This version of the page http://mvs.gov.ua/ua/pages/58_Novini.htm (78.109.18.10) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-11-03. The original page over time could change.
Новини
03.11.2018 Сторінка міністра
UARUEN
Міністерство
внутрішніх справ України 01601, м. Київ, вул. Академіка Богомольця, 10
Контакти
з по
Пошук по сайту

Міністерство внутрішніх справ України

Автоматична інформаційно-довідкова служба:
(044) 256-03-33

Канцелярія:
(044) 256-16-27

Факс:
(044) 253-64-04

Інформаційні запити засобів масової інформації

e-mail: zmi@mvs.gov.ua

Телефон "Довіри" Управління у справах учасників АТО

(044) 256-17-20
вівторок та четвер
(крім державних свят)
з 10:00 до 12:00
та з 15:00 до 17:00
ГУМВС України в Київській області
Київ
Лвів
Луцьк
Рівне
Ужгород
Івано-Франківськ
Тернопіль
Чернівці
Хмельницький
Житомир
Вінниця
Чернігів
Черкаси
Суми
Полтава
Харків
Кіровоград
Дніпропетровськ
Луганськ
Донецьк
Запоріжжя
Херсон
Миколаїв
Одеса
Сімферополь
Київська областьЛьвівська областьВолинська областьРівненська областьЗакарпатська область
Івано-Франківська областьТернопільська областьЧернівецька областьХмельницька областьЖитомирська область
Вінницька областьЧернігівська областьЧеркаська областьСумська областьПолтавська область
Харківська областьКіровоградська областьДніпропетровська областьЛуганська областьДонецька область
Запорізька областьХерсонська областьМиколаївська областьОдеська областьАР Крим область

Новини

  • У МВС України із делегацією Чеської Республіки узгоджено положення Імплементаційного протоколу до Угоди між Україною та ЄС про реадмісію осіб

    Сьогодні у Міністерстві внутрішніх справ України завершилися дводенні переговори із представниками Чеської Республіки під час яких було узгоджено  положення Імплементаційного протоколу до Угоди між Україною та ЄС про реадмісію осіб. Головою чеської делегації на переговорах був директор Департаменту міжнародного права Міністерства внутрішніх справ Чеської Республіки пані Онджей Веселскі, а українську сторону під час переговорів очолював директор Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС України Євгеній Мамонов.

     

      

     

    На початку зустрічі Євгеній Мамонов зазначив, що громадяни Чеської Республіки не потребують постійної ваги і не належать до категорії тих осіб, які притягуються до адміністративної відповідальності.

    Загалом на території України постійно проживають 108 громадян Чеської Республіки.

    Упродовж дев'яти місяців цього року в Україні тимчасово перебувало  63 громадянина Чехії, з яких два студенти, 37 працювало в Україні на підставі дозволів на працевлаштування, двоє прибуло в Україну з  релігійною метою, четверо - у службових справах та 18 - у приватних справах.

     

    Також керівник Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС України зазначив, що робота щодо імплементації протоколу вже проводилася із деякими державами. Зокрема, у сфері реадмісіїУкраїною укладено 17 двосторонніх угод із Угорщиною, Польщею, Словаччиною, Молдовою, Литвою, Латвією, Узбекистаном, Туркменистаном, Болгарією, Швейцарією, Грузією, Туреччиною, Росією, Данією, Європейським Співтовариством, В'єтнамом і Норвегією .

    За словами Євгенія Мамонова, особлива увага питанням реадмісії Україна почала приділяти із моменту підписання відповідної угоди з Європейським Співтовариством.

     

     

    - Я щиро вдячний за візит чеської делегації в Україну для узгодження важливого документу, який було розроблено з метою практичної реалізації  угоди між Україною та Європейським співтовариством, - наголосив Євгеній Мамонов, звертаючись до іноземних колег. - Сподіваюсь, що із підписанням Імплементаційного протоколу наші дружні відносини будуть поглиблюватися.

