This version of the page http://www.business.ua/biznes/item/3713-tsinne-smittia (31.131.22.105) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-11-11. The original page over time could change.
Цінне сміття
 
Володимир Чеповий
спільно інвестувати
 
Володимир Полевий
захистити свій бізнес
 
Юрій Гусєв
розповісти про свій бізнес
 
Світлана Власова
розвивати свій бізнес
 
Олексій Чуєв
включитися у бізнес-події
Вівторок, 19 червня 2018 09:31

Цінне сміття

Як переробка вторсировини захищає корпорацію “Біосфера” від курсових коливань, а Україну — від надлишку поліетилену

Три роки тому корпорація “Біосфера” запустила в Фастові рециклінговий завод “Полігрін”, який займається переробкою відходів поліетилену і поліпропілену. Тут відсортоване сміття очищується, подрібнюється і переробляється у гранули, які далі використовуються для виготовлення пакетів для сміття. Щомісяця “Полігрін” переробляє 500-600 т відходів поліетилену. За три роки корпорація “Біосфера” не тільки стала єдиною компанією в Україні з повним циклом виробництва пакетів для сміття з вторсировини, а й скоротила використання первинної гранули поліетилену в своєму виробництві до 30%.

За словами Ігоря Петрова, керівника бізнес-напрямку Household корпорації “Біосфера”, даний проект — це поєднання приємного з корисним. Гранулу поліетилену для виробництва пакетів для сміття українські компанії купують за кордоном. Нестабільний курс гривні дав імпульс пошуку корпорацією альтернативних шляхів закупівлі сировини. Свою роль зіграла і соціальна складова. 50% всіх побутових відходів в Україні — ресурсоцінні, їх можна використовувати повторно. За даними екоорганізацій, тільки відходів полімерів щорічно викидається близько 600 тис. т, в грошовому вираженні це майже 5 млрд грн.

Переробка поліетилену і використання вторинної сировини у виробництві — звичайна практика для глобальних компаній. Наприклад, в Швеції переробляється близько 98% всіх ресурсоцінних відходів. У скандинавів на державному рівні закріплені норми по використанню вторинної сировини у виробництві, а за неправильне сортування сміття передбачена система штрафів.

“Інновація 2020 р. — це... ідеї для бізнесу, що сприяють не тільки розвитку самої компанії, а й сталому розвитку суспільства. Як показує практика, ресурси нашої планети необмежені — ще кілька років тому нас лякали, що запаси нафти, як непоновлюваного ресурсу, мають свою межу і нас чекає енергетична катастрофа, але вже зараз нашими дорогами їздять електрокари, а людство активно працює над розвитком альтернативних джерел енергії. Питання тільки в правильних ідеях”

“Гарантувати якість вторинної гранули можливо тільки в разі отримання якісної сировини. Культура сортування в Україні тільки формується, відповідальність за якість продукції залежить більшою мірою від професіоналізму співробітників заводу, які налаштовують обладнання в залежності від отриманої сировини”, — каже Ігор Петров.

Незважаючи на складності, “Біосфері” вже вдалося досягти соціального ефекту — це мінус 500-600 т поліетилену на полігонах України щомісяця і збереження природних ресурсів. Корпорація активно підтримує освітні екоініціативи по сортуванню сміття від No Waste Ukraine, виступає генеральним партнером Всесвітнього дня прибирання і розвиває в Україні традицію плоггінгу.

За словами пана Петрова, питання сміття можна перевести з категорії екопроблеми в категорію бізнесу, на якому при правильній побудові процесів можна заробляти. Грамотне сортування і переробка куди ефективніше і екологічніше будь-яких заборон. Зараз споживачам важливо не тільки, який товар виробляє бренд, але і як в компанії відносяться до навколишнього середовища, співробітників, який її вплив на суспільство і навіть наскільки чесно вона поводиться по відношенню до конкурентів. “Круто, що запит на такі ідеї є, — вважає Ігор Петров. — Бізнес мотивований знаходити рішення, які не просто збільшують прибуток, але і завойовують лояльність спільноти”.

Поділитись у Facebook Стати співінвестором Придбати журнал
Прочитано 1010 раз

Похожие материалы (по тегу)

  • Іноземцям тепер легше працевлаштуватись в Україні
  • П'ять причин, чому варто виводити бізнес в онлайн
  • “Бізнес виявився прибутковішим, ніж ми передбачали”
  • ЄБА покращила оцінку інвестиційного клімату України
  • Наступного місяця H&M відкриє свій перший магазин в Україні
Другие материалы в этой категории: « “Ми живемо в епоху, коли технології не можуть бути просто теоретичним трендом” “Заправка” електромобіля за 15 хвилин »
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии
Наверх
NOT ROOT---counter < 0 ---not Root, not-buy, counter fail---9---0

НОВИНИ компаній
  • П'ятниця, 09 листопада 2018
    Український енергетичний тиждень відбудеться 19-21 листопада в Києві
  • П'ятниця, 09 листопада 2018
    Приєднуйся до соціального проекту H-Road - не використовуй смартфон на дорозі
  • П'ятниця, 19 жовтня 2018
    Volkswagen та Microsoft оголошують про стратегічне партнерство
  • П'ятниця, 19 жовтня 2018
    Завдяки Volkswagen та Siemens перехрестя стануть безпечнішими
  • Середа, 17 жовтня 2018
    У теплі та затишку…
ДІЛОВИЙ календар
« November 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Раз на тиждень ми відправляємо дайджест з найцікавішими та актуальними матеріалами.