This version of the page http://eba.com.ua/spetsproekt-blokchejn-i-pravo/ (144.76.114.103) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2019-01-19. The original page over time could change.
Спецпроект "Блокчейн і право" - European Business Association
  • Місто:
  • 044 496 06 01

Спецпроект “Блокчейн і право”

Автор: Назар Поливка, «Axon Partners» партнер

Axon Partners, ForkLog Consulting і European Business Association перелопатили правове регулювання криптовалют, токенів, ІСО, блокчейн-бізнесу і казна що ще в усіх мегапопулярних юрисдикціях: Швейцарії, Сінгапурі, Естонії, Великій Британії, США і на Кайманових островах. Результати пошуку голки в податкових, фінансових і інших юридичних копицях будуть щотижня магічним чином з’являтися на Медіум каналі #cryptobuzz, на сторінці ForkLog і на електронних сторінках Юридичної Газети.

А поки ви, затамувавши подих, (знаємо, що ні) чекаєте на вихід першого тексту дослідження по Швейцарії, ловіть трохи спойлерів та рефлексій від авторів.

“З середини 2017 року більшість притомних держав вирішили врегулювати ринок ІСО і встановити свої правила для ведення криптовалютного бізнесу. Кожна юрисдикція має свої переваги і недоліки, тому сподіваюся, що наш спецпроект допоможе блокчейн-компаніям визначитися, де їм буде найзручніше працювати” — каже Іван Греков, Market Researcher і Legal Research Analyst в ForkLog Consulting.

“В якому графічному редакторі краще робити логотип? На якому музичному інструменті краще грати “Політ джмеля”? Питання “в якій юрисдикції краще за все проводити ІСО” — з тієї ж категорії. Іронія в тому, що на це питання немає і ніколи не буде однозначної відповіді.  Немає універсальної юрисдикції, як і не існує універсальної бізнес-моделі для ІСО. При виборі юрисдикції потрібно враховувати регулювання криптобізнесу, місцеве регулювання фінансового ринку і ринку цінних паперів. Ще не завадить заздалегідь розібратися у місцевих режимах оподаткування, можливостях для відкриття банківського рахунку і нюансах AML-законодавства. Ну а коли ідеальна структура готова теоретично, непогано б порахувати вартість створення цієї структури і її щорічної підтримки” — каже Назар Поливка, засновник і голова фінтех практики Axon Partners.

Координатор комітету електронних платежів Європейської бізнес-асоціації Євген Веремійченко каже: “Незважаючи на те, що перша криптовалюта з’явилася 9 років тому, ця тема набула гостроти лише нещодавно. Криптовалюта і пов’язані з нею технології увірвалися в наше життя, і в майбутньому, швидше за все, будуть використовуватися масово. Це явище істотно вплинуло на розвиток платіжної сфери і змінило традиційне уявлення про зручність, швидкість і безпеку розрахунків. Асоціація слідкує за новинами в цій сфері і відслідковує останні тенденції, розуміючи, що разом із новими можливостями криптовалюти несуть в собі і ризики: для власників, для бізнесу і для держави”.

Спойлери

Швейцарія. Тут потрібно обережно, адже DAO (Decentralized Autonomous Organization) можуть раптово потрапити під звичайний режим оподаткування. А ще тут є тонкі налаштування режиму оплати ПДВ. Але то все лірика, адже з лютого 2018 року у Швейцарії абсолютно точно зрозуміло, що таке токен: або payment ICO (токени-платіжні засоби), або utility ICO (утилітарні токени), або asset ICO (токени-активи).

Сінгапур. Грошово-кредитне управління Сінгапуру (відоме нам як MAS) також однозначно (насправді, ні) визначилося із тим, у яких випадках токени, випущені в рамках ІСО, визнаються цінним папером, а в яких — ні.

Естонія. Естонське законодавство і судова практика щодо криптобізнесу просто жахливі. Обміняти крипту на фіатні валюти, чи навіть на  інші криптовалюти, неможливо. Приміром, для здійснення операції більше, ніж 1000 євро на місяць, потрібно “зустрічатися” з контрагентом особисто та копіювати якийсь документ, який посвідчує його особу. Погодьтесь, сумнівна зручність.

Велика Британія. Британські вчені, так само, як і британські регулятори, не мають  єдиного підходу до визначення криптовалют. Тому криптовалюта тут — це все ще комбінація унікальних цифр, а не валюта або цінність. Однак, для цілей оподаткування криптовалюта розглядається вже як актив, або як приватні гроші. Ось така вона вся мінлива.

США. Тут все найцікавіше. Проекти із США випускають токени або в інших юрисдикціях, або за межами штату, в якому зареєстрована компанія. Наприклад, компанія Storj Labs Inc. (яка пиляє платформу для хмарних обчислень Storj), зареєстрована в штаті Джорджія. Але для випуску токенів вони використали компанію на Британських Віргінських Островах. Інший приклад — мережа зберігання медичних даних Patientory зареєстрована в штаті Джорджія, але в Terms of Token Sale проекта вказано, що система смарт-контрактів розвернута і запущена в Делавері. Дочекайтеся тексту дослідження і дізнаєтеся, чому Джорджія, і чому Делавер.

Кайманові острови. На Кайманах зареєстрована компанія block.one, яка робить платформу для розробки децентралізованих застосунків EOS.

Джерело: Юридична газета

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальни мережами.
0 Шейрів

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Вибачте, для коментування необхідно увійти.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Надіслати Скасувати