This version of the page http://iec-expo.com.ua/uk/pek-2016.html (185.68.16.177) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2019-01-15. The original page over time could change.
XIV Міжнародний форум «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє 2016» Київ

Україна, 02002, Київ, Броварський проспект, 15
тел./факс: +38 (044) 201-11-61

  • Звіт
    • Структура форуму
    • Офіційна підтримка
    • Перелік учасників
    • Програма
    • Всеукраїнський семінар інженерів-енергетиків
    • Відео з виставки
    • Фотозвіт
    • Підсумки 2015

ЗВІТ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ПРОВЕДЕННЯ
XІV МІЖНАРОДНОГО ФОРУМУ
ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНИЙ КОМПЛЕКС УКРАЇНИ:
СЬОГОДЕННЯ ТА МАЙБУТНЄ

Місце проведення:
Міжнародний виставковий центр,
Україна, м. Київ, Броварський проспект, 15

Паливно-енергетичний комплекс завжди був і залишається найважливішою складовою національної безпеки та економічного зростання держави. Найпотужніший міжгалузевий комплекс охоплює діяльність з розвідування і видобутку, переробки і виробництва, зберігання і транспортування, передачі, розподілу та збуту енергетичних продуктів – палива, електричної і теплової енергії. Від розвитку галузей ПЕК значною мірою залежать динаміка, масштаби і техніко - економічні показники суспільного виробництва, насамперед – промисловості.

Саме тому щорічне проведення Міжнародного форуму «Паливно - енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє» стало для професійної спільноти найбільш значущою подією, яка одночасно під єдиним дахом об’єднує усіх учасників енергетичного, гірничодобувного, нафтогазового, машинобудівного ринків та суміжних з ними галузей. Форум відбувається відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України. Організатори: Міністерство енергетики та вугільної промисловості України та ТОВ «Міжнародний виставковий центр».

Основною метою Форуму є сприяння реалізації структурних реформ паливно - енергетичного комплексу, вирішенню нагальних питань щодо модернізації об’єктів ПЕК, підвищенню ефективності виробництва та споживання енергії, збільшенню видобутку власних енергоносіїв та диверсифікації джерел і шляхів постачання енергоресурсів, інтеграції вітчизняної енергетики в єдиний європейський простір та залученню інвестицій.

Цьогорічний XІV Міжнародний форум «Паливно - енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє» проходив з 8 по 10 листопада на території Міжнародного виставкового центру у форматі наступних заходів:
- Галузева експозиція підприємств ПЕК України
- XІV Міжнародна спеціалізована виставка «Енергетика в промисловості – 2016»
- Міжнародна спеціалізована виставка «НАФТОГАЗЕКСПО – 2016»
- Міжнародна спеціалізована виставка гірничодобувної та вугільної промисловості «MINING INDUSTRY EXPO – 2016»
- Ділова програма

Одночасне проведення зазначених заходів дало можливість представити широкому колу фахівців цілісну картину процесів, які відбуваються навколо основної ланки вітчизняної економіки – паливно - енергетичного комплексу.

8 листопада у церемонії відкриття Форуму та виставок взяли участь Перший заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Карп Галина Василівна, радник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Чех Сергій Михайлович, перший віце-президент УСПП Прохоров Сергій Мефодійович, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Македонія в Україні Столе Змейкоскі, Генеральний директор МВЦ Ткаченко Анатолій Вікторович, а також представники дипломатичного корпусу, Верховної ради України та інші почесні гості. У своїй промові Галина Карп зазначила, що «прагнення стати енергетично незалежною країною спонукає нас до реформування галузі, залучення інвестицій, відкриття нового бізнес - середовища, впровадження нових технологій та підвищення ефективності роботи підприємств». Також Перший заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості підкреслила, що організацією Форуму Міністерство здійснює фаховий внесок в економічне зміцнення енергетичної безпеки та держави в цілому.

