This version of the page http://zu.edu.ua/science.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-03-01. The original page over time could change.
Новини наукового відділу

Новини. Наука

  • 15.02.18 p. Гармонію любові до життя, світла та енергії природи презентувала у ЖДУ художниця Валентина Гебрич

    Кожна з картин, що представлені на другому поверсі центрального корпусу ЖДУ імені Івана Франка, художниця  Валентина Гебрич з села Стара Котельня Андрушівського району бачила спочатку уві сні, а потім переносила на полотно. Експозицію склали картини різних етапів творчості художниці. Є серед них й особливо дорогі для Валентини Іванівни: «Різдво» та «Батьківська хата».

    Художниця-аматорка Валентна Гебрич малює менше десяти років, але її картини зачаровують життєдайною енергією, соковитою передачею кольорів, легкістю та щирістю зображення традиційних народних мотивів та сільських пейзажів. Секрет створення таких полотен — позитивний настрій, адже саме його картина  потім передаватиме для інших. За словами Валентини Іванівни, дар малювання Бог дав їй, коли вона була на межі світів.

    «Мене Господь, видно, вернув. Майбуть, я не все зробила. Я не зробила  того доброго, що мені подарував ліс, що подарували і надихнули люди. І коли Господь мене повернув, він показав мій шлях, що є інший шлях, не тей, яким я йшла. А шлях коротший і світ близький, який я можу на картині намалювати. Першу картину я намалювала на звороті агітаційного плакату. Це були «Лебеді». Потім я перенесла їх на полотно і подарувала в лікарню, де мене поставили на ноги. Лебеді — це життя… Хочеться, щоб люди дивились і надихались жити», — розповідає Валентина Іванівна.

    Усі картини виконані в техніці олійного живопису, вражають майстерністю та натуральністю. Зворушливими  виявились і вірші Валентини Іванівни, якими поетеса охоче  поділилась з присутніми.

    Експозицією, яку відкрили у рамках мистецького проекту ЖДУ «Арт-простір», встигли помилуватися студенти та викладачі університету, гості, друзі та рідні художниці.

    «Нова філософія розвитку університету передбачає не лише підготовку спеціаліста, а й виховання людяності, розуміння та поваги до інших людей. У нас  багато було виставок: і відомих майстрів, і амбітних аматорів, але мало хто писав з такою любов’ю до життя і закликом жити й цінувати життя. Виховання студентів повинно відбуватися саме на таких прикладах», — каже в. о. ректора ЖДУ Андій Шевчук.

    Більше фото за посиланням.

  • 15.01.18 p. ЖДУ імені Івана Франка та Вища школа економіки у м. Бидгощі (Республіка Польща) подаватимуть спільні проекти за програмою «Еразмус»

    15 січня 2018 року проректор з наукової і міжнародної роботи ЖДУ імені Івана Франка професор Наталія Сейко відвідала Вищу школу економіки у м. Бидгощі (Республіка Польща) з метою проведення переговорів щодо розширення міжнародної співпраці, в тому числі у межах програми «Еразмус» та програми подвійних дипломів.

    Вища школа економіки у Бидгощі є давнім і надійним партнером нашого університету, про що свідчать результати академічного обміну студентами і викладачами в межах «Еразмуса» на факультеті фізичного виховання і спорту ЖДУ, здійснені в минулому навчальному році.

    У результаті проведених переговорів заплановано подання спільних проектів за програмою «Еразмус» на 2018 рік.

    У переговорах взяли участь проректори Вищої школи економіки у Бидгощі: проректор з навчальної роботи професор Алісія Козубська, проректор з міжнародної співпраці професор Мажена Собчак-Міхаловська, проректор з наукової роботи професор Ришард Мачолек, проректор з роботи зі студентами доцент Маріуш Барчак.

    Окремо відбулися переговори в Інституті суспільних наук Вищої школи економіки за участі директора інституту, доцента Пшемислава Зюлковського, під час яких окрім інших питань обговорювалися проблеми академічної доброчесності в науковій сфері та особливості реалізації програми академічної доброчесності в польських університетах.

  • 22.12.17 p. Проректори з наукової роботи ЖДУ та Академії Ігнатіанум (м. Краків, Польща) обговорили перспективи подальшої співпраці

    20-21 грудня в Академії Ігнатіанум (м. Краків, Польща) перебувала з візитом проректор з наукової і міжнародної роботи нашого університету професор Наталія Сейко.

    Ректорат Академії в особі проректора з наукової роботи професора Божени Сєрадзької-Базюр організував спеціальну зустріч представників педагогічних та психологічних кафедр з Наталією Сейко, щоб обговорити можливості подальшої співпраці в науковій галузі.

    Зауважимо, що в 2017 році наш університет виступив співпартнером Академії Ігнатіанум і отримав перемогу в конкурсі «Еразмус+» на здійснення академічної мобільності між нашими університетами протягом 2018 року. Ректор Академії Ігнатіанум професор Юзеф Бремер є почесним професором ЖДУ і членом редакційної ради «Вісника ЖДУ» та «Української полоністики», які упродовж останніх років індексуються в базі Копернікус. Тому нинішня зустріч проректора з науковцями Ігнатіанум відбувалася у форматі обговорення конкретних наукових проектів, які можуть бути спільно здійснені нашими викладачами та викладачами Ігнатіанум за фінансового сприяння європейських фондів підтримки наукової діяльності. Наталія Сейко запросила колег до викладання лекцій з педагогічних та психологічних дисциплін в нашому університеті в наступному навчальному році на умовах visiting professor, а також привітала весь науково-педагогічний склад Ігнатіанум з прийдешніми Різдвяними святами від імені ректорату та науковців Житомирського державного університету імені Івана Франка.

  • 15.12.17 p. Вітаємо нових кандидатів філологічних наук

    7 грудня 2017 р. у Житомирському державному університеті імені Івана Франка на засіданні спеціалізованої вченої ради К 14.053.03 відбувся захист двох дисертацій випускниць аспірантури нашого університету на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук:

    • Дмитрієвої Іванни Володимирівни на тему «Теоретичні концепти і реалії художньої творчості:напрям, жанр, автор (на матеріалі англомовної драматургії другої половини ХХ століття)» (спеціальність 10.01.06 — теорія літератури). Науковий керівник — доктор філологічних наук, професор Чирков Олександр Семенович, професор кафедри германської філології та зарубіжної літератури Житомирського державного університету імені Івана Франка.
    • Скляр Анжеліки Юріївни на тему «Художньо-естетичні домінанти буття драматургічного твору (на матеріалі української драматургії 1990-х років)» (спеціальність 10.01.06 — теорія літератури). Науковий керівник — доктор філологічних наук, доцент Козлов Роман Анатолійович, професор кафедри української літератури та компаративістики Київського університету імені Бориса Грінченка.

    Вітаємо нових кандидатів наук і професора Чиркова Олександра Семеновича з успішним початком роботи спеціалізованої вченої ради!

