Канал рецензий сайта book.ua http://www.book.ua/ Свежие рецензии сайта book.ua Луцій Анней СЕНЕКА : «Діалоги» рецензия пользователя Olexiy Travnikov http://www.book.ua/review/4421/ Цікаві настанови та спостереження за життям від класика стоїцизму - Сенеки.
В університеті я любив філософію, але на древніх філософів не вистачало духу.
Тепер, як то кажуть «поперло».
Безмежно вдячний видавництву «Апріорі» за цікаву серію перекладів античних мудреців,але декілька вражень щодо цієї книги…
Загалом 6 діалогів вміщені на 315 сторінках і чи невперше перекладені з латинської на українську, що дає можливість їх сприймати в особливий спосіб - вони стають більш зрозумілими.
Теми філософські та «довгограючі» - про короткочасність життя, про щасливе життя, про спокій душі…не полініться та неодмінно погортайте, поблукайте сторінками цього доробку і, однозначно, знайдете для себе багато поживної інформації.
Чомусь мені спадає на думку, що часто ми не знаходимо часу задля того, аби просто бути споглядачами та аналізаторами дійсності як в короткій, так і в довготривалій перспективі…а дарма! Варто би було! «Часу ж маємо не мало - багато його втрачаємо. Життя доволі довге й щедро дане нам для того, щоб використати його для великих справ, - тож мусимо добре ним розпорядитися.» Хіба не прекрасна ідея від Сенеки, що дає привід подивитися на те, що Бог дає нам в наше розпорядження?! Погодьтесь, що вартісна думка задля того, аби її розвивати.
«Найбільшою перешкодою життя є очікування: залежне від завтрашнього, воно втрачає сьогоднішнє». Можна передбачити невдоволення фундаменталістів щодо цієї думки філософа, але ж наскільки є багатогранною ця ідея в теперішньому часі.
Коли опустити історичну деталізацію стоїка Сенеки щодо своїх сучасників, то бачу багато поживи для роздумів уже в 21 столітті на сторінках цієї книги.
Не втрачайте шансу - почитайте український переклад, особливо, коли латинська мова вам наразі недоступна…]]>
Рецензия пользователя xx@book.ua (Olexiy Travnikov) Fri, 10 Jan 2020 14:26:17 +0200 http://www.book.ua/review/4421/
Сенека : "Моральні листи до Луцілія" рецензия пользователя Olexiy Travnikov http://www.book.ua/review/4420/ Ось я і почав читати стоїків.
Так, саме цього римського філософа вважають видатним представником стоїцизму.
Деякі вважають що в стоїцизмі є певні витоки "християнської ідеології".
Більше ніж пів тисячі сторінок дають немало поживи для роздумів та надихають до дискусій, чи то власних філософствувань. А чом би й ні?!
Хочеться пошвидше заглянути наперед та побачити про що далі розмірковує автор - захоплює не менш ніж детектив.
Переконаний, що наступні пару місяців окремі листи буду перечитувати, повертаючись до них.
Окремо виділив би пристрасть Сенеки до читання та цитування - через те усім любителям літератури (усіх жанрів) буде багато цікавинок. Чого тільки вартує "пізно заощаджувати, коли проглядає дно".
Гайда читати! Вартісна книга!
]]>
Рецензия пользователя xx@book.ua (Olexiy Travnikov) Tue, 31 Dec 2019 07:19:04 +0200 http://www.book.ua/review/4420/
Пліній : Вибрані листи рецензия пользователя Olexiy Travnikov http://www.book.ua/review/4419/ Якось так сталося, що придбав дещо з творів античної літератури в українському перекладі...і понеслося...
Твори Плінія молодшого вважають зразками високохудожньої інтелектуальної прози.
Що мені особисто було цікаво - майже з першоджерела читати про наслідки виверження Везувія, немало цікавого можна дізнатися з листів автора до Траяна про життя християн того часу.
Стверджують що це вперше перекладено на українську мову - то ж читання надзвичайно цікаве та пізнавальне.
Буквально кілька цитат, які мене мотивують роздумувати...
"Негоже владі випробовувати свою силу на приниженні інших, негоже й повагу до себе здобувати страхом; не він же, страх, а любов найпевніше допоможе тобі осягнути те, чого хочеш."
Ну, і актуально для тих, хто любить проводити час за читанням: " Читаючи, завжди щось виписував: любив повторювати, що не буває аж такої поганої книги, де не можна надибати бодай чогось корисного."
То ж прочитайте - неодмінно щось надибаєте.]]>
Рецензия пользователя xx@book.ua (Olexiy Travnikov) Tue, 31 Dec 2019 06:47:45 +0200 http://www.book.ua/review/4419/
Жанна Слоньовська : "Дім з вітражем" рецензия пользователя Olexiy Travnikov http://www.book.ua/review/4418/ Роман написаний у Кракові після 2010 року колишньою львівянкою...про долю 4 поколінь жінок, що якось пов"язані із містом Лева. Культурні надбання в музиці, мистецтві та архітектурі так тісно переплетені із розбудовою України та становленням її незалежності...
Перебіг основних подій припадає на кінець 80-х та початок 90-х років 20 століття...
Варто читати, варто знати та плекати історичну пам"ять...]]>
Рецензия пользователя xx@book.ua (Olexiy Travnikov) Tue, 31 Dec 2019 06:31:24 +0200 http://www.book.ua/review/4418/
Джеймс Уотт (соучредитель BrewDog) : Бизнес для Панков. Наплюйте на все правила по примеру BrewDog рецензия пользователя Алексей Мась http://www.book.ua/review/4417/ Как-то так получилось, что благодаря проекту Крафтовые соцсети за нами закрепилось все слово Крафтовые. И меня начали приглашать на фестивали Крафтового пива.

