This version of the page http://imi.org.ua/articles/test/ (77.87.197.88) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-08-08. The original page over time could change.
Надважлива місія, або Як по-чорному джинсує сумський «XPRESS» – IMI

IMI

Гаряча лінія

  • UKR
  • ENG

Барометр свободи слова

Данi з початку 2018 року

Вбивства Побиття Перешкоджання Цензура Погрози

0

22

63

2

18

Надважлива місія, або Як по-чорному джинсує сумський «XPRESS»

У передвиборчій гонці, як і на війні, усі засоби гарні. Напевно, так думає левова частка сучасних претендентів на крісла міських голів чи депутатів місцевих рад. Хтось намагається показати себе в максимально вигідному світлі, а дехто – якомога якісніше заплямувати репутацію конкурентів. Стати жертвою брудних технологій умовно «пощастило» Мішелю Терещенку, кандидату на посаду міського голови Глухова, що на Сумщині. Нащадок старовинного роду став своєрідною зіркою сумського інформаційного порталу «XPRESS». У більш широкого кола виборців негативний образ пана Терещенка мала сформувати однойменна газета. Від своєї причетності до випуску друкованого видання редакція порталу «XPRESS» відхрещується.

Ні тижня без публікації

За 7 тижнів (вересень і частину жовтня) Мішель Терещенко став героєм публікацій сумського інформаційного порталу «XPRESS» 7 разів. Фактично матеріали про претендента на посаду міського голови Глухова з’являлися щотижня. Жоден інший кандидат (ні глухівський, ні навіть сумський) не може «похвалитися» такою «популярністю». Над текстами працювало кілька авторів. Зазвичай матеріали складалися далеко не з однієї тисячі знаків. Настрої публікацій від тижня до тижня залишалися незмінними – стабільний і суцільний негатив. Ставлення редакції до нащадка старовинного роду, а також забарвлення матеріалів можна зрозуміти лише поглянувши на заголовки. Автори зневажливо називають Мішеля Терещенка «французиком из «Бордо», «зарубежным «мессией», «типичным «купи-продай» и «теневиком» і т.д.

Публікації «Зачем «французику из Бордо» кресло мэра Глухова?», «Из какого места растут руки у «ударников капиталистического труда»?», «Предвыборные миражи патриотизма и благотворительности от Мишеля Терещенко. Что будет, когда они растают?» об’єднані в серію. Кожен наступний текст є продовженням попереднього, про що є примітки «Продолжение следует» у кінці. Автор матеріалів намагається докладно проаналізувати діяльність Мішеля на українській землі від першого приїзду й до сьогодні. Публікації представляють кандидата винятково у невигідному світлі. Імовірно, журналіст вважає, що «повторение – мать учения». Дані з одного тексту частково дублюють відомості з іншого. Також автор використовує цитати з раніше розміщених на порталі текстів колег.

Журналіст переконаний, що виконує ледь не стратегічно важливу місію. Третій матеріал серії – «Предвыборные миражи патриотизма и благотворительности от Мишеля Терещенко. Что будет, когда они растают?» – розпочинається так: «Опять о нем?», — спросит читатель, уже знакомый с нашими прежними двумя публикациями о Мишеле Терещенко, гражданине США, Франции, а теперь и Украины, претендующем на кресло мэра Глухова.  Да, опять, потому что нам представляется крайне важным описать как можно полнее тот тип якобы сочувствующих нам иностранцев, которые хлынули в нашу страну после обретения ею независимости, и которые вызываются ей бескорыстно помочь, а на самом деле имеют совсем другие, далекие от декларируемых  цели.  В этом отношении Мишель Терещенко нам и интересен, как яркий пример такого рода доброхотов, которые представляют для Украины не меньшую опасность, чем внешний враг». Автор натякає, що закінчення серії – не за горами. У кінці матеріалу стоїть примітка – «Окончание следует».

