Економіка Інтернет-проектів

Економіка Інтернет-проектів


  • Короткий URL: leosvit.com/18
17.Nov.2008 Сергій Хрипунов Коментарів: 0

Як зробити свій проект прибутковим? Відповідь на це питання намагаються одержати більшість учасників ринку Інтернет-ресурсів. У статті я спробую позначити основні економічні "віхи", успіх без яких неможливий.

Сформований факт: основна маса початківців веб-майстрів погано уявляє собі перспективи не тільки одержання доходу, але і самоокупності проекту. Проект на безкоштовному сервері (як показує досвід цілком безкоштовних серверів не існує в природі, - є лише тимчасово безкоштовні) часто виявляється лише розрадою власного самолюбства. Проте, такі проекти необхідні. Це своєрідний полігон, на якому обкатується як майстерність початківців, так і подальша перспективність самого ресурсу. І більш 80% інтернет-сайтів перевірки не витримують.

Можна зробити наступну заяву: більшість проектів у російськомовному інтернеті - збиткові. Автори сайтів найчастіше не володіють навіть основами економічних знань. Технічні аспекти дизайну - річ безумовно необхідна, але аж ніяк не достатня, - без економіки також не обійтися. І вплив економічних категорій для більшості проектів виявляється першорозрядним.

Отже, перше, з чого повинні починати автори проекту, так це з питання: Яку мету переслідує сайт? Тільки не потрібно давати наступна відповідь - "Спочатку розкрутимося, а вже потім ...". Після "потім" варіантів може бути не багато - від "продамо..." до "будемо заробляти на показах баннерів...". Смію вас запевнити, - такий сайт чесними способами розкрутитися не зможе.

Далі, якщо ви не хочете зазнавати збитків, необхідно виділити шлях одержання прибутку. Тільки не потрібно знову про баннери. З їх падаючим CTR (своєрідна Інтернет - інфляція), розраховувати на те, що проект хоча б окупиться, не доводиться.

Зменшення CTR також робить невигідним членство в баннерных мережах. При CTR=1% (по нинішніх мірках це високий CTR), якщо ви не маєте іншого доходу, працює наступна арифметика:

Для того, щоб нагромадити 1000 баннерних показів, ви повинні показати приблизно 1100 баннерів на своєму сайті. (В Українських банерних мережах станом на 2007 рік комісія складає до 30% - тобто, при накрутці 1000 показів Вам зарахують лише 700 та при умові обумовленого CTR, або відсотку кліків по банерах). Після розміщення банерів в Інтернеті, залучається 11 чоловік. Щоб окупити свою рекламну компанію, потрібно показати їх кожному по 100 банерів.

Те, що 100 банерів на відвідувача - недосяжний показник, це, сподіваюся, ви розумієте. У цьому прикладі я не враховував кількість відвідувачів з пошукових систем, каталогів, по посиланнях. З іншого боку не була також врахована вартість часу на розробку, розміщення і підтримку Інтернет-сайта, - а це досить значна цифра. При аналізі ефективності власного проекту необхідно враховувати практично всі (у тому числі ціну за електрику й амортизацію комп'ютерної техніки).

Спробуйте відповісти на запитання: Скільки коштує ваш час? Це дуже важливо, - Інтернет-сайт вимагає саме ваших часових затрат.


Автор: Сергій Хрипунов

Економіка Інтернет-проектів
Джерело: Вінниця Інфо
http://vinnica.info

Увага! Усі права на опубліковані матеріали належать їх авторам, право на переклад - Компанії Leosvit Marketing.

Дозволяється републікування матеріалів сайту в Інтернеті українською мовою тільки з обов'язковим зазначенням незакритого активного посилання на сайт Компанії Leosvit Marketing (https://leosvit.com) і з посиланням на авторів статей, публікацій та інших матеріалів опублікованих на даному сайті (з зазначенням автора і його сайту).