Восени в саду розставляють банки з дьогтем

– Цієї весни заклав молодий яблуневий сад і тепер боюся, хоч би зимою не вимерз. Не знаю, як правильно його покласти в сплячку, – ділиться Максим Никитенко із селища міського типу Локачі Волинської області. – Знаю, що захищати в цю пору треба не тільки від морозу, а й від сонця та вітру. Кум був на заробітках у Польщі, казав, що там молоді дерева на зиму обмотували будівельним або масляним папером. Він захищає від сонця у відлигу, від гризунів і промерзання. Важливо, щоб матеріал був світлих відтінків для відштовхування сонячних променів.

Обмотувати стовбур дерева починає від кореня з нахльостом, рухаючись до крон. Щоб папір не розмотався, кріпить ізоляційною стрічкою. Можна брати й не папір, а залишки шпалер. Аби тільки не поліетилен, бо під ним саджанець запріє. Також обережно обв’язує послідовно всі молоді гілки. Навколо стовбура в прикореневому колі насипає торф або тирсу. Листя чи скошена трава не підходять. У них легко заводяться миші, які відразу обгризуть кору.

– Не треба ото гратися з тим папером. Краще помастити спеціальною садовою водоемульсійною фарбою. Вона потрібна не для краси, а для захисту. Раджу мастити фарбою не лише стовбур, а й скелетні гілки, – коментує Олег Китаєв, кандидат біологічних наук зі столичного Інституту фізіології рослин. – Узимку дерева найбільше страждають через добові коливання температури. Коли вдень тепло, а вночі починаються морози. Такі температурні гойдалки призводять до появи вологи, яка вночі перетворюється на лід, розриваючи волокна рослин. Від цього якраз і захищає побілка. Під час відлиги взимку дерево під корою оживає. Бруньки ще не розпускаються, але рух соку в деревині вже починається. Уночі в мороз сік замерзає. Удень знову розмерзається. Від такого перепаду навесні тріскається кора, вивертається й стає шорсткуватою. Без такого захисту на дереві виникають сонячні опіки. Кора червоніє, стає бурою. Особливо піддатливі до опіків молоді яблуні та груші, які входять в плодоношення.

Олег Китаєв запевняє, що в таких водоемульсійних засобів для побілки є антигрибкові компоненти та речовини, які запахом відлякують гризунів. Фарба також стійка й не змивається дощем. Побілка тримається рік. При тому кора дерева дихає. Для захисту від мишей радить обмотати стовбури сіткою, руберойдом, очеретяними матами або лапником. Для відваджування гризунів із саду можна розставити по саду банки з дьогтем. Його запах їх відлякуватиме. Корисно також втоптати довкола стовбура сніг. Тоді мишам буде важче вишкрябатися і вони не погризуть кору. Сніг підкидають до стовбура, щоб більше зібрати на весну вологи в кореневищі.

– Замети під деревами треба посипати крейдою. Тоді не будуть грітися й танути. Дерева на два тижні пізніше розпускаються. Це вберігає цвіт від весняних приморозків. Урожай буде більший. Професори нашого інституту провели дослід із крейдою. Де її не посипали, дерева раніше викинули бруньки й цвіт. Частина пропала, – уточнює Ігор Китаєв.

На зиму радить обприскати вишні, черешні, абрикоси та персики бордоською рідиною. Вона захищає кісточкові від грибка кокомікоз, який в’їдається в кору. Дерево погано живиться. Бруньки не закладають майбутній урожай. Листя вкривається дрібними темними плямами й опадає ще влітку. Вишні можуть вимерзнути. Якщо й перезимують, то врожай менший. Ягоди дрібні, не наливаються й всихають зеленими.

– До перших заморозків обрізаю зайве гілля. Це зменшить навантаження на корінь. Бо після дощу дерева почнуть рости. А корінь на той час дуже слабкий. Гілля витягне всі поживні речовини. Дерево не впаде в сплячку. А до холодів має задерев’яніти. Якщо залишиться зеленим, то обмерзне, – продовжує фахівець.

Гілки радить не зрізувати, а обламувати. Зломлене місце на дереві не так травмує його, як рівний круглий зріз, оголює кільця всередині деревини. Така рівна рана гоїться довше. Після морозу, зимових сонячних опіків тріскає, здувається й темніє кора дерев.

– Якщо восени зріз не замастити, він відмирає й утворюється дупло. У ньому заводиться грибок. Якщо нема садового вару, то хоч масляною фарбою на оліфі зафарбуйте, – радить Ігор Китаєв.

Ігор Китаєв схвалює практику щедрого поливу на зиму. Тоді замерзне тільки верхній шар землі. Під кіркою льоду коріння не обмерзне. У заморозки ввійде вологим. Якщо земля залишиться сухою, холодне повітря проникне глибше. Корінь замерзне. На одне молоде дерево рекомендовано вилити 40-50 л води, на доросле –100-120.

Тиберій ПОПЧИК

Коментарі

Додати новий коментар

Вміст цього поля є приватним і не буде показаний.
  • Адреси сторінок і електронної пошти атоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.

Детальніше про опції форматування

CAPTCHA
Дайте відповідь на це запитання, щоб ми знали що ви людина, а не робот.