Статьи

HRD-середа від HeadHunter: HR-маркетинг та employee experiencе

12 квітня відбулася дев’ята HRD-середа від HeadHunter Україна . Тема уже традиційного бізнес-сніданку цього разу звучала так: «HR-маркетинг та employee experiencе». HR-директори та експерти з маркетингу зібралися разом, щоб обговорити, як в епоху digital та штучного інтелекту HR може використовувати інструменти маркетингу у побудові employee experience, досвіду співробітника; чому важливо завжди пам’ятати про ціннісні орієнтири при позиціонуванні бренду компанії.

Вітаючи гостей, Лариса Онипко , керівник проекту «Премія HR-бренд Україна» , зауважила:

«Зараз на саму HR-функцію потрібно дивитися не стільки як на функцію, яка керує роботою персоналу організації, скільки як на функцію, керуючу сприйняттям компанії як бренду у свідомості працюючих співробітників і ринку, функцію, яка забезпечує відповідність якості компанії заявленій якості бренду.

З бурхливою міграцією людства в Digital, для взаємодії зі співробітником в організації можуть використовуватися ті ж технології, що і в маркетингу. Для HR сьогодні стають доступні інструменти, що дозволяють краще розуміти життя і інтереси своїх співробітників. HR стає відповідальним за формування досвіду взаємодії співробітника з організацією. Варто виділити 3 ключових тренди: HR відповідатиме за Digital досвід співробітника; НR буде використовувати дані та аналітику для формування унікального персоналізованого досвіду кожного співробітника; HR стає більш технологічним і буде використовувати зовнішні дані і партнерів для формування екосистеми своїх співробітників».

Директор з маркетингу і PR HeadHunter Україна Ірина Брицька розповіла про комплексний підхід до рішень HR-задач . Підхід такого типу є ефективним інструментом, який допомагає не тільки закрити складні вакансії в компанії, а й вирішити низку завдань, пов’язаних з формуванням, розвитком та укріпленням, за необхідності трансформацією внутрішнього та зовнішнього брендів роботодавця.

Особливу зацікавленість аудиторії викликав експертний виступ Ярослава Ведмідя , засновника агенції Postmen, з темою «Digital-маркетинг інструменти в HR – або як шукати кадри онлайн і керувати ними за допомогою баз даних і алгоритмів?" . Ярослав Ведмідь переконаний, що digital, а точніше технологія збору та обробки великих масивів даних трансформує не тільки HR, але й усі сфери управління. Відбувається процес алгоритмізації роботи і персоналізації компаній. Спікер зауважив, що сьогодні залучення людей на будь-яких ланках процесів прийняття рішень почасти стає непрактичним. На думку Ярослава, можна говорити про певне розмежування двох підходів щодо прийняття рішень. З одного боку ключова ставка в компанії робиться на людину – її знання, досвід, чуття, інтуїцію, а з іншого – є ті, хто своє рішення приймає на основі отриманих конкретних даних, у процесі формується гіпотеза, яка перевіряється. Себе спікер відносить до останньої категорії. Якщо говорити про прогнози, то Ярослав Ведмідь зазначив, що після того, як усе буде оцифрованим, залишиться реальне життя і людяність, якої, до речі, теж варто вчитися.

З практичним кейсом «HR Regeneration в МЕТРО – нові виклики у трансформації бізнесу» виступила , директор департаменту персоналу METRO Cash&Carry Ukraine .

Говорячи про нові виклики в трансформації бізнесу, Ірина Брижак акцентувала увагу на тому, що для ефективної роботи HR має знати й поділяти загальну стратегію компанії, а в ідеалі й займати місце в раді директорів. Усі рішення мають прийматися у відповідності з бізнес-контекстом. Гарний HR має дивитися зверху на процеси, що відбуваються в організації, та повинен мати компетенції, як у СЕО.

Також Ірина Брижак наголосила, що дуже важливою роллю спеціалістів HR в компаніях є роль драйверу змін. Адже саме власним прикладом і готовністю до гнучких рішень та трансформації HR-и допомагають усвідомити іншим працівникам компаній, що зміни – це на краще, і головне – орієнтація на результат. Для забезпечення стрімкого розвитку компанії НR має дивитися вперед та підбирати, навчати, розвивати співробітників саме з позиції майбутнього. Адже рухати компанію вперед будуть саме люди.

Тетяна Жданова, спеціаліст з брендингу, власниця «Brandhouse», член команди «WikiCityNomica» у своєму виступі говорила про HR-маркетинг корпоративних світів . Як поєднати цінності компанії, цінності співробітників та цінності клієнтів, як їх ефективно комунікувати, враховуючи специфіку цільової аудиторії, що є НR-продуктом – це стало ключовою темою обговорення. Тетяна Жданова зауважила, що помилка у виборі співробітника може дуже дорого коштувати компанії. На думку Тетяни, підбирати людину в команду варто, керуючись не лише критеріями компетенцій, а й, що не менш важливо, підбирати відповідно до ціннісних орієнтирів. Саме увага до тих цінностей, які сповідує пошукач і які існують в компанії, допоможуть знайти «своїх» та ефективних. Взагалі спікер впевнена, що бренд – це наслідок власне реалізації цінностей, і головне завдання HR, маркетингу і PR - керувати сприйняттям компанії як бренду у свідомості працюючих співробітників і ринку та забезпечити відповідність якості компанії заявленій якості бренду.

Цього разу HRD-середа пройшла на межі практичних інновацій та філософських концептів. Хоча світ активно рухається у напрямку «Go to Digital» і зміни вже йдуть і вони невідворотні, разом з тим, у бізнесі є місце людині і вічним цінностям – людяності, щирості, відповідальності.

Перехід до бізнесу H2H – human to human – і спостереження за employee experiencе, досвідом співробітника, неминуче призводить до того, що значення бренду роботодавця при залученні й утриманні талантів зростає. Як і у випадку з клієнтським досвідом, над досвідом співробітника потрібно працювати і вдосконалювати його. І на допомогу приходять технологічні HR-рішення, створені з тією ж ретельністю, що і рішення для клієнтів.

Якщо ваша компанія має інноваційні та результативні HR-проекти, кейси про автоматизацію HR-процесів, використання digital-інструментів у комунікаціях і навчанні, побудові та розвитку HR-бренду компанії та ін. запрошуємо вас взяти участь у проекті «Премія HR-бренд Україна 2017». Цього року у «Премії HR-бренд Україна» запроваджено спеціальну номінацію «Digital в HR». Заявіть про свої проекти, подавайте заявку на участь у Премії!

HeadHunter Україна дякує гостям та експертам за цікавий діалог та залученість до події. Разом з вами ми розвиваємо ринок праці та майбутнє HR-професії.

Чекаємо директорів з персоналу на наступній HRD-cереді 26 квітня.

Дякуємо ресторану «Sam’s Steak House» за гостинність та якісний сервіс.

Вакансии дня

Комментарии