Статьи

Як бути тим, кого обирають? Виклики сучасного світу та кейси кращих роботодавців

24 січня відбулася «HRD-середа» – бізнес-сніданок для директорів з персоналу, організований HeadHunter Україна.

Відкрив захід В’ячеслав Сотник, директор з маркетингу та PR HeadHunter Україна, який розповів про digital-трансформацію у пошуку кандидатів.

Маркетингові дослідження доводять: роль Інтернету та digital-інструментів зростає з кожним днем. Отже ігнорувати цю тенденцію означає залишитись позаду. Адже інтернет розширює можливості і роботодавців, і пошукачів. Job-портали, соціальні мережі, спеціалізовані сайти, інформаційно-пошукові ресурси – ці канали виступають для пошукачів джерелами пошуку інформації про вакансії і роботодавців. Проте вони й збільшують інформаційний шум. На практиці для роботодавців це означає необхідність підвищувати частоту контактів рекламного повідомлення з цільовою аудиторією та застосовувати комплексний та автоматизований підхід у боротьбі за таланти.

Проте всі ці дії мають базуватись на міцному HR-бренді компанії. Цьому питанню був присвячений виступ Марії Панченко, директора з персоналу «Нової пошти».

Марія впевнена: через демографічну яму та активну міграцію ринок кандидатів продовжує скорочуватися, а пошукачі (особливо представники покоління Y) стають все більш «зрілими». Вони розчаровуються в недобросовісних компаніях, турбуються про свій розвиток та вимагають гнучких підходів у роботі. Це підштовхує компанію до того, щоб все більше фокусуватись на співробітникові та його досвіді в компанії. Конкурентоспроможна, мотивуюча, проста і зрозуміла оплата праці, комфортні і безпечні умови праці, тотальне навчання і кар'єрне зростання, підтримка співробітника керівником - все це складові EVP, котре й є основою HR-бренда та дає потужний базис для залучення і утримання висококласних співробітників.

Ця ж тематика лягла в основу HR-TALK «Знайти, утримати працівника Петренка», в якому взяли участь:

– Катерина Скібська (генеральний директор «DOPOMOGA Ukraine»)

– Юрій Зеленін (виконавчий директор бізнес-школи «Міжнародний інститут бізнесу»)

– Лариса Брувер (HR директор 1+1 медіа)

– Євгенія Кузьмінська (керівник Департаменту по роботі з внутрішнім клієнтом ДТЕК)

– Марія Панченко (HR-директор «Нова Пошта»)

Експерти з різних сфер бізнесу поділились своїми думками та практиками з приводу головних тенденцій ринку праці України, необхідності інвестування у HR-бренд та того, які критерії роблять компанію привабливою як роботодавця.

Війна за таланти закінчена, і таланти виграли. Хоча заробітна плата все ще є важливим критерієм вибору роботодавця, просто хороших і стабільних умов, щоб залучати кращих, вже недостатньо. Після того, як ринок праці остаточно розвернувся до кандидатів обличчям, дуже важливо за допомогою бренда роботодавця вміти розповісти про те, чим ваша компанія відрізняється від інших, і чому претендент повинен вибрати саме вас. Сьогодні можливість розділяти місію компанії та бути причетними до чогось більшого є важливими факторами при виборі роботи. І тут важливо, щоб компанії залучали не просто кандидатів, а тих, хто зможе доповнити і посилити ту корпоративну культуру, яку вона будує, і поділяли її цінності. Саме тому бізнесу необхідно інвестувати в бренд роботодавця і постійно аналізувати, що працює, а що ще можна поліпшити.
Лариса Брувер, HRD 1+1 медіа

Наприкінці «HRD-середи» Лариса Онипко, керівник проекту «Премія HR-бренд Україна» HeadHunter Україна, оголосила результати дослідження «Рейтинг роботодавців України» 2018.

ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ПРЕМІЮ

Опитування пошукачів та експертів дало змогу оцінити, наприклад, які фактори є пріоритетними при виборі компанії-роботодавця. Так, респонденти зазначають, що на першому місці для них стоїть стабільність компанії. Про це повідомив 71% опитаних. Корпоративна культура важлива для 45% респондентів, соціальна відповідальність – 34%. Розташування офісу, наявність іноземних інвестицій/міжнародного капіталу цікавить 24% опитаних. Пошукачі також враховують відгуки про компанію у відкритих джерелах, зважають на галузь бізнесу тощо.

Експерти ж враховували прозорість та соціальну відповідальність бізнесу, рівень зрілості HR-функції у компанії, розвиненість системи навчання і корпоративної культури, репутацію роботодавця, соціальні гарантії для працівників, турботу роботодавця про працівників, їхню залученість у бізнес. На основі цих критеріїв та факторів було складено рейтинг найбажаніших роботодавців: абсолюту «двадцятку», регіональний та галузевий ракурси.

Паралельно з цим цікавими є й галузеві тенденції ринку праці. Дослідження показує: найбільш привабливою для пошукачів є сфера «IT». На другому та третьому місцях - «Медіа, PR, реклама» та «Фінанси, банки, інвестиційна діяльність» відповідно.

Ознайомитися з повними результатами дослідження «Рейтинг роботодавців України 2018» можна тут 👇

ПОВНА ПРЕЗЕНТАЦІЯ РЕЙТИНГУ

Для роботодавців дане дослідження – певний індикатор стану ринку праці та цінностей пошукачів, який визначає орієнтири у питанні формування та розвитку HR-брендингу.

Вакансии дня

Комментарии