This version of the page http://zt-rada.gov.ua/?3398[0]=2955 (91.200.43.189) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-06-15. The original page over time could change.
ЩО ТАКЕ БЮДЖЕТ УЧАСТІ (ГРОМАДСЬКИЙ БЮДЖЕТ)? | Житомирська Міська Рада
Попередня версія сайту
Офіційний веб-сайт Житомирської міської ради

ЩО ТАКЕ БЮДЖЕТ УЧАСТІ (ГРОМАДСЬКИЙ БЮДЖЕТ)?

ЩО ТАКЕ БЮДЖЕТ УЧАСТІ (ГРОМАДСЬКИЙ БЮДЖЕТ)?

Бюджет участі – процес взаємодії Житомирської міської ради та її виконавчих органів з громадськістю, направлений на залучення жителів міста Житомира до участі у бюджетному процесі шляхом прийняття рішень щодо розподілу визначеної Житомирською міською радою частини коштів міського бюджету через подання відповідних проектних пропозицій та проведення відкритого громадського голосування за такі проекти, а також забезпечення відкритості та прозорості діяльності Житомирської міської ради та її виконавчих органів.

Ви давно хочете, щоб у вашому мікрорайоні з’явився простір для відпочинку молоді? Мрієте, щоб на вулиці встановили велопарковку або маєте інші соціально-важливі ідеї? Тоді бюджет участі – ваш шанс зробити свій внесок у розвиток Житомира. Ви подаєте ідею та її технічне обґрунтування, а реалізовує її міська влада за бюджетні кошти. Головне, щоб вашу ініціативу підтримала громада міста.

ЕТАПИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ

Реалізація проекту планується на території міста Житомира та відповідає візії, пріоритетам та стратегії розвитку міста, містобудівній документації, на території будівель (приміщень) загального користування та об'єктів соціально-культурної сфери комунальної форми власності та/або об'єктах, що перебувають у власності (користуванні) ОСББ, ЖБК.

ТЕРМІНИ

  • 7 травня – 30 червня – подання проектів;
  • з 1 липня – розгляд проектів;
  • до 28 серпня – перевірка проектів бюджету участі;
  • 1 вересня - 30 вересня – промокампанія;
  • 1 жовтня -10 жовтня – загальноміське голосування;
  • 11 жовтня – 12 жовтня – підсумки голосування;
  • 13 жовтня  - визначення переможців;
  • реалізація проектів – 2019 рік

ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ПРОЕКТНОЇ ПРОПОЗИЦІЇ:

1. Проект розробляється автором відповідно до параметрів бюджету участі на поточний рік.

  • Абсолютний обсяг видатків на реалізацію проектів у наступному бюджетному році - 15 млн 219 тис 100 грн 73 коп.
  • 70% від абсолютного обсягу видатків (10 млн 653 тис 370 грн 51 коп) буде спрямовано на великі проекти, 30% від абсолютного обсягу видатків (4 млн 565 тис 730 грн 22 коп) - на малі.
  • Кількість голосів підтримки, що має набрати проект до перевірки проектів: за великий проект – 30 голосів, за малий 10 голосів.
  • Максимальна вартість великого проекту - до 1 млн 500 тис грн. (1млн 350 тис грн +10% резерву), до 500 тис грн. (450 тис грн +10% резерву) – вартість малого проекту.
  • Кількість пунктів супроводу – 3;
  • Кількість пунктів для голосування – 3;
  • Календарний план реалізації етапів бюджету участі (згідно із додатком 1);
  • Бланк подачі проектних пропозицій (згідно із додатком 2).
  •  

2. Назва проекту повинна бути викладена лаконічно та чітко відповідати змісту проекту, в межах одного речення.

3. Орієнтовний бюджет проекту, розрахований автором (авторами), включає усі необхідні витрати (розробка проектної документації; закупівля сировини, матеріалів, комплектуючих, послуг, робіт та інших витрат, необхідних для реалізації проекту) та не перевищує суму, що зазначена в параметрах бюджету участі.

4. Автори проектів несуть відповідальність за порушення авторських прав та прав на інтелектуальну власність по відношенню до інших авторів та/або третіх осіб.

5. Проекти, які стосуються комунальних установ, не можуть передбачити проведення капітальних ремонтних робіт щодо приміщень цих установ.

6. Реалізація проектної пропозиції можлива лише в тому випадку, якщо вона спрямована на користь всіх житомирян, а не на конкретну особу.

  ЯК ОБИРАТИМУТЬСЯ ПЕРЕМОЖЦІ?

Після завершення кінцевого терміну голосування, визначеного параметрами бюджету участі, електронна система автоматично здійснює підрахунок голосів, визначає проекти-переможці та формує їх списки.

Окремо формуються списки переможців по великих і малих проектах.

Останній за рейтингом проект, що виходить за рамки встановленого обсягу бюджету участі  на відповідний рік, не включається до списку проектів-переможців.

Координаційна рада не пізніше 2 (двох) робочих днів з дня завершення голосування приймає рішення про встановлення результатів голосування. Передає рішення про затверджені результати голосування до управління по зв’язках з громадськістю для публікації на офіційному веб-сайті Житомирської міської ради.

Перелік проектів-переможців загальноміського голосування затверджуються розпорядженням Житомирського міського голови відповідно до результатів голосування та поданими рекомендаціями Координаційної ради.

ПОРАДИ ВІД ЕКСПЕРТІВ

Щоб реалізувати власну ідею для вдосконалення життя міста в рамках бюджету участі необхідно чітко обрати об’єкт, який можна змінити на краще. Об’єкт необхідно обрати такий, що буде цікавий для більшості жителів міста й не викликатиме супротиву в громаді. 

Ідея повинна бути реалістичною, адже міський бюджет завжди обмежений. 

Після підготовки проектної пропозиції необхідно переконати жителів міста Житомира, щоб вони підтримали ініціативу на голосуванні. 

Необхідно написати у проектній заявці максимальну конкретику, щоб громадяни, які обиратимуть найкращу ідею, чітко бачили результат. Найкращий варіант – візуалізація задуманого (макет, малюнок, ескіз тощо). 

Найголовніше у бюджеті участі – довіра до міської влади, яка реалізовуватиме проектні пропозиції переможців голосування. Адже у цьому процесі не мають важелів впливу ані чиновники, ані міський голова. Безпосередню участь приймають лише мешканці міста Житомира.

ТРОХИ ІСТОРІЇ

Модель «бюджету участі» виникла у 1987 році. Протягом 10 років вона тестувалася у різних містах Бразилії. У 1997 – 2000 рр. ідея участі громадян у розподілі бюджетних коштів поширилася Латинською Америкою, а з 2000 р. – досягла країн Північної Америки, Європи, Африки, Азії та Австралії. 

У Житомирі «бюджет участі» запроваджений у 2016 році на початку березня. Положення про бюджет участі в місті Житомирі депутати підтримали на тридцять другій сесії  сьомого скликання Житомирської міської ради 1 березня 2018 р. Крім того, у місті відбувся ряд навчальних семінарів.

Загалом, бюджет участі практикується більш ніж у 1500 містах на всіх континентах Землі.

 

  • Про бюджет участі
  • 2018 рік
  • 2017 рік
  • 2016 рік
  • Нормативна база
  • Інтерактивна мапа реалізації проектів
  • Сайт бюджету участі