This version of the page http://vybory.mediasapiens.ua/?p=10443 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-12-31. The original page over time could change.
Протидіяти передвиборним маніпуляціям у ЗМІ треба законодавчим шляхом – керівник КВУ | Вибори та ЗМІ

Протидіяти передвиборним маніпуляціям у ЗМІ треба законодавчим шляхом – керівник КВУ

Новини Політтехнології — 23 жовтня 2015

Генеральний директор Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель вважає, що протидіяти незаконній передвиборній агітації в медіа варто насамперед у законодавчому полі. Про це він сказав на брифінгу 23 жовтня.

Під час цієї виборчої кампанії, за його словами, партії не соромилися порушувати виборче законодавство. Пан Кошель наголосив, що якщо на парламентських виборах появі кожної листівки або борду без вихідних даних приділяли увагу, то зараз це масові факти.

«Ми приєднаємося до Телекритики як до експертної групи і фахового видання, щоб разом працювати над змінами законодавства. На наше глибоке переконання, неподобство з маніпуляціями до виборів у ЗМІ потрібно припиняти. В першу чергу це варто робити на законодавчому рівні. Якщо ми гарно пропишемо закон, отримаємо результат. Це не просто, але можливо», – переконаний Олексій Кошель.

Особливу увагу гендиректор КВУ звернув на велику кількість спецвипусків до друкованих видань, у яких виходять заборонені законом агітаційні матеріали.

«Чому зявляються такі спецвипуски – бо довіра до газет завжди вища, ніж до звичайної листівки. Професія журналіста є авторитетною. Довіра до полічених партій за одним з досліджень становить 1%, до астрологів – 2%. Тому й партійним виданням люди мало довіряють», – наголосив він.

На думку пана Кошеля, в законодавстві треба, зокрема, змінити механізм обрахування 20% площі видань, яка виділяється на рекламу. «Вказати, що 20% – це не кілька слів, написаних про кандидата, а загалом весь матеріал і встановити жорстку заборону на використання спецвипусків газет і партійних газет як агітаційних матеріалів», – каже він.

Керівник юридичного відділу КВУ Святослав Пікуль закцентував на тому, що порушення правил передвиборної агітації у ЗМІ належить до адміністративних правопорушень. І хоча протягом останнього часу збільшився розмір санкцій за вчинення кримінального правопорушення, до якого належить зокрема підкуп виборців, то покарання за адміністративні лишилися без змін.

«Санкції за це – близько 300-500 гривень штрафу, що, як на мене, є замало для таких порушень», – вважає пан Пікуль.

Нагадаємо, на брифінгу Олексій Кошель наголосив, що партії активно вдавалися до прихованої політичної реклами в ЗМІ («джинси») та методів чорного PR.

За даними Комітету виборців України (КВУ), на виборчу кампанію на місцевих виборах 2015 року партії витратили від 1,8 млрд до 2 млрд гривень за два місяці. При цьому близько 1 млрд було витрачено на пряму політичну рекламу. За словами пана Кошеля, це крок до беззмістовності виборчої кампанії.

Нагадаємо, що ГО «Телекритика» є одним з розробників законопроекту №2474а-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження передвиборної агітації та протидії прихованій рекламі». Також його розробники – Інститут масової інформації та Незалежна асоціація телерадіомовників. Цей проект обмежує політичну агітацію виключно виборчим періодом, забороняє політичну агітацію на зовнішній рекламі, забороняє розміщувати агітацію без позначки «політична реклама» та запроваджує штрафи ЗМІ за приховану політичну рекламу.

Вибори та ЗМІ

Фото – www.dsnews.ua

виборче законодавство, ЗМІ і вибори, КВУ, місцеві вибори 2015, маніпуляції, політична агітація, політична реклама

По темі

Иване Махарадзе: В Грузии существуют вещатели со своей политической точкой зрения, но главное, что зритель знает, кто их владельцы

12 квітня, 2016

Марко Качиотто: Законы о защите персональных данных в Италии очень жесткие

21 березня, 2016

Якоб Олссон: 97 % шведов используют интернет

29 лютого, 2016

Київська міліція очікує провокацій у день виборів за участі «тітушок-журналістів»

25 жовтня, 2015

Телеканал «Київ» теж проводить телемарафон у день виборів

25 жовтня, 2015

5 канал проведе 17-годинний телемарафон у день виборів

23 жовтня, 2015

«Еспресо TV» і «Радіо Свобода» в день виборів проведуть спільний телемарафон

23 жовтня, 2015

П’ятниця – останній день політичної агітації

23 жовтня, 2015

У жовтні партії часто вдавалися до «джинси» та чорного PR – Комітет виборців України

23 жовтня, 2015

Партії витратили 1 млрд грн на пряму політичну рекламу – КВУ

23 жовтня, 2015

Поділитись

About Author

lera.lauda