  • 28.11.17 p. Університетські наукові видання «Вісник ЖДУ імені Івана Франка» та «Українська полоністика» вже третій рік поспіль успішно індексуються в міжнародній наукометричній базі даних Index Copernicus International

    На основі верифікації інформації та аналізу популярності видань за 2016 рік експерти наукометричної бази Index Copernicus (IC) повідомили цінність показників ICV (Index Copernicus Value) наукових видань «Вісникa ЖДУ імені Івана Франка» та «Української полоністики». Журнали втретє успішно проіндексовані та отримали вищі бали порівняно з минулим роком. Експерти цієї бази щорічно здійснюють детальну експертизу журналів, тому присутність наших видань у Index Copernicus є добрим результатом!

    Як відомо, Index Copernicus (IC) — наукометрична база даних із внесеної користувачем інформації, зокрема наукових установ, друкованих видань і проектів, створена в 1999 році в Республіці Польща. База даних має кілька інструментів оцінки продуктивності, які дозволяють відстежувати вплив наукових робіт і публікацій, окремих учених або науково-дослідних установ. Index Copernicus також пропонує традиційне реферування та індексування наукових публікацій.

    Дякуємо нашим авторам за довіру й запрошуємо до подальшої співпраці!

  • 03.10.17 p. Проректор з наукової і міжнародної роботи ЖДУ імені Івана Франка виступила з інавгураційною промовою у польському університеті

    30 вересня відбулися урочистості з приводу інавгурації нового навчального року у зарубіжних партнерів ЖДУ імені Івана Франка — університету «Міленіум» у м. Гнєзно (Республіка Польща).

    Висока честь виголосити інавгураційну промову у цьому навчальному закладі випала проректору з наукової і міжнародної роботи нашого університету доктору педагогічних наук, професору Наталії Сейко. Темою інавгураційної лекції було обрано «Польща-Україна: спільні шляхи до розбудови системи освіти у ХІХ — на початку ХХ століття». Студенти і викладачі університету «Міленіум», а також представники духовенства, громадських організацій регіону та місцева влада із зацікавленням слухали про історію фундування навчальних закладів на Україні з боку польської громади Правобережжя, Слобожанщини, Наддніпрянщини. Після інавгурації відбулися переговори проректора з керівництвом університету «Міленіум» стосовно розширення співпраці з Житомирським державним університетом імені Івана Франка у цьому навчальному році.

  • 25.09.17 p. Науковці ЖДУ представили результати своїх досліджень на конференції у Польщі

    Навчальний рік для науковців Житомирського державного університету імені Івана Франка розпочався з участі у наукових конференціях. Одна з них — «Вчителі: заслужені, недооцінені, яких запам’ятали» — відбулася у місті Кракові (Польща).

    На цьому науковому зібранні ЖДУ імені Івана Франка представили доктор педагогічних наук, професор, проректор з наукової і міжнародної роботи Житомирського державного університету імені Івана Франка Наталія Сейко з виступом «Темпоральні характеристики педагогіки Василя Сухомлинського» та доцент кафедри соціальних технологій Світлана Ситняківська з доповіддю «Білінгвальна освіта майбутніх фахівців соціальної сфери як запорука їхньої професійної мобільності». Участь у міжнародній конференції дала можливість не лише представити нові досягнення університетських науковців, а й налагодити міжнародну співпрацю із колегами-науковцями з інших країн. Хотілось би відмітити високий рівень організації та проведення міжнародної конференції та висловити надію на подальшу плідну співпрацю вчених із різних країн у науковій сфері.

  • 23.05.17 p. У ЖДУ імені Івана Франка Дні науки завершилися нагородженням близько 100 науковців

    23 травня 2017 року в актовій залі університету в рамках Днів науки вcьоме відзначили «Науковців року Житомирського державного університету імені Івана Франка». Нагородження найактивніших викладачів та студентів ЖДУ стало логічним підсумком днів науки в університеті.

    В урочистостях взяли участь віце-президент Університету Цзінін (Китайська Народна Республіка) Ма Ен, викладачі та студенти університету, а також численні гості, які прийшли підтримати номінантів.

    Із вітальним словом до присутніх звернувся ректор університету, доктор філософських наук, професор, «Науковець року» Петро Саух. За ним взяла слово голова ради докторів університету Галина Киричук, яка вручила ректору нагороду — скляну стелу «Науковець року — 2016».

    «Висловлюю щиру вдячність науковцям ЖДУ, завдяки яким ми постійно в регіоні на передньому плані. Складно уявити сучасну успішну країну без науки. На жаль, наука, як і багато інших галузей суспільного життя в Україні, переживає нині не найкращі часи. Та це не заважає науковцям Житомирського державного університету імені Івана Франка продовжувати наукову діяльність», — сказав ректор ЖДУ Петро Саух і разом із віце-президентом Університету Цзінін (КНР) Ма Ен вручив сім нагород — скляних стел «Науковець року — 2016» і «Молодий науковець року — 2016» — викладачам університету з історико-філософського, психолого-педагогічного, природничо-математичного та літературно-лінгвістичного напрямів.

    Результати діяльності 13 науково-педагогічних працівників ЖДУ імені Івана Франка були відзначені подяками Житомирської ОДА, Житомирської обласної ради, Управління освіти і науки Житомирської ОДА. Сім науковців університету, які представлені до нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України, Почесним званням «Заслужений працівник освіти України», Грамотою Міністерства освіти і науки України, Подякою Міністерства освіти і науки України, отримали подяки ЖДУ імені Івана Франка за активну науково-досліду діяльність. Троє молодих дослідників отримали нагрудний знак «Слава ЖДУ імені Івана Франка», і один за активну міжнародну діяльність — нагрудний знак «Заслужений працівник ЖДУ імені Івана Франка». Ще 25 викладачів та 38 студентів відзначили грамотами та подяками ЖДУ імені Івана Франка за активну міжнародну діяльність і за активну участь у науково-дослідній роботі та з нагоди Дня науки.

  • 07.04.17 p. Студенти соціально-психологічного факультету ЖДУ здобули перемогу у ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт

    Так, студентка 63 групи соціально-психологічного факультету Анна Байдюк перемогла у ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт із природничих, технічних і гуманітарних наук (спеціальність «Педагогічна та вікова психологія»), який проходив в ДЗ «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського». Подякою за якісне керівництво відзначено керівника студентської роботи кандидата психологічних наук, доцента кафедри практичної психології та психотерапії Тичину Ірину Миколаївну.

    Також ІІІ місце зі спеціальності «Гендерні дослідження» здобула студентка цього ж факультету Тетяна Опанчук (керівник — кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та психотерапії Гавриловська Ксенія Петрівна). Конкурс проходив у Бердянському державному педагогічному університеті.

