This version of the page http://www.sirotstvy.net/ua/mentoring/ (91.238.192.103) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2019-06-07. The original page over time could change.
Наставництво

Я ознайомився із Політикою конфіденційності та даю свою згоду на обробку моїх персональних даних.

Політика конфіденційності
Всеукраїнський портал національного усиновлення
«Сирітству — ні!»
Гаряча лінія
0-800-50-90-01



Наставництво

У 2016 – 2017 роках Фонд Ріната Ахметова в рамках програми «Сирітству – ні!» реалізовував проект «Наставництво», спрямований на підготовку вихованців інтернатних закладів до самостійного дорослого життя.

Головні результати пілотного проекту «Наставництво»

У пілотному проекті взяли участь 77 дітей з інтернатних закладів Святогірська та Маріуполя. Діти брали участь у групових заходах за напрямками соціалізація, профорієнтація та допомога в навчанні. Також Фонд Ріната Ахметова підготував 107 потенційних наставників, 43 з них стали індивідуальними наставниками для дітей. 43 дитини отримали особистих наставників. Це – найголовніше.

Результати анкетування учасників проекту «Наставництво»

Результати анкетування, у якому взяли участь діти, їх наставники та психологи проекту, свідчать про те, що цілі проекту – соціалізація, адаптація дітей із інтернатних закладів до самостійного дорослого життя та їх профорієнтація – успішно виконані.

Оцінка дітьми-учасниками проекту:

  • 72% дітей отримали нові знання й навички, необхідні в дорослому житті;
  • 44% дітей стали отримувати більш високі оцінки, хоча б з одного предмета;
  • 70% дітей отримали цінні поради щодо вибору місця роботи від своїх наставників;
  • 60% дітей вже визначилися з майбутньою професією завдяки майстер-класам і профорієнтаційним екскурсіям, організованим Фондом Ріната Ахметова.

Оцінка наставниками:

  • 77% наставників вважають, що план супроводу, розроблений командою Фонду Ріната Ахметова, був корисним, допомагав їм у спілкуванні й правильній взаємодії зі своїми вихованцями;
  • 65% наставників констатували, що проектна команда Фонду надавала необхідну психологічну підтримку;
  • 70 наставників вважають, що методологія, яку використовував Фонд, була корисною при взаємодії з дитиною.

Оцінка психологами проекту:

  • проект дав можливість дітям з інтернатних закладів підготуватися до самостійного життя;
  • діти отримали багато нової інформації про можливі професії й стали більш упевненими в собі, більш відкритими до спілкування;
  • діти почали цікавитися новими науками й навчальними предметами;
  • у дітей, які мають наставників, з’явилися нові хобі;
  • діти, залучені в проект, більш адаптовані до самостійного життя, ніж їх однокласники;
  • діти мають більш чітке уявлення про можливі варіанти професій у порівнянні зі своїми однокласниками.

Що буде з дітьми, які брали участь у проекті «Наставництво»?

Ми залишимося в контакті з дітьми та наставниками. Для цього створюємо захищений комунікаційний майданчик у соціальній мережі Facebook. Ми віримо, що створені за рік проекту пари успішно продовжать своє спілкування.

Також сподіваємося, що держава з Центрами соціальних служб, Службами у справах дітей, Департаментом освіти, а також із керівництвом інтернатних закладів, задіяних у проекті, зробить усе необхідне, щоб зберегти досягнуті в рамках проекту результати й забезпечити дітям, які залишаються в інтернатних закладах, та їх наставникам можливість продовжувати спілкування.

Куди можуть звертатися наставники та діти-учасники проекту, якщо їм знадобиться якась допомога або підтримка?

Безумовно, усі учасники проекту можуть звертатися до Фонду по будь-яку підтримку щодо цієї теми. Поставити свої запитання наставники зможуть, зателефонувавши на гарячу лінію програми «Сирітству – ні!» 0-800-50-90-01, а також написавши на сторінці програми «Сирітству – ні!» в соціальній мережі Facebook та в спеціальній групі «Наставництво».