Інформаційний центр “Майдан Моніторинг”

Збори організації з нагоди 15 річчя сайту Майдан, 19 грудня 2015 року, десь у лісі. На цих зборах консенсусом було ухвалено рішення, що нашим основним пріоритетом є безпека. Холістична безпека. Наш кращий досвід в цій галузі тут.

23 листопада 2012 року був зареєстрований Інформаційний центр “Майдан Моніторинг”. Інформаційний центр “Майдан Моніторинг” є недержавною, неприбутковою громадською організацією.

Засновниками Інформаційного центру “Майдан Моніторинг” стали ключові виконавці моніторингових проектів  ГІМЦ “Всесвіт” (“Майдан Моніторинг” та “Майдан Моніторинг: Вибори 2012”).

Напрямки роботи

Статутними завданнями Інформаційного центру “Майдан Моніторинг” є:

  • сприяння реалізації та захисту конституційних прав та свобод своїх членів;
  • здійснення просвітницької діяльності, виконання програм та проектів задля сприяння становленню в Україні демократичного громадянського суспільства та правової держави;
  • сприяння налагодженню та розширенню суспільного діалогу та співробітництва у сфері реалізації та захисту конституційних прав і свобод між органами державної  влади, органами  місцевого самоврядування, громадськими організаціями, підприємствами, установами, організаціями та їхніми об’єднаннями; підтримка обміну досвідом, знаннями, спеціалістами та  інформацією у сфері реалізації та захисту конституційних прав і свобод;
  • сприяння доступу громадськості до інформації та знань у сфері реалізації та захисту конституційних прав і свобод громадян України;
  • сприяння розвитку інформаційної інфраструктури громадянського суспільства;
  • сприяння реалізації права громадян України, членів територіальних громад області, на участь у державних справах;
  • сприяння участі громадськості в освітніх, наукових, культурних програмах та діяльності з питань дотримання конституційних прав і свобод, захисту культурних та економічних прав та інтересів;
  • сприяння розвитку правової та інформаційної культури;
  • сприяння розкриттю творчого потенціалу, підвищенню соціального та  економічного статусу членів Організації, підвищення їхньої професійної кваліфікації, освітнього рівня, знань та досвіду задля реалізації мети та статутних цілей Організації;
  • створення та розвиток матеріально-технічної бази для забезпечення та реалізації мети та статутних завдань Організації.

Статут організації можна прочитати тут 

  • Звіт про діяльність протягом 2012 року.
  • Звіт про діяльність в 2013 році
  • Звіт про діяльність в 2014-2016 роках

Як вступити в нашу організацію?

  1. Взяти участь в якості волонтера в якомусь з проектів Майдану.
  2. Прочитати статут . Погодитися його дотримуватися.
  3. Познайомитися з як мінімум трьома членами організації, попросити в них рекомендацію для вступу в організацію.

Рішення про прийняття нових членів ухвалюють члени організації на Загальних Зборах.

Контакти

  • Голова правління Наталія Зубар (somewhere in transit) pani [AT] maidan.org.ua   +44 20 7097 1546
  • Старший адміністратор, голова Слобожанського осередку Віктор Гарбар (Kharkiv, Ukraine) advocat [AT] maidan.org.ua +38 050 323 3483
  • Prezes polskiego oddziału  Paweł Trzciński (Warsaw, Poland) – trzcinski72[AT]gmail.com
  • Більше контактів тут
  • Багато членів організації та основні події нашої історії перелічені тут
  • Члени організації живуть і працюють в Україні (Київ, Харків, Одеса, Львів, Бережани, Сімферополь, Кіровоград, Вінниця, Ужгород, Кременчук, Полтава, Дружківка, Сарни, Краматорськ, Сватове, Костянтинівка), Польщі, Словенії, Чехії, США та Канаді.

Наші проекти

За рахунок власних або коли є донорських коштів ГО ІЦ “Майдан Моніторинг” на постійній основі виконує такі програми:

  1. Систематизація та адаптація соціальних технологій побудови громадянського суспільства.
  2. Соціально-інженерна практика у спільнотах, що формуються навколо інтерактивних Інтернет-ресурсів.
  3. Організаційна, методична і технічна підтримка Сайту «Майдан»
  4. Українська Миротворча Школа
  5. Школа Лідерів Змін
  6. Школа Інформаційної Безпеки
  7. Школа Соціальних Посередників
  8. Моніторинг Публічних Фінансів
  9. Вільний Університет “Майдан Моніторинг”
  10. І багато чого ще  Повний список проектів тут

Про сайт «Майдан»

Сайт «Майдан» існує з 20 грудня 2000 року. Це волонтерський ресурс з більш ніж 311.000 публікаціями, проіндексованими Гуглем та більше ніж мільйоном форумних повідомлень. Ми вдячні Міжнародному фонду “Відродження” (МВФ) за підтримку проектів з відновлення та технічної реконструкції сайту.