    Щиро вітаємо Байдюк Анну, Опанчук Тетяну та їх наукових керівників — Тичину Ірину Миколаївну, Гавриловську Ксенію Петрівну з перемогою та бажаємо творчих успіхів і нових наукових здобутків!

  • 29.03.17 p. Ще одна перемога франківців на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт

    Минулого тижня на базі Інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулася підсумкова науково-практична конференція в рамках Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з біологічних наук.

    У конкурсі брали участь 53 студенти з усіх регіонів України (представники понад 30 вищих навчальних закладів). Житомирський державний університет імені Івана Франка представляло двоє магістрантів природничого факультету:

    1. Михайлова Юлія Вікторівна з науковою роботою «Роль відмінностей трематодної інвазії самців і самок різного віку калюжниць (Mollusca, Viviparidae) у збереженні відтворення їх популяцій».
      Науковий керівник — кандидат біологічних наук, доцент кафедри екології, природокористування і біології людини О. І. Уваєва.
    1. Демідова Мирослава Ігорівна з науковою роботою «Екологія та морфологія партеногенетичних скельних ящірок роду Darevskia, інтродукованих на Житомирщині».
      Науковий керівник — кандидат біологічних наук, доцент кафедри зоології, біологічного моніторингу та охорони природи Р. К. Мельниченко.

    Робота Юлії Михайлової отримала диплом ІІІ ступеня, а дослідження Мирослави Демідової члени журі відзначили спеціальним дипломом за оригінальність.

    Студенти не лише побували серед молодої біологічної еліти України, але і збагатили свої знання про історію Буковини. Адже організатори конкурсу запросили учасників на екскурсію центральним корпусом університету — архітектурний ансамбль резиденції митрополитів Буковини і Далмації (об’єкт Світової спадщини ЮНЕСКО); в ботанічний сад (об‘єкт національного надбання України); в Природничий музей (об‘єкт національного надбання України); до Державного історико-архітектурного заповідника «Хотинська фортеця» (одне з семи чудес України); на прогулянку по історичній частині міста Чернівці.

    Вітаємо студентів природничого факультету із перемогою і бажаємо подальших наукових здобутків!

  • 27.03.17 p. Троє аспірантів ЖДУ імені Івана Франка захистили кандидатські дисертації зі спеціальності «Германські мови»

    16–17 березня 2017 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.133.08 відбувся захист трьох дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук випускників аспірантури ЖДУ імені Івана Франка.

    1. Антонова Олексія Володимировича «СТИЛІ ПЕРСОНАЖНОГО МОВЛЕННЯ: КОМУНІКАТИВНІ ЛІНГВОПРАГМАТИЧНИЙ ТА СОЦІОЛІНГВІСТИЧНИЙ АСПЕКТИ (НА МАТЕРІАЛІ СУЧАСНОЇ АМЕРИКАНСЬКОЇ ДРАМИ)» (спеціальність 10.02.04 — германські мови). Науковий керівник — кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри англійської філології та перекладу імені проф. Д. І. Квеселевича Борисенко Наталія Дмитрівна;
    2. Викладача кафедри англійської філології та перекладу Буяльської Тетяни Іванівни «ВИРАЖЕННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ ПІДТРИМКИ В СУЧАСНОМУ АНГЛОМОВНОМУ ПОБУТОВОМУ ТА ПСИХОТЕРАПЕВТИЧНОМУ ДИСКУРСІ: КОГНІТИВНО-ДИСКУРСИВНИЙ АСПЕКТ» (спеціальність 10.02.04 — германські мови). Науковим керівником була кандидат філологічних наук, професор, директор ННІ Іноземної філології Сингаївська Ангеліна Володимирівна;
    3. Кхеліл Олесі Ігорівни «СКЛАДНОПІДРЯДНЕ РЕЧЕННЯ З ПІДРЯДНИМ УМОВИ В СЕРЕДНЬОАНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ: СТРУКТУРНИЙ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ АСПЕКТИ» (спеціальність 10.02.04 — германські мови). Науковий керівник — доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри германської філології Київського університету імені Бориса Грінченка Буніятова Ізабелла Рафаїлівна.

    Вітаємо нових кандидатів наук та Борисенко Наталію Дмитрівну з успішним захистом!

  • 17.03.17 p. Трьома нагородами відзначили досягнення ЖДУ імені Івана Франка на міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти — 2017»

    У перший день роботи Восьмої міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти» та П’ятої міжнародної виставки освіти за кордоном «World EDU», що впродовж 16–18 березня триває в Київському Палаці дітей та юнацтва, Житомирський державний університет імені Івана Франка отримав три нагороди.

    Уже кілька років поспіль Міжнародна виставка «Сучасні заклади освіти» та Міжнародна виставка освіти за кордоном «World EDU» підтверджують свій статус найвагомішої та найочікуванішої події року серед виставкових заходів освітянської спрямованості і є головним майданчиком для презентацій інноваційних проектів, обміну досвідом, обговорення актуальних проблем та творчих змагань.

    Цьогоріч виставка знову зібрала найкращі навчальні заклади всіх рівнів акредитації, науково-методичні установи, агенції, фірми, видавництва, що працюють на ринку освіти як в Україні, так і за кордоном. Одним із учасників Восьмої міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти» став Житомирський державний університет імені Івана Франка. На виставці були презентовані міжнародні досягнення, інноваційні ідеї та новітні освітні методики, розроблені та впроваджені науково-педагогічним колективом ЖДУ імені Івана Франка.

    Професіоналізм науково-педагогічного складу Житомирського університету високо оцінили представники Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України та організатори виставки.

    У першій половині дня Житомирському державному університету імені Івана Франка вручили відзнаку та диплом Гран-прі «Лідер міжнародної діяльності». Під час вечірніх нагороджень Житомирський університет отримав ще дві нагороди: золоту медаль та диплом у номінації «Компетентнісний підхід — основа якості змісту навчально-виховного процесу в закладах освіти», а також сертифікат якості наукових публікацій.

    «Участь у таких заходах допомагає визначати подальші кроки інноваційної діяльності Житомирського державного університету імені Івана Франка.  Перший день виставки видався дуже плідним: із колегами з інших навчальних закладів ми обговорили можливості співпраці, актуальні питання удосконалення навчально-виховного процесу та використання інноваційних технологій у освітньому процесі. Інновації для нашого університету є сутністю практичних реформ, що здійснюються у виші, гарантією високоякісних змін на шляху до формування конкурентоспроможного покоління, професійної компетентності та розвитку студентів», — каже рекатор ЖДУ  Петро Саух.

  • 14.03.17 p. ЖДУ імені Івана Франка представив якісну вищу освіту України європейського зразка на міжнародній освітній виставці у Варшаві

    Здобутки Житомирського державного університету імені Івана Франка репрезентовано відділом аспірантури та докторантури університету у Варшаві (Польща) на XXVII Міжнародній освітній виставці «Перспективи 2017», яка проходила з 9 по 11 березня 2017 року у Палаці культури і науки.

