This version of the page http://www.tavria.ua/uk/history.html (89.184.75.38) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-11-30. The original page over time could change.
Історія коньяку «Таврія»: основа, багатовічні традиції українських коньяків
Підприємство

Історія

Історія торговельної марки «Таврія» пов'язана з виникненням першого поселення швейцарських колоністів, що заклали на місці сучасного Дому марочних коньяків «Таврія» виноградарсько-виноробного селища Основа у 1889 році. Першими засновниками цього селища та власниками маєтку були Луї Гехлер, Жан Жатон, Юлій Майер та інші. Це були потомствені виноградарі та винороби, кращі фахівці в Європі, яких за розпорядженням імператора Олександра 1 запрошували в Росію з 20-х років 19 століття з метою розвитку галузі - спочатку в Одесі, а пізніше на Нижньодніпровських пісках. Основоположники сучасного Дому марочних коньяків привнесли на ці землі старовинні традиції французького виноробства, дбайливо збережені нащадками.

Починаючи з нуля, переселенці зіткнулися з колосальними труднощами, оскільки їм дошкуляли піщані бурі, сухі східні вітри, під час яких піски починали переміщатися, засипаючи молоді саджанці, засилля мармурових хрущів, личинки яких винищували лозу, що призводило до великих спустошень. Величезних витрат вимагала обробка грунту, висаджування та догляд за саджанцями, доставка води та хімікатів для боротьби зі шкідниками.

У «Постановах Дніпровського повітового земського зібрання за 1898 рік» господарство, виноградарсько-виноробне маєток Основа, згадується вже як таке, що бурхливо розвивається (із загальною площею виноградників більше 300 десятин знімали урожай винограду до 30 000 пудів та виробляли вин до 5 тис. відер).

У збірнику наукових праць, присвяченому 40-річчю науково-практичної діяльності В.Є. Таїрова (Одеса, 1925 р.) опубліковано статтю одного з основоположників виноробства у селищі Основа Ц.І. Жатон - «Виноградарство на Дніпровських сипучих пісках»; крім того, у статті М.А.Шептіцкого «Історичний огляд культури виноградної лози на Херсонщині та її перспективи» прямо вказується на піонерів виноградарства в Херсонському окрузі - Жатона, Гехлера, Майера. Особливості грунту виноградних плантацій Дому марочних коньяків «Таврія» пояснюються тим, що мільйони років тому він був стародавнім руслом Дніпра.


Вам уже исполнилось 18 лет?
Вам вже виповнилося 18 рокiв?
Are you already 18?