Статьи

«BICYCLE» для HR від HeadHunter Україна: залучення талановитої молоді

26 січня розпочав свій цикл «заїздів»-2017 розвиваючий проект «BICYCLE» . 11-та за рахунком та перша в поточному році навчальна зустріч була присвячена темі залучення талановитої молоді на прикладі кейсу «Кращі з Укртелеком».

Відкриваючи «BICYCLE», Лариса Онипко, керівник проекту «Премія HR-бренд Україна», відмітила: «Бізнес вчиться мислити стратегічно, і сьогодні багато компаній активно працюють над залученням талановитої молоді. Якщо ще 5 років тому програми стажування були перевагою міжнародних компаній, то зараз і українські компанії, незалежно від галузі, інвестицій, активно взаємодіють із молодими представниками ринку праці. Бути далекоглядними компанії стали з кількох причин: з одного боку, це і кадровий голод, адже високотехнологічним галузям потрібні молоді кваліфіковані фахівці, здатні мислити сучасно та іноваційно; а ще й - потреба компаній знайти своїх, кращих з кращих, з високим потенціалом розвитку, і вже на ранніх етапах стажування заразити їх корпоративною культурою, прищепити «своє ДНК» і зробити їх агентами бренду. Про те, що для багатьох компаній робота з талановитою молоддю актуальна і пріоритетна свідчить той факт, що за останні два роки в Премії таких проектів стає все більше: від результативних програм стажування до побудови HR-брендингових стратегій в студентському середовищі і впливу на майбутній розвиток галузі».

У рамках «BICYCLE» директор з маркетингу і PR HeadHunter Україна Ірина Брицька презентувала найцікавіші результати аналітичного звіту «Барометр ринку праці 2016. Підсумки року». За словами спікера, 2016 рік став роком подолання кризових тенденцій, стабілізації і зростання ринку праці. З початку року кількість вакансій на hh.ua зросла на 46%. Більшість компаній-роботодавців набирали персонал і відзначили стабільну роботу бізнесу. Конкуренція серед пошукачів знизилася від 6-и до 3-х претендентів на одне вакантне місце.

Також Ірина поділилася результати свіжого дослідження від HeadHunter Україна про тенденції в роботі з молодими спеціалістами. Виявляється, амбітність і бажання отримати все й відразу притаманні для більшості молодих людей. Роботодавці все частіше зазначають про завищені вимоги з боку початківців. Кожен другий спеціаліст-початківець хотів би заробляти мінімум 10 тис. грн. і лише один із восьми без вагань погоджується на зарплату в розмірі 3-5 тис. Однак, головними перешкодами на шляху до високих зарплат, на думку молодих спеціалістів, є відсутність досвіду й навичок, а також низький рівень знань іноземних мов.

Під час «BICYCLE» на прикладі кейсу «Кращі з Укртелеком» , який отримав спецнагороду «Премії HR-бренд» у 2015 році, обговорювалися питання, як залучити у компанію кращих з кращих молодих фахівців, що треба знати про покоління Z для побудови якісних комунікацій та що і як треба робити, щоб молоді таланти стали агентами бренду компанії .

Тетяна Петрук, директор департаменту по роботі з персоналом «Укртелеком» та Світлана Судакова, директор департаменту з навчання та розвитку персоналу компанії поділилися досвідом щодо залучення талановитої молоді до програм стажування в компанії та результатами співпраці зі студентами.

Тетяна Петрук зазначила: «Перед «Укртелеком» стояли амбітні стратегічні задачі, для рішення яких потрібні були активні націлені на результат молоді люди, готові розвивати компанію і розвиватися разом з нею. Студенти, випускники вузів якнайкраще підійшли для цього завдання». Компанія влаштувала для них 5-ти тижневе навчання в комплексі з проектною роботою, яка дозволила отримати практичні знання та зануритися в реальне бізнес-середовище. З кращими стажерами працювали бізнес-тренери «Укртелеком», експерти на місцях, куратори. За результатами захисту командних проектів фіналісти отримали можливість пройти оплачуване стажування в компанії. Протягом 3-х місяців стажери знайомляться зі сферою телекомунікацій, взаємодіють в колективі, на практиці застосовують отримані знання. Після успішного завершення стажування кращим з кращих компанія пропонує працевлаштування.

