This version of the page http://www.ukrpatent.org/uk (213.160.144.249) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2019-09-06. The original page over time could change.
Укрпатент
Укр Eng
На цей день подій не заплановано Січень Січня Лютий Лютого Березень Березня Квітень Квітня Травень Травня Червень Червня Липень Липня Серпень Серпня Вересень Вересня Жовтень Жовтня Листопад Листопада Грудень Грудня
06.09.2019

ВОІВ: звіт сьомої сесії Комітету зі стандартів

На сайті Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) розміщено звіт сьомої сесії Комітету зі стандартів ВОІВ, яка проходила з 1 по 5 липня 2019 року в м. Женева, Швейцарська Конфедерація, за участю представника від ДП "Український інститут інтелектуальної власності" (Укрпатент). Міжнародне бюро ВОІВ повідомляє, що звіт опублікований англійською, арабською, китайською, французькою, російською та іспанською мовами.

Детальніше про перебіг сесії

Звіт сьомої сесії Комітету зі стандартів ВОІВ

 

 

05.09.2019

ВОІВ: штучний інтелект та інтелектуальна власність

27 вересня Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ) проведе дискусію «Інтелектуальна власність та штучний інтелект». Захід відбудеться в штаб-квартирі ВОІВ у Женеві. До участі в дискусії запрошені представники урядових, промислових, наукових кіл та інших зацікавлених груп. Завдяки онлайн-трансляції та відеоархіву громадськість також зможе стежити за перебігом дискусії.

Серед питань, які планується винести на обговорення, такі:

  • Наскільки великим є вплив штучного інтелекту на інновації, комерційні ринки й промисловість?
  • Які питання в галузі ІВ виникають у зв'язку з розквітом штучного інтелекту?
  • Чи змінить штучний інтелект традиційні концепції ІВ? Чому?
  • Яких заходів у сфері ІВ необхідно вжити, щоб підтримати інновації, створені на основі штучного інтелекту?

У секції «Патенти» учасники з’ясують, чи підходять сучасні патентні закони й методичні рекомендації щодо патентоспроможності для охорони й використання винаходів, заснованих на штучному інтелекті, зокрема чи потрібні особливі правила, пов’язані з відповідністю критеріям патентоспроможності, для таких винаходів; чи узгоджені керівництва відомств інтелектуальної власності з експертизи, чи вони потребують зближення в частині норм на міжнародному рівні; чи достатньо оперативно патентні системи реагують на темпи розвитку «відкритої науки» і відкритих інновацій у сфері штучного інтелекту; які труднощі виникають на шляху примусового впровадження й ліцензування патентів на розробки у сфері штучного інтелекту і потрібні електронні процедури з електронними доказами; з якими труднощами стикається глобальне управління патентами на розробки у сфері штучного інтелекту в різних країнах.

Також у секції «Управління» будуть розглянуті соціально-економічні та етичні наслідки використання штучного інтелекту в системі ІВ й питання, пов'язані з державною політикою. Окремі презентації будуть присвячені інструментам ВОІВ, створеним на основі штучного інтелекту, і пов'язаній з ним діяльності. 

На секції авторського права буде порушено питання про те, чи позначиться штучний інтелект на творчих здібностях людини й охороні результатів творчості за допомогою системи авторського права та суміжних прав, зокрема чи заслуговують твори, створені штучним інтелектом, авторсько-правової охорони, а також чи потрібна авторсько-правова охорона даним і алгоритмам, які створюються машиною.

Крім того, учасники секцій обговорять політики управління даними й штучним інтелектом, питання захисту даних і забезпечення вільного потоку даних для розробки та використання технологій штучного інтелекту та його значення для системи ІВ, а також роль штучного інтелекту в управлінні адміністративними процесами у відомствах з інтелектуальної власності.

Варто зазначити, що питання, пов'язані із взаємним впливом сфер інтелектуальної власності та технологій штучного інтелекту, які активно розвиваються, останнім часом дедалі глибше поповнюють коло інтересів ВОІВ. Так, звіт про тенденції розвитку технологій, представлений організацією у 2019 році, дає чітке уявлення про тенденції зростання штучного інтелекту, а також про те, хто і в яких частинах світу активно використовує цю технологію.

 

 

 

04.09.2019

Загальний обсяг колекції дисків у ФГК

Cтаном на 31 серпня 2019 року загальний обсяг колекції CD-ROM та DVD у фонді патентної документації громадського користування (ФГК) становить понад 34 220 дисків.

