This version of the page http://www.ukrpatent.org/uk/ (213.160.144.249) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2019-11-27. The original page over time could change.
Укрпатент
Укр Eng
На цей день подій не заплановано Січень Січня Лютий Лютого Березень Березня Квітень Квітня Травень Травня Червень Червня Липень Липня Серпень Серпня Вересень Вересня Жовтень Жовтня Листопад Листопада Грудень Грудня
27.11.2019

Укрпатент запрошує до спілкування!

Шановні колеги! Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) пропонує новий формат спілкування та запрошує до діалогу всіх зацікавлених осіб для обговорення актуальних питань у сфері інтелектуальної власності. 

Планується проведення зустрічей з представниками у справах інтелектуальної власності (патентними повіреними) та заявниками, представниками влади та ін.

Якщо вам не байдужа доля інтелектуальної власності в Україні, звертайтесь зі своїми питаннями, побажаннями та пропозиціями за електронною адресою:  proposition@ukrpatent.org

Давайте разом удосконалювати галузь інтелектуальної власності!

 

 

27.11.2019

Показники роботи Укрпатенту при виконанні функцій МПО/ОМПЕ

Пропонуємо до ознайомлення показники роботи Укрпатенту при виконанні функцій Міжнародного пошукового органу (МПО) і Органу міжнародної попередньої експертизи (ОМПЕ) в системі Договору про патентну кооперацію (PCT).

Виконання функцій Міжнародного пошукового органу (МПО) і Органу міжнародної попередньої експертизи (ОМПЕ), а також Органу, визначеного для проведення додаткового пошуку, було розпочато Державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) 5 лютого 2016 року. 

Першу копію для пошуку було отримано у березні 2016 року. З березня 2016 року по кінець жовтня 2019 року Укрпатентом у якості МПО було отримано 189 копій для пошуку та 5 клопотань про проведення додаткового міжнародного пошуку. Також Укрпатентом в якості ОМПЕ було отримано 23 вимоги на проведення міжнародної попередньої експертизи. 

  2016 2017 2018 2019
Отримано копій для пошуку 22 39 52 76
Отримано клопотань про проведення додаткового міжнародного пошуку 1 4
Отримано вимог на проведення міжнародної попередньої експертизи 3 5 8 7



                

Протягом зазначеного періоду значною мірою змінилося і відсоткове співвідношення вибору Укрпатенту в якості МПО до вибору інших МПО в міжнародних заявках, поданих до Укрпатенту як до Відомства-одержувача. Якщо у 2016 році Укрпатент в якості МПО було зазначено лише у 23 % міжнародних заявок, то за 10 місяців 2019 року цей показник досяг 67 %.

Дані щодо вибору МПО у міжнародних заявках, поданих до Укрпатенту як до Відомства-одержувача

 

Результати першого міжнародного пошуку (Звіт про міжнародний пошук та Письмове повідомлення МПО) було направлено Укрпатентом заявникові та до Міжнародного бюро ВОІВ на початку червня 2016 року.

З початку виконання Укрпатентом функцій МПО/ОМПЕ в період з 05.02.2016 по 31.10.2019 було підготовлено та направлено заявникам та до Міжнародного бюро ВОІВ Звіти про міжнародний пошук і Письмові повідомлення МПО по 172 заявках, 3 Звіти про додатковий міжнародний пошук та 15 Міжнародних попередніх висновків щодо патентоздатності. 

  2016 2017 2018 2019
Підготовлено Звітів про пошук та Письмових повідомлень МПО (кількість заявок) 18 39 35 80
Підготовлено Звітів про додатковий міжнародний пошук 1 2
Підготовлено Міжнародних попередніх висновків щодо патентоздатності 4 7 4

  

26.11.2019

На шляху до штучного інтелекту

26 листопада виповнюється 125 років від дня народження Норберта Вінера, якого вважають творцем теорії штучного інтелекту. Пропонуємо до ознайомлення матеріал про життя та діяльність цієї видатної особистості з незвичайними поглядами. Матеріал підготовлено колективом відділу довідково-інформаційного фонду експертизи відділення нормативно-інформаційного забезпечення Укрпатенту.

25.11.2019

До уваги заявників Укрпатенту

Державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) Наказом №167-Н/2019 від 21.11.2019 року прийнято рішення про відновлення надання кваліфікованих електронних довірчих послуг кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг (КНЕДП) Укрпатенту. 

У зв’язку з цим повідомляємо, що КНЕДП Укрпатенту буде поновлено надання кваліфікованих електронних довірчих послуг фізичним та юридичним особам з дня внесення відомостей про кваліфікованого надавача електронних довірчих Укрпатенту до Довірчого списку, на підставі рішення центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України. 

Про це буде повідомлено додатково на офіційному веб-сайті Укрпатенту.
 