    У свою чергу  голова чеської делегації зазначив, що з 2009 року, а саме з моменту головування Чехії у Європейському Союзі, розбудова партнерства у східному регіоні - стало одним із пріоритетних напрямків роботи. І саме Україна належить до пріоритетних країн у цьому регіоні.

     

    ДЗГ МВС України

    (фото Андрія Новицького)

    детальніше
  • У Львівському державному університеті внутрішніх справ відбувся науково-практичний семінар з питань захисту прав людини

    У Львівському державному університеті внутрішніх справ проведено семінар з питань захисту прав людини з нагоди 60-річчя писання Радою Європи Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції» у далекому 1997 році.

     

    У заходах прийняли участь науковці, представники громадських правозахисних організацій, народні депутати, керівники органів місцевого самоврядування, студенти та курсанти начального закладу, працівники правоохоронних та судових органів.

    У своїх доповідях науковці підкреслювали що вступ у дію на території України статті 25 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року щодо визнання компетенції Європейської комісії з прав людини позитивно вплинуло на процес демократизації суспільного життя та заклало підвалини побудови громадянського суспільства.

     

    Правозахисники звернули увагу присутніх на те, що стаття 46 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року щодо визнання обов'язковою і без укладення спеціальної угоди юрисдикцію Європейського суду з прав людини в усіх питаннях, що стосуються тлумачення і застосування Конвенції, відкрила можливості громадянам України оскаржувати рішення винесені національними судовими органами у Європейський суд з прав людини.

    Особливо цікавими були доповіді вчених кафедри адміністративного права та адміністративного процесу Львівського державного університету внутрішніх справ, які з точки зору працівників міліції розкривали вплив Конвенції на практичну діяльність органів внутрішніх справ України, систему підготовки кадрів вищого кваліфікаційного рівня, направленість наукових досліджень відомчих наукових закладів.

     

    У науковій дискусії щодо впливу Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року на оперативно-службову діяльність правоохоронних органів прийняли участь науковці юридичного факультету Національного університету, академії сухопутних сил, вищих навчальних закладів юридичного профілю Львівщини, працівники територіальних та транспортних органів внутрішніх справ.

    На думку науковців цивільних вищів, представників правозахисних організацій відкритість органів внутрішніх справ у такій важливій сфері суспільного життя, як захист прав людини, є запорука подальшого удосконалення форм та методів правоохоронної діяльності, а це не тільки дотримання прав людини органами державної влади, але й відповідальність громадян за свою поведінку, підвищенні рівня правосвідомості населення і як наслідок зниження рівня злочинності.

     

    Єсімов С.

    ГЗГ УМВС України на Львівській залізниці

    детальніше
  • Підбито підсумки роботи за десять місяців цього року та визначено нові пріоритети діяльності служби гірфо мвс україни

    Про результати діяльності служби громадянства, імміграції та  реєстрації фізичних осіб  МВС України за десять місяців цього року  йшлося під час розширеної наради за участю заступника Міністра внутрішніх справ Дмитра  Ворони, директора Державного Департаменту у справах громадянства, імміграції та  реєстрації фізичних осіб  МВС України Євгенія Мамонова. Зокрема, на нараді були присутні начальники управлінь (відділів) служби ГІРФО ГУМВС, УМВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, директори пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, УМВС України в Чернігівській та Волинській областях.

     

    На початку наради Дмитро Ворона зазначив, що Європейський Союз на сьогодні ставить досить серйозні вимоги щодо реформування служби громадянства, імміграції, та  реєстрації фізичних осіб МВС України.

     

     - Я провів чимало зустрічей, практично з усіма керівниками Європейської комісії, і всі вони говорять про необхідність реформування нашої служби до єдиного європейського зразку та запровадити безвізовий режим, - наголосив заступник Міністра. - Нам необхідно проаналізувати здобутки та надбання служби громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб, виявити причини недоліків, і саме головне - визначити нові шляхи покращення подальшої роботи та розвитку служби ГІРФО.

