Cучасний вулик має бути легким у транспортуванні й складатися як конструктор лего

– Розвів собі стільки вуликів, що вже немає де їх ставити. Щоб економити місце, позбивав рогаті конструкції. Називаються рогаті паливоди. Виглядають як вузькі високі комоди, – говорить Юрій Кулініч із міста Романів Житомирської області. – Думав зробити вулики з очерету, які багато хто розхвалює, але поблизу немає де його нарізати.

Ця конструкція зручна тим, що всі частини легко замінити одна одною. А ще там є безвідходність виробництва, використовуються навіть найменші обрізки. За такої багатокорпусності не потрібне утеплення на зиму, бо тепло йде догори. Так бджоли лізуть кублом доверху до меду і зимують. Вулик складається з універсальних блоків, які фіксуються один на одному у вигляді шухляд.

– Цей вулик називаю конструктор лего. Будь-яка деталь підходить до будь-якого іншого вулика. В одному корпусі знімаю і в інший вставляю по-сусідству. У ньому не треба гортати рамки, достатньо підняти корпус, заглянути знизу й побачити розплід, – говорить пасічник.

На основний корпус зробив 8 рамок завтовшки 22 мм і завширшки 155 мм. Хоча можна розширити кількість і до 11 штук. Бруски виступають над корпусом на 17 мм. Завдяки цьому надійно фіксується конструкція і вулик вже не скріплюється під час перенесення.

– Коли брався замінювати старі вулики, для мене було важливим, щоб були легкі та дешеві у виготовленні. Хотів спочатку купити готові й не перейматися, але передумав, коли побачив, скільки коштує. Один від 800 грн. А мені їх одразу потрібно було з десяток, і поступово планував повністю перейти на них з усією пасікою, – продовжує чоловік.

Ріже бруски на шматки по 90-100 см. Внутрішній розмір корпусу – 300 мм завширшки, 450 завдовжки. Ширина заготовок передньої і задньої стінки 300 мм, бічних – по 540 мм, вибірка чверті під рамки – 11х11 мм. Верхній корпус під час встановлення стає на верхні бруски рамок нижнього корпусу. Це фіксує їх від переміщень при перенесенні або перевезенні.

– Сам вулик вміщує 8 рамок, тому важить не більше 20 кг. Тому вже не маю проблем зі спиною, коли переношу ці конструкції. Раніше тягав то з причепа, то на нього, коли вивозив у поле. Від того потім днями відлежувався з попереком. Вулик займає мало місця і його зручно переносити самому, як коробки зі складу, – порівнює Юрій Кулініч.

Проміжок між брусками в 5 мм дозволяє встановити між верхнім і нижнім корпусами стамеску, яка є важелем. При натисканні на неї піднімається верхній корпус. Коли він досягає рівня брусків, то вільно спирається на бруски, а після зрушення назад стамеска видаляється. Завдяки проміжку в 17 мм витягує потрібний корпус.

– Тут не обійтися без циркулярки. У мене її не було, тому додумався про бартер із сусідом. Він запускає мене з дошками у свій гараж, а я даю банку меду, – уточнює майстер.

Глухе дно й дах потрібні тільки в період похолодань. В інший час використовує сітчасте дно з вічком на всю ширину корпусу заввишки 27 мм. Там встановлює дошку, яка кріпиться смужками брезенту. А із задньої сторони під сіткою є отвір для вентиляції.

– Цього року дуже налякали морозами, то накрив бляхами, до яких примотав пінопласт, – розповідає Юрій Кулініч.

Анатолій ПОЛІЩУК

Коментарі

Додати новий коментар

Вміст цього поля є приватним і не буде показаний.
  • Адреси сторінок і електронної пошти атоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.

Детальніше про опції форматування

CAPTCHA
Дайте відповідь на це запитання, щоб ми знали що ви людина, а не робот.