This version of the page http://www.ukrpatent.org/uk (213.160.144.249) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2019-11-04. The original page over time could change.
Укрпатент
Укр Eng
На цей день подій не заплановано Січень Січня Лютий Лютого Березень Березня Квітень Квітня Травень Травня Червень Червня Липень Липня Серпень Серпня Вересень Вересня Жовтень Жовтня Листопад Листопада Грудень Грудня
01.11.2019

Промислова власність у цифрах за 9 місяців 2019 року

Пропонуємо ознайомитись з основними результатами діяльності у сфері промислової власності, а також з показниками винахідницької активності національних заявників за 9 місяців 2019 року.

29.10.2019

Оновлено перелік адрес зарубіжних баз даних ОПВ

Станом на 28 жовтня 2019 року оновлено «Перелік адрес зарубіжних баз даних об’єктів промислової власності, до яких надається безоплатний доступ в Інтернеті» 

28.10.2019

ЄПВ: переможець European Inventor Award 2019 отримав Нобелівську премію

Японський хімік Акіра Йосіно, лауреат премії European Inventor Award 2019, отримав Нобелівську премію з хімії, повідомляє Європейське патентне відомство (ЄПВ). Почесну нагороду присуджено за розробку літій-іонної батареї, яка використовується у більшості сучасних мобільних пристроїв. Першу сучасну літій-іонну батарею Йосіно винайшов у 1983 році та продовжував удосконалювати технологію впродовж своєї кар’єри.

"Ми вітаємо доктора Йосіно з цією престижною відзнакою", - заявив президент ЄПВ Антоніо Кампінос. "Його відданість науці та дослідженням справила надзвичайний вплив на економіку та виступила рушієм соціальних змін".

Королівська шведська академія наук обрала Нобелівських лауреатів з хімії за внесок у розвиток технологій літій-іонних батарей. Йосіно був удостоєний нагороди разом зі Стенлі Віттінгемом, який розробив методи, які могли б призвести до використання енергії без викопного палива; та Джоном Гуденафом, чиє катодне дослідження оксидів металів забезпечило прорив, який призведе до значного поліпшення характеристик батарей.

Акіра Йосіно - четвертий фіналіст премії European Inventor Award, визнаний Нобелівською академією за видатний внесок у науку. Він приєднується до Пітера Грюнберга (Нобелівська премія з фізики 2007 року), Сюдзі Накамури (Нобелівська премія з фізики 2014 року) та Штефана Гелла (Нобелівська премія з хімії 2014 року).

European Inventor Award - щорічна наукова премія, в рамках якої Європейське патентне відомство (EPO) вшановує винахідників. Для номінування на премію винахід має суттєво сприяти науковому прогресу, суспільному розвитку, економічному процвітанню та створенню робочих місць. На European Inventor Award у 2019 році Акіра Йосіно отримав відзнаку в категорії "Країни, що не входять до ЄПВ".

Його розробка у вигляді невеликого легкого акумулятора з достатньою ємністю для зберігання допомогла розвинути масовий ринок портативних електронних пристроїв. Сьогодні його винахід використовується у майже п’яти мільярдах мобільних телефонів по всьому світу і дав зелене світло поширенню електромобілів. Світовий ринок літій-іонних акумуляторів в 2017 році оцінювався в 26,5 мільярда євро і, як передбачається, до 2025 року досягне понад 80 мільярдів євро.

 

25.10.2019

ВОІВ: видавнича справа у 2018 році

За даними Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ), сукупна виручка сегментів масової та освітньої літератури у книговидавничій галузі 14 країн склала 42,5 млрд дол. США. Перше місце за величиною чистого доходу зайняли США ($23,3 млрд), наступна - Німеччина ($6,1 млрд), Велика Британія ($5,4 млрд) і Франція ($3 млрд).

У Великій Британії більше половини сукупного доходу всього сектора масових видань (51,5%) надійшло по каналах інтернет-продажів. Цей показник також високий в США (41,6%), Бразилії (25,5%) і Швеції (23,5%). Однак у всіх країнах, за якими представлені дані, окрім Словенії, Великої Британії та США, в загальному обсягу надходжень до секторі продажів масових видань найвищою поки є частка традиційних магазинів.