Сайт був заснований як офіційний рупор «України без Кучми» і до травня 2014 року існував як «пульс громадянського спротиву».

В 2004 році сайт став основним джерелом новин про Помаранчеву революцію, в розпал протестів 23 листопада на сайті було оприлюднено біля 1500 новин. Сам термін «Помаранчева революція» вперше було оприлюднено в нас на форумі (дивися статтю Вікіпедії Помаранчева революція). Сайт також був основним координаційним протестів пунктом в Інтернеті. 23 листопада 2004 року сайт відвідало півмільойна унікальних айпі.

В 2005 році шляхом відкритого консенсуального обговорення десятки учасників майдану на сайті написали фундаментальний документ  Меморандум Майдану – єдиний документ публічної політики (policy paper) написаний в результаті Помаранчевої Революції. Меморандум містить перелік практичних завдань, спрямованих на подолання пост-тоталітарного стану в Україні, утвердження принципу “влада відповідальна перед народом, суспільство контролює владу”, захист, утвердження та розширення людських прав і свобод, утвердження верховенства права.

З травня 2014 року сайт “Майдан” став інформаційним ресурсом Інформаційного центру “Майдан Моніторинг” і більшість публікацій на сайті зараз повідомляють про діяльність нашої організації.

Правозахисна діяльність

Ми концентруємося на моніторингу та активному впровадженні права на доступ до інформації про діяльність влади як одному з базових прав людини.

Наш портал “Право Знати” сфокусований на інформаційних правах в Україні та в світі.

З 2011 року ми фокусуємося на моніторингу політичних свобод в Україні – свободи мирних зібрань, свободи інформації, свободи слова, свободи вираження, свободи совісті. Наша моніторингова карта тут – https://maidan.org.ua/monitor/

Моніторингова діяльність

Ми, разом з Харківською правозахисною групою, підготували доповідь “Права людини в Харківському регіоні” (2005) (грант National Endowment for Democracy та МФВ). В 2012 році ми підготували главу про свободу мирних зібрань для річного звіту “Права людини в Україні”.

Ми моніторили:

  • незаконно засекречені урядові акти (з 2005) (на внески членів організації)
  • право на доступ до інформації про діяльність влади (з 2005) (на внески членів організації та МФВ)
  • врахування громадської думки міською владою Харкова при забудові міста (2007) (грант Freedom House),
  • повноту та доступність інформації на урядових веб-сайтах (з 2010) (грант МФВ)
  • виконання органами виконавчої влади “символічних” указів Ющенка про заборону тоталітарної символіки та вшанування пам`яті жертв Голодомору та учасників визвольних змагань (з 2011) (на внески членів організації)
  • не особисте голосування народних депутатів України (з 2011) (на внески членів організації)
  • реалізацію права на мирні збори (з 2011) (на внески членів організації та МФВ)
  • порушення політичних прав в Україні (з 2012 – на внески членів організації та МФВ) – карта тут
  • порушення виборчого законодавства під час парламентських виборів 2012 (на внески членів організації та МФВ) – карта тут
  • порушення прав людини в Криму в березні 2014 року (до, під час і після “референдуму” (на внески членів організації та МФВ)
  • дотримання виборчого законодавства на виборах Президента України 2014 (на внески членів організації та МФВ)
  • дискримінацію (з 2014 – за підтримки European Commission, Microsoft) – фінальна публікація тут 

Просвітницька діяльність

З огляду на те, що наша країна пережила тоталітарне минуле і окупацію, люди в нас були позбавлені громадянської освіти, яку отримують всі громадяни цивілізованого світу. Тому, ми займаємося просвітництвом. Зокрема, поширюємо і пропагуємо наукові знання в рамках проекту «Вільний університет Майдан Моніторинг»

Школа інформаційної безпеки

З лютого 2014 року ми провели десятки тренінгів для  державних чиновників, військових, активістів, волонтерів, студентів, журналістів та блогерів, які відвідали більше 1000 осіб.  Запит та такі навчання постійно збільшується. Наша експертиза по інформаційній війні https://maidan.org.ua/infowar/

Українська миротворча школа (УМШ) – це коаліція громадських і державних організацій України та Польщі, яке  з вересня 2014 р. займається трансформацією місцевих конфліктів в найбільш проблемних регіонах, що межують з іншими державами. А саме, у Донецькій, Луганській, Херсонській та Одеській областях, а також у субрегіоні Приазов’я.