25.11.2019

Неофіційний переклад міжнародного стандарту ВОІВ ST.26 українською мовою

У розділі «Стандарти ВОІВ» розміщено актуалізований неофіційний переклад українською мовою чинної редакції стандарту ВОІВ ST.26 «Рекомендований стандарт з представлення переліків нуклеотидних та амінокислотних послідовностей з використанням XML (розширюваної мови розмітки)» (Recommended standard for the presentation of nucleotide and amino acid sequence listings using XML (extensible markup language).

25.11.2019

Пам'ятаємо, сумуємо...

Колектив Укрпатенту висловлює щирі співчуття з приводу смерті Валерія Людвиковича Куцевича, патентного повіреного України, викладача та патентознавця. 

Валерій Людвикович викладав більшості київських патентних повірених і багатьом спеціалістам Укрпатенту в Інституті інтелектуальної власності та права. Разом із ним йде у вічність ціла епоха розвитку патентної справи на теренах України. Згадуючи Валерія Куцевича, ми щиро дякуємо за спільну працю, передані знання, за легкість та чіткість думок та невичерпне джерело практичного досвіду, з якого ми були щедро наділені найціннішим у професії.

Колектив підприємства висловлює щире співчуття рідним і близьким покійного, надсилає слова підтримки  колегам та друзям. Нехай земля йому буде пухом, пам'ять – вічною.

 

15.11.2019

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов оголосив про перезавантаження системи інтелектуальної власності

15 листопада 2019 року відбулася зустріч колективу Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) з Міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофієм Миловановим. В заході взяв участь Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Дмитро Романович.

Під час зустрічі Тимофій Милованов оголосив про результати розгляду звернення колективу Укрпатенту від 11 листопада 2019 року щодо поточних подій в сфері інтелектуальної власності та результати внутрішньої перевірки у міністерстві. Міністр повідомив колективу Укрпатенту про наступні кадрові зміни: звільнення директора департаменту інтелектуальної власності Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Валерія Жалдака, звільнення за власним бажанням директора Державної організації «Національний офіс інтелектуальної власності» Богдана Моркляника, звільнення Генерального директора Укрпатенту Андрія Кудіна. Керівником Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) тимчасово призначено директора з питань експертизи Укрпатенту Наталію Петрову.

Після завершення зустрічі колективу з Міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України новий очільник Укрпатенту Наталія Петрова разом із Заступником Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Дмитром Романовичем провела окрему зустріч з колективом Укрпатенту. Дмитро Романович, звернувшись до співробітників підприємства, підкреслив, що головним завданням міністерства є збереження колективу, збереження та підвищення якості експертизи заявок на ОПВ, зменшення строків розгляду та закликав до забезпечення безперервності роботи закладу експертизи. В свою чергу Наталія Петрова висловила подяку присутнім та наголосила, що підприємство продовжує функціонувати в штатному режимі, забезпечуючи високий рівень роботи, побажала сил та наснаги колегам.

 

12.11.2019

Показники роботи Укрпатенту за жовтень 2019 року

Протягом жовтня 2019 року надійшло 4058 заявок на об’єкти промислової власності (ОПВ). Серед заявок: 281 - на винаходи, 418 - на корисні моделі, 2980 - на знаки для товарів і послуг, 379 - на промислові зразки. Загальна кількість охоронних документів на ОПВ, зареєстрованих у жовтні, становить 2206.

Новини

27 листопада 2019
Укрпатент запрошує до спілкування!
27 листопада 2019
Показники роботи Укрпатенту при виконанні функцій МПО/ОМПЕ
26 листопада 2019
На шляху до штучного інтелекту
25 листопада 2019
До уваги заявників Укрпатенту
25 листопада 2019
Неофіційний переклад міжнародного стандарту ВОІВ ST.26 українською мовою
Усі новини
Популярне на сайті

Описи до патентів України на винаходи і корисні моделі

Опис до патенту на винахід (корисну модель) є вичерпним джерелом інформації стосовно винаходу (корисної моделі).

Опис розкриває суть винаходу (корисної моделі) та підтверджує обсяг правової охорони, визначений формулою винаходу (корисної моделі). Відповідно до ч.2 ст.23 Закону України "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі" Міністерство економічного розвитку і торгівлі України публікує опис до патенту.

Описи до патентів на винаходи і корисні моделі публікуються одночасно з офіційним бюлетенем "Промислова власність" на таких носіях:

на паперовому носієві (з 1993 по 2011 рік включно). З 1 січня 2012 року видання друком описів до патентів на винаходи і корисні моделі та їх безоплатна розсилка припинені;

- на CD-ROM "Винаходи в Україні" (з 2005 року).      

Описи до патентів на винаходи і корисні моделі постійно надсилаються визначеним організаціям України, зокрема, органам національної системи науково-технічної інформації, згідно із затвердженими Реєстрами безоплатної розсилки з метою комплектування їх патентно-інформаційних фондів поточною національною патентною документацією: на паперовому носієві (з 1993 по 2011 рік включно), на CD-ROM "Винаходи в Україні" (з 2005 року).