    ЖДУ імені Івана Франка увійшов до складу української делегації з 11 найпотужніших університетів України на чолі з Українським державним центром міжнародної освіти. Делегація з України була запрошена як спеціальний гість. Мета участі українських вишів у міжнародній виставці — популяризація навчання та представлення якісної вищої освіти європейського зразка в Україні.

    Щорічна Міжнародна освітня виставка у Варшаві збирає більше двохсот навчальних закладів Польщі від ліцеїв та технікумів до найпотужніших університетів, як-от Варшавський університет. Також на міжнародному зібранні були представлені навчальні заклади з Великобританії, Ірландії, Австралії, Канади, Німеччини, Японії, Іспанії, Нідерландів.

  • 07.03.17 p. У Житомирському державному університеті імені Івана Франка відкрито нову спеціалізовану раду

    Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України № 1604 від 22.12.2016 року в Житомирському державному університеті імені Івана Франка відкрито спеціалізовану вчену раду К 14.053.03 з правом прийняття до розгляду та проведення захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук за спеціальністю 10.01.06 «Теорія літератури» строком на три роки.

    Головою спеціалізованої ради призначено Олександра Семеновича Чиркова, доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедри германської філології та зарубіжної літератури, директора науково-дослідного інституту «Драматургія». Заступник голови — Наталія Іванівна Астрахан, доктор філологічних наук. Вчений секретар — Леонід Володимирович Закалюжний, кандидат філологічних наук.

    До складу ради входять провідні літературознавці, фахівці з теорії літератури Житомирського державного університету імені Івана Франка, а також інших ВНЗ України.

  • 28.02.17 p. У ЖДУ науковці України та Польщі обговорювали актуальні питання впровадження інклюзивної освіти

    24 лютого 2017 на базі Житомирського державного університету імені Івана Франка відбувся Міжнародний англомовний вебінар з проблем інклюзивної освіти «Актуальні питання впровадження інклюзивної освіти» / «Current Issues on the Implementation of Inclusive Education» (Варшава — Житомир — Івано-Франківськ).

    Учасниками заходу стали Варшавський університет, Житомирський державний університет імені Івана Франка та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Організатор вебінару — доцент, завідувач кафедри іноземних мов і новітніх технологій навчання ЖДУ ім. І. Франка Наталя Андрійчук, яка наразі проходить стажування у Варшавському  університеті.

    Основна мета вебінару полягала у здійсненні порівняльного семантично-прагматичного аналізу термінології в галузі інклюзивної освіти, обговоренні основних концепцій організації навчально-виховного процесу для дітей з особливостями психофізичного розвитку, зокрема з аутизмом; виробленні теоретико-практичних рекомендацій щодо психолого-педагогічних стратегій впровадження інклюзивної освіти в навчальних закладах різних типів, організації навчального процесу з урахуванням особливостей освітньої та соціальної інтеґрації людей з обмеженими можливостями.

    Вебінар розпочали привітальним словом проректор з наукової та міжнародної роботи Житомирського державного університету імені Івана Франка, професор Наталія Сейко, проректор з наукової роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор Андрій Загороднюк та координатор заходу Наталя Андрійчук.

    Доповідачами вебінару виступили: доцент Наталія Андрійчук (Житомирський державний університет імені Івана Франка) з темою «Порівняльний семантичний і прагматичний аналіз термінології в галузі інклюзивної освіти»; професор Тетяна Скрипник (Київський університет імені Бориса Грінченка) — «Основні концепції організації навчально-виховного процесу для дітей з аутизмом» та Анна Чиж (Краківський педагогічний університет, Республіка Польща) з доповіддю «Дилеми освітньої та соціальної інтеґрації людей з обмеженими можливостями в Польщі».

    Учасники круглого столу зазначили, що інклюзивне навчання в загальноосвітніх закладах — альтернативне навчанню в спеціалізованих закладах і має ряд переваг. Перше і найголовніше — дитина вчиться життєдіяльності в суспільстві здорових людей, у нього формується направленість до нормального, повноцінного життя і тут головне в тісному співробітництві з сім’єю, сформувати у дитини сприйняття своєї хвороби не як обтяжливої життєвої обставини, а як певного образу життя. Завданнями інклюзивної школи є не тільки створення умов для розвитку дітей з обмеженими можливостями серед здорового середовища однолітків та формування толерантного відношення батьків, вчителів та учнів до них, але й досягнення повної освітньої інтеграції, що незмінно веде до прогресу.

    До обговорення соціально-педагогічних аспектів інклюзії долучилися й такі провідні фахівці та науковці, як професори Житомирського державного університету імені Івана Франка Ольга Мисечко та Олександр Вознюк, проректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор Галина Михайлишин.

    Учасники вебінару поділились досвідом впровадження інклюзивної освіти в Польщі, обговорили проблеми інклюзії в Україні та особливості використання термінології. Було зазначено, що побудова ефективної системи інклюзивної освіти в Україні можлива на основі взаємодії різних факторів, насамперед посилення фінансування освіти, удосконалення її нормативно-правового забезпечення, поліпшення методичного та кадрового забезпечення інклюзивної освіти.

  • 08.02.17 p. ЖДУ імені Івана Франка підтверджує лідерські позиції в міжнародному рейтингу Webometrics

    Одна з найавторитетніших світових експертних груп Webometrics опублікувала рейтинги вищих навчальних закладів станом на січень 2017 року. Серед 341 вишу України, що увійшли до рейтингу, Житомирський державний університет імені Івана Франка зайняв 66 місце і перше серед житомирських.  З-поміж 5962 вищих навчальних закладів Європи ЖДУ імені Івана Франка посів 1675 позицію.

    При цьому Житомирський університет випередив Національний університет Острозька академія, який зайняв 73 місце у загальноукраїнському рейтингу, Східноєвропейський національний університет Лесі Українки – 75 сходинку у списку, Тернопільський національний технічний університет І. Полюя – 81 позицію  в рейтинг-листі, Київський національний лінгвістичний університет  – 85 сходинку рейтингу.

    Як відомо, результати досліджень Webometrics публікуються двічі на рік. У процесі складання Webometrics Ranking of World's Universities розробниками враховується кількість проіндексованих пошуковими системами сторінок сайту вищого навчального закладу, зовнішні посилання на нього, цитованість ресурсу, а також кількість завантажених на сайт файлів. Іншими словами, оцінюється змістовна та інформаційна складова web-сайту університету.

    Розробники відзначають, що при складанні рейтингу показники відвідуваності та дизайн сайтів не враховуються.

    Новий web-рейтинг університетів світу Ranking Web of Universities складений з урахуванням систематизованих даних, отриманих розробниками у січні 2017 року.

