низку дій, пов’язаних з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності, в електронному вигляді.

 

20.02.2020

До уваги винахідників-біотехнологів: про стандарт ST.26

Протягом останніх років Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ) ведеться розробка та підготовка до імплементації нового стандарту ST.26 «Рекомендований стандарт з представлення переліків нуклеотидних та амінокислотних послідовностей з використанням XML (розширюваної мови розмітки)». Наприкінці 2019 року 22 країни-учасниці, у тому числі Україна, презентували дорожні карти імплементації ST.26.

На цьому етапі працівники Укрпатенту, які входять до складу цільової групи, здійснюють тестування програмного забезпечення «WIPO Sequence» та підготовку технічної бази для впровадження стандарту ВОІВ ST.26. Крім того, заплановано вдосконалення чинного законодавства у сфері ІВ та розроблення навчально-інформаційних програм і заходів для винахідників, заявників та патентних повірених.

Детальніше...

19.02.2020

Розпочала роботу 52-а сесія Комітету експертів Союзу, створеного Страсбурзькою Угодою, що стосується МПК

19 лютого 2020 року в штаб-квартирі Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) у м. Женева,  Швейцарська Конфедерація, розпочала роботу 52-а сесія Комітету експертів Союзу, створеного Страсбурзькою Угодою, що стосується Міжнародної патентної класифікації (МПК). У засіданні 52-ї сесії беруть участь фахівці Укрпатенту - начальник відділу патентної інформації Оксана Пархета та провідний експерт відділу будівельної та гірничої справи Олексій Коломієць.

На сесії розглядатимуться, зокрема, такі питання: про хід виконання програми перегляду МПК, поправки до Довідника МПК та інших основних документів МПК, досвід відомств в галузі застосування автоматизованої класифікації (наприклад з використанням технологій штучного інтелекту) та інші.

 

 

 

 


 

Новини

26 лютого 2020
Представники Укрпатенту взяли участь у 52-й сесії Комітету експертів Союзу МПК
25 лютого 2020
Віртуальні навчально-інформаційні семінари ВОІВ з тематики РСТ
25 лютого 2020
До 145-річчя від дня народження В.П. Філатова
24 лютого 2020
В Укрпатенті відбулася зустріч з представниками сфери державних медичних закупівель
22 лютого 2020
Укрпатент в спільному проєкті Hi Tech Office Ukraine та Телеканалу "Рада"
Усі новини
Популярне на сайті

Всеукраїнський конкурс «Винахід року 2020»

З метою популяризації винахідницької діяльності та привернення уваги вітчизняних і закордонних інвесторів й виробників, за підтримки Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент), спільно з Торгово-промисловою палатою України  проводить Всеукраїнський конкурс «Винахід року 2020» (далі - Конкурс).

До участі в Конкурсі запрошуються підприємства, установи, організації, дослідницькі групи незалежно від їх відомчої підпорядкованості та місцезнаходження, а також винахідники й розробники (фізичні та юридичні особи). У ході Конкурсу будуть розглянуті винаходи, які захищені чинними патентами України на винаходи, що видані протягом останніх 5 років.
 
Детальна інформація про умови участі у Конкурсі розміщена на веб-сайтах: www.ukrpatent.org, www.iіі.ua, www.ucci.org.ua.  

АНКЕТА в форматі  doc або   Google форма
ЗАЯВА в форматі  doc або   Google форма
ПОЛОЖЕННЯ

Прийом матеріалів триватиме до 29 лютого 2020 року на e-mail: konkurs2020@ukrpatent.org
 
За додатковою інформацією можна звертатися у Відділення патентно-інформаційних послуг, консультацій та сприяння інноваційній діяльності Укрпатенту за адресою: бульвар Лесі Українки, 26, м. Київ, 01133, тел.: (044) 494-06-66, (044) 494-06-60, e-mail: konkurs2020@ukrpatent.org.

 

Детальніше
Корисно знати

Безоплатні навчальні та довідкові матеріали ВОІВ та ЄПВ

Віртуальні навчально-інформаційні семінари ЄПВ з патентної інформації

ЄПВ здійснило публікацію програми вебінарів й інтерактивних навчальних курсів з патентної інформації на 2020 рік. Всі заходи безоплатні та здійснюються в режимі онлайн. Реєстрація для участі у будь-якому вебінарі здійснюється за адресою: https://epo.webex.com/mw3300/mywebex

Нижче наведено дати та час проведення вебінарів, що відбудуться у 2020 році.