    Наразі за дорученням Президента України  Віктора Януковича та Уряду України здійснюються заходи щодо реформування системи органів виконавчої влади, перш за все з метою їх оптимізації та уникнення дублювання функцій між ними.

    Крім цього, Дмитро Ворона  підкреслив, що за дорученням Міністра внутрішніх справ України Анатолія Могильова готується нова стратегічна концепція реформування МВС за зразком країн-членів ЄС. Після її схвалення розпочнеться і реформування Міністерства, в тому числі і ДДГІРФО. У ході чого буде остаточно визначено статус, структуру, повноваження, місце і роль Міграційної служби в системі МВС.

     

     

    - Ми  однозначно отримаємо план дій щодо запровадження  безвізового режиму, в рамках якого будуть зроблені певні кроки, - зазначив заступник Міністра.

    За словами заступника Міністра, перш за все  великі зміни відбудуться у сфері документування громадян, і вже найближчим часом планується виготовлення біометричних паспортів, а згодом і   документування громадян паспортами з біометричними даними.

    - Серйозні зміни відбудуться у системі документування всіх громадян біометричними паспортами – це вимога сьогодення. Ми будемо міняти внутрішні паспорти на ID-карти. Це одна із реформ, яку ми проводитимемо поступово, адже ми громадяни нового тисячоліття, - наголосив Дмитро Ворона.

    Крім цього, є певні проблеми щодо формування єдиної бази даних біометрії, бо всі біометричні параметри повинні бути захищені значно серйозніше, аніж сьогодні.

     

     

    - Кожен із Вас повинен  бути готовий пройти серйозний етап технічного реформування щодо забезпечення підрозділів засобами захисту, приладами зчитування біометрії та засобами для отримання первинних даних, а це потребує серйозних фінансових витрат, - наголосив заступник міністра.

    У свою чергу директор Державного Департаменту у справах громадянства, імміграції та  реєстрації фізичних осіб  МВС України Євгеній Мамонов у своєму виступі зупинився на нових пріоритетах діяльності органів внутрішніх справ в цілому і, зокрема служби ГІРФО, а саме на роботі із зверненнями громадян.

     

     - Оцінка роботи діяльності ГІРФО  в теперішній час буде проводитися  за зверненнями громадян, тобто чітко зрозуміло, що  всі ті звернення громадян, які відходили на так званий «десятий план» - зараз це основний показник роботи  ГІРФО, зауважив директор. -  Наше завдання – надавати послуги населенню і це - головне.

     

    Акцентувалося також на необхідності посилення протидії нелегальній міграції, розбудови мережі пунктів тимчасового тримання нелегальних мігрантів, впровадження закордонного паспорта з електронним носієм біометричної інформації як одного із кроків до встановлення безвізового режиму з ЄС, вдосконалення роботи з питань громадянства України та розширення мережі міжрегіональних центрів прискореного оформлення паспортних документів.

    - Сьогодні є всі підстави критично проаналізувати стан справ у службі, принципово оцінити роль і внесок кожного керівника на закріпленій ділянці роботи та прийняти відповідні управлінські рішення, зокрема дисциплінарного характеру, - зауважив Євгеній Мамонов.

     

    Як видно з наведених графіків щодо звернень громадян, на місцях ще не усвідомили пріоритетність цієї роботи – кількість звернень до МВС у цьому році перевищує кількість звернень за аналогічний період у 2008 та 2009 роках. Найбільша питома вага звернень у розрахунку на 100 тисяч населення в м. Києві – 11,5, м. Севастополі – 6,1, Київській області – 5,6, Полтавській області – 5,2, Автономній Республіці Крим – 4,7 та Одеській області – 4,5 проти середньодержавного показника – 3,42.

    Ріст кількості звернень громадян по лінії ГІРФО не сприяє покращенню іміджу  міліції в цілому серед населення. Це призводить не тільки до зростання черг та невдоволення населення якістю послуг служби  ГІРФО, а й до прямих зловживань.

