This version of the page http://imi.org.ua/articles/odeski-zmi-ta-gender/ (77.87.197.88) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-06-17. The original page over time could change.
Одеські ЗМІ та гендер – IMI

IMI

Гаряча лінія

  • UKR
  • ENG

Барометр свободи слова

Данi з початку 2018 року

Вбивства Побиття Перешкоджання Цензура Погрози

0

14

53

1

13

Одеські ЗМІ та гендер

В рамках моніторингу "Одеські медіа та гендер” в рамках якого було проаналізовано два одеських друкованих видання: тижневики “Одесский вестник”, та “Одесская жизнь” та два он-лайн видання “Таймер” та “Думська.нет”.

 

За цей період було прочитано 427 матеріали: 48 – друкованих та 379 он-лайн. Чоловіки та жінки становились героями та експертами новин 518 разів. Виявилось, що чоловіки стають героями  та експертами в новинах частіше – 435 згадувань із них в якості героїв – 338  та в якості експертів – 97 згадувань відповідно. В той же час згадування жінок у якості експерток – 34 (майже у три рази менше) , у якості героїнь – 49 (майже у сім разів менше).  Якщо говорити про відсотки, то результат представленості чоловіків у новинах  84% , жінок – 16%.

 

Розподіл по типу видань виглядає так. В он–лайн ЗМІ жінок згадують 102 рази, чоловіків- 382; в друкованих, жінок згадують 26  разів, чоловіків – 55.  Отже жінки згадуються у он лайн виданнях  в три рази менше, в друкованих ЗМІ – в два. Виданням, де кількість жінок та чоловіків майже однакова, стала газета одеської міської ради “Одесский вестник”: 11/16 на користь чоловіків.

 

Основними експертками серед жінок є місцеві чиновниці, представниці політичних партій, волонтерки. Так, частіше за всього задують віце-мера Одеси Зінаїду Цвірінько. Але і це стосується суто газети “Одесский вестник” яка є органом місцевої влади.

Щодо героїнь, то тут так само, на першому місці згадуються чиновниці, політичні діячки, жінки, які потрапили у кримінальну хроніку.  Загалом місцеві чиновниці згадувались 17 разів (20%), політичні діячки – 10 разів (12%). Серед інших згадувлися переселенки – 3 матеріали, художниці, спортсменки, громадські діячки, лікар. В той же час, основними героями та експертами серед чоловіків виступали політики, та місцеві чиновники.

 

Отож, виходячи із результатів, ми бачимо, що жінки у інформаційному просторі Одеси представлені недостатньо. Але скоріше за всього – це не дискримінаційна політика місцевих ЗМІ – це відзеркалення сучасного стану представленості жінок на ключових посадах міста, області та країни загалом. Не зважаючи на те, що прямих дискримінаційних матеріалів виявлено не було, нами  зафіксовано матеріал,  де жінка показана зневажливо. В тексті ми зустрічаємо слова та фрази  “тетка” "  врачиха с одутловатым лицом и глазами слегка навыкате" та інші. Цей матеріал був опублікований у виданні “Думська” «Больной, жалобами ты ухудшаешь свое положение»: девять кругов ада одесского инвалида. Круг первый”.  В матеріалі постійний автор Думської розповідає про свої митарства під час отримання інвалідності. Матеріал поданий як блог (редакція попереджає, що блоги – це власна думка будь-якого одесита, і редакція не несе відповідальності щодо його змісту), але якщо цей блог розташували в загальній стрічці новин, мабуть, має нести. Окрім таких висловлювань на адресу жінки медика автор аналогічно висловлюється і о чоловіках–медиках “ленивый невропатоолог» і тп. Ми розуміємо почуття автора – людини, яка має статус інваліда, та яка стикається із певними проблемами, але не зовсім зрозуміло, навіщо видання виставило цей блог у стрічку новин.

Моніторинг проведено регіональними представниками Інституту масової інформації за підтримки програми МАТРА Посольства Нідерландів в Україні.
 
 

Ще Статті

Зйомки з використанням дронів: нові обмеження з 1 червня

Журналістика після “воскресіння”: потреба в інформації, довірі та співпраці

Пам’ятали чи перемагали: про що писали інтернет-ЗМІ до річниці перемоги над нацизмом

Якими є межі регулювання інформаційного простору – тематична дискусія