  • 14.12.16 p. Професорсько-викладацький склад ЖДУ імені Івана Франка поповнився доктором педагогічних наук

    13 грудня на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 14.053.01 доцент кафедри педагогіки Валентина Антонівна Ковальчук захистила дисертацію «Теоретичні та методичні основи професійної підготовки майбутніх учителів до роботи в умовах варіативності освітньо-виховних систем» (спеціальність 13.00.04 — теорія і методика професійної освіти) на здобуття наукового ступеня доктора педагогічних наук.

    Науковий консультант — доктор педагогічних наук, професор кафедри педагогіки нашого університету Олександра Антонівна Дубасенюк.

    Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри педагогіки ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» Ольга Іллівна Шапран; доктор педагогічних наук, професор кафедри соціальної реабілітації та соціальної педагогіки Київського національного університету імені Тараса Шевченка Надія Миколаївна Чернуха; доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри дошкільної педагогіки, психології та фахових методик Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії Лариса Володимирівна Зданевич.

    Досліджувана Валентиною Ковальчук проблема є актуальною в зв’язку з необхідністю професійної підготовки студентів до роботи в умовах варіативності освітньо-виховних систем, їх швидкої адаптації до мінливих умов професійної діяльності, реалізації власної професійної стратегії, забезпечення професійного саморозвитку майбутніх учителів.

    Вітаємо Валентину Антонівну з успішним захистом!

  • 09.12.16 p. Студентський перекладацький конкурс в ННІ іноземної філології — 2016: оголошено переможців

    8 грудня ННІ іноземної філології оголосив імена переможців конкурсу перекладів, який проводив Австрійський центр НДІ «Драматургія» за підтримки Австрійської служби академічних обмінів.

    Конкурс перекладів німецькомовних австрійських авторів українською мовою вже вдруге організували к.ф.н. Євгенія Король і к.ф.н. Микола Ліпісівіцький у співпраці з Ніною Гаврилів, представника Австрійської служби академічних обмінів. До роботи журі долучилися також викладачі кафедри германської філології та зарубіжної літератури.

    Переможницю конкурсу, магістрантку Валерію Захарчук, яка візьме участь у двотижневій австрійській мовній школі у Львові в серпні наступного року, та інших призерів привітали директор ННІ іноземної філології, доц. Марина Полховська, і керівник НДІ «Драматургія», завідувач кафедри германської філології та зарубіжної літератури проф. Олександр Чирков.

    Усі призери отримали подарунки від кафедри германської філології та зарубіжної літератури та Австрійської служби академічних обмінів. Нові видання австрійських письменників німецькою мовою та в українському перекладі допоможуть майбутнім перекладачам поглибити свої знання про австрійську культуру.

    Після вручення подарунків члени журі провели з учасниками конкурсу майстер-клас та обговорили найцікавіші питання, які виникали під час роботи над конкурсними текстами.

  • 11.11.16 p. Професорсько-викладацький склад природничого факультету поповнився кандидатом педагогічних наук!

    10 листопада 2016 року на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.452.05 в Інституті педагогіки НАПН України відбувся успішний захист дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук зі спеціальності  13.00.02 — теорія та методика навчання (хімія) асистента кафедри хімії Анічкіної Олени Василівни.

    Тема дисертаційного дослідження: «Формування вмінь проведення хімічного експерименту в школі майбутніми вчителями природничих дисциплін». Науковий керівник — доктор педагогічних наук, професор, Романишина Людмила Михайлівна.

    Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України, Ярошенко Ольга Григорівна, Інститут вищої освіти НАПН України, завідувач відділу інтеграції вищої освіти і науки та кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник Вороненко Тетяна Іванівна, Інститут педагогіки НАПН України, старший науковий співробітник відділу біологічної, хімічної та фізичної освіти.

    Дисертація Анічкіної Олени Василівни, присвячена формуванню  вмінь проведення хімічного експерименту в школі приємно здивувала членів спеціалізованої вченої ради актуальністю, глибиною висвітлених проблем та подальшою перспективою дослідження.

    Вітаємо Олену Василівну з важливим професійним здобутком та бажаємо міцного здоров’я, подальших наукових досягнень та творчих успіхів!

  • 21.10.16 p. Відбулося чергове засідання ННВК ЖДУ «Полісся»

    18 жовтня 2016 року відбулося чергове засідання ННВК «Полісся». Цього разу члени комплексу завітали до Житомирської  міської гуманітарної гімназії № 23. В роботі комплексу взяв участь проректор з питань моніторингу якості освіти і незалежного оцінювання Житомирського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Микола Сюравчик, проректор з наукової та міжнародної роботи Наталія Сейко, представники інститутів та факультетів ЖДУ ім. Івана Франка.

    Відкрив засідання голова комплексу, ректор ЖДУ ім. Івана Франка Петро Саух.

    Одним із найактуальніших питань порядку денного стало обговорення проекту МОН України «Нова школа».

    Члени комплексу активно обговорювали передумови реформування загальноосвітньої школи. Доведено, що освіта є ключовим елементом національної безпеки, а людина — найцінніший актив держави.

    В обговоренні взяли участь директори загальноосвітніх закладів, члени ННВК «Полісся», професори кафедри педагогіки ЖДУ ім. Івана Франка Олександра Дубасенюк та Олена Антонова. Наголошувалося на тому, що мета нової школи є різнобічний розвиток виховання і соціалізація особистості. Також обговорювали формулу нової школи, ключові компетентності та нову структуру української нової школи.

    Директори ліцеїв № 24 та № 25 Ганна Дудік та Галина Пономарьова підняли питання про соціальний статус українського вчителя, підвищення престижу педагогічної професії, його вмотивованості до особистісного професійного зростання.

    Про особливості профорієнтаційної роботи в Житомирській гуманітарній гімназії № 23 розповіла господарка заходу, директор гімназії Ніна Купрійчук.

    Наприкінці заходу гості відвідали кімнати-музеї Євгена Концевича та Вадима Крищенка.

    Житомирський державний університет імені Івана Франка висловлює велику вдячність керівництву гімназії № 23, особисто директору Ніні Володимирівні Купрійчук, за  організацію та проведення засідання комплексу.

  • 18.10.16 p. Долучайтесь до конкурсу Стипендіальної програми «Завтра.UA» Фонду Віктора Пінчука 2016/17

    15 жовтня Фонд Віктора Пінчука розпочав відкритий конкурсний добір учасників програми підтримки талановитої молоді Стипендіальної програми «Завтра.UA». Місія програми — сприяти формуванню нового покоління інтелектуальної та ділової еліти країни та створювати і розширювати можливості для молодих та відповідальних лідерів, які стануть генераторами змін.

    Фонд запрошує до участі у відкритому конкурсі студентів 3-6 курсів денної форми навчання українських вищих навчальних закладів 4-го рівня акредитації. Прийом документів на конкурс та online-реєстрація відкриті на сайті програми zavtra.in.ua з 15 жовтня до 30 листопада 2016 року.