Спільними зусиллями  учасників коаліції досліджуються конфлікти ідентичностей, міжетнічні, міжрелігійні конфлікти, конфлікти бачення спільного майбутнього та спільного минулого.

В рамках УМШ здійснюються проекти, як по всій географії, так і специфічно локальні.

Протягом 2014 – 2016 років були здійснені такі проекти:

  • Школа соціальних посередників
  • Школа Лідерів Змін
  • Школа миротворчої журналістики
  • Школа інформаційної культури.
  • Миротворчий автобус: відвідини з миротворчою місією проблемних регіонів автобусом з активістами УМШ, які збирали у містах маршруту за столи переговорів місцевих активістів, волонтерів, військовослужбовців та органи влади, проводять круглі столи з проблемних питань, демонструють фільми УМШ.
  • Навчальний курс для середньої школи «Культура добросусідства».
  • Актуальні соціологічні дослідження.

Найбільшу зацікавленість серед громадських активістів,  представників місцевої влади, журналістів, соціальних працівників, науковців та освітян викликала Школа соціальних посередників. Вона дає добру підготовку тим небайдужим громадянам, які в майбутньому зможуть стати арбітрами у суперечках, матимуть змогу втрутитися у гарячу фазу конфлікту та трансформувати її в договірну.

Вибрані публікації про нашу діяльність до 2012 року

Моніторинг політичних прав

  • Припинити системні порушення права на мирні збори!
  • Шикарно, це на 75%! Саме настільки дієвим є Закон «Про доступ до публічної інформації» формально. А фактично?
  • Коротке зведення результатів проекту Майдан-Моніторинг (конституційних прав)

Моніторинг дій влади у контексті відкритого суспільства

  • Зауваження та пропозиції ГІМЦ «Всесвіт» до проекту Порядку проведення моніторингу інформаційного наповнення веб-сайтів органів виконавчої влади, розробленого Державним комітетом телебачення та радіомовлення (2010)
  • Коментар ГІМЦ «Всесвіт» до * Постанови Кабінету міністрів України від 2 вересня 2010 р. № 809. (2010)
  • Позиція ГІМЦ «Всесвіт» щодо визначення оптимального шляху нормативного врегулювання питання проведення консультацій з громадськістю та діяльності громадських рад. (2010)
  • Громадська доповідь щодо реалізації Концепції сприяння органами виконавчої влади розвитку громадянського суспільства (розпорядження Кабінету Міністрів України № 1035-р від 21.11.07) та Плану заходів з реалізації Концепції сприяння органами виконавчої влади розвитку громадянського суспільства у 2008 році (розпорядження Кабінету Міністрів України № 784-р від 28.05.08). (2008)
  • Меморандум на підтримку вдосконалення законодавства про громадські організації України

Захист, утвердження та розширення права вільно обирати та бути обраним

  • Виборчий тендер 2010: усвідомленість вибору, прозорість учасників, відповідальність переможця (2009-2010)
  • «Вибори-2010. Тендер, що не відбувся.». Прес-конференція ГІМЦ «Всесвіт» — ВГО «Альянс «Майдан». Прес-реліз. (2010)

Моніторинг права громадян на доступ до інформації про діяльність влади

  • ПРАВО НА ПРАВДУ: Що було, що є і що буде (2009)
  • Януковичу сподобалося видавати акти з грифом «для службового користування» (2010)

Моніторинг повноти та доступності інформації на урядових веб-сайтах

  • Из официальных источников… Что скрывают интернет-сайты министерств и ведомств? (2011)

Громадський контроль за владою

  • Право Знати (з 2008)
  • Влада і Соціум (з 2008)
  • Проти катуваннь (з 2009)

Публікації про діяльність в Харкові

  • Меморандум щодо створення «Центру освітньої політики Харківського регіону» (2005)
  • Річна доповідь «Права людини у Харківській області» (2005)
  • Стенограма пресс-конференції ГІМЦ «Всесвіт»: «Что строят на твоей земле? Спроси у горсовета!» (2007)
  • Стан врахування громадської думки при забудові міста Харкова (2007)
  • «Західна та східна столиці України: у пошуках української ідентичності ХХІ століття» (2008)