04.09.2019

Панорама інновацій: українські винаходи та новітні розробки

Розумна кнопка для виклику медсестри в лікарні; українські бджоли, які спілкуються через смартфон; винаходи юних українців, які змінять світ. Пропонуємо ознайомитися з добіркою цікавинок зі світу інновацій.

 

Проект розумних жалюзі «Solar Gaps» посів перше місце в конкурсі стартапів, фінал якого відбувся на масштабному міжнародному заході «Innovation 2019» у межах конференції «Нанотехнології та наноматеріали» НАНО 2019 у Львівській політехніці. Також журі звернуло увагу на три перспективні інноваційні проекти: додаток «Lingart», який дозволяє синхронно слухати та читати книжки; платформу «Skyworker», що вирішує проблему пошуку фахівців для компаній, які швидко зростають; та електробайк «Delfast», здатний проїхати 236 миль без підзарядки.

Дізнатися більше

 

Автоматизувати церковні дзвони та віддалено управляти ними за допомогою свого винаходу вміє 66-річний інженер-електрик із Закарпаття. Осучаснені дзвіниці вже використовуються в декількох українських церквах.

Дізнатися більше

 

Як колишній пацієнт хірургічного відділення міської лікарні в Нікополі вирішив створити власну інтелектуальну систему для зручного виклику медсестри, і що з цього вийшло.

Дізнатися більше

 

«Пасіка Майбутнього» від українських та польських інженерів складається з «розумних» вуликів, які за допомогою IoT пристроїв передають інформацію про життя бджіл пасічникам через смартфон.

Дізнатися більше

 

Папір з палого листя, окуляри-сонар та транслятор цифрових даних у шрифт Брайля для людей з вадами зору, очисник води від нафти, кардіограма на базі штучного інтелекту та молекулярний конструктор для виявлення невідомих властивостей речовин, аналізатор якості повітря – сім винаходів юних українців, які змінять країну, а, можливо, і світ.

Дізнатися більше

 

Найточніший 3D-сканер для ювелірів, видобування металів з дна Світового океану, проекти доповненої реальності для Disney, тривожна кнопка в смартфоні для оперативного реагування на небезпеку – технологічні новації, які створені руками українців та приносять користь людству вже сьогодні.

Дізнатися більше

 

 

03.09.2019

ВОІВ запрошує до реєстрації учасників 59-ї серії засідань Асамблей держав - членів організації

Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ) нагадує учасникам про реєстрацію для участі у 59-й серії засідань Асамблей держав - членів ВОІВ, які відбудуться з 30 вересня по 9 жовтня 2019 року в штаб-квартирі ВОІВ в Женеві.

Делегатам пропонується не пізніше 13 вересня 2019 року пройти онлайн-реєстрацію та завантажити на сайт документи, що підтверджують їх повноваження (вербальна нота, офіційний лист або документ, виданий компетентним органом держави-члена ВОІВ або організацією-спостерігачем).

Сторінка заходу на сайті ВОІВ

02.09.2019

Щодо переходу на міжнародний формат банківських рахунків

До відома заявників та винахідників! АТ «Укрексімбанк» та АБ «Укргазбанк» запроваджують міжнародний номер банківського рахунку (IBAN).

З 05.08.2019 відповідно до постанов Національного банку України від 28.12.2018 №162 та від 22.02.2019 №41 АТ «Укрексімбанк» та АБ «Укргазбанк» почали відкривати клієнтам нові рахунки за стандартом IBAN.

У період з 05.08.2019 по 31.10.2019 (включно) діятиме перехідний період, протягом якого заявники та винахідники можуть виконувати розрахунки як з використанням IBAN, так і в старому форматі: код банку (МФО) та номер рахунку.

З 01.11.2019 усі перекази в національній та іноземній валюті будуть здійснюватися лише з використанням IBAN.

Банківські реквізити

 

29.08.2019

Фахівці Укрпатенту візьмуть участь у VI Міжнародному конгресі «Бібліотека як феномен культури» у Мінську

16 – 17 жовтня 2019 року в м. Мінськ проходитиме VI Міжнародний конгрес «Бібліотека як феномен культури», участь у якому візьмуть представники Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент). Щорічний захід є важливим джерелом актуальної інформації про передовий досвід провідних бібліотек, тенденції та перспективи розвитку сучасної інформаційно-бібліотечної сфери. 

