Статьи

Як змінюється роль HR-лідера: виклики часу, нові компетенції, нові ролі та лідерство

13 червня відбулася «HRD-середа», бізнес-сніданок для директорів з персоналу, організатором заходу є HeadHunter Україна.

HR-лідери компаній різних галузей зібралися разом, щоб обговорити, як трансформується роль HR, які нові виклики очікуються та як бути ефективними та затребуваними в реаліях постійних змін.

Розпочалася HRD-cереда з презентації «Портрета HR-лідера нової генерації», за результатами опитування HeadHunter Україна «HR-персона»

Ірина Брицька, директор з маркетингу та PR, HeadHunter Україна, розповіла про методологію дослідження та зосередила увагу на висвітленні думок респондентів про виклики HR-cфери, ключові напрямки HR-стратегії, на портреті HR-лідера та його компетенціях.

Ірина Брицька, директор з маркетингу та PR, HeadHunter Україна

Виклики сьогодення для HR та компетенції

На думку респондентів, найбільшими викликами сьогодення для HR є трудова міграція робочої сили – 53%, швидкість змін та діджиталізація – 44%, залучення талантів – 39%. Кожен четвертий респондент також зазначив, що викликом для HR є вплив технологій на структуру робочих місць та посад і вміння команд працювати у мультикультурному середовищі. Для кожного п’ятого респондента викликом часу є питання мотивації працівників різних вікових груп.

Гострим питанням для 36% HR є застаріле сприйняття HR-функції, а 31% респондентів відзначають брак залученості СЕО у HR-процеси.

На думку респондентів, пріоритетними компетенціями HR-лідера є:

■ здатність управляти змінами – 73%

■ залучення та управління талантами – 51%

■ інноваційність та технологічність – 49%

■ критичне мислення – 30%

■ глобальна та культурна ефективність – 29%

■ навігація в бізнесі – 28%

Також респонденти відзначили важливість таких компетенцій, як управління стосунками та емоційна гнучкість.

Ознайомитися з результатами опитування «HR-персона», а саме з портретом «HR-лідера нової генерації», можна ТУТ

Обговорення портрета HR-лідера та трансформації ролі HR було продовжено у дискусії HR TALK «Як змінюється роль HR-лідера: виклики часу, нові компетенції, нові ролі та лідерство».

Спікерами організатори від HeadHunter Україна залучили досвідчених експертів у сфері HR та представників міжнародних компаній України: Анну Власову, співзасновника і директора Школи HRM; Романа Бондаря, Керуючого партнера Odgers Berndston Ukraine; Олесю Кирильчук, директора з роботи із персоналом EPAM; Наталю Віннікову, директора з роботи із персоналом Лантманнен Акса.

Панельна дискусія HR TALK

Основні тези дискусії:

1. Про еволюцію HR: від дженераліста (HR 1.0) – бізнес-партнера (HR 2.0) до бізнес-лідера (HR 3.0)

2. Нова стратегічна роль HR у Performance компанії

3. «Стратегічна трійка» 3G у компанії: CEOs, CFOs, CHROs

CEOs – визначає суттєві досягнення в Performance та забезпечує ясність стратегії та пріоритети

CFOs – мають змогу фінансувати стратегію та забезпечують прозорість бізнес-результатів

CHRMs – знають, які таланти і культура необхідні, щоб спрямувати стратегію на сталий бізнес Performance

4. Роль HR як бізнес-лідера

«Якщо інвестор шукає, куди вкласти гроші, то він, перш за все, шукає команду, яка здатна згенерувати стратегію і здатна реалізувати її. Лідерство HR у світі пов’язане зі здатністю створювати такі команди».
Анна Власова

5. «Талант-центрична» організація: три тренди, в межах яких здійснюється HR трансформація 3.0: управління культурою; управління талантами; робота в стилі agile.

Лілія Савич, лідер напрямку «Homme», директор з управління персоналом «Леруа Мерлен Україна»

Лілія Савич, лідер напрямку «Homme», директор з управління персоналом «Леруа Мерлен Україна», у виступі «HR-хакери» поділилася інсайтами з HR-конференції у Барселоні та розповіла про трансформацію ролі HR у «Леруа Мерлен».

Леонід Гілевич, юрист ЮФ «Ілляшев та партнери»

Також у ході «HRD-середи» Леонід Гілевич, юрист ЮФ «Ілляшев та партнери», виступив з темою «GDPR – захист персональних даних по-новому: що потрібно знати українському роботодавцю». 25 травня 2018 року в Європейському Союзі набув чинності Загальний регламент щодо захисту даних, положення якого обов'язкові до виконання не тільки в країнах ЄС, а й частиною українського бізнесу, зокрема дочірніми підприємствами міжнародних компаній, а також компаніями, які постачають у ЄС товари і послуги. Регламентом встановлена досить жорстка відповідальність за порушення у сфері захисту даних. Леонід Гілевич розповів про те, яким чином українському бізнесу потрібно привести свою діяльність у відповідність до GDPR та як це торкнеться трудових відносин і що у зв'язку з цим потрібно знати HR.

Наприкінці «HRD-середи» були оголошені результати опитування «HR-персона України»: названі імена HR-лідерів галузей та ТОП-20 HR-лідерів України 2018.

НR-персоною України — 2018 став Михайло Притула, Head of HR Preply.

Вітаємо Михайла Притулу з номінуванням бізнес-спільнотою на звання «НR-персона України — 2018»! Бажаємо успіхів у реалізації нових планів, амбітних проектів та навчанні нової генерації HR.

Михайло Притула, Head of HR, Preply

HeadHunter Україна вдячний гостям і експертам «HRD-середи» за залученість до події і цікавий діалог.

Чекаємо директорів з персоналу на наступній «HRD-середі» 12 вересня.

Вакансии дня

Комментарии