Решта текстів – «Зарубежный «мессия» от экономики оказался типичным «купи-продай» и «теневиком»?», «Акция «Крок до життя» в Глухове. Кто «крокує» и куда», «Политические лохотронщики всех мастей, объединяйтесь!», «Потомок известного на Сумщине рода Терещенко оказался в центре скандала, связанного с хищениями в особо крупных размерах» – не зв’язані між собою, проте загалом мало чим відрізняються від згаданих вище. Тенденції побудови матеріалів залишаються тими ж. Незмінні й настрої публікацій.

Слід зазначити, що перша згадка про Мішеля Терещенка на порталі датується 2011 роком. Матеріал «Мишель Терещенко: «Я работаю на земле моих прапрадедов, а это нечто больше, чем обычный бизнес»  мав зовсім іншу основу й загальне забарвлення.

Як матеріали набули нову форму

Кілька років тому сумський інформаційний портал «XPRESS» мав друковану версію. Із часом видання припинило своє існування й публікації почали з’являтися лише в інтернеті. 18 вересня громадянська мережа «ОПОРА» повідомила про розповсюдження газети «Xpress», яка вміщувала одну із згадуваних вище публікацій проти потенційного (на той час) кандидата на посаду міського голови Мішеля Терещенка. Видання розносили глухівськими під’їздами у ніч на 17 вересня. Вихідні дані газети були неповними (зазначалися лише тираж, ім’я видавця, адреса редакції та телефони). Представники громадянської мережі «ОПОРА» зателефонували за вказаними номерами. Як виявилося, один із них був взагалі не дійсним, інший належав прохідній київського офісного центру.

Через кілька тижнів – 6 жовтня – активісти зафіксували повторне розповсюдження друкованих видань із наклепницькими матеріалами. Цього разу газети роздавала продавчиня одного із глухівських магазинів.

У повідомленні «ОПОРИ» зазначалося, що представники громадянської мережі попросили прокоментувати ситуацію, що склалася, головного редактора сумського інформаційного порталу «XPRESS» Олександра Гвоздика. Він «заявив, що до однойменного друкованого видання не має жодного відношення і обурений, що його бренд використовують в політичній боротьбі. Разом з тим редактор не пояснив появу матеріалів проти кандидата на сторінках свого інтернет-порталу».

Про розповсюдження матеріалів, редакційну політику й звернення «ОПОРИ» – версія «XPRESS»

Уже наступного дня сумський інформаційний портал «XPRESS» опублікував розлогий коментар головного редактора Олександра Гвоздика щодо інформації на сайті громадянської мережі «ОПОРА». У тексті зазначалося, що у порталу немає друкованого аналогу, а згода на використання логотипу нікому не надавалася. За словами Олександра Гвоздика, якщо матеріали з газети цілком дублюють електронні публікації, жодних претензій щодо використання текстів без відома редакції і під її іменем не буде.

Головний редактор зазначив, що він готовий опублікувати тексти, у яких будуть обґрунтовано спростовані викладені раніше факти. Проте у редакцію із такою вимогою поки що ніхто не звертався.

Олександр Гвоздик наголошує, що «приватний портал «Xpress» є незаангажованим інформаційним майданчиком для розміщення різних точок зору і думок», а «редакційна політика полягає в тому, щоб надати виборцям максимально повну інформацію про кандидатів, незважаючи на те, подобається це їхнім прихильникам, чи ні». Також головний редактор заявив, що за коментарем до нього ніхто не звертався й жодних пояснень він нікому не надавав.

Замість резюме

Користуючись брудними технологіями, головне, не заплямуватись самому. Власне з цим завданням сумський інформаційний портал «XPRESS» відверто не впорався. А от наскільки вдалося авторам виконати окреслену в одному із текстів надважливу місію, дізнаємося трохи згодом.

Текст: Ірина Савченко, м. Суми. Матеріал надрукований в рамках конкурсу "Лови джинсу!"

Фото з сайту www.oporaua.org.

Ще Статті

Стирати відзняті матеріали депутати не будуть, але – дійсно дуже хочуть – юрист ІМІ

Доступ до публічної інформації: поради з судової практики

Судові процеси за (не)доступ до інформації: що змінилося в кодексі

Кримінальні провадження з “журналістських” справ – семінар Ради Європи у Дніпрі