Дата і час (за Києвом)
Назва
21.01.2020
1100
Патентні сімейства
22.01.2020
1100
Ознайомлення з новим Espacenet
28.01.2020
1100
База даних правового статусу INPADOC - основна
29.01.2020
1130
Новий Espacenet: розширені функції
11.02.2020
1100
PATSTAT онлайн
04.03.2020
1130
Ознайомлення з Європейським патентним реєстром
11.03.2020
1130
Систематизація інформації щодо EР та СPC як пов’язаних даних
09.06.2020
1600
Розширення та коригування строку дії SPC: захист понад 20 років у Європі, США та Азії: 
1. ЄС та США
16.06.2020
1600
Розширення та коригування строку дії SPC: захист понад 20 років у Європі, США та Азії: 
2. Китайський Тайбей, Сінгапур та оновлення щодо Китаю
23.06.2020
1600
Розширення та коригування строку дії SPC: захист понад 20 років у Європі, США та Азії:
3. Корея та Японія
16.09.2020
1130
Доступ до судових рішень щодо патентів стосовно всієї Європи через ECLI (European Case Law Identifier)
16.09.2020
1530
PATSTAT онлайн
29.09.2020
1530
Всесвітня база даних правового статусу INPADOC - основна
07.10.2020
1130
Ознайомлення з Європейським патентним реєстром
13.10.2020
1530
Патентні сімейства
24.11.2020
1600
Патентна інформація з регіону АSЕАN - патентні системи, пошук та документація:
1. Сінгапур та Малайзія
25.11.2020
1100
Всесвітня база даних правового статусу INPADOC - розширена
01.12.2020
1600
Патентна інформація з регіону АSЕАN – патентні системи, пошук та документація:
2. Таїланд та Індонезія
09.12.2020
1600
Патентна інформація з регіону АSЕАN - патентні системи, пошук та документація:
3. В'єтнам, Філіппіни та М'янма

 

З переліком усіх проведених і запланованих ЄПВ вебінарів з тематики, що стосується патентної інформації можна ознайомитися за адресою https://epo.org/pi-training .

Якщо ви пропустили один із вебінарів, не хвилюйтесь, більшість з них будуть доступні у форматі відеозапису протягом одного місяця після їх проведення. Необхідно перейти на https://epo.org/pi-videos та вибрати вебінар, який вас зацікавив.

Джерело інформації:  Patent Information News 4 /2019

 

Віртуальні навчально-інформаційні семінари ВОІВ з тематики РСТ

ВОІВ щороку організовує безоплатні віртуальні семінари (вебінари), присвячені питанням, пов’язаним із системою РСТ. Мета цих вебінарів полягає в інформуванні користувачів у всьому світі про останні досягнення, зміни та оновлення в системі РСТ.

Нижче наведено перелік вебінарів, проведення яких заплановано на перше півріччя 2020 року.

 

 Дата і час
(за Києвом)
 Мова  Тема  
 10.03.2020
1830-1930
 12.03.2020
930-1030
 англійська PATENTSCOPE для експертів реєстрація
  21.04.2020
1830-1930
 23.04.2020
930-1030
 англійська Пошуки в галузі хімії у PATENTSCOPE реєстрація
  05.05.2020
1830-1930
07.05.2020
930-1030
 англійська Інструменти перекладу, доступні в PATENTSCOPE реєстрація
  16.06.2020
1830-1930
  18.06.2020
930-1030
 англійська Список результатів у PATENTSCOPE реєстрація

 

З переліком усіх проведених і запланованих ВОІВ вебінарів з тематики РСТ, а також з відповідними матеріалами (зокрема, слайд-презентаціями PowerPoint) можна ознайомитися на офіційному веб-сайті ВОІВ: (https://www.wipo.int/pct/en/seminar/webinars/index.html)
 

Джерело інформацїї: PCT Newsletter  No. 02/2020

 

Детальніше
Головна подія

03 лютого , 2020

Щодо оплати адмінпослуг в сфері промислової власності з 01 січня 2020 року

Увага! Державна казначейська служба України вводить в дію нові рахунки для зарахування податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів, відкриті відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженого наказом Міністерства фінансів від 31.12.2013 №1203 (із змінами та доповненнями).

Всі події

ПОКАЗНИКИ

Січень 2019 Січень 2020

Винаходи

300
231

Корисні моделі

724
364

Промислові зразки

161
274

Знаки для товарів і послуг

2790
2514

Усього надійшло

3975
3383
ПН
ВТ
СР
ЧТ
ПТ
СБ
НД
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Календар

26

Лютого , 2020

На цей день подій не заплановано

Всі події