У сегменті масової та освітньої літератури в 2018 році в США продано 2,6 млрд примірників опублікованих видань, далі йдуть Сполучене Королівство (652 млн примірників), Франція (419 млн примірників) і Туреччина (400 млн примірників).

За даними ВОІВ та Міжнародної асоціації видавців (IPA)

24.10.2019

До відома заявників та винахідників! Національний банк України продовжив дію перехідного періоду запровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN)

Постановою Правління Національного банку України від 26.09.2019 № 118 «Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 28 грудня 2018 року № 162» до 12.01.2020 продовжено перехідний період, протягом якого можна виконувати розрахунки як з використанням IBAN, так і в старому форматі: код банку та номер рахунку.

З 13.01.2020 усі перекази в національній та іноземній валюті здійснюватимуться виключно за стандартом IBAN.

 

24.10.2019

Фахівці Укрпатенту про навчання на поглиблених дистанційних курсах Академії ВОІВ

Як повідомлялося раніше, з вересня 2019 року фахівці Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) розпочали навчання на поглиблених дистанційних курсах Академії ВОІВ, яке триватиме до 15 грудня.

Експерти галузевих відділів Укрпатенту, які здійснюють кваліфікаційну експертизу заявок на винаходи, проходять організований ВОІВ онлайн-курс щодо навчання концепції пошуку патентної інформації. За їх словами, курс не лише надає теоретичні знання, але також містить численні практичні завдання для доповнення теорії та глибшого розуміння предмету. Водночас надається змістовна інформація щодо джерел, методів та даних, що використовуються під час пошуку патентів. 

Загалом до курсу долучилися 185 учасників з різних країн, з них двадцять учасників з України, які є спеціалістами в різних галузях промисловості.

Коментуючи навчальний процес, фахівці Укрпатенту наголошують, що він проходить доволі інтенсивно та вимагає щоденної уваги і підготовки. Курс складається з семи предметних модулів, які надаються для самостійного опрацювання учасниками. Навчання відбувається під постійним контролем викладача, який нагадує про терміни виконання завдань, запрошує до дискусії в форумі, ставить запитання.

Модулі курсу:

  • Модуль 1: Значення патентної інформації.
  • Модуль 2: Типи патентного пошуку та стратегічне використання патентної інформації.
  • Модуль 3: Методи пошуку патентних документів. 
  • Модуль 4: Навчання пошуку патентної інформації.
  • Модуль 5: Попередження та ризики при пошуку патентів.
  • Модуль 6: Пошук патентів - практичні аспекти. 
  • Модуль 7: Питання інтелектуальної власності та розвитку. 
  • Підсумковий іспит.

Кожному учаснику курсу надається окремий викладач, який є фахівцем-практиком в галузі інтелектуальної власності. Листування з викладачем ведеться англійською. Організатори курсу впевнені, що після його проходження кожен учасник вмітиме проводити пошук патентної інформації  в різних базах даних з різними інструментами пошуку. 

Зазначений курс розпочався у вересні та завершиться в грудні складанням іспитів. Після цього Академія ВОІВ очікує на нових бажаючих. Отже, долучайтеся! 

Курси WIPO eLearning Center: https://welc.wipo.int/acc/index.jsf?lang=en
WIPO eLearning Center (головна): https://welc.wipo.int/ 
Курс DL-318 Advanced Course on Patent Information Search: https://welc.wipo.int/lms/course/view.php?id=3250 
 

 

 

 

24.10.2019

ВОІВ: у світі діє майже 66 тис. географічних зазначень

За даними Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ), у 2018 році у світі діяло 65 900 географічних зазначень. Як відомо, географічні зазначення (ГЗ) - це знаки, які наносяться на продукцію певного географічного походження, яка володіє властивостями або репутацією, пов'язаними з її походженням. Наприклад, це сир «грюєр» або міцний спиртний напій «текіла». Найбільше діючих ГЗ налічується в Німеччині (15 566). Далі за показниками йдуть Китай (7247), Угорщина (6683) і Чеська Республіка (6285).

У 2018 році на географічні зазначення з категорії вин і міцних спиртних напоїв припадало близько 51,1% від усіх ГЗ в світі. Наступними за популярністю є сільськогосподарські товари і продукти харчування (29,9%), а також ремісничі вироби (2,7%).