Галузеву експозицію «ПЕК України» представляли енергетичні компанії, які працюють у сегментах видобутку енергоресурсів, генерації, розподілу та збуту енергії, а саме: ДП НЕК «Укренерго»; ПАТ «Укргідроенерго»; ПАТ «Донбасенерго»; ДП НАЕК «Енергоатом» разом з відокремленими підрозділами: Запорізька, Рівненська, Южно - Українська та Хмельницька АЕС, «Аварійно - технічний центр», «Атомремонтсервіс», «Атоменергомаш»; ДП «Східний гірничо - збагачувальний комбінат»; Державний концерн «Ядерне паливо».

Виставка «Енергетика в промисловості - 2016» презентувала інноваційні розробки, енергозберігаючі технології, новітні зразки енергетичного, електротехнічного, світлотехнічного обладнання та приладів, кабельно - провідникову продукцію, автоматизовані системи управління енергоресурсами для електроенергетики та інших виробничих галузей народного господарства. Свої експозиції в рамках заходу представили провідні виробники і постачальники продукції: Schneider Electric, ОАО Щучинский завод «Автопровод» (Білорусь), ТОВ «ВМ Україна», АТ «Електроград», ТОВ «Тавріда Електрик Україна», ПАТ «Одескабель», ПАТ «НВП «Радій», «SCaT – Системи Кабельних Трас» ТМ, ТОВ Виробниче об’єднання «Слов'янський завод високовольтних ізоляторів», ТОВ «Слов'янський завод високовольтного обладнання», «Завод Крупних Електричних Машин» та багато інших учасників.

Виставка «НАФТОГАЗЕКСПО - 2016» продемонструвала обладнання та послуги для виконання робіт із спорудження та капітального ремонту нафтових і газових свердловин, запірно - регулюючу арматуру та обладнання для промислових трубопровідних систем, компресорні станції, газоперекачувальні і газотурбінні агрегати, унікальні види хімічної апаратури, насосне, пневматичне, теплообмінне обладнання, гідравлічний інструмент та багато іншої продукції. Серед учасників – ТОВ «НВП «Бурова техніка», СЗАО «ФИДМАШ» (Білорусь), ТОВ «НВЦ «Валідус», ТОВ «Геосинтез Інженіринг», ТОВ «Укрнафтагазсервіс», ПАТ «Сумське НВО», ТОВ «Сєвєродонецький завод хімічного нестандартизованого обладнання», ПАТ «Конотопський арматурний завод», ПрАТ «Харківський завод транспортного устаткування», ТОВ «НВП «ОПЕКС Енергосистеми», ТОВ «НВП «Техприлад», ПАТ «ХЕМЗ-ІРЕС» та інші підприємства.

Виставка «MINING INDUSTRY EXPO - 2016» презентувала гірничошахтне, гірничозбагачувальне обладнання і технології, бурову техніку та інструмент, пневматичне та гідравлічне устаткування, гірничо - транспортні машини і обладнання, конвеєрні системи та матеріали, електротехнічне обладнання, КВПіА, засоби та системи автоматизації виробничих процесів, промислової безпеки і охорони праці. Серед учасників заходу – провідні європейські компанії: Joy Global, T Machinery, OHE Mining, Schneider Mining, Globex, Siemens, Zeppelin, Marco, вітчизняні підприємства: НВО Ясинуватський машинобудівний завод, ЕЛМІЗ, НВО Світло Шахтаря, Дніпрофмаш, Машинобудівний завод Вістек, ДЕТ-ЮА, ДЖЕНЕСТО, Saturn Data International, Дейта Експрес та інші.

Своє обладнання, технології та послуги на єдиному майданчику площею близько 5,5 тис. кв.м представили 197 компаній, з яких – 18 іноземних підприємств (Білорусь, Іран, Німеччина, Польща, Словаччина, США, Сербія, Чехія та Угорщина). За дні роботи заходів було зареєстровано більше ніж 4500 відвідувачів.

