“Журналіст не повинен погоджуватись на замовні матеріали” — поради від телеведучої Марічки Падалко

Поделись с подружками :

Будь-яка робота здається не такою важкою, як в тебе, поки не потрапиш на “кухню”. Рік тому я і уявити не могла, скільки знань, навичок та зусиль над собою необхідно для тексту, який принаймні дочитають до кінця. Я вже не кажу про той, що “залишить слід” чи “змусить замислитись”.  Телеведуча ТСН на каналі 1+1 розповіла про відповідальність професії та дала поради починаючим журналістам. А ще три книги, обов'язкових до читання, як бонус. 


Прес-служба 1+1

Починаючи с 2013, в мене абсолютне відчуття віри в те, що ми робимо в ефірі, і розуміння до чого ми йдемо і що на сьогодні є перемогою для України. Хтось може сказати, що головне — щоб закінчилася війна. Байдуже, на яких умовах. Просто щоб припинили стріляти. Думаю, що це найбільше бажання людей, які живуть в зоні АТО, і постійно потерпають від цього. Якщо говорити про нинішню стратегію держави, то вона має бути направлена на возз'єднання вільної України з окупованою. Але зараз дуже сильно похитнулась віра в те, чи є це на сьогодні перемогою. Для мене це внутрішній виклик. Важливо жити з вірою в те, що все робиш правильно. Дуже рада, що ми не займаємося пропагандою, а просто об'єднанні спільними поглядами на роботу. Також я зрозуміла, що ми однакові з нашими глядачами.

Нас дивляться і люблять ті люди, які поділяють те, в що ми віримо. В те, що, вільній частині України треба стати сильною. Щоб приєднання ЛНР і ДНР перетворило їх на Україну, а не Україну на ДНР. Це мої найбільші переживання на даний момент.


Як телеведуча, я завжди говорю с собою и питаю, чи не займаюсь пропагандою, чи однаково висвітлюю ту та іншу сторони. В мене немає важелів впливу, які мусять впливати на позицію людей в різних питаннях. Це має бути великий суспільний діалог на загальнонаціональному рівні.

Починаючим журналістам хочу сказати, щоб ніколи не погоджувались на замовні матеріали. Ця порада перевірена багаторічним досвідом. При чому не тільки моїм, а і моїх колег. Ніколи не погоджуватись на замовні матеріали. Іноді це важко. Але ви ніколи не станете топ-журналістом, тому що вас не будуть поважати навіть ті, хто дає замовлення, і ви будете відчувати себе нещасним в професії. З вашою думкою ніколи не будуть рахуватися. І, насправді, керівництво поважає принципових.  Коли мою колегу просять  зробити те, що не відповідає журналістським стандартам на 100%, вона каже: “В мене не достатньо кваліфікації”. Це діє на редакторів.



Прес-служба 1+1

Журналісти  CNN завжди посідали окреме місце в моєму серці. Зараз дуже багато новин з Америки і цікаво за ними спостерігати. В них така філософія — працювати не лише в студії, а і в самому епіцентрі подій. Вони є стовідсотковими журналістами. І мені цього не вистачає. Бо в нас це не є поширеною практикою.

Так вийшло, що останній час я переважно читала для дітей. Зараз поставила собі мету повернутися до “дорослого” читання. І ось останні книжки, які мене дуже вразили.

  •    Століття Якова, Володимир Лис

  •    Автобіографія Барака Обами

  •    Блакитне мереживо долі, Енн Тайлер


Поделись с подружками :