This version of the page http://www.lvivpost.net/ekonomika/n/21058 (195.211.84.14) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-10-23. The original page over time could change.
Цукровий ажіотаж! - Львівська Поштa

Цукровий ажіотаж!

Солодкий пісок подорожчав на гривню! Експерти кажуть: поки не буде нового урожаю, цукор не подешевшає

Наталія Кайзенберг №75 (1400), субота, 13 липня 2013
В Україні різко подорожчав цукор. Так, нині за кілограм солодкого піску треба заплатити 8 грн 50 коп.! А ще тиждень тому його вартість була – 7 грн 50 коп.! Це здорожчання відчутно вдарило по кишені споживача. 
Крім того, що саме зараз розпочався сезон закруток і люди масово запасають на зиму ягоди і фрукти. А для цього їм потрібен цукор. Щоправда українцям до таких сюрпризів не звикати, адже солодкий пісок традиційно дорожчає кожного літа, у той час, коли люди купують його більше, щоб використати для компотів і варення.

Як не в людей….

У Європі є практика: коли на товар є попит, то ціни на нього знижують, а в нас усе навпаки. Яскравим доказом цього є різке здорожчання цукру у сезон закруток. Як наслідок, люди почали рахувати, чи можуть дозволити собі зварити варення на зиму при такій ціні на цукор, а тут без нього не обійтись.
По дорозі на роботу заходжу в магазин. Кілограм цукру – 8 грн 50 коп! “Уже тиждень, як цукор подорожчав на гривню. Але нічого дивного, адже люди зараз купують його більше для варення тощо. Таке спостерігаю кожного року”,  – розповіла “Пошті” пані Оля, продавчиня. Між собою продавці жартують, мовляв, “так уряд хоче оздоровити націю”...
При сприятливих погодних умовах цього року буде вироблено – 1 млн 300 тонн цукру, а потрібно – 1 млн 800 тонн!
Щоправда міністр аграрної політики Микола Присяжнюк попередив українців про черговий ціновий стрибок. Він заявив: ціна на солодкий пісок зросте до 7 грн 20 коп. Мовляв, 6 грн 70 коп. не покриває собівартості продукту. Проте ще до цієї заяви міністра ціни на цукор упевнено почали повзти вгору. 

Ціна на цукор – реакція на урядову політику

Аграрний експерт Іван Стефанишин не заперечує, що на цукровому ринку такі події відбуваються щорічно. “Якби на ринку була достатня кількість цукру, то очевидно, що ціна була би нижча. Те, що цукор дорожчає через закрутки – не є причиною ціноутворення у нормальній, ринковій країні”, – певен Іван Стефанишин.
З його слів, “цукрове питання” наступного року буде ще гіршим, адже за останній маркетинговий сезон виробники цукру і заводи – втратили біля трьох мільярдів гривень! “Тоді собівартість цукру для виробників і заводів була 6 грн 50 коп. за кілограм. А ціна, що регламентувала продаж, згідно постанови Кабміну була 4 грн 90 коп.! Ось таке державне регулювання ціни на цукор створює проблему”, – розповідає “Пошті” Іван Стефанишин.
Він певен: зараз ми спостерігаємо реакцію виробників цукру на урядову політику. “Цього року українські виробники цукру посіяли 291 тис. га цукрового буряку. При сприятливих погодніх умовах буде вироблено – 1 млн 300 тонн цукру, а потрібно – 1 млн 800 тонн! Є ще перехідні запаси, але вони сконцентровані в певних компаніях і очевидно, що саме ця проблема і є реальною причиною здорожчання цукру”, – вважає експерт. 
Сьогодні на Львівщині наразі споживають цукор вітчизняного виробництва. Відомо, що найбільші виробники цукру є у центральній частині України. “До Львівської області привозять солодкий пісок з Вінниці, Києва, Полтави. Натомість Радехівський цукровий завод, який працює у регіоні, продає виготовлений цукор по власних каналах, згідно укладених договорів”, – каже Іван Стефанишин. 

Подешевшає у... жовтні

Експерт певен, що ціна 8 грн 50 коп. за кілограм протримається до жовтня. “Поки не буде нового урожаю, перспективи здешевлення цукру – нема! Але ціну можуть знизити, якщо цим питанням займеться антимонопольний комітет України. Підозрюю, що виробники змовились між собою і підняли ціну! Теоретично зниження ціни можливе через каральні заходи, а практично –  лише після того, коли почнуть переробляти новий урожай”, – каже Іван Стефанишин.
До слова, в Асоціації цукровиків України заперечують підвищення цін на цукор виробниками. А чому вартість солодкого піску вроздріб зросла – не знають. Цікаво, чи планують з’ясовувати це питання в Антимонопольному комітеті?!
27.09.2014 10:26
Николаевич

Не верьте всему подряд http://stroytesami.com/fotopart/59.php


15.07.2013 22:28
Ігор Мартинів

начиця тако. Йду я нині по Арсені в поісках продуктів харчування на бліжайший тиждень, і шо я віжу! Справа, у входу, на нижній полці лежит газета "Львівска пошта", же пише ЦУКРОВИЙ АЖІОТАЖ, а букватільно в 4 метрах від неї стоїт такий-во угромний ящик, напів-повний цукром, на якім пише ЦУКІР 6,27 грн. http://clip2net.com/clip/m74783/1373916156-clip-390kb.png І, курча мать, ні їдного покупатілі коло негу нема! Певни покупатілі не читают тоту газету, та й не вкурсі, жи то АЖІОТАЖ, ний гу качка копни!!!


15.07.2013 12:54
Ігор Мартинів

Та пофіг, малина, смородина і порічки вже закручені


15.07.2013 10:49
Natalia Purtuk

По-перше, Ігоре, це було тиждень тому!!! По-друге, у львівських магазинах справді така ціна. Ба більше, є й по дев'ять!!!


14.07.2013 15:08
Ігор Мартинів

Про шо ви пишете? Тиждень тому купував в Арсені по 6.30 за кільо


Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
0.7448 / 4.5MB / SQL:{query_count}