    Для участі у конкурсі апліканти мають відповідати наступним вимогам:

    • Займати активну громадянську позицію та брати участь у реалізації громадських і соціальних проектів та ініціатив, що підтверджується рекомендаційним листом;
    • Бути академічно успішними;
    • Представити у конкурсній роботі оригінальні наукові ідеї та дослідження;
    • Демонструвати мотивацію до особистісного та професійного росту;
    • Розкрити свій лідерський потенціал, комунікаційні та творчі здібності.

    Детальні умови участі у конкурсі дізнайтесь на сайті програми у розділі «Конкурс».

    Стипендіати програми «Завтра.UA» отримують:

    • щомісячну стипендію розміром 1677 грн. впродовж року;
    • одну з найбільших у країні мережу однодумців, що складається з відкритої, інноваційної, творчої і небайдужої молоді;
    • експертну, інформаційну та фінансову підтримку кращих колективних проектів від Фонду Віктора Пінчука та його партнерів;
    • досвід в розробці та реалізації проектів (соціальних, прибуткових, екологічних, технологічних тощо);
    • можливість стажування в Фонді Віктора Пінчука, PinchukArtCentre та Ялтинській Європейській Стратегії (YES);
    • доступ до глобальних ідей, спікерів та знань через участь у щорічному форумі YES та зустрічі зі світовими лідерами в рамках Публічних лекцій Фонду Віктора Пінчука;
    • участь у щорічному Молодіжному форумі «Завтра.UA» та семінарах успішних людей;
    • можливість долучитись до заходів Фонду Олени Пінчук АНТИСНІД;
    • рекомендації потенційним роботодавцям для найактивніших учасників Спільноти «Завтра.UA».

    За 10 років існування програми «Завтра.UA» її стипендіатами стали вже понад 2 300 студентів з усієї країни. На сьогодні програма охопила ВНЗ з усіх регіонів України, а 87 закладів стали її офіційними партнерами.

    Слідкуйте за новинами спільноти стипендіатів та програми на офіційній сторінці «Завтра.UA» у Facebook facebook.com/Zavtra.UA

  • 17.10.16 p. Двом викладачам ЖДУ призначено стипендії Кабінету Міністрів України для молодих учених

    Згідно з текстом постанови президії Комітету з державних премій України в галузі науки і техніки від 10 жовтня 2016 року № 6  двом викладачам ЖДУ імені Івана Франка – Тетяні Вакалюк і Сергію Новицькому – призначено стипендії Кабінету Міністрів України для молодих учених.

    При цьому викладач кафедри прикладної математики та інформатики Тетяна Вакалюк увійшла до числа  212 молодих науковців, яким продовжено   виплату стипендій  Кабінету Міністрів  України. А молодий перспективний викладач кафедри фізики Сергій Новицький увійшов до списку 108 стипендіатів, яким вперше призначили  виплати Кабінету Міністрів України за наукові досягнення.

    Варто зауважити, що нарахування та виплата стипендій буде проводитися з жовтня  2016 року  по  квітень 2017 року.

  • 05.10.16 p. Відбулося чергове зсідання Консорціуму Варшавського університету та українських університетів

    29 вересня — 1 жовтня 2016 року у Варшаві відбулося чергове засідання Консорціуму Варшавського та українських університетів, участь у якому взяла проректор з наукової та міжнародної роботи нашого університету Наталія Сейко та завідувач кафедри іноземних мов університету, стипендіат факультету Артес Лібералес Варшавського університету Наталя Андрійчук.

    Особливість цього зібрання Консорціуму полягала в тому, що воно відбувалося напередодні 200-річного ювілею Варшавського університету і було привчене інаугурації нового навчального року в цьому університеті. На засіданні консорціуму обговорювалася й отримала схвалення пропозиція Житомирського державного університету про конкурсний відбір наукових проектів для участі в програмі Еразмус+ спільно з Варшавським університетом.

  • 05.10.16 p. Винахід викладача нашого університету отримав патент

    12.09.2016 року в Державному реєстрі патентів України на винаходи зареєстрований патент на винахід № 112476 «Багатофункціональний тренажер для фізичної і технічної підготовки».

    Винахід створений науковцем Житомирського державного університету імені Івана Франка, кандидатом педагогічних наук, доцентом Айунцом Лерном Рачиковичем. Галузь застосування: фізична культура і спорт, а саме комплексна підготовка аматорів та спортсменів у тих видах спорту, які потребують сили, гнучкості, складної координації рухів. Перевага винаходу полягає у тому, що за рахунок економії простору одночасно може тренуватися до чотирнадцяти осіб, які оволодіють та вдосконалюють техніку складних та багатофазних вправ.

  • 05.10.16 p. Міжнародний Форум «Релігія в глобальному світі»

    29-30 вересня 2016 р. в Житомирі відбувся Міжнародний Форум «Релігія в глобальному світі». Ініціаторами проведення та організаторами Форуму виступили Житомирський державний університет імені Івана Франка та Університет Софія (м. Лоп′яно-Флоренція, Італія) разом з Українською Соціальною Академією, філософсько-богословським факультетом Українського Католицького Університету.

    Метою міжнародного форуму було поглиблення всебічного дослідження релігії в сучасному світі в усій сукупності форм її прояву, передусім як чинника соціальних відносин. В заході взяли участь представники вищих навчальних закладів, органів публічної влади, громадських організацій, експертів з України та зарубіжжя. З вітальним словом до учасників форуму звернувсяректор нашого університету,доктор філософських наук, професор П. Ю. Саух, який підкреслив актуальність теми Форуму та важливість в наш час релігійного чинника як в Україні так і у світі загалом. В доповідях піднімались питання релігії в глобальному світі, релігії та соціально-економічної справедливості, релігії у міжнародних відносинах та ін.

  • 05.10.16 p. Ще один міжнародний грант на рахунку Житомирського державного університету імені Івана Франка

    Викладачі кафедри екології та природокористування природничого факультету ЖДУ імені Івана Франка отримали грант Державного фонду фундаментальних досліджень та Білоруського республіканського фонду фундаментальних досліджень.

    Високу оцінку, яка дозволила очолити підсумкову рейтингову таблицю, отримав проект «Визначення видового складу і оцінка ресурсного потенціалу річкових водойм басейну річки Прип'ять», науковим керівником якого є доктор біологічних наук, професор Олександр Гарбар. У колективі, який працюватиме над реалізацією цього проекту, представлені також науковці Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії НАН України, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний університет біоресурсів і природокористування України.

  • 23.08.16 p. Наш викладач — лауреат Міжнародної літературної премії ім. Г. Сковороди «Сад божественних пісень»

    Названо лауреатів Міжнародної літературної премії імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень» за 2016 рік. Цю відзнаку у 2005 році заснували Волинське товариство «Світязь» і ГО «Чернігівський інтелектуальний центр» за сприяння Національної спілки письменників України, Інституту літератури іменіТараса ШевченкаНаціональної Академії Наук України та міжнародних громадських організацій.

