практики

Якось у білоруських вело-активістів з’явилося бажання створити в Мінську місце тяжіння велосипедистів – так виник проект «Гараж 38».

Це майстерня (в народі – вело-кухня), у якій кожен бажаючий може «повозитися» з велосипедом. Під час Велофоруму у Полтаві проект представляв Яуген Харужи.

“Знайти приміщення з окремим входом і дешевою арендою у Мінську не так просто. Підвалів чи бомбосховищ у центрі також не залишилось. Майже випадково ініціатори наткнулися на гараж – і пішло-поїхало”, – каже Яуген.

Сьогодні в гаражі можна безкоштовно користуватися інструментами, взяти запчастини для свого двоколісного транспорту, отримати консультації досвідчених велосипедистів.

У теплу пору року гараж був відкритий кожного буднього вечора і збирав від 3 до 30 відвідувачів. Система діє за принципом самоуправління: на місці працює група чергових волонтерів, всього їх налічується  до 10 осіб. Фінансування проект практично не потребує, але приймаються пожертви – в основному це велосипедне причандалля. Центр також виконує освітню функцію: проводяться майстер-класи, наприклад, по ремонту велосипедів.

Вело-кухні (Bike Kithchen) є всесвітнім рухом вело-активістів, що просувають відкритість та взаємодопомогу.

Часто такі місця працюють як кооперативні магазини, де за невелику суму можна отримати підтримку, консультацію, або навчитися ремонтувати свій велосипед. Перша вело-кухня була відкрита у місті Сан-Франциско в 2003 році, вона популяризує та ідеї повторного використання речей та вело-руху як такого.

Зі слів Яугена записала Олеся Сторожук.

Теги: веломіста світу Велофорум популяризація

інші цікаві матеріали

Як велосипед зробить вас щасливішими, розумнішими та сексуальнішими

Ви  вже знаєте, що катання на велосипеді покращує ваше фізичне здоров′я. А чи знаєте ви, що воно також має глибокий вплив на ваш мозок? Ми…

Усі велопоради та практики – на сайті Велоінфоцентру!

Асоціація велосипедистів Києва збирає, перекладає та публікує корисні поради, цікаві практики та приклади щодо розвитку велотранспорту на сайті Українського інформаційного центру велотранспорту. Ми збираємо практики…

Як Sustrans популяризує сталий транспорт у Лондоні

Цього тижня, координаторка роботи по Києву, Ксенія Семенова, відвідала офіс організації Sustrans – однієї з найбільших британських національних благодійних організацій, яка займається питаннями сталої мобільності.…