    Так, продовжують мати місце непоодинокі випадки незаконної видачі внутрішніх паспортів, корупції та хабарництва. Цього року до дисциплінарної відповідальності притягнуто понад 240 працівників служби.

    Одним із заходів по мінімізації проявів корупції та хабарництва на місцях може бути розширення мережі міжрегіональних центрів прискореного оформлення паспортних документів за рахунок реорганізації підрозділів міських ГІРФО у містах із районним поділом.

     

    Учасники наради заслухали виступи та  звіти керівників територіальних підрозділів служби.

     

    ДЗГ МВС України

    Фото Олега Супруна

    детальніше
  • Анатолій могильов: «Міжнародна діяльність МВС дозволяє забезпечити досягнення поставлених цілей»

    Про міжнародну діяльність МВС України, спрямовану на  попередження правопорушень і зменшення рівня злочинності в Україні, йшлося сьогодні під час брифінгу Міністра внутрішніх справ України Анатолія Могильова. У даному заході також взяли участь керівник Робочого апарату Укрбюро Інтерполу в Україні Неволя Василь Володимирович, директор Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС України Мамонов Євгеній Вадимович, начальник Управління міжнародної діяльності МВС України Калюк Сергій Миколайович, прес-секретар міністра внутрішніх справ України Шинкаренко Ірина Сергіївна, директор Департаменту зв‘язків з громадськістю МВС України Андреєв Дмитро Володимирович

     

     

    На брифінгу, зокрема, йшлося про те, що зважаючи на інтеграційні процеси у світі, необхідно адаптувати законодавство України до законодавства інших зарубіжних країн. Це дозволить однаково кваліфікувати злочини та покарання за них, що, у свою чергу, сприятиме оперативнішому викриттю та покаранню  міжнародних злочинців. 

    Одне з найбільш актуальних завдань правоохоронців усього світу - вирішення проблем боротьби із злочинністю та питання попередження злочинним проявам, обговорювалося під час засідання 79-ї сесії Генеральної  асамблеї Інтерполу, яке відбулося 8 листопада 2010 року у Державі Катар.

     

    У Генеральній Асамблеї взяли участь міністри та керівники правоохоронних, переважно поліцейських, відомств 141 держави-членів Інтерполу, а також спостерігачі від 23 міжнародних організацій. Зокрема, під час засідання обговорювалися питання взаємодії правоохоронних органів щодо інформаційного забезпечення боротьби з транснаціональною організованою злочинністю, злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, незаконним обігом наркотиків, підробкою медичних препаратів та міжнародним тероризмом.   

     

                     

     

    Варто зазначити, що найбільш активно правоохоронні органи України каналами Інтерполу співпрацювали з правоохоронцями Росії, Німеччини, Чехії, Польщі, Молдови, Італії, Австрії, Угорщини, Словаччини, Туреччини, США, Великобританії, Іспанії, Франції тощо.  Зокрема, у результаті такої співпраці упродовж десяти місяців цього року було встановлено 202 особи, яких розшукували правоохоронні органи України та зарубіжних країн за вчинення злочинів, серед них 129 осіб, яких розшукували українські правоохоронці, було встановлено на території зарубіжних країн. На території України було встановлено 73 особи, які розшукувались правоохоронцями інших країн. Крім того, за безпосередньою участю працівників Робочого апарату здійснено екстрадицію в Україну 55 осіб, розшукуваних правоохоронними органами України за вчинення злочинів.

     

    Одним із пріоритетів міжнародного співробітництва правоохоронців є запобігання використання злочинцями території без кордонів з метою уникнення розслідування та покарання. Таким чином,  обмін інформацією щодо екстрадиції злочинців - ще один надзвичайно важливий аспект діалогу з правоохоронцями іноземних країн. Так, якщо людина скоїла злочин на території України   та  переховується на території будь-якої іншої держави, то питання щодо екстрадиції таких громадян повинно вирішуватися у скорочений термін, незважаючи на те, чи існує угода між   країнами щодо видачі злочинців.

