Пасічники принесли до Кабміну труну з мертвими бджолами

5 жовтня українські пасічники вийшли на протест під будівлю Кабінету Міністрів. Акцію назвали «Захистимо Україну та наших бджіл від отруєння». Принесли із собою труну з мертвими бджолами. Нею хотіли привернути увагу до проблеми розпилення на полях неякісних пестицидів, які призвели до масової загибелі бджіл. Цього року загинуло 45 тисяч бджолиних сімей. Кожна з них у середньому коштує близько 2 тис. грн. Окрім цих збитків, пасічники зібрали набагато менше меду. За кордон Україна продала меду на 33 млн грн, а торік на 134 млн грн.

– Бджола – це індикатор екологічного здоров’я місцевості. Вона гине першою від пестицидів у полі. Уявіть, що тоді робиться з нами, людьми – ми хворіємо, наші діти хворіють, – розповів пасічник Максим Гунько, один із учасників мітингу.

Учасники акції вимагали на законодавчому рівні притягувати фермерів до відповідальності за використання неякісних хімікатів. Якщо влада не прийме закон, пасічники пообіцяли повернутися навесні.

– Наші вимоги залишаються незмінними: ми до 1 березня даємо владі, всім чиновникам час, щоб внести зміни до законодавства, які ми вимагаємо, – продовжує чоловік.
До пасічників вийшов голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа. Він наголосив, що це вже проблема не нова й вона багато років накопичувалася. Мінагрополітики та Держпродспоживслужба вже розробляють відповідні законопроекти, але вплинути на їхнє прийняття ВР вони не можуть.

– Ця демонстрація є свідченням того, що час обговорювати минув і настав час вирішувати. В інших країнах, якщо існує інша можливість, практично ніколи не дозволяють обробляти поля літаками, – говорить Володимир Лапа, голова Держпродспоживслужби. – Зараз на сайті Мінагро опублікований законопроект щодо посилення відповідальності за використання пестицидів і агрохімікатів. І не тільки щодо посилення відповідальності, а й чіткого інформування пасічників про обробку полів.

У розробці цього законопроекту мають також брати участь пасічники. Тому голова відомства закликав їх переглянути документ і оприлюднити своє бачення. Відповідні законодавчі зміни зараз також готуються. Єдине, що, на відміну від попередніх, які вже опубліковані, ми їх поки не публікували, тому що там досить складний документ і поки приводимо все законодавство у відповідність до європейських вимог.

– Цією труною ми хочемо показати урядові та нашим депутатам, до чого призводить їхня діяльність, – говорить Юрій Овдієнко, голова Асоціації пасічників України. – Домовитися фермерам і пасічникам дуже складно. Вони хочуть поля захистити, а ми мед зібрати. У кожного своя правда. Ми не можемо досягти порозуміння, оскільки інтереси різні. Тому потрібно прийняти закон, який урегулює наші відносити. Толк буде, якщо дві сторони дотримуватимуться норм закону. В Україні так повелося, що на два козаки є три отамани. Щоб виробляти єдину політику в галузі, треба діяти не нарізно. Зустрічатися час від часу головам братств і спілок і вести діалог. Ніхто ні під ким не стоїть. Треба координувати рухи, а не робити в кожному районі щось окремо. Збиратися й говорити, бо поодинці нас видушать.
Цього року масово загинули бджоли через порушення законодавства фермерів та агрохолдингів при обробітку рослин. Вони порушують технологію при використанні отрутохімікатів.

– Наше законодавство влаштовано так, що жоден суд не приймає заяв пасічників без повного пакета документів. Та навіть із ним буває важко довести свої збитки й отримати компенсацію. Це все одно, що ДТП на дорозі. Після його скоєння проводяться заміри, експертизи та оцінюються збитки, – говорить Євгеній Овчарук, член Спілки пасічників Приірпіння. – Виходом на протест ми хочемо нагадати нашим депутатам, що ми є.

Пасічники пропонують ввести кримінальну відповідальність за отруєння бджіл. Тоді буде можливим проведення експертиз і слідства. Щоб подати заяву до суду, потрібно отримати від фермера довідку з перерахунком препаратів, якими він обробляв поле. Чого вони не роблять.

– Від запилення наполовину збільшується врожайність, – розповідає Андрій Коваленко, директор підприємства «Чернігівбджолпром». – За кордоном фермери укладають договори з пасічникам і сплачують гроші, щоб ті поставили вулик саме в їхньому володінні. У нас це ігнорують. Навпаки, масово вбивають бджіл.

Анатолій ПОЛІЩУК

Коментарі

Додати новий коментар

Вміст цього поля є приватним і не буде показаний.
  • Адреси сторінок і електронної пошти атоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.

Детальніше про опції форматування

CAPTCHA
Дайте відповідь на це запитання, щоб ми знали що ви людина, а не робот.