    З приємністю повідомляємо, що серед цьогорічних лауреатів конкурсу — доктор філологічних наук, доцент кафедри українського літературознавства та компаративістики нашого університету Галина Левченко за монографію «Міф проти історії: Семіосфера лірики Лесі Українки».

    Крім Галини Левченко, лауреатами у 2016 році стали також видатні письменники, літературознавці, перекладачі, зокрема: кінорежисер, письменник Кшиштоф Зануссі (Польща) — за книгу «Час помирати»; літературознавець, директор Інституту Івана Франка НАН України, доктор філологічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії наук України Євген Нахлік (м. Львів) — за наукову книжку «Від преромантизму до постмодернізму»; німецький письменник, перекладач Бенедикт Дирліх (Німеччина) — за визначну літературну діяльність;  заступник головного редактора журналу «Новий Світ» Михайло Співак (Канада) — за подвижницьку літературну діяльність, спрямовану на зміцнення дружби між народами; письменниця, публіцист Галина Феліксон (Ізраїль) — за поетичну книгу «Отражение – Відображення» (у співавторстві з Олегом Гончаренком) і численні проукраїнські патріотичні статті в періодиці Ізраїлю та інтернет-виданнях та ін.

    Вітаємо Галину Дмитрівну з високою нагородою і зичимо подальших творчих злетів!

  • 26.05.16 p. Студенти ЖДУ імені Івана Франка – переможці конкурсу ″Завтра.ua″

    Ректорат Житомирського державного університету імені Івана Франка вітає переможців конкурсу Фонду Віктора Пінчука "Завтра.ua" студенток соціально-психологічного факультету Анну Павлівну Байдюк,  Альону Петрівну Яценко та студентку історичного факультету  Діану Сергіївну Морару.

    Нагадаємо, що з 2016 року розмір стипендії від Фонду Віктора Пінчука збільшено до рівня президентської стипендії!!!

  • 28.04.16 p. Професорсько-викладацький склад ЖДУ поповнився доктором філософських наук

    27 квітня 2016 року в Національному педагогічному університеті імені М.П. Драгоманова на засіданні спецради Д 26.053.16 відбувся захист дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософських наук доцента кафедри філософії ЖДУ імені Івана Франка Наталії Михайлівни Ковтун "ВОЛЯ ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ: СОЦІАЛЬНО-ФІЛОСОФСЬКИЙ АНАЛІЗ" (спеціальність 09.00.03 – соціальна філософія та філософія історії).

    Науковий консультант – Козловець Микола Адамович, доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри філософії.

    Офіційні опоненти: доктор історичних наук, професор кафедри філософії Київського університету імені Б. Грінченка Пасько Ярослав Ігорович; доктор філософських наук, доцент, завідувач кафедри філософії та права Подільського державного аграрно-технічного університету Попович Микола Дмитрович та доктор філософських наук, доцент кафедри методології науки та міжнародної освіти Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова Свириденко Денис Борисович.

            Вітаємо Наталію Михайлівну з успішним захистом!

  • 22.04.16 p. У ЖДУ імені Івана Франка протягом п’яти годин студенти України та Польщі показували, як має виглядати справжня дискусія

    Вже вчетверте силами Житомирського державного університету імені Івана Франка, Відділу полоністики Варшавського університету та Відділу Artes Liberales Варшавського університету в конференційних залах у Житомирі та Варшаві вдалося зібрати молодих науковців, які провадять свої дослідження з різних напрямків лінгвістики. Четверта міжнародна лінгвістична онлайн-конференція молодих науковців охопила шість мовних напрямів: психолінгвістику, соціолінгвістику, прагмалінгвістику, комунікативну лінгвістику, ономастику та антропонімію.

    Щороку організатори конференції намагалися вдосконалити формат такого наукового дійства, який з одного боку ускладнений он-лайн форматом, а з іншого – спрощений в платі матеріальному: і польська, і українська сторони знаходяться на своєму місці, а конференція все ж міжнародна. Під словом вдосконалення розумілося забезпечення максимальної участі студентів та гостей в обговоренні проектів наукових досліджень, які презентувалися на конференції. Втілити в життя первинну ідею цієї конференції вдалося аж на четвертий раз. Бажаний результат забезпечив цілком новий формат проведення конференції: було прийняте рішення розмежувати сесію доповідей та сесії дискусії, яка в свою чергу теж поділилась на сесію запитань та сесію відповідей. Також за умовами конференції тексти доповідей учасники повинні були надіслати заздалегідь, з метою їх поширення – таким чином ще до конференції всі бажаючі мали змогу ознайомитися з проектами. Під час конференції учасники в 5-хвилинній презентації викладали основний зміст проекту дослідження, що дало змогу заощадити час для дискусії. Головну мету конференції було досягнуто – дискусія була дуже продуктивною, бо не була обмеженою в часі і до неї учасники та гості були готові заздалегідь. Таким чином відбулося повноцінне та різностороннє обговорення студентських проектів наукових досліджень, що, сподіваємось, стало корисним досвідом як для учасників, так і для гостей конференції.

    Координували конференцію вже традиційно др. Моніка Креса (Варшавський університет) та др. Ольга Макарова (Житомирський державний університет ім. Івана Франка). Сприяли порозумінню сторін двостороннім перекладом Вікторія Черняк, студентка магістратури ЖДУ ім. І. Франка, яка нині проходить наукове стажування у Відділі Artes Liberales Варшавського університету, та вже згадана Ольга Макарова.

    Організатори конференції висловлюють глибоку подяку за сприяння в організації та проведенні конференції в стінах Житомирського державного університету імені  Івана Франка проректору з наукової та міжнародної співпраці проф.  Наталії Сейко, директору Інституту філології та журналістики канд. пед. наук доценту Валерію Халіну, проф.  Віктору Мойсієнку, канд. філол. наук  Наталії Дяченко та науковим керівникам учасників конференції доктору філол. наук Тетяні Недашківській, канд. філол. наук  Наталії Борисенко, канд. філол. наук Вікторії Жуковській, канд. філол. наук Олені Мосієнко. За технічну підтримку дякуємо канд. пед. наук  Андрію Усатому та канд. пед. наук Олександру Кривоносу. 

    По закінченню конференції обидві сторони висловили згоду та бажання зустрітися за рік в рамках П’ятої міжнародної лінгвістичної конференції он-лайн для молодих науковців.

  • 05.04.16 p. «Бронзу» здобув студент ЖДУ на Всеукраїнському студентському конкурсі з корекційної та соціальної педагогіки

    30 березня 2016 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка пройшла підсумкова науково-практична конференція Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук 2015/2016 н.р. у галузі «Корекційна та соціальна педагогіка», на якій студента ЖДУ Анрія Юрченка відзначили дипломом ІІІ ступеня.