И эта книга - новая Библия (прежняя была Rework) для меня лично. Почему? Потому, что говорит о новых правилах ведени я бизнеса, которых мы придержиаемся для создания нашего стартапа. А именно миссия и публичность и желание поменять все правила игры. Мы публичны, у нас миссия и предыдущая моя работа в корпорация вызывает у меня стойкое неприятие правил. Я понимаю, как зарегулированность убивает рынки.

Поэтому это лично - книга года для меня. Спасибо огромное Джеймсу Уотту за то, что он ее написал. А как он мог иначе, если у него миссия? Если у тебя миссия - ты пишешь книгу, я вот тоже пишу.

Как вам например раздел "Формировние команды для капитана пиратской шхуны"? И это просто раздел наугад, который я открыл в оглавлениий.

И чудесное вступление: "Если не верить ничему на том основании, что нельзя знать всего, вы уподобляетесь безумцу, которых не пользуется ногами и погибает недвижимым из-за того, что не имеет крыльев и не может летать.

О крафтовых сетях: (инвесторы) https://longtexts.com/post/2588, (пресса о нас) https://longtexts.com/post/2714
О BrewDog: https://goodwine.ua/ru/wine-info-names_brands/3877-pivnaya-pank-revolyuciya-brewdog]]>
Рецензия пользователя xx@book.ua (Алексей Мась) Fri, 13 Dec 2019 03:42:25 +0200 http://www.book.ua/review/4417/
Daniel A. Bell : Китайська модель, Політична меритократія та межі демократії рецензия пользователя Serge47 http://www.book.ua/review/4416/ Однофамилец известного футуролога (чем, кстати, привлек внимание немалого количества читателей) со знанием дела раскрывает современные подходы китайской элиты к кадровому вопросу в системе управления политической и экономической жизнью страны.
Если кратко - освещены успешно работающие в конкретном социуме (китайском) подходы и модели кадровой политики на разных уровнях систем. Подняты проблемы, обозначены возможные пути преодоления. Автор отдает должное китайским руководителям, сумевшим за счет мудрой кадровой политики вывести страну из замшелого состояния "корейской серости" в современного экономического и политического "тигра".
Тут ссылка на резюме в википедии:
hit.kg/2d5a45]]>
Рецензия пользователя xx@book.ua (Serge47) Tue, 10 Dec 2019 11:36:50 +0200 http://www.book.ua/review/4416/
Антоніо Гарсія Мартінес : Хаос у Кремнієвій долині. Стартапи, що зламали систему. рецензия пользователя Ruslan Shevchenko http://www.book.ua/review/4415/ Переклад назви не зовсім вдалий, в оригіналі книга називається "Chaos Monkey" - на ім'я відомої програми netflix ( https://github.com/Netflix/SimianArmy/wiki/Chaos-Monkey ), що вбиває випадковий процес у системі, заради певності у роботі підсистеми відновлення після збоїв.

Автор описує шлях свого стартапу, від створення ідеї до закриття внаслідок 'aquhire' по частинам. Відверто описується внутрішня кухня великих технологічних компаній. Я проковтнув цю книгу одним разом протягом 6-годинного перельоту з великим задоволенням. Якщо ви маєте якесь відношення до adtech, то читати взагалі обов'язково.

