практики

Краків — друге за площею і населенням місто Польщі, колишня її столиця, розташована на річці Вісла. Напевно, одне з найгарніших міст Європи, дружнім до велосипедистів почало ставати дуже недавно.

Робота активістів над велосипедизацією міста почалася ще близько 20 років тому, але тільки у 2012 році ними була офіційно зарєстрована організація Kraków Miastem Rowerów (“Краків — велосипедне місто”). Приблизно тоді ж почався справжній вибух велосипедного руху. Цьому сприяли і довга попередня підготовка міста та його мешканців, і світова мода на велосипеди, і початок будування містом велосипедної інфраструктури та системи громадського велопрокату, а також постійне видовження автомобільних корків у години пік. На сьогоднішній день Краків є привітним для велосипедистів містом з велодоріжками, велосмугами, контрасмугами, парковками, громадським велопрокатом і лояльністю мешканців міста до велосипедів. На велосипедний транспорт припадає не менше 3% щоденних поїздок. Це проявляється в тому, що майже завжди на вулиці ви побачите хоча б одного велосипедиста, а в центрі їх багато навіть у погану погоду. Одним з найпомітніших елементів велосипедної інфраструктури є громадський велопрокат. Краків був першим польським містом, де такий прокат з’явився, але з його організацією постійно не щастить, тому деякі міста випередили Краків за розвитком мережі. Проте мережа все одно працює і розвивається, і в цьому році в місті запустили в роботу 29 станцій з 270 велосипедами, що вдвічі більше за минулий сезон. Береги Вісли у межах Кракова поєднують 14 мостів, в тому числі 3 залізничних і один пішохідно-велосипедний. Уздовж річки майже крізь усе місто прокладені доріжки обома берегами. Вони стали як чудовим місцем для прогулянок, пішохідних та велосипедних, так і своєрідною веломагістраллю міста. Шлях вісляними бульварами рідко буває найкоротшим, але завжди — приємним та вільним від автомобілів. Їдучи вечірнім Краковом на велосипеді, не дивуйтеся, якщо вас зупинить поліція. Вже звичною справою стала перевірка велосипедистів на тверезість, а їх транспортні засоби — на відповідність правилам дорожнього руху. Звичайно, деякі краків’яни вважають це перебільшенням. Адже за статистикою, більшість ДТП з участю велосипедистів все-таки стаються з вини водіїв, а штраф можна отримати навіть за відсутність дзвінка. Багато велосипедистів, вибираючи шлях, надають перевагу тротуарам. У Польщі це дозволено, якщо є достатньо широкий тротуар. Деякі з них навіть позначені спеціальними знаками. Проте, якщо перехрестя не обладнані велопереїздами, за правилами доведеться перетинати дороги спішившись. Проте тут зручно пересуватися й автодорогами. Місто вже досягнуло своєї “критичної маси” велосипедистів, коли водії змирилися з наявністю велосипедистів і, в більшості випадків, позитивно до цього ставляться. На вузькій дорозі водії терпляче їхатимуть за вами, доки не з’явиться розширення, а на широкій — випередять сусідньою смугою з безпечним інтервалом.

Якщо вас застала непогода, зламався велосипед, або ви просто втомилися, є можливість під’їхати з велосипедом в громадському транспорті. Провезти велосипед, як і будь-який багаж, можна безкоштовно, оплативши проїзд лише за себе. Єдина умова — не заважати пасажирам.

Кожної останньої п’ятниці місяця любителі великих компаній збираються на Критичну Масу — покатушку, яка проводитися в цей день у всьому світі. Хоча задумувалася ця акція як флеш-моб, тут її організатор, Kraków Miastem Rowerów, має домовленість з міською владою. Тому вона більше схожа на український “Велодень”: з супроводом поліції, велосипедистами “служби безпеки”, місцевим перекриттям вулиць.

Щороку в червні проводиться більш грандіозна загальнопольска подія, “Święto Cykliczne” (“Велосипедне свято”). Це тиждень, впродовж якого відбуваються численні події: семінари з містобудування, зустрічі з веломандрівниками, велоквести, художні виставки, кінопокази, навчальні зустрічі, розваги для дітей. Завершується тиждень великим велопарадом по заздалегідь перекритим вулицям, з пікніком в кінці параду. Організатором свята в Кракові теж є Kraków Miastem Rowerów, а співорганізаторів, партнерів і спонсорів налічується більше 50! Автор тексту та фото – Ведомир Ареміх, для АВК.

Асоціація велосипедистів Києва є неприбутковою організацією та значною мірою існує за рахунок пожертв і підтримки членів Асоціації. Якщо Ви бажаєте допомогти нашій діяльності, зробіть благодійний внесок.

Теги: веломіста світу транспортна політика

  • Юрій Гриньків

    Дуже корисна стаття!А де можна почитати усі правила велосипедного руху для Польщі?

    • vedomyr

      Знайшов витяги про велосипеди з Закону о дорожньому русі: http://wrower.pl/prawo/kodeks-drogowy-dla-rowerzystow,3176.html

інші цікаві матеріали

Усі велопоради та практики – на сайті Велоінфоцентру!

Асоціація велосипедистів Києва збирає, перекладає та публікує корисні поради, цікаві практики та приклади щодо розвитку велотранспорту на сайті Українського інформаційного центру велотранспорту. Ми збираємо практики…

Як Sustrans популяризує сталий транспорт у Лондоні

Цього тижня, координаторка роботи по Києву, Ксенія Семенова, відвідала офіс організації Sustrans – однієї з найбільших британських національних благодійних організацій, яка займається питаннями сталої мобільності.…

Наші вулиці завузькі для велодоріжок

Велосипедом їхати небезпечно і повільно, несприятливий клімат, безліч спусків і підйомів, великі відстані – аргументи, які, здавалося б, свідчать не на користь велосипеда. Ще один…