This version of the page http://ford.ua/novyny-11 (40.118.102.46) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-12-25. The original page over time could change.
Ford Ukraine - Водії-випробувачі і гоночний 520-сильний Mustang

Водії-випробувачі і гоночний 520-сильний Mustang

ДІРБОРН, США, 29 серпня 2018 р. — Надягти шолом і вогнетривкий костюм, пристебнутися у «ковші» гоночного автомобіля потужністю понад 500 к. с. і розігнати його на треку до 300 км/год — так сьогодні виглядає звичайний робочий день водія-випробувача Ford з елітного «спецпідрозділу», що працює з надпотужними автомобілями.

Ці водії, маючи офіційний ранг водіїв-випробувачів четвертого рівня, використовують навички гоночного водіння, щоб вивчити на межі можливості автомобілів спортивного підрозділу Ford Performance. Але що особливо важливо для покупця будь-якого Ford, випробувачі потім діляться своїм досвідом з інженерами інших підрозділів, а отримані ними навички допомагають краще «відчувати» налаштування автомобіля під час вдосконалення масових моделей.

З понад 10 000 допущених до випробувань водіїв Ford тільки 20 мають статус водіїв-випробувачів 4-го рівня, що вимагає інтенсивної підготовки та проходження іспитів. Щоб підтримувати дух суперництва всередині «спецпідрозділу», спеціальний комітет виявляє серед випробувачів третього рівня нових кандидатів, готових перейти на наступний рівень, і номінує їх на одержання нового статусу.

Підготовка й тренування випробувачів 4-го рівня вимагає особливого інструмента. Такого, як Mustang FP350S — гоночний суперкар, який розроблений підрозділом Ford Performanсe саме для гонок Trans-Am, NASA та інших північноамериканських кузовних серій і який нещодавно став тренувальним автомобілем водіїв-випробувачів Ford. Представлений торік болід не призначений для доріг загального користування й оснащений двигуном V8 об’ємом 5,2 л з відсіченням на 8250 об./хв і потужністю близько 520 к. с., 6-ступеневою МКП і самоблокувальним диференціалом Torsen. Mustang FP350S — це готове гоночне рішення «під ключ», і в Північній Америці його можна замовити в будь-якого дилера Ford за ціною близько 115 000 доларів.  

Перед передачею заводським водіям-випробувачам Mustang FP350S пройшов унікальну підготовку: болід оснастили іншим кріслом (для інструктора) і 50-канальним блоком збору даних про дії водія та параметри автомобіля. Така інформація, як кут повороту кермового колеса, тиск у гальмовій системі й навіть час перенесення ноги з педалі газу на педаль гальма допомагають досвідченим інструкторам розробляти індивідуальні рекомендації для водіїв-випробувачів.

Для чого потрібний досвід керування гоночним болідом водіям-випробувачам Ford? «Динаміка і керованість FP350S знаходяться на такому високому рівні, що для керування цим автомобілем, дії водія мають стати автоматичними, — пояснює Бен Мейхер (Ben Maher), технічний фахівець у сфері безпеки водіїв і керівник внутрішньої кваліфікаційної програми для водіїв-випробувачів Ford. — Навички керування «на межі» стають настільки інтуїтивними, що коли такий водій пересаджується в інший автомобіль, він не замислюється про керування, і його мозок здатний помітити набагато більше щодо того, що відбувається з машиною».

Ford регулярно проводить ротацію інженерів між підрозділом Ford Perfomance і командами, що розробляють масові моделі. Завдяки цьому отримані різними командами знання й досвід швидко застосовуються спочатку під час створення «заряджених» автомобілів Ford Performance, а потім — у всій модельній лінійці компанії.