25 цитат Іцхака Адізеса

25 цитат Іцхака Адізеса, над якими варто поміркувати


  • Короткий URL: leosvit.com/505
29.May.2017 Нікіта Желтков Коментарів: 0
Ми вибрали кілька яскравих афоризмів доктора Адізеса з його книг і виступів - про зміни та проблеми, менеджмент, лідерство, довіру і любов. Поміркуйте про них за сприятливих обставин стосовно своєї компанії і життя.
  1. Проблеми, що є проявами дезінтеграції унаслідок змін, потребують вирішення. Однак будь-які рішення, які приймають керівники організацій для подолання цих проблем, породжують нові зміни, а значить, нові розбіжності, що призводять до нових проблем. Призначення будь-якої форми організаційного керівництва - менеджменту, лідерства, виховання дітей або управління державою - вирішувати сьогоднішні проблеми і готуватися до завтрашніх. А це означає управління змінами.
  2. Якщо ви вмієте успішно вирішувати завдання, вони перестають бути проблемами і стають можливостями, адже в дійсності будь-яка проблема - це можливість ... Коли ж проблеми дрібнішають, сили організації йдуть на спад. Ознака старіння. І, зрозуміло, нездатність вирішувати завдання, які стають масштабнішими, означає, що ви вмираєте.
  3. Ви не можете бути добрим батьком, якщо боїтеся виховання дітей. Так і з компанією - ви не станете лідером, якщо боїтеся управляти людьми.
  4. Людина не може змінитися, але вона може стати нестерпною або більш гнучкою, і останнього часто цілком достатньо для того, щоб з нею співпрацювати.
  5. «Які люди нам потрібні? Ті, що вселяють і надають довіру і повагу. А що робити з співробітником, який на це не здатний? Зазвичай на це питання мені відповідають: «Звільнити!». Я не згоден. Я кажу: «Запропонуйте його своєму конкуренту. Чому страждати повинні тільки ви? Коли ваш конкурент загрузне в інтригах і сварках, які затівають подібні люди, і вся його енергія буде йти на внутрішні розборки, ви зможете захопити його частку ринку ».
  6. Поки компанія була невелика і молода, право говорити «так» і «ні» мав один чоловік - Засновник. Він і тільки він вирішував, чи можна зробити щось інакше, ніж раніше. Компанія росла і ставала все більшою, і засновник або його наступник вже не міг приймати всі рішення одноосібно. Він почав делегувати свої повноваження іншим. Зазвичай він делегував право говорити «ні», залишаючи за собою право говорити «так». До чого це призвело? Право схвалювати зміни переміщалася на все більш високий рівень організаційної ієрархії, за цих обставин з'являлися все нові рівні тих, хто говорить «ні». Результат - «бюрократія». Як наслідок, організація здійснює перетворення дедалі повільніше.
  7. Якщо у вас проблеми, не хвилюйтеся. Це означає, що ви в хорошій компанії, серед живих. Якщо ж ви переконані, що у вас все чудово, то ваша головна проблема в тому, що ви не усвідомлюєте свої проблеми.
  8. Розв'язування проблеми завжди починайте з чистого аркуша. Зі свіжою головою. Нічого не припускайте. Нехай сама задача говорить з вами. Дозвольте собі діяти наосліп, як зробив я, коли перевернув пазл, намагаючись зібрати його. Рішення, до якого ви ставитеся неупереджено, саме відкриє себе вам. Стане зрозуміло само собою. Просто відкрийтесь йому.
  9. «Качина теорія» менеджменту: качка, що пливе по воді - зовні здається спокійною і незворушною, але її лапки під водою працюють дуже-дуже швидко.
  10. Якщо ви спробуєте добудувати десяток поверхів зверху триповерхової будівлі, вона впаде, тому що фундамент був розрахований тільки на 3 поверхи. Так і з компанією - для того щоб розширювати і розвивати бізнес, потрібно зміцнити його основу. Непропорційне зростання є причиною маси проблем.