23.10.2019

Укрпатент забезпечує міжнародний обмін патентною документацією

З 2000 року Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) забезпечує міжнародний обмін патентною документацією з іноземними  патентними відомствами (зокрема, з 2005 року - на оптичних  носіях, з 2014 року – також за FTP-протоколом), і з 2003 року здійснює  його як Центр міжнародного обміну виданнями відповідно до Конвенції про міжнародний обмін виданнями, прийнятої 3 грудня 1958 року Генеральною конференцією Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури.

Двосторонній міжнародний обмін протягом багатьох років є основним джерелом поповнення інформаційних ресурсів Укрпатенту поточною зарубіжною патентною документацією на електронних носіях як для цілей експертизи,  так і для потреб громадськості шляхом комплектування Фонду патентної документації громадського користування Відділення патентно-інформаційних послуг, консультацій та сприяння інноваційній діяльності.

Протягом 2019 року Укрпатент у рамках обміну продовжував розсилку відомствам-партнерам бюлетеня "Промислова власність" на CD-ROM та національного CD-ROM "Винаходи в Україні", а також надавав окремим відомствам дані стосовно поточної патентної документації України через свій FTP-сервер.

З метою формування локальних електронних ресурсів Укрпатент також вивантажував з FTP-серверів зарубіжну патентну документацію визначених відомств.
 

Новини

01 листопада 2019
Промислова власність у цифрах за 9 місяців 2019 року
29 жовтня 2019
Оновлено перелік адрес зарубіжних баз даних ОПВ
28 жовтня 2019
ЄПВ: переможець European Inventor Award 2019 отримав Нобелівську премію
25 жовтня 2019
ВОІВ: видавнича справа у 2018 році
24 жовтня 2019
До відома заявників та винахідників! Національний банк України продовжив дію перехідного періоду запровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN)
Усі новини
Популярне на сайті

Описи до патентів України на винаходи і корисні моделі

Опис до патенту на винахід (корисну модель) є вичерпним джерелом інформації стосовно винаходу (корисної моделі).

Опис розкриває суть винаходу (корисної моделі) та підтверджує обсяг правової охорони, визначений формулою винаходу (корисної моделі). Відповідно до ч.2 ст.23 Закону України "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі" Міністерство економічного розвитку і торгівлі України публікує опис до патенту.

Описи до патентів на винаходи і корисні моделі публікуються одночасно з офіційним бюлетенем "Промислова власність" на таких носіях:

на паперовому носієві (з 1993 по 2011 рік включно). З 1 січня 2012 року видання друком описів до патентів на винаходи і корисні моделі та їх безоплатна розсилка припинені;

- на CD-ROM "Винаходи в Україні" (з 2005 року).      

Описи до патентів на винаходи і корисні моделі постійно надсилаються визначеним організаціям України, зокрема, органам національної системи науково-технічної інформації, згідно із затвердженими Реєстрами безоплатної розсилки з метою комплектування їх патентно-інформаційних фондів поточною національною патентною документацією: на паперовому носієві (з 1993 по 2011 рік включно), на CD-ROM "Винаходи в Україні" (з 2005 року).

Користувачі мають можливість:

1. Ознайомитись з описами до патентів:

-  у Спеціалізованій базі даних "Винаходи (корисні моделі) в Україні", яка містить повні відомості про зареєстровані патенти на винаходи (корисні моделі) у структурованому вигляді та патентні документи у форматі PDF, доступ до якої надається на безоплатній основі на веб-сайті Державного підприємства "Український інститут інтелектуальної власності" (далі – Укрпатент); 

- у Фонді патентної документації громадського користування (ФГК), який  входить до структури Відділення патентно-інформаційних послуг, консультацій та сприяння інноваційній діяльності Укрпатенту (бульвар Л. Українки, 26, м. Київ, 01133, тел.: (38 044) 494-06-90);

2. Придбати національний CD-ROM "Винаходи в Україні".

