This version of the page http://risu.org.ua/en/index/blog (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-03-28. The original page over time could change.
Blogs

Blogs

  • fr. Petro Balog's Blog

    РЕЛІГІЯ І ДІТИ

    Священикам варто організовувати при парафіях чи при храмах «катехези для дорослих». Так, це важче, аніж катехизація дітей, проте це ефективніше. Натомість батьки-християни повинні відкинути цю спокусу, що хтось інший, аніж вони самі передадуть живу віру своїм дітям. І не тільки передадуть, але й зроблять все, щоб дитина, коли підросте, цю віру не втратила. А для цього дитина повинна крім теорії побачити ще й приклад християнського життя у своїй родині.

    27 March 2018, 21:31 | 

  • fr. Petro Balog's Blog

    ТОМАС КРАНМЕР – МУЧЕНИК ЗА ВІРУ?

    Важко однозначно оцінити життя і діяльність Томаса Кранмера. Для протестантів він реформатор і мученик за віру. Для католиків він той, хто значно причинився до гріха розколу і втрати єдності Церкви. Були у його житті славні моменти, були і слабкі. Зрештою, як у кожної людини. Тим не менше, у літургійному календарі Англіканської Церкви 21 березня згадується «мученик і реформатор» Томас Кранмер.

    22 March 2018, 18:04 | 

  • fr. Petro Balog's Blog

    ЗАМКНУТЕ КОЛО НАСИЛЛЯ?

    Жінка інстинктивно прагне мати другу половину сильною, яка буде опорою родини, на яку можна покластися. Звичайно, ні про яке насилля від цієї «сильної половини» жодна жінка не мріє. Ідіотське прислів’я «Б’є, значить любить» – це не з наших широт. Але, палиця має два кінці: сильний і вольовий – це теж чоловік з підвищеною кількістю тестостерону та натуральної чоловічої агресії, які допомагають цьому чоловікові дертися вгору через життєві затори. І час від часу ця агресія виливається не назовні, а всередині родини.

    19 March 2018, 11:07 | 

  • fr. Petro Balog's Blog

    ПЕРВОРОДНИЙ ГРІХ ТА БЛАГОДАТЬ

    Питання, які залишаються актуальними на сьогодні у зв’язку з проблематикою «первородного гріха», це питання про можливість «колективної відповідальності», а також про непропорційну кару, тобто пекло, за цю відповідальність, що чинить з образу Бога дещо жорстокого і караючого, а не Бога-Любов. З другого боку, якщо Христос є Відкупителем людини, і в Таїнстві Хрещення людина приймає плоди цього Відкуплення, то виникає питання чи це Відкуплення лише від особистих, свідомих і добровільних гріхів, чи також ще від чогось.

    15 March 2018, 19:32 | 

  • fr. Petro Balog's Blog

    ПРО «БЛАГОДАТНИЙ ВОГОНЬ»

    Недавно і патріарх Єрусалиму в інтерв'ю говорив, що це «СИМВОЛІЧНЕ дійство і сходження». Проте тим, які не хочуть цього чути, а хочуть перебувати в солодкій ілюзії брехні, тим всі аргументи до одного місця: вони їх вважають атакою на їхню віру. Власне, на ЇХНЮ, а не на віру Церкви. А Христос виразно сказав: «Пізнайте істину, і істина вас визволить». Перш за все - з оков брехні, батьком якої є відомо хто.

    13 March 2018, 14:22 | 

  • Mykhaylo Yackubovych's blog

    The Rise of Islamophobia in Ukraine? Search in Islamic Cultural Center in Kyiv

    7 March 2018, 19:21 | 

  • fr. Petro Balog's Blog

    ІСТИННИЙ ХРАМ БОЖИЙ

    Наші тіла, наші душі, все наше християнське життя – ось що є істинним храмом Божим. Там де перебувають християни – там і Храм Бога. І особливо, коли перебувають на Євхаристії, Таїнстві Любові. Це не стіни церков освячують людей, що в них збираються, але це християни освячують своєю присутністю стіни церков. Освячують не своїми заслугами, але силою Божої благодаті, силою того Бога, який в нас перебуває. Наше християнське життя повинно відповідати цьому великому вибранню.

    4 March 2018, 23:13 | 

  • fr. Petro Balog's Blog

    СУТЬ ГРІХА

    Якщо розуміти мій гріх, загально кажучи, як брак любові до Бога, тобто до того, Який мене любить нескінченною любов’ю, і що ця любов повинна бути взаємна, щоб була досконалою і повною, а не лише односторонньою, тоді я маю певен борг перед люблячим Богом Отцем: любити Бога взаємно. Звичайно, ця любов до Бога не буде навіть приблизно подібна до любові Бога до нас, проте принаймні на міру моїх сил я повинен старатися полюбити Бога, хоча б так, як це пригадує законовчитель, відповідаючи на питання Ісусу Христос, коли пригадує «головну заповідь»: «Люби Господа, Бога твого, всім серцем твоїм, усією твоєю душею і всією силою твоєю і всією думкою твоєю; а ближнього твого, як себе самого» (Лк 10, 27).

    3 March 2018, 17:43 | 

  • Літургійне оновлення

    Радісною новиною у царині літургійного благочестя візантійської традиції стало видання Літургійних вказівок Синоду єпископів православної церкви Америки, оприлюднених архиєпископом вашингтонським і всієї Америки і Канади Тихоном 15 лютого 2018 року.[1] Ідеться про виправлення у літургійних книгах цієї церкви двох грубих текстуальних помилок, які закрались туди внаслідок недостатнього знання джерел та богословських аспектів цих богослужінь.

    23 February 2018, 13:56 | 

  • Mykhaylo Yackubovych's blog

    Юнус Кандим. Не заросте травою поле бою... / Перекл. з кримтат. Ю. Косенко. – Ічня: ПП Формат, 2017. – 359 с. [рецензія на книгу про Номана Челебіджихана]]

    22 February 2018, 18:19 | 

12345678910