Інформаційна співпраця Укрпатенту з Національною бібліотекою Білорусі, організатором конгресу, є вагомою з огляду на можливість оперативного забезпечення експертних підрозділів Укрпатенту першоджерелами непатентної літератури, передусім мінімумом документації PCT, вказаними безпосередньо в матеріалах заявок на об'єкти промислової власності.
 

29.08.2019

Відкриття чи винахід: час переоцінити Нобелівську премію з фізики?

У своїй статті для WIPO Magazine речник Шведської національної ради інноваторів та голова Стокгольмської асоціації інноваторів Ор'ян Страндберг вказує на брак визнання досягнень індивідуальних винахідників на національному рівні і, відповідно, низький рівень їх підтримки та заохочення з боку суспільства та держави, особливо порівняно з масштабами фінансування науково-дослідницької роботи.

На думку автора, несправедливою є практика, за якою вже понад сто років, усупереч волі Альфреда Нобеля, винахідники та організації, які їх представляють, не включаються до процесу відбору кандидатів на Нобелівську премію з фізики. 

Незважаючи на їх вагомий вплив на суспільство та світову економіку, жодному з наведених нижче винаходів не було присвоєно Нобелівської премії:

  • літак (з нерухомим крилом, реактивний літак),
  • холодильник (механічний/компресорний),
  • телебачення,
  • поліетилен (найпоширеніший у світі пластик),
  • комп'ютер,
  • кредитна картка,
  • респіратор,
  • відеокасета,
  • серцево-легеневий апарат,
  • кардіостимулятор,
  • РК-дисплей,
  • штучна нирка,
  • калькулятор,
  • електронна пошта,
  • комп'ютерна графіка,
  • мобільний телефон (і пов'язані з ним мережі, наприклад, NMT та GSM),
  • всесвітня павутина,
  • супутникові навігаційні системи, такі як GPS.

Безперечно, більшість цих винаходів принесла "найбільшу користь людству" і, таким чином, мала б отримати премію відповідно до волі Альфреда Нобеля.

Автор зазначає, що в часи, коли світ стикається з грізними викликами, винаходи та інновації важливіші, ніж будь-коли. Потрібно вивчити всі можливі шляхи, щоб сьогодні надихнути та заохотити молодь ставати новими винахідниками та вченими. І визнання цінності винахідництва Нобелівським комітетом може стати суттєвим кроком у цьому напрямку.

Детальніше (англ.)...
 

Новини

06 вересня 2019
ВОІВ: звіт сьомої сесії Комітету зі стандартів
05 вересня 2019
ВОІВ: штучний інтелект та інтелектуальна власність
04 вересня 2019
Загальний обсяг колекції дисків у ФГК
04 вересня 2019
Панорама інновацій: українські винаходи та новітні розробки
03 вересня 2019
ВОІВ запрошує до реєстрації учасників 59-ї серії засідань Асамблей держав - членів організації
Усі новини
Популярне на сайті

Безоплатні навчальні та довідкові матеріали ВОІВ та ЄПВ

Розклад вебінарів ЄПВ з патентної інформації на 2019 рік

ЄПВ здійснило публікацію програми вебінарів й інтерактивних навчальних курсів з патентної інформації на 2019 рік. Всі заходи безоплатні та здійснюється в режимі онлайн. Реєстрація для участі у будь-якому вебінарі здійснюється за адресою: http://www.epo.org/forums.

Дата і час (за Києвом)
Назва
18.01.2019
1130
Патентні сімейства
31.01.2019
1130
INPADOC для початківців
05.02.2019
1130
PATSTAT онлайн
12.02.2019
1100
Патентна інформація країн, де діє угода з ЄПО про перевірку: Молдова
15.02.2019
1130
Європейська патентна інформація та СРС систематизація як пов'язані дані
19.02.2019
1100
Патентна інформація країн, де діє угода з ЄПО про перевірку: Марокко та Туніс
20.02.2019
1100
Ознайомлення з Європейським патентним реєстром
26.02.201
1100
Патентна інформація країн, де діє угода з ЄПО про перевірку: Камбоджа
06.03.2019
1100
Ознайомлення з новим Espacenet
27.03.2019
1130
INPADOC для досвідчених користувачів
07.05.2019
1130
Доступ до судових рішень щодо патентів стосовно всієї
Європи через ECLI (European Case Law Identifier)
04.06.2019
1130
Огляд нового Espacenet
05.06.2019
1130
Новий Espacenet: розширені функції
11.09.2019
1500
Патентні сімейства
18.09.2019
1700
 PATSTAT онлайн
25.09.2019
1530
 INPADOC для початківців
02.10.2019
1130
 Ознайомлення з Європейським патентним реєстром
09.10.2019
1530
 INPADOC для досвідчених користувачів
19.11.2019
1530
 Патентна інформація країн Азії: 1 Китай
26.11.2019
1530
 Патентна інформація країн Азії: 2 Японія
03.12.2019
1530
 Патентна інформація країн Азії: 3 Корея
10.12.2019
1530
Патентна інформація країн Азії: 4 Індія