    За результатами конкурсного відбору до презентації наукових робіт на Всеукраїнській науково-практичній конференції було запрошено 15 студентів – представників 14 вишів України. 

    Після захистів, за рішенням конкурсної комісії студенти-переможці були нагороджені дипломами І, ІІ, ІІІ ступенів та подарунками. Серед відзначених дипломом ІІІ ступеня й Андрій Юрченко, студент 62 групи соціально-психологічного факультету (спеціальність 8.01010601 "Соціальна педагогіка").

    Вітаємо Андрія та його наукового керівника Ситняківську Світлану Михайлівну з перемогою і бажаємо нових творчих злетів!

  • 04.04.16 p. Викладачів ЖДУ імені Івана Франка відзначили державними нагородами

    1 квітня 2016 року в прес-центрі Житомирської ОДА вручали державні нагороди жителям Житомирщини. Серед відзначених й двоє викладачів ЖДУ імені Івана Франка, які отримали нагороди з рук заступника голови обладміністрації  Ярослава Лагути.

    Так, за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм відповідно до указів Президента України почесне звання «ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК ОСВІТИ УКРАЇНИ» присвоєно професору кафедри дидактичної лінгвістики та літературознавства Житомирського державного університету імені Івана Франка Станіславу Олександровичу Пультеру.

    Крім того, ПОЧЕСНОЮ ГРАМОТОЮ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ нагороджено завідувача кафедри зоології Житомирського державного університету імені Івана Франка Агнесу Полікарпівну Стадниченко.

  • 01.04.16 p. Професорсько-викладацький склад Інституту філології та журналістики поповнився кандидатом філологічних наук

    29 березня 2016 року на засіданні спеціалізованої вченої ради Д. 26.001.39 Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся успішний захист дисертації «Мемуаристика Єви Фелінської: проблематика, ейдологія, генологія» асистента кафедри теорії та історії світової літератури Вікторії Сергіївни Білявської (науковий керівник – доктор філологічних наук, професор Володимир Олегович Єршов).

    Дисертація Вікторії Білявської, присвячена мемуарам та спогадам видатної волинянки Є. Фелінської (1793 – 1859), приємно здивувала членів спеціалізованої вченої ради актуальністю, глибиною висвітлених проблем та подальшою перспективою дослідження.

    Голова спеціалізованої вченої ради доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри полоністики Ростислав Петрович Радишевський підкреслив, що успішний захист дисертації нашої молодої дослідниці став яскравим початком для всієї житомирської наукової школи професора В. О. Єршова «Універсум волинського тексту».

    Дирекція ННІ філології та журналістики та кафедра теорії та історії світової літератури щиро вітає колегу із важливим професійним здобутком та бажає подальших наукових звершень.

  • 01.04.16 p. Студентка ЖДУ – переможниця Всеукраїнського студентського конкурсу з початкової освіти

    23 – 25 березня 2016 року у Дрогобицькому державному педагогічному університеті імені Івана Франка було проведено ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних робіт за спеціальністю «Початкова освіта».

    До участі в Конкурсі було заявлено 51 учасника з різних міст України.

    Остапчук Ольга, студентка ННІ педагогіки, здобула «срібло» на цьому конкурсі і нагороджена дипломом ІІ ступеня.

    Вітаємо Ольгу та її наукового керівника Галину Володимирівну Підлужну з перемогою і бажаємо нових творчих злетів!

  • 25.03.16 p. «Срібло» Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у галузі соціальних комунікацій здобула студентка ЖДУ імені Івана Франка

    25 березня на базі Маріупольського державного університету пройшов ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у галузі соціальних комунікацій. За результатами конкурсу студентка 31 групи ННІ філології та журналістики ЖДУ імені Івана Франка Лілія Мельник посіла почесне ІІ місце.

    Для участі у престижних змаганнях, які щороку проводиться під егідою Міністерства освіти і науки України, від Житомирського державного університету було надіслано три студентські наукові роботи. Проте до фінального етапі журі відібрали лише одну роботу – наукове дослідження Лілії Мельник «Соціальна реклама в інформаційному просторі обласного центру (м. Житомира)», яку вона написала під керівництвом доцента кафедри видавничої справи, редагування, основ журналістики та філології ЖДУ імені Івана Франка Андрія Близнюка.

    Під час ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у галузі соціальних комунікацій компетентне журі оцінювало 16 виступів. У своїх наукових роботах студенти розглядали методи просування іміджу, інтегровані маркетингові комунікації, вплив реклами, маніпуляцію свідомістю в сучасному суспільстві та інші. Студентка-третьокурсниця ЖДУ імені Івана Франка Лілія Мельник захист своєї наукової роботи доповнила презентацією, яка не лише систематизувала, а й наочно проілюструвала основні тези дослідження. За результатами Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у галузі соціальних комунікацій Лілія Мельник посіла ІІ місце.

    Загалом на конкурс було представлено наукові роботи студентів із 19 вузів України. На базі факультету філології та масових комунікацій МДУ результати наукових пошуків у галузі соціальних комунікацій представили студенти з Києва, Полтави, Черкас, Кременчука, Сум, Одеси, Дніпропетровська, Луцька, Херсона, Бердянська, Луганська, Харкова, Житомира, Запоріжжя, Маріуполя.

    Кафедра видавничої справи, редагування, основ журналістики та філології ЖДУ імені Івана Франка вітає переможницю та її наукового керівника з високим результатом, бажає творчого натхнення та подальших успіхів у науковій діяльності!

  • 12.02.16 p. ЖДУ імені Івана Франка розширює співпрацю з Республікою Туркменістан

    11 лютого в Посольстві Республіки Туркменістан в Україні відбулася зустріч посла Республіки Туркменістан Нурберди Аманмурадова  та першого секретаря Посольства Республіки Туркменістан Сердара Бердиєва з делегацією Житомирського державного університету імені Івана Франка.

    У ході переговорів проректор з наукової та міжнародної роботи ЖДУ імені Івана Франка Наталія Сейко та директор Інституту філології та журналістики Валерій Халін порушували питання про розширення співпраці з туркменськими навчальними закладами, збільшення числа студентів з Республіки Туркменістан в ЖДУ, поширення відомостей про наш університет у навчальних закладах та органах управління освітою Республіки Туркменістан.

    На зустрічі було представлено досвід Житомирського державного університету імені Івана Франка з питань підготовки іноземних студентів. Студентка 4 курсу Інституту філології та журналістики нашого університету Огулбахар Атабалова поінформувала посла Республіки Туркменістан про належні умови навчання та проживання студентів-туркменів у нашому університеті, їх активне дозвілля. На зустрічі було розроблено конкретні двосторонні пропозиції щодо подальшої співпраці у сфері освітнього та культурного обміну.

тел.: +380 412 43-11-95
м. Житомир, вул. Велика Бердичівська, 40, кім. 204
e-mail: intel@zu.edu.ua
факс: +380 412 43-14-17