This version of the page http://risu.org.ua/ru/index/blog (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-01-17. The original page over time could change.
Блоги

Блоги

  • Блог о. Петра Балога

    БОГОЯВЛЕННЯ, ПОКЛОНІННЯ ВОЛХВІВ, РІЗДВО ТА ЇХНЄ ЗНАЧЕННЯ

    Кожного року ми святкуємо Різдво, потім Богоявлення, переживаємо ті самі фрагменти, здавалося б – нічого не змінюється, все повторюється. Та все ж кожен рік накладає свої особливості, досвід. Безумовно, щороку нам могло б видаватися, що це Різдво нічим не відрізняється від попереднього. Але навіщо Церква повторює для нас цикл свят? Щоб по-новому осмислити ці події. Наприклад, ми щодня промовляємо ті ж слова, що й завжди, іншим особам: «як справи?», «добрий день» тощо. Так само християни щоденно повторюють у молитві одні й ті ж слова – «Отче наш», «в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа», «Господи, помилуй».

    12 января 2018, 12:02 | 

  • Блог о. Петра Балога

    РІЗДВЯНІ СВЯТА: ЇХ БУТТЄВИЙ ТА СУСПІЛЬНИЙ ВИМІРИ ДЛЯ УКРАЇНИ

    Сьогодні Різдво в Україні часто має значення традиційне, народне, подеколи фольклорне. Традиція різдвяної вечері з 12-ох пісних страв типова для слов’ян – її майже нема у романських, германських чи скандинавських народів. Багато традицій та обрядів Святвечору перейшли до християнства з язичництва: обряди, пов’язані з кутею, ворожіння, дідухи («духи дідів»), різні прикмети тощо. На протязі віків Церква пробувала надавати цим традиціям християнський вимір

    8 января 2018, 16:11 | 

  • Блог о. Петра Балога

    КАНОНИ І ЛЮБОВ

    Навіть якщо бракує любові ближнього і милосердя до нього, то можна було б хоча б не нехтувати своїми канонами, які передбачають ситуації, подібні як в Запоріжжі. Коротко кажучи, «не знав і забув», або як написав один «митрофорний проффесор» з Запоріжжя «Не отпевали и отпевать не будем!»... А все тому, що «недовчилися і вчитися не будемо»...

    7 января 2018, 21:22 | 

  • "Между Афинами и Иерусалимом". Блог Александра Шульги

    САМЫЙ "РЕФОРМИРОВАННЫЙ" РЕГИОН УКРАИНЫ

    Подошел к концу год 500-летия Реформации. Был хороший повод задуматься о богатом наследии, оставленном нам гигантами исторического процесса. Проследить влияние Реформации на разные стороны современной жизни. А ее открыть для себя что-то новое из истории этого движения. Одним из самых ярких открытий личной для меня стали факты из истории Реформации на Закарпатье. Этот необычный регион до сих пор хранит наиболее древние протестантские храмы на своей территории.

    3 января 2018, 16:12 | 

  • "С точки зрения вечности" Блог Елены Мокренчук

    Фронтове Різдво

    "Господи, помилуй землю нашу і народ наш, припини війну!" - молимось ми у своїх чистих, тихих і мирних містах, у своїх гарно оздоблених церквах -"сільничках". Але Господь не почує нас, поки ми не вийдемо з своєї зони комфорту, поки не поїдемо до страждених і нужденних мешканців щодня обстрілюваних сіл, поки не станемо на молитву разом з ними і не навчимо їх покликувати до Господа.

    25 декабря 2017, 21:39 | 

  • Блог о. Петра Балога

    ВТІЛЕНЕ СЛОВО ПОСЕРЕД НАС

    Марія народжує Того, який показав нам Отця. Бог трансцендентний, повністю відмінний від усякого створіння і Якого, з огляду на Його природу, неможливо побачити, почути, доторкнутися, відчути, зрозуміти Його суть, осягнути розумом. Коли деяким пророкам і святим до приходу на світ Христа вдавалося почути голос Божий, це було можливе лише за допомогою Логосу, за посередництвом Слова Божого, яке Святий Дух доносив до вибраної людини, до людського розуму і серця, і ця людина могла в певній мірі передати це Боже Слово людською мовою. Так з’явилося Святе Письмо. Якщо десь в Старому Завіті з’являється комусь Бог (теофанія), то це той самий Логос, Син Божий, який діє у світі, і частково, наскільки лише здібна сприйняти людська природа, показує Божество.

    25 декабря 2017, 18:23 | 

  • Блог о. Петра Балога

    ХРИСТИЯНИН І МИЛОСТИНЯ

    Любов і милосердя завжди мають бути конкретними. Не можна любити «людей у всьому світі», чи «бідних дітей Африки», конкретно яких ми ніколи в житті не бачили, чи про яких навіть не чули. Християнська любов є тут і тепер по відношенню до конкретної людини з конкретними проблемами. Якщо треба проявити цю любов і милосердя на відстані, то відстань теж не повинна нівелювати конкретність і дійсну потребу у нашій допомозі.

    18 декабря 2017, 22:28 | 

  • Блог о. Петра Балога

    ПРО «ОТЧЕ НАШ» З ІНШОЇ СТОРОНИ

    17 декабря 2017, 11:55 | 

  • Блог Василия Рудейка

    Але ізбав нас від лукавого перекладу молитви Отченаш

    Віднедавна, а точніше від 2013-го року серед західних християн точаться запеклі дискусії на тему молитви Отченаш. Українські медії теж кинулись розносити цю «благу вість» серед нашого народу і в нетрях інтернету розпочались справжні баталії щодо молитви Отченаш, дуже часто навіть серед людей, які донедавна можливо і не задумувались над глибшими сенсами цієї молитви. Дозволю собі впхати і своїх пару копійок.

    16 декабря 2017, 21:07 | 

  • Блог о. Петра Балога

    АПОСТОЛ АНДРІЙ І КИЇВ: ТРОХИ ІСТОРІЇ

    Щодо присутності Апостола Андрія на теренах майбутньої Русі, в тому теж, на місці майбутніх міст Києва та Новгорода, і про конкретну діяльність на цих теренах, вперше описується в «Повісті минулих літ», написаної нібито в першій половині ХІІ-го століття київським ченцем Нестором. Щоправда, багато науковців, як істориків, так і літературознавців, сумніваються в оригінальності цього твору. Скоріше за все, твір являється компіляцією різних менших історій, «зшитих» пізніше в одну «Повість».

    12 декабря 2017, 18:09 | 

12345678910