Світлана Судакова підкреслила , що «Кращі з Укртелеком» – це довгостроковий широкомасштабний проект, який компанія впровадила не лише в центральному офісі в Києві, а й різних регіонах України. Проект кожного року вдосконалюється та набуває нових покращених форм. «Це територія свіжих ідей, відкритої взаємодії, цінних знань та унікального досвіду. Як для тих, хто тільки робить перші кроки на шляху до побудови успішної кар’єри, так і для співробітників компанії, які присвятили сфері телекомунікацій довгі роки».

Обговорюючи проект «Кращі з Укртелеком», учасники зустрічі напрацювали «банк ідей» щодо залучення талановитої молоді. Групова робота пройшла цікаво: HR обговорювали міфи про взаємодію студентів та роботодавців. Перша HR-команда підтвердила міф про те, що стажери потрібні бізнесу для того, щоб виконувати другорядні завдання, рутинну роботу, адже вони після вузу практичного нічого не вміють і їм, по суті, немає чого довірити. HR-и надали цікаві рекомендації щодо того, як скоротити розрив між якістю освіти і вимогами компанії до спеціаліста, як зробити так, щоб студенти долучалися до практичних завдань та проектів, які будуть корисні для бізнесу. Друга команда не менш ефектно впоралася зі спростуванням міфу щодо того, що бізнес не готовий працевлаштовувати студентів без досвіду роботи. HR-и аргументовано виступили з думкою про те, що «молода кров», нові ідеї, креативність та ініціативність – важливі та цінні для будь-якої компанії. Тому завдання для бізнесу – налагодити ефективний зворотний зв’язок зі стажерами, розробити профіль молодого спеціаліста, провести оцінку компетенцій, якісне стажування та адаптацію. Третя група учасників зустрічі підтвердила міф про те, що робити конкретні кроки на шляху до побудови кар’єри студенти починають на останніх курсах навчання, чи то й взагалі після закінчення вузу. Компанії конкурують за кращих студентів, тому важливо сформувати результативну програму залучення молоді: поруч зі стандартними заходами - днями відкритих дверей, ярмарками вакансій і днями кар’єри, важливо використовувати інтернет-ресурси у комунікаціях з молоддю: кар’єрні сайти, сторінки у соцмережах, онлайн-конкурси та вікторини, онлайн-опитування та ін.

Про зацікавленість темою щодо продуктивної роботи компаній з талановитою молоддю свідчила повна зала готових до співпраці гостей «BICYCLE». HR-и ставили запитання спікерам, активно знайомилися один з одним, живо обговорювали завдання, дискутували та напрацьовували ідеї.

По завершенню зустрічі найактивніші учасники «BICYCLE» отримали подарунки від «Укртелеком» та HeadHunter Україна.

Щиро дякуємо HR-команді «Укртелеком» за експертність, професіоналізм, відкритий обмін досвідом та особистий внесок в розвиток культури HR-брендингу в Україні.

Довідка про «Укртелеком»

«Укртелеком» — одна з найбільших компаній України, яка надає повний спектр телекомунікаційних послуг в усіх регіонах країни. Особливо сильні позиції товариство має на ринку послуг доступу до мережі Інтернет та фіксованої телефонії. ПАТ «Укртелеком» є лідером ринку швидкісного фіксованого доступу до мережі Інтернет та займає провідні позиції на ринку фіксованої телефонії. ПАТ «Укртелеком» створило найпотужнішу в Україні національну магістральну мережу передавання даних, побудовану на базі сучасної технології DWDM, яка дозволяє надавати споживачам сучасні телекомунікаційні послуги майже в усіх населених пунктах України.

Міжнародний кадровий портал HeadHunter Україна висловлює подяку всім учасникам навчального проекту «BICYCLE». Чекаємо вас на наших наступних зустрічах! Слідкуйте за анонсами.

Вакансии дня

Комментарии