 

Записи вебінарів:

Якщо вебінар вами пропущено, не варто хвилюватись: більшість з них доступна у форматі відеозапису протягом місяця після дати їх проведення. Ознайомитись з ними можна буде за посиланням https://epo.org/pi-videos.

Більш детальну інформацію щодо всіх вказаних заходів можна отримати за посиланням https://epo.org/pi-training.

 

Джерело інформації: Patent Information News 4/2018

 

Віртуальні навчально-інформаційні семінари ВОІВ з тематики РСТ

Щороку ВОІВ організовує низку безоплатних віртуальних семінарів (вебінарів), присвячених питанням, пов’язаним із системою РСТ. Мета цих вебінарів полягає в інформуванні користувачів у всьому світі про останні досягнення, зміни й оновлення в системі РСТ. Нижче наведено перелік вебінарів, запланованих на 2019 рік.

Щороку ВОІВ організовує низку безоплатних віртуальних семінарів (вебінарів), присвячених питанням, пов’язаним із системою РСТ. Мета цих вебінарів полягає в інформуванні користувачів у всьому світі про останні досягнення, зміни й оновлення в системі РСТ.

Нижче наведено перелік вебінарів, запланованих на 2019 рік.
 

 Дата і час
(за Києвом)
 Мова  Тема  

 29.01.2019
1830-1930
 31.01.2019
930-1030

 англійська PATENTSCOPE: Огляд пошукової системи PATENTSCOPE реєстрація
  19.02.2019
1830-1930
 21.02.2019
930-1030
 англійська PATENTSCOPE: Пошук хімічної структури реєстрація
  19.03.2019
1830-1930
21.03.2019
930-1030
 англійська PATENTSCOPE:
PATENTSCOPE для початківців
реєстрація
  30.04.2019
1830-1930
  02.05.2019
930-1030
 англійська PATENTSCOPE:
PATENTSCOPE для експертів
реєстрація
  21.05.2019
1830-1930
  23.05.2019
930-1030
 англійська PATENTSCOPE:
Інструменти перекладу в PATENTSCOPE
реєстрація

 18.06.2019
1830-1930
  20.06.2019
930-1030

 англійська PATENTSCOPE: Пошук хімічної структури реєстрація
  23.07.2019
1830-1930
 25.07.2019
930-1030
 англійська PATENTSCOPE:
Як прочитати результати пошуку
реєстрація
  20.08.2019
1830-1930
  22.08.2019
930-1030
 англійська PATENTSCOPE: Пошук документів, опублікованих мовами, які ви не знаєте реєстрація
  24.09.2019
1830-1930
 26.09.2019
930-1030
 англійська PATENTSCOPE:
Огляд пошукової системи PATENTSCOPE
реєстрація
  15.10.2019
1830-1930
  17.10.2019
930-1030
 англійська PATENTSCOPE:
Як побудувати комплексні запити
реєстрація
  19.11.2019
1830-1930
  21.11.2019
930-1030
 англійська PATENTSCOPE: Пошук хімічної структури реєстрація
  10.12.2019
1830-1930
  12.12.2019
930-1030
 англійська PATENTSCOPE:
Ретроспектива 2019 року та плани на 2020 рік
реєстрація

 

З переліком усіх проведених і запланованих ВОІВ вебінарів з тематики РСТ, а також з відповідними матеріалами (зокрема, слайд-презентаціями PowerPoint) можна ознайомитися на офіційному веб-сайті ВОІВ.

