This version of the page http://imi.org.ua/pro-nas/nasha-istoriya/ (77.87.197.88) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-06-03. The original page over time could change.
Наша історія – IMI

IMI

Гаряча лінія

  • UKR
  • ENG

Барометр свободи слова

Данi з початку 2018 року

Вбивства Побиття Перешкоджання Цензура Погрози

0

8

41

0

11

Наша історія

Інститут масової інформації (ІМІ) є незалежною, неприбутковою, недержавною громадською організацією, що діє в громадському секторі з 1995 року та реалізує проекти, спрямовані на посилення позитивного впливу медіа на становлення громадянського суспільства в Україні.

ІМІ було засновано у жовтні 1995 році групою українських та іноземних журналістів на чолі з Аллою Лазаревою, яка стала першою виконавчою директоркою організації. 20 лютого 1996 року ІМІ отримав офіційну реєстрацію як громадська організація. У різні роки, ІМІ очолювали також Сергій Таран, Вікторія Сюмар, з 2013 року виконавчою директоркою ІМІ є Оксана Романюк.

ІMI фінансується з недержавних фондів та внесків громадян на основі прозорості, добровільності та порядності. ІMI не підтримує жодну політичну силу, комерційну компанію чи державну інституцію та діє виключно в інтересах громадянського суспільства України і, зокрема, відповідальних журналістів.

☑ У грудні 1997 року Інститут Масової Інформації отримав престижну премію Консультативного комітету із захисту прав людини при Прем’єр-Міністрові Французської республіки. Премія присвячена 50-річчю Загальної Декларації прав людини. Ця премія вперше була виграна представниками з України (за проект «Свобода преси в Україні»).

☑ У вересні 2007 року ІМІ став членом глобальної мережі медіа-організацій IFEX, і станом на зараз, представляє Україну в цій мережі.

☑ З 2012 року, ІМІ став співзасновником і активним учасником руху «Чесно», а також активно брав участь у журналістському русі «Стоп Цензурі».

☑ У 2013 році експерти ІМІ Олена Голуб та Ірина Чулівська отримали дві Відзнаки гендерної рівності від Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда» та Інформаційно-консультативного жіночого центру, за матеріали про гендерний баланс в ЗМІ та проведення відповідного моніторингу.

☑ З 2014 року, ІМІ є українським партнером міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів».

☑ 9 грудня 2015 року в Женеві було оприлюднено Декларацію безпеки журналістів (International Declaration on the Protection of Journalists), підписантом якої від України став Інститут Масової Інформації.

☑ У 2015 році, представники ІМІ Олена Голуб та Роман Головенко увійшли до складу Незалежної Медійної Ради.

☑ У 2015 році ІМІ підписав меморандум про співпрацю з Всеукраїнською благодійною організацією “Точка опори”.

☑ У 2016 році, виконавчу директорку ІМІ Оксану Романюк було обрано до складу Комісії Журналістської Етики.

☑ З 2017 року, Інститут масової інформації став партнером Національного Музею Історії України (НМІУ), та співзасновником ГО «Музей для людей».

ІМІ входить до громадських рад Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, Нацради з питань телебачення та радіомовлення, Міністерства Інформації, Держархіві, а також працює в робочих групах з питань захисту свободи слова при АП, з МВС – по розслідуваннях порушень свободи слова, в робочій групі РПР-медіа по розробці змін до медійного законодавства.

ІМІ випустив понад 30 посібників для журналістів та громадських активістів, які стосуються широкого спектру тем – від особливостей професійної роботи журналістів, до питань безпеки. Посібники можна знайти у цифровому форматі в розділі “Посібники”.

Станом на 2017 рік, ІМІ має мережу регіональних представників у всіх регіонах України, за винятком окупованого Криму, та окупованих територій Донбасу.