    У сучасному міжнародному праві спостерігається тенденція спрощення процедури видачі злочинців. Найбільшого прогресу у спрощенні видачі досягли країни-члени Європейського Союзу, які ввели в обіг так званий «Європейський ордер на арешт», який припускає автоматичне виконання запиту про передачу злочинця.

     

    У листопаді 2010 року відбувся візит української делегації до Королівства Нідерландів.  Під час зустрічі сторони обговорили важливі для України та Нідерландів питання безвізового діалогу, двостороннього співробітництва між правоохоронцями двох країн.

     Україна зацікавлена у подальшому просуванні в безвізовому діалозі з ЄС. Запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС  - це справа не одного дня. Зрозуміло, що це не буде можливим, доки національна практика України у відповідних сферах не відповідатиме найбільш прогресивним європейський стандартам.Україна серйозно налаштована на продовження відповідних реформ.

     

    МВС України своєю роботою в рамках безвізового діалогу між Україною та ЄС спільно з Міністерством закордонних справ та Міністерством юстиції України внесло свою частку в досягнення результату, який був отриманий на Саміті Україна – ЄС 22 листопада 2010 року. В Брюсселі Україні був офіційно переданий План дій щодо запровадження безвізового режиму для короткострокових поїздок громадян України до держав-членів ЄС.

     

    Запровадження безвізового режиму вимагає від України реалізації багатьох проектів.  Перш за все,   великі зміни повинні відбутися у процесі забезпечення громадян персональними документами. Так, вже найближчим часом планується виготовлення біометричних паспортів для виїзду за кордон, а згодом і   документування громадян паспортами з біометричними даними. МВС України буде замінювати внутрішні паспорти на ID-карти. Зрозуміло, що таке запровадження - вимога сьогодення, але ця реформа проводитиметься поступово. 

     

    Всі ці кроки сприятимуть подальшому спрощенню переміщення громадян України через державні кордони та міграційним процедурам.

    Наразі триває візит командувача внутрішніх військ МВС України генерал-лейтенанта Сергія Анатолійовича Ярового до Китайської Народної Республіки. Цей візит здійснюється з метою обміну досвідом службово-бойової діяльності та розвитку подальшого співробітництва між правоохоронними структурами України та Китаю щодо охорони громадського порядку, бойової та спеціальної підготовки, технічного та тилового забезпечення.

     

     

    Крім того, упродовж візиту планується ознайомлення із досвідом Військ Народної озброєної міліції Китаю щодо питань забезпечення безпеки під час проведення Олімпійських ігор  у КНР у 2008 році, отримання довідкових матеріалів з цього питання для подальшого використання в процесі підготовки  підрозділів  МВС до ЄВРО 2012.

    Анатолій Могильов висловив впевненість в тому, що міжнародна діяльність МВС України достатня для того, аби було виконано всі завдання, які постають в межах міжнародної співпраці.

    -Взаємодія МВС України з іншими правоохоронними органами відбувається на дуже високому рівні і ми досягнемо тих цілей, які ставимо перед собою, - підсумував Міністр.

     

    ДЗГ МВС України,

    фото Андрія Новицького

    детальніше
  • Міжнародна спільнота нагороджує українців за боротьбу проти сучасного рабства

    У Всесвітній день за скасування рабства Представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні відзначатиме досягнення окремих осіб та організацій, які доклали значних зусиль у боротьбі з торгівлею людьми в Україні. Прес-конференція з нагоди П’ятої Церемонії вручення нагород за особливі заслуги у протидії торгівлі людьми відбудеться 2 грудня 2010 року, о 17:45 в приміщенні Київського Академічного театру ляльок (вул. Грушевського, 1-а, 4-й поверх).

     

    Акредитація представників ЗМІ відкрита вже сьогодні та триватиме до 17:00 години 1 грудня. Контактна особа – Світлана Слабінська (тел.: +38 044 568 50 15, +38 050 904 22 61, або за електронною адресою – ukrainepr@iom.int).

