This version of the page http://risu.org.ua/en/index/blog (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-04-17. The original page over time could change.
Blogs

Blogs

  • fr. Petro Balog's Blog

    ТЕОЛОГІЯ ВОСКРЕСІННЯ ХРИСТА

    Воскресіння Христа, яке з одного боку сталося в історії, тобто в часі і просторі, а з другого боку – перевищує границі як часу, так і простору, не належить до минулого, воно належить до «тепер», тобто є актуальним і дієвим для світу постійно, чи то до Воскресіння, чи то після. Христос «тепер» помирає для мене на хресті, і Христос «тепер» Воскресає для мене з мертвих. Це «тепер» особливо стає видимим підчас служіння Євхаристії, під час якої не повторюється жертви та Воскресіння Христа, але актуалізується єдина жертва і єдине Воскресіння Спасителя для людей у кожному часі і у кожному місці.

    8 April 2018, 00:44 | 

  • fr. Petro Balog's Blog

    ПЛАЩАНИЦЯ У ЛЬВОВІ

    Велика Страсна П'ятниця у Львові знаменується, між іншим, участю у Єрусалимській Утрені, яка зазвичай служиться вечером, під час якої, а властиво – після якої, теж цілується виставлена на тетраподі перед іконостасом Плащаниця. Черги довгі майже у кожному храмі, що в центрі Львова. Деякі, щоправда, не беруть участі у Богослужінні, лише приходять поцілувати Плащаницю. Часом треба постояти хвилин 15-20 або і більше.

    7 April 2018, 01:14 | 

  • fr. Petro Balog's Blog

    СТРАЖДАННЯ У СВІТІ

    Навіть якщо людина має віру у Христа, це не обов’язково автоматично означає бачити сенс страждань. Часто це питання і у віруючих залишається без відповіді. Особливо, коли страждання чи смерть взагалі не мають пояснення чи не є приводом якогось навернення, зміни поганого способу життя на хороший чи ще якихось позитивних моментів. Єдине, що людина може, і до чого заохочує Новий Завіт – це жертвувати свої страждання Христу. Не у всіх віруючих це виходить, особливо з огляду на контекст, обставини чи інтенсивність власних страждань.

    6 April 2018, 12:47 | 

  • fr. Petro Balog's Blog

    ЮДА ІСКАРІОТ: АПОСТОЛ ЧИ ЗРАДНИК?

    Майже всі ми подібні до Юди: нас теж вибрав Бог, щоб ми були святі, Христос за нас теж молився, як і за Юду, теж нас освятив у Хрещенні, як колись посвятив Юду бути Апостолом, Христос помер на хресті за наші гріхи, подібно як і за гріхи Юди, Христос взяв на себе ці гріхи, щоб їх стерти, а нас відкупити. І завжди, коли ми, оті вибрані і освячені Христом, вважаємо, що Христос слабкий, що Його спосіб дії у світі не зовсім коректний, що належало б більш конкретно боротися зі злом у світі, з ворогами Христа, і взагалі з гріхом, коли прагнемо дещо «підрихтувати» Божу справу на людський спосіб – отоді власне ми стаємо зрадниками Христа і перестаємо бути Його вірними учнями.

    3 April 2018, 20:05 | 

  • fr. Petro Balog's Blog

    ВЕЛИКИЙ ЧЕТВЕР У ІТАЛІЇ: ТРАДИЦІЯ І ТРАДИЦІЇ

    Багатолітню «традицію», до якої вже всі призвичаїлися і не уявляють собі нічого іншого, можна за один вечір змінити, якщо розумно все пояснити. Особливо, коли «Традиція», тобто причастя під двома видами, має замінити «традицію».

    31 March 2018, 00:31 | 

  • fr. Petro Balog's Blog

    ПАПА ФРАНЦИСК І ТРАДИЦІЯ

    Папа Франциск, проводячи реформи Церкви, прагне щоб вона, Церква, ставала все більш як той самарянин, що похилився над невідомим побитим, а не була як той левіт чи священик, що пройшли повз, бо напевно поспішали на Службу. Папа прагне, щоб Євангеліє стало центром життя Церкви, а не було десь ніби то в Церкві, ніби то проголошуване, проте не в серці Церкви, а десь далеко в одному з її кутків. Або на п’єдесталі, як щось недосяжне і далеке. Церква, на думку Франциска, це та, яка служить, причому дослівно, а не переносно, як це часто має місце у світі з тими, кого ми називаємо «державними службовцями». Папа добре пам’ятає про слова Христа, цитовані вже вище: «Не так воно хай буде між вами» (Мк 10, 43).

    29 March 2018, 21:15 | 

  • fr. Petro Balog's Blog

    РЕЛІГІЯ І ДІТИ

    Священикам варто організовувати при парафіях чи при храмах «катехези для дорослих». Так, це важче, аніж катехизація дітей, проте це ефективніше. Натомість батьки-християни повинні відкинути цю спокусу, що хтось інший, аніж вони самі передадуть живу віру своїм дітям. І не тільки передадуть, але й зроблять все, щоб дитина, коли підросте, цю віру не втратила. А для цього дитина повинна крім теорії побачити ще й приклад християнського життя у своїй родині.

    27 March 2018, 21:31 | 

  • fr. Petro Balog's Blog

    ТОМАС КРАНМЕР – МУЧЕНИК ЗА ВІРУ?

    Важко однозначно оцінити життя і діяльність Томаса Кранмера. Для протестантів він реформатор і мученик за віру. Для католиків він той, хто значно причинився до гріха розколу і втрати єдності Церкви. Були у його житті славні моменти, були і слабкі. Зрештою, як у кожної людини. Тим не менше, у літургійному календарі Англіканської Церкви 21 березня згадується «мученик і реформатор» Томас Кранмер.

    22 March 2018, 18:04 | 

  • fr. Petro Balog's Blog

    ЗАМКНУТЕ КОЛО НАСИЛЛЯ?

    Жінка інстинктивно прагне мати другу половину сильною, яка буде опорою родини, на яку можна покластися. Звичайно, ні про яке насилля від цієї «сильної половини» жодна жінка не мріє. Ідіотське прислів’я «Б’є, значить любить» – це не з наших широт. Але, палиця має два кінці: сильний і вольовий – це теж чоловік з підвищеною кількістю тестостерону та натуральної чоловічої агресії, які допомагають цьому чоловікові дертися вгору через життєві затори. І час від часу ця агресія виливається не назовні, а всередині родини.

    19 March 2018, 11:07 | 

  • fr. Petro Balog's Blog

    ПЕРВОРОДНИЙ ГРІХ ТА БЛАГОДАТЬ

    Питання, які залишаються актуальними на сьогодні у зв’язку з проблематикою «первородного гріха», це питання про можливість «колективної відповідальності», а також про непропорційну кару, тобто пекло, за цю відповідальність, що чинить з образу Бога дещо жорстокого і караючого, а не Бога-Любов. З другого боку, якщо Христос є Відкупителем людини, і в Таїнстві Хрещення людина приймає плоди цього Відкуплення, то виникає питання чи це Відкуплення лише від особистих, свідомих і добровільних гріхів, чи також ще від чогось.

    15 March 2018, 19:32 | 

12345678910