This version of the page http://risu.org.ua/ua/index/spiritual_culture (5.9.54.107) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-07-01. The original page over time could change.
Сакральна культура Київської Церкви

Сакральна культура Київської Церкви

 

Усі сучасні українські Церкви, що виводять свій початок від хрещення Київської Русі у 988 р. (Українська Православна Церква у сопричасті з Московським Патріархатом, Українська Православна Церква Київського Патріархату, Українська Автокефальна Православна Церква, Українська Греко-Католицька Церква) є нащадками Київської Церкви, яка приймаючи дар хрещення від Візантії, успадкувала від неї і сам обряд.

Обряд – це літургічний, богословський, духовний і дисциплінарний спадок, різний щодо культури та історичних обставин народів, який виявляється у способі практикування віри властивому для кожної Церкви. Гроно Східних Церков (як православних, так і католицьких) складають Церкви, обряди яких виводяться, крім візантійської, з наступних традицій: олександрійської, антіохійської, вірменської і халдейської. Оскільки народи, які приймали хрещення з Візантії, адаптували візантійський обряд до своїх конкретних обставин, надаючи йому неповторного характеру, тому йдеться про обряд візантійсько-український і інші.

Християнство візантійського обряду невід'ємно пов'язане з особливою формою Літургії і барвистими виявами людського духу, що знаходять свій вияв у архітектурі та скульптурі, іконописі та стінописі, музиці та співі.

Сформувавшись в українському народі значним чином на ґрунті східного християнства, ці види мистецтва тепер вже самі визначають ті його зовнішні риси, що насамперед впадають у вічі.

Літургія і літургійний рік 

Іконографія та Іконологія

Архітектура

Сакральна музика

Шановний Відвідувачу, оскільки ця секція нашого веб-сайту перебуває у стадії розробки та вдосконалення, просимо надсилати Ваші доповнення, виправлення та побажання на адресу ukr@risu.org.ua

Ми свідомі того, що своїми силами не можемо охопити усе багатство релігійно-мистецької тематики, тож якщо Вам відомі лінки на інші сайти, що стосуються цих питань, але не згадані тут – будемо вдячні за Вашу інформацію про них.