Посилання:
Український переклад:https://nashformat.ua/products/haos-u-kremnievij-dolyni.-startapy-scho-zlamaly-system...
Вікіпедія: https://en.wikipedia.org/wiki/Chaos_Monkeys
Амазон: https://www.amazon.com/Chaos-Monkeys-Obscene-Fortune-Failure/dp/0062458191
netflix про chaos engeneering: https://medium.com/netflix-techblog/tagged/chaos-monkey]]>
Рецензия пользователя xx@book.ua (Ruslan Shevchenko) Fri, 06 Dec 2019 13:17:37 +0200 http://www.book.ua/review/4415/
Генкс Том : Історії, наклацані на друкарській машинці рецензия пользователя Таисия Мешкурова http://www.book.ua/review/4414/ Первая книга рассказов известного голливудского актера Тома Хэнкса "Истории, наклацанные на печатной машинке".
Признаюсь, поначалу читать было трудновато, пока я не поняла, что он пишет, как актер-сценарист, а не как профессиональный писатель. Переключила внимание со слабых мест на сменяющиеся кинокадры и, к своему удивлению, "посмотрела" ряд фильмов-рассказов, три из которых мне очень понравились. Лучше читать в оригинале на английском.

ЛЕГКОСТЬ ЧТЕНИЯ ПО 5-ти звездочной шкале
* * * *
Український переклад невзмозі повністю передати особливий смак Америки. А фишка книги именно в этом.

РЕКОМЕНДУЮ
Отдыхательное чтиво со смыслом, с юмором, с упоминанием известных брендов (как же без рекламы в штатах). Полистать в шезлонге или в дороге, в самый раз.]]>
Рецензия пользователя xx@book.ua (Таисия Мешкурова) Mon, 02 Dec 2019 10:44:46 +0200 http://www.book.ua/review/4414/
Ольга Филь : Рига. Тет а тет рецензия пользователя Alexey Aleksandrov http://www.book.ua/review/4413/ Все дороги ведут в Ригу, - тезис с которым не спорит ни один человек, хотя бы раз посетивший этот прекрасный город.
А сама книга будет отличным подарком любому влюбленному в Ригу человеку: как гражданину-жителю города, так и визитеру-туристу. Потому что книга написана автором, более чем позитивно относящемуся к городу.
Здесь есть все: от истории возникновения города и его названия, создания герба, развития. С автором можно пройти по улочкам старой Риги и ее центру, узнать о самом старом здании города и истории архитектурных веяний и культуры города. Для тех кто хочет оживить город в своей памяти – великолепные фото опять-таки с отнесениями автора.

«Рига – это живая иллюстрация европейской истории. На протяжении веков она была точкой пересечения народов Европы, где происходили важные исторические события. Будучи мостом между Западом и Востоком и местом скрещения торговых и культурных путей, столица Латвийского государства до наших дней сохранила доказательства влияния Запада и Северной Европы на ее историческое развитие. В рижской архитектуре и планировке исторического центра города ощущается влияние различных европейских государств. Слой за слоем перед нами открываются этапы развития стран, расположенных у Балтийского моря».

Издательство Beaux-Arts, Рига, 2017
]]>
Рецензия пользователя xx@book.ua (Alexey Aleksandrov) Mon, 02 Dec 2019 05:08:53 +0200 http://www.book.ua/review/4413/
Даниил Гранин : Собственное мнение рецензия пользователя Alexey Aleksandrov http://www.book.ua/review/4412/ Послание самого автора к читателям этой книги: "Мне хотелось написать, какая прелесть работа ученого, сколько в ней драматизма, как происходят открытия, какие муки творчества испытывают научные работники, из чего состоит жизнь ученого».

Сборник любимого автора, посвященный людям, жизнь которых связана с развитием науки. Книги Даниила Гранина будут актуальны всегда: это сосредоточение психологии (извечная борьба передовых идей с косностью и нелепой консервативностью; самоотверженность и подлость; отношения мужчина-женщина и много другое).
Особенно резко проблемы, описанные автором на излете 70-80 годах прошлого века ложатся на текущую ситуацию с научной школой Украины и трансформациями, происходящими в ней.
Часть рассказов напрямую соотношу с украинскими учеными, которые презрев личное ведут непримиримый бой за сохранение того лучшего что было (и слава Богу сохраняется!) в интеллектуальной школе Украины.

И конечно же язык Гранина: каждый абзац обдумываешь и смакуешь.

Даниил Гранин Собственное мнение. М.: Абрис, 2019


]]>
Рецензия пользователя xx@book.ua (Alexey Aleksandrov) Mon, 02 Dec 2019 05:06:52 +0200 http://www.book.ua/review/4412/