 

Зразок опису до патенту на винахід

 

Зразок опису до патенту на корисну модель

 

Актуалізовано 08.06.2018
Детальніше
Корисно знати

Державні стандарти України (ДСТУ)

ДСТУ в галузі промислової власності

У 1997 році в Україні започатковано систему державних стандартів у галузі промислової власності та з 1 січня 1998 року наказом Держстандарту України від 6 червня 1997 року № 327 введено в дію такі стандарти:

  • ДСТУ 3574-97 Патентний формуляр. Основні положення. Порядок складання та оформлення
  • ДСТУ 3575-97 Патентні дослідження. Основні положення та порядок проведення

Стандарти розроблені відповідно до чинного законодавства України в галузі промислової власності. Застосування цих стандартів є обовʼязковим для суб'єктів господарювання, визначених частиною 2 статті 15 Господарського кодексу України.

ДСТУ 3574-97 Патентний формуляр. Основні положення.
Порядок складання та оформлення
Чинний від 1998-01-01

Цей стандарт установлює основні положення, порядок складання та оформлення патентного формуляра - офіційного інформаційного документа, який засвідчує стан об'єкта господарської діяльності як товару щодо порушення прав власників чинних охоронних документів та заявників на об'єкти промислової власності. Застосовується для забезпечення використання об'єкта господарської діяльності у державі та за кордоном без порушення прав власників чинних охоронних документів та заявників на обʼєкти промислової власності.

Для полегшення складання та оформлення патентного формуляра розроблено посібник "Виявлення порушення прав власників чинних охоронних документів та заявників на обʼєкти промислової власності. Порядок складання та оформлення патентного формуляра. Методичні рекомендації", в якому детально розʼяснюється як правильно заповнювати кожний розділ патентного формуляра з урахуванням чинних законодавчих актів України, а також норм міжнародного права у сфері правової охороні інтелектуальної власності.

ДСТУ 3575-97 Патентні дослідження.
Основні положення та порядок проведення
Чинний від 1998-01-01

Цей стандарт установлює основні положення, порядок проведення та форму звіту про патентні дослідження. Стандарт застосовується в усіх галузях господарської діяльності на етапах створення і використання об'єкта господарської діяльності. Суттю проведення патентних досліджень є визначення патентоспроможності об'єктів господарської діяльності, ситуації щодо використання прав на об'єкти промислової власності, а також виявлення порушення прав власників чинних охоронних документів та прав заявників на об'єкти промислової власності. У стандарті знайшли відображення правові відносини на всіх етапах життєвого циклу об'єкта господарської діяльності, здійснена гармонізація термінів та визначень з тими, що використовуються у чинному законодавстві України.

Для полегшення застосування цього стандарту розроблено посібник "Патентні дослідження. Методичні рекомендації", в якому розʼяснюються основні положення стандарту та надаються пояснення щодо їх використання. У методичних рекомендаціях висвітлюються можливості використання інформаційної бази для визначення патентної ситуації шляхом поєднання традиційних методів пошуку інформації та сучасних інформаційних технологій.

Ознайомитись із стандартами та посібниками до них можна у Фонді патентної документації громадського користування (ФГК).

Замовити виготовлення офіційних копій стандартів на паперовому носії чи в електронному вигляді можна в Державному підприємстві "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" (ДП "УкрНДНЦ"):

  • надіславши листа на електронну адресу: ushop@uas.org.ua;
  • скориставшись послугами його інтернет-магазину shop.uas@org.ua. 

Контакти для замовлення нормативних документів:

(044) 452-42-13 – на паперовому носії;
(044) 450- 59-67 – на електронному носії.

Модифіковано 24.09.2019

 

Детальніше
Головна подія

15 жовтня , 2019

До уваги користувачів електронних довірчих послуг!

Державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент)  відповідно до Наказу №140-Н/2019 від 11.09.2019 року прийнято рішення про припинення надання кваліфікованих електронних довірчих послуг кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг Укрпатенту.

Всі події

ПОКАЗНИКИ

Вересень 2018 Вересень 2019

Винаходи

207
205

Корисні моделі

449
330

Промислові зразки

132
130

Знаки для товарів і послуг

3075
2408

Усього надійшло

3863
3073
ПН
ВТ
СР
ЧТ
ПТ
СБ
НД
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Календар

04

Листопада , 2019

На цей день подій не заплановано

Всі події