У той же час в інших павільйонах МВЦ площею майже 16 000 кв.м проводились виставки «Енергоефективність. Відновлювана енергетика - 2016», «AQUA UKRAINE - 2016», «Екологія підприємства - 2016», «КомунТех - 2016», «ДорТехЕкспо - 2016» та «ЄвроБудЕкспо - 2016». Одночасне проведення комплексу виставок суміжних галузей суттєво розширило горизонти промислового огляду продукції та призвело до значного збільшення кількості відвідувачів – більш ніж 12 000 фахівців. Серед них, переважно керівники та висококваліфіковані спеціалісти підприємств, які мали на меті не тільки ознайомитись з експозиціями, але й знайти конкретні технології та обладнання для свого виробництва, провести попередні переговори щодо закупівлі продукції. Учасники виставок відзначили чисельність та якісний склад відвідувачів та ефективність ділових контактів.

Ділова програма заходів охоплювала широкий спектр актуальних питань функціонування та розвитку паливно - енергетичного комплексу.
За участю Міненерговугілля, були проведені круглі столи:
- «ДП «НЕК «Укренерго» в умовах нового ринку електроенергії та об'єднання ОЕС України з ENTSO-E»;
- «Створення фінансових механізмів реалізації Національного плану скорочення викидів в Україні».

Також в рамках Форуму відбулась зустріч представників Європейського Союзу в Україні та Міненерговугілля, під час якої був наданий старт новому проекту «Допомога Україні у процесі впровадження реформ у секторі енергетики відповідно до міжнародних зобов’язань країни».

Управлінням охорони праці, промислової безпеки, фізичного та цивільного захисту Міненерговугілля проведено наступні заходи, присвячені питанням промислової безпеки та охорони праці в ПЕК:
- круглий стіл «Промислова безпека та протипожежний захист на підприємствах ПЕК»;
- круглий стіл «Стан охорони праці на підприємствах ПЕК. Удосконалення нормативної бази з охорони праці. Впровадження передового досвіду з охорони праці на підприємствах ПЕК»;
- три галузеві секції по напрямкам електроенергетики, нафтогазового та вугільного комплексів «Проблематика, шляхи вирішення, перспективи розвитку».

З успіхом відбувся ІІІ Всеукраїнський семінар інженерів-енергетиків. Профільні спеціалісти – практики енергетичних, промислових підприємств мали унікальну можливість зустрітися з відомими експертами у сфері електроенергетики і кібербезпеки, консультантами з питань держзакупівель та провідними виробниками високотехнологічної продукції. Численна професійна аудиторія під час проведення панельних дискусій та «круглих столів» обговорювала проблемні питання та шляхи їх вирішення за наступними темами:
- дискусійна панель «Нові технології і технічні рішення в електроенергетиці та роль вітчизняних виробників в їх впровадженні»;
- круглий стіл «Кібератаки - актуальні загрози енергетичній безпеці України»;
- дискусійна панель «Теорія та практика участі в торгах (тендерах) в електронній системі публічних закупівель PROZORRO».

НАК «Нафтогаз України» провів круглий стіл «Запровадження в Україні обліку обсягів природного газу в одиницях енергії», в рамках якого були розглянуті питання з впровадження в Україні нових нормативних документів щодо обліку природного газу, гармонізованих з нормативами ЄС та впровадження розрахунків за природний газ з урахуванням його енергії.

Крім того, у рамках виставок, було проведено наступні конференції:
- «Підрядні організації енергетичного сектору України. Проблеми та нові можливості».
Організатор - Громадська Спілка «Всеукраїнська Енергетична Асамблея»;
- «Буріння. Інтенсифікація. Екологія та охорона праці».
Організатори - Нафтогазовий консультаційний центр «НЬЮФОЛК», Спілка буровиків України;
- «Ore & Сoal Тech. Технології видобутку та переробки корисних копалин гірничорудної та вугільної промисловості».
Організатор - ТОВ «ФПР-ІВЕНТС».