Користувачі мають можливість:

1. Ознайомитись з описами до патентів:

-  у Спеціалізованій базі даних "Винаходи (корисні моделі) в Україні", яка містить повні відомості про зареєстровані патенти на винаходи (корисні моделі) у структурованому вигляді та патентні документи у форматі PDF, доступ до якої надається на безоплатній основі на веб-сайті Державного підприємства "Український інститут інтелектуальної власності" (далі – Укрпатент); 

- у Фонді патентної документації громадського користування (ФГК), який  входить до структури Відділення патентно-інформаційних послуг, консультацій та сприяння інноваційній діяльності Укрпатенту (бульвар Л. Українки, 26, м. Київ, 01133, тел.: (38 044) 494-06-90);

2. Придбати національний CD-ROM "Винаходи в Україні".

 

Зразок опису до патенту на винахід

 

Зразок опису до патенту на корисну модель

 

Актуалізовано 08.06.2018
Детальніше
Корисно знати

Державні стандарти України (ДСТУ)

ДСТУ в галузі промислової власності

У 1997 році в Україні започатковано систему державних стандартів у галузі промислової власності та з 1 січня 1998 року наказом Держстандарту України від 6 червня 1997 року № 327 введено в дію такі стандарти:

  • ДСТУ 3574-97 Патентний формуляр. Основні положення. Порядок складання та оформлення
  • ДСТУ 3575-97 Патентні дослідження. Основні положення та порядок проведення

Стандарти розроблені відповідно до чинного законодавства України в галузі промислової власності. Застосування цих стандартів є обовʼязковим для суб'єктів господарювання, визначених частиною 2 статті 15 Господарського кодексу України.

ДСТУ 3574-97 Патентний формуляр. Основні положення.
Порядок складання та оформлення
Чинний від 1998-01-01

Цей стандарт установлює основні положення, порядок складання та оформлення патентного формуляра - офіційного інформаційного документа, який засвідчує стан об'єкта господарської діяльності як товару щодо порушення прав власників чинних охоронних документів та заявників на об'єкти промислової власності. Застосовується для забезпечення використання об'єкта господарської діяльності у державі та за кордоном без порушення прав власників чинних охоронних документів та заявників на обʼєкти промислової власності.

Для полегшення складання та оформлення патентного формуляра розроблено посібник "Виявлення порушення прав власників чинних охоронних документів та заявників на обʼєкти промислової власності. Порядок складання та оформлення патентного формуляра. Методичні рекомендації", в якому детально розʼяснюється як правильно заповнювати кожний розділ патентного формуляра з урахуванням чинних законодавчих актів України, а також норм міжнародного права у сфері правової охороні інтелектуальної власності.

ДСТУ 3575-97 Патентні дослідження.
Основні положення та порядок проведення
Чинний від 1998-01-01

Цей стандарт установлює основні положення, порядок проведення та форму звіту про патентні дослідження. Стандарт застосовується в усіх галузях господарської діяльності на етапах створення і використання об'єкта господарської діяльності. Суттю проведення патентних досліджень є визначення патентоспроможності об'єктів господарської діяльності, ситуації щодо використання прав на об'єкти промислової власності, а також виявлення порушення прав власників чинних охоронних документів та прав заявників на об'єкти промислової власності. У стандарті знайшли відображення правові відносини на всіх етапах життєвого циклу об'єкта господарської діяльності, здійснена гармонізація термінів та визначень з тими, що використовуються у чинному законодавстві України.

Для полегшення застосування цього стандарту розроблено посібник "Патентні дослідження. Методичні рекомендації", в якому розʼяснюються основні положення стандарту та надаються пояснення щодо їх використання. У методичних рекомендаціях висвітлюються можливості використання інформаційної бази для визначення патентної ситуації шляхом поєднання традиційних методів пошуку інформації та сучасних інформаційних технологій.

Ознайомитись із стандартами та посібниками до них можна у Фонді патентної документації громадського користування (ФГК).

Замовити виготовлення офіційних копій стандартів на паперовому носії чи в електронному вигляді можна в Державному підприємстві "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" (ДП "УкрНДНЦ"):

  • надіславши листа на електронну адресу: ushop@uas.org.ua;
  • скориставшись послугами його інтернет-магазину shop.uas@org.ua. 

Контакти для замовлення нормативних документів:

(044) 452-42-13 – на паперовому носії;
(044) 450- 59-67 – на електронному носії.

Модифіковано 24.09.2019

 

Детальніше
Головна подія

25 листопада , 2019

До уваги заявників Укрпатенту

Державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) Наказом №167-Н/2019 від 21.11.2019 року прийнято рішення про відновлення надання кваліфікованих електронних довірчих послуг кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг (КНЕДП) Укрпатенту.

Всі події

ПОКАЗНИКИ

Жовтень 2018 Жовтень 2019

Винаходи

317
281

Корисні моделі

730
418

Промислові зразки

167
379

Знаки для товарів і послуг

3379
2980

Усього надійшло

4593
4058
ПН
ВТ
СР
ЧТ
ПТ
СБ
НД
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Календар

27

Листопада , 2019

На цей день подій не заплановано

Всі події