 

Джерело інформації: PCT Newsletter №01/2019

Детальніше
Корисно знати

Державні стандарти України (ДСТУ)

ДСТУ в галузі промислової власності

У 1997 році в Україні започатковано систему державних стандартів у галузі промислової власності та з 1 січня 1998 року наказом Держстандарту України від 6 червня 1997 року № 327 введено в дію такі стандарти:

  • ДСТУ 3574-97 Патентний формуляр. Основні положення. Порядок складання та оформлення
  • ДСТУ 3575-97 Патентні дослідження. Основні положення та порядок проведення

Стандарти розроблені відповідно до чинного законодавства України в галузі промислової власності. Ці вимоги є обовʼязковими для суб'єктів господарської діяльності, що діють на території України, діяльність яких повністю або частково фінансується з державного бюджету. Для всіх інших суб'єктів господарської діяльності вимоги стандартів мають рекомендаційний характер.

ДСТУ 3574-97 Патентний формуляр. Основні положення.
Порядок складання та оформлення
Чинний від 1998-01-01

Цей стандарт установлює основні положення, порядок складання та оформлення патентного формуляра - офіційного інформаційного документа, який засвідчує стан об'єкта господарської діяльності як товару щодо порушення прав власників чинних охоронних документів та заявників на об'єкти промислової власності. Застосовується для забезпечення використання об'єкта господарської діяльності у державі та за кордоном без порушення прав власників чинних охоронних документів та заявників на обʼєкти промислової власності.

Для полегшення складання та оформлення патентного формуляра розроблено посібник "Виявлення порушення прав власників чинних охоронних документів та заявників на обʼєкти промислової власності. Порядок складання та оформлення патентного формуляра. Методичні рекомендації", в якому детально розʼяснюється як правильно заповнювати кожний розділ патентного формуляра з урахуванням чинних законодавчих актів України, а також норм міжнародного права у сфері правової охороні інтелектуальної власності.

ДСТУ 3575-97 Патентні дослідження.
Основні положення та порядок проведення
Чинний від 1998-01-01

Цей стандарт установлює основні положення, порядок проведення та форму звіту про патентні дослідження. Стандарт застосовується в усіх галузях господарської діяльності на етапах створення і використання об'єкта господарської діяльності. Суттю проведення патентних досліджень є визначення патентоспроможності об'єктів господарської діяльності, ситуації щодо використання прав на об'єкти промислової власності, а також виявлення порушення прав власників чинних охоронних документів та прав заявників на об'єкти промислової власності. У стандарті знайшли відображення правові відносини на всіх етапах життєвого циклу об'єкта господарської діяльності, здійснена гармонізація термінів та визначень з тими, що використовуються у чинному законодавстві України.

Для полегшення застосування цього стандарту розроблено посібник "Патентні дослідження. Методичні рекомендації", в якому розʼяснюються основні положення стандарту та надаються пояснення щодо їх використання. У методичних рекомендаціях висвітлюються можливості використання інформаційної бази для визначення патентної ситуації шляхом поєднання традиційних методів пошуку інформації та сучасних інформаційних технологій.

Ознайомитись із стандартами та посібниками до них можна у Фонді патентної документації громадського користування (ФГК).

Придбати стандарти або замовити їх копії можна за адресами:
ДП "Укрметртестстандарт", вул.Краснова, 7/1, кімн.101, м.Київ, 03115, Україна;
Тел.: (044)452-06-84; e-mail: fondinform@csm.kiev.ua
Магазин "Стандарти", вул.Фрунзе, 152, м.Київ, 04073, Україна;
Тел.: (38044) 468-42-70; 468-22-30.

Модифіковано 15.02.2010

Детальніше
Головна подія

05 вересня , 2019

Щодо переходу на міжнародний формат банківських рахунків

До відома заявників та винахідників! АТ «Укрексімбанк» та АБ «Укргазбанк» запроваджують міжнародний номер банківського рахунку (IBAN). З 01.11.2019 усі перекази в національній та іноземній валюті будуть здійснюватися лише з використанням IBAN.

Всі події

ПОКАЗНИКИ

Липень 2018 Липень 2019

Винаходи

347
595

Корисні моделі

715
1255

Промислові зразки

190
300

Знаки для товарів і послуг

2577
7474

Всього зареєстровано

3829
9624
ПН
ВТ
СР
ЧТ
ПТ
СБ
НД
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Календар

06

Вересня , 2019

На цей день подій не заплановано

Всі події