This version of the page http://simya.com.ua/lystopad-chas-obpryskaty-sad/ (104.31.75.33) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2020-01-20. The original page over time could change.
Чому сад обприскують у листопаді? | Сім’я і дім
Сад Садиба

Чому сад обприскують у листопаді?

Листопад – час, коли дерева чекають допомоги людини. У чому вона полягає? Зрозумієте за кілька хвилин. І поспішайте це зробити

Рання обробка фруктових дерев може обпекти листя і воно передчасно опаде. Це  призведе до ослаблення плодових культур та підмерзання їх взимку. Тому обприскування роблять у листопаді, коли на дворі ще тепло, а листя з дерев вже опало природнім шляхом. Найчастіше для обприскування застосовують залізний чи мідний купорос, 3% бордоську рідину,  солярку або сечовину.

Вибирати препарат тля обприскування треба відповідно до потреб саду, бо кожен хімікат діє по-своєму.

До прикладу, обприскування 3% бордоською рідиною усуває чимало проблем: позбавляє від парші, плямистостей, моніліозу, кладоспорозу та інших грибків. Розчин готують у пластиковому відрі. Сад після обробки набуває блакитного кольору, стає невразливим до сонячних опіків та морозів.

Обприскування дерев мідним купоросом рятує від їх багатьох грибкових захворювань. До прикладу, кісточкові будуть захищені від моніліозу, кучерявості, клястероспорозу і кокомікозу. Яблуні і груші врятуються від парші, філлостикозу, курчавості, моніліозу. Витрата на молоде деревце до 2 л, а на доросле — до 10 л розчину. Зазвичай використовують 100 г мідного купоросу на 10 л води.

Обприскування залізним купоросом проводиться теж пізньої осені, у листопаді, коли сад вже готовий до зими. Це і підживлення, і захист від грибків. Особливо потребують заліза яблуні, груші та сливи. Після такої обробки (300 г на 10 л води) підвищується врожайність і покращується ріст. Щоосені залізним купоросом треба обробляти і лози винограду.

Обприскування плодових дерев сечовиною (карбамідом) проводять раніше, ніж мідним і залізним купоросом – коли з дерев опала половина листя. Десь на початку листопада. Обприскати треба дерева, крони і землю під ними, а також опале листя. На 10 л води беруть 500 г сечовини. Якщо листя опало повністю, то можна взяти і 700 г на 10 л води.

Плодові дерева також обробляють соляркою. Цей нафтопродукт ефективний проти гниття яблунь і слив. Солярку застосовують не у чистому вигляді, а розведену водою – зазвичай ця пропорція 500 г на 10 л води.

Дата публікації: 06.11.2019
Зберегти в PDF
Поділитися