    До участі у прес-конференції запрошені Міністр внутрішніх справ України пан Анатолій Могильов, Міністр у справах сім’ї, молоді та спорту України пан Равіль Сафіуллін, Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні пан Джон Теффт, Координатор системи ООН/Постійний Представник ПРООН в Україні пан Олів’є Адам та Голова Представництва МОМ в Україні пан Манфред Профазі.

     

    Під час Церемонії учасники прес-конференції разом із іншими високопосадовцямиукраїнського Уряду, Представництва Європейського Союзу в Україні та надзвичайними і повноважними послами Данії та Швеції в Україні вручать нагороди правоохоронцям та державним службовцям, громадським організаціям та представникам приватних компаній за проявлену ними відданість у протидії торгівлі людьми.

    Відомий світові громадський діяч, перший Президент Чеської Республіки пан Вацлав Гавел привітає номінантів. «Люди, які сьогодні отримують нагороди, довели, що й з таким великим злом, яким є торгівля людьми, є сенс боротись, і врятувати багатьох людей та дати надію іншим постраждалим», уважає пан Гавел.

    Ксенія Симонова, переможниця Всеукраїнського шоу «Україна має талант», ілюструватиме у техніці пісочної анімації історії героїзму, відданості та небайдужості до чужої долі, що заслуговують нагородження.

     

    Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та транснаціональний злочин, що є брутальним порушенням прав людини. Україна є країною походження, транзиту та все більше – призначення для торгівлі чоловіками, жінками та дітьми. Дослідження МОМ демонструють, що понад 110.000 українців постраждали від торгівлі людьми за кордоном починаючи з 1991 року.

    «Проблема торгівлі людьми має комплексний характер, що призводить до руйнування сімейних цінностей та маргіналізації суспільства. Для зниження рівня торгівлі людьми Міністерство здійснює низку заходів, в тому числі - відпрацювання та впровадження національного механізму дієвої допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми. Але донайдієвіших та найбільш якісних алгоритмів розв’язання проблеми торгівлі людьми має входити насамперед ефективна діяльність та взаємодія не лише органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, установ та організацій, але й небайдужа позиція пересічних громадян. Кожен має усвідомлювати відповідальність за своє життя і працю», - наголосив Міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін.

     

    Представництво МОМ в Україні докладає значних зусиль для боротьби з торгівлею людьми в Україні та надання допомоги постраждалим. У співпраці з широким колом державних, неурядових, міжнародних та приватних партнерів понад 7.000 осіб, постраждалих від торгівлі людьми у більше ніж 60 країнах світу, отримали допомогу починаючи з 2000 року.

    Починаючи з 2005-го року Представництво МОМ в Україні разом з Урядом України відзначає досягнення тих осіб, які проявили неабияку відданість у боротьбі проти сучасного рабства.

    «П’ята Церемонія вручення нагород за особливі заслуги у протидії торгівлі людьми – важлива подія, яка покликана привернути увагу українського суспільства та міжнародної громадськості до протидії всім формам сучасного рабства, що залишається проблематичним як в Україні, так і на глобальному рівні. Історії тих, кого ми нагороджуємо за їхню мужність, переконують, що кожен особистий внесок у боротьбу з торгівлею людьми може змінити ситуацію на краще», - зазначає Голова Представництва МОМ в Україні пан Манфред Профазі.

     

    Нагороди вручатимуться у таких категоріях: за хоробрість та особистий внесок, за професіоналізм у правоохоронній сфері, за надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми та за проявлену корпоративну соціальну відповідальність.

    Більш детальну інформацію про програму протидії торгівлі людьми можна знайти на веб-сайтіПредставництва МОМ в Україні - http://iom.org.ua/index.php?page=catalog&id=11&lang=ua. З інформацією про програми протидії торгівлі людьми МОМ в інших країнах можна ознайомитися англійською мовою на загальному сайті МОМ – www.iom.int.

     

    МОМ Міжнародна організація з міграції

    детальніше