  11. Організацією треба управляти так, щоб вона зберігала життєздатність тисячі років. Візьмемо, наприклад, католицьку церкву. Вона існує вже дві тисячі років і без проблем протягне ще стільки ж. Чому? Тому що вона сформувала систему цінностей, з якою солідаризується кожен, хто належить до даної організації.
  12. Вся справа в тому, що зазвичай кожен менеджер вирішує відразу десяток проблем, хоча було б куди краще, якби десять менеджерів одночасно займалися тією самою проблемою.
  13. Команда обговорює проблему, поки не прийде до консенсусу, - підкреслюю, до консенсусу, а не до компромісу.
  14. Успішний менеджмент - це демократія при прийнятті рішень і диктатура при їх впровадженні.
  15. Російські компанії для того, щоб збільшити прибуток, завжди прагнуть скоротити витрати. Але чи не краще натомість збільшити виторг? Для цього треба просто повернутися до ринку лицем. Підприємці працюють з виторгом, а бюрократи - з витратами.
  16. Не може бути довгострокових перемог до тих пір, доки ви не погодитеся брати на себе ризики короткострокових збитків.
  17. В умовах відсутності змін успіхів домагаються пересічні компанії. В умовах кризи, зазвичай, виграють неординарні компанії. Тому ви завжди повинні прагнути бути краще конкурентів, пропонувати те, чого немає в інших.
  18. Дізнайтеся, що потрібно вашим клієнтам. Не треба вгадувати, просто дізнайтеся.
  19. Ви повинні любити свій бізнес, любити клієнтів і постачальників, і це до вас повернеться. Стів Джобс любив комп'ютери, любив свою справу, ось що ним рухало.
  20. Успіх вимірюється не тим, як рідко ви падаєте, а тим, скільки разів ви знаходите в собі сили знову встати на ноги.
  21. Скажу прямо: добрим менеджером або лідером вас роблять не знання, а те, що ви за один.
  22. Довіра виникає тоді, коли люди переконані, що їх співпраця взаємовигідна в довгостроковій перспективі.
  23. Недостатньо того, щоб вам просто заплатили за роботу! Найвища текучка в сфері послуг серед консультантів. Їм просто платять гроші, не висловлюючи вдячності. Як з повіями. Алло, керівники! Прокиньтеся! Якщо ви платите вашим працівникам тільки грошима і додатковими пільгами, то ви платите їм «валютою кам'яного віку» і вони відчувають себе обділеними. Не дивно, що вони не прагнуть співпрацювати з вами. Їх глибока потреба - те, що розвивалося і вкорінювалося протягом тисячоліть, - не задоволена. І це часом відгукується на наших компаніях, виливаючись у низьку продуктивність і занепад моралі. Мама адже вчила нас завжди говорити спасибі. І вона мала рацію.
  24. Кінцева мета нашого існування - взаємодія. Людина - істота соціальна. Ми потрібні один одному, і все тут.
  25. Чим більше метушливі наші будні, тим менше в них любові. Але без любові в житті людини все розвалюється. Тому для початку просто стримайте швидкість. Є ті, хто діє із точністю до навпаки: в гонитві за успіхом вони дедалі більше і більше працюють, сподіваючись, що така гонка принесе їм щастя. Це в корені невірно ... «Диявол в суєті». Чи зустрічали ви яку-небудь людину, яка закохувалася, наздоганяючи автобус або працюючи по 80 годин на тиждень. Зазвичай люди закохуються у відпустці, гуляючи вздовж пляжу, за вечерею зі свічками під акомпанемент легкої музики. Змініть темп життя, щоб стати щасливішими.

Автор: Нікіта Желтков

25 цитат Іцхака Адізеса
Джерело: probusiness.by
http://probusiness.by

Увага! Усі права на опубліковані матеріали належать їх авторам, право на переклад - Компанії Leosvit Marketing.

Дозволяється републікування матеріалів сайту в Інтернеті українською мовою тільки з обов'язковим зазначенням незакритого активного посилання на сайт Компанії Leosvit Marketing (https://leosvit.com) і з посиланням на авторів статей, публікацій та інших матеріалів опублікованих на даному сайті (з зазначенням автора і його сайту).