This version of the page http://formula.co.ua/blog (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-12-07. The original page over time could change.
Цікавинки для допитливих, навчальні матеріали

Гра «Хто у горах?»

«Хто у горах?» від Nravo Kids — навчальна гра для наймолодших діток (1–3 рочки), яка є як для пристроїв на базі Android, так і для Apple-пристроїв.

В основі гри — імпровізована мандрівка в гори, де живуть кумедні звірята і ними заправляє дід на ймення Іван. Це все супроводжується ніжним жіночим голосом, який постійно говорить з дитиною-гравцем.

Читати далі »

Репетитор — джерело знань

У своєму прагненні досягнути більшого люди намагаються вдосконалити свої навички та вміння. Хтось відвідує різноманітні тренінги, семінари, конференції, а хтось вивчає іноземну мову, осягаючи нові горизонти незвіданого або підкріплюючи наявні знання новими. Учні підбирають репетиторів, щоб успішно здати екзаменаційні тести, а молоді люди — щоб роздобути довгоочікуваний вакантне місце на роботі своєї мрії.

Сьогодні мова піде про сайт Репетитори України, який є одним з найбільших порталів в сфері освіти для пошуку учнів та репетиторів онлайн в Україні.

Читати далі »

Українському математику присуджено «Премію Салема 2016»

Українська вчена Марина В’язовська отримала «Премію Салема 2016» – математичну премію, яку щороку присуджують молодому математику за видатні результати досліджень в сфері наукових інтересів Рафаеля Салема, насамперед у теорії рядів Фур'є. Ця премія є надзвичайно престижною, аналог Нобелівської, але для математиків. Вищою є лише премія Філдса.

Читати далі »

Побудова графіків за допомогою Wolfram Alpha

Wolfram Alpha — це не лише англомовна база знань з математики, але й свого роду мега-калькулятор. Wolfram Alpha вміє вирішувати завдання і видавати, окрім відповіді, хід рішення, а також корисну додаткову інформації по темі.

Сьогодні ми розберемо з вами, як за допомогою цього сервісу будувати графіки функцій.

Почнемо з чогось простого. Скажімо, нам потрібно побудувати графік функції \(y = \sin{x}\). Для цього заходимо на сайт wolframalpha.com і в полі пошуку вводимо:

plot sin х

В результаті ми отримаємо наступний результат:

Читати далі »

Математика в природі

Школа без комп'ютерів

Співробітники високотехнологічних компаній, які базуються в Кремнієвій долині (таких гігантів як Google, Apple, Yahoo, eBay, Hewlett-Packard), все частіше відправляють своїх дітей в школу без комп'ютерів. Називається ця школа — Waldorf of the Peninsula. Вона має дуже простий вигляд — дошки з кольоровою крейдою, книжкові полиці з енциклопедіями, дерев'яні парти з зошитами та олівцями. Для навчання в ній використовують звичні, не пов'язані з новітніми технологіями інструменти: ручки, олівці, швейні голки, іноді навіть глину тощо. І жодного комп'ютера. Їх використання заборонено в класах і не заохочується вдома.

Читати далі »

Підбірка оптичних ілюзій

Через 5–10 років сонячні батареї та електромобілі можуть стати буденністю

Європейці суттєво змінюють підходи до електроенергії. До 2025 року будь-хто зможе виробляти і зберігати енергію. Такий прогноз експертів провідного інвестиційного закладу планети UBS, активи якого перевищують 1,5 трлн. доларів.

Електроенергія продовжує «зеленіти», тобто, все більше вироблятися з відновлювальних джерел. Ця енергія в недалекому майбутньому стане дешевшою, ніж традиційна. Три фактори сприяють цьому — доступні електромобілі, прогрес в області сонячної енергетики і суттєве зниження вартості панелей.

Сонячна енергетика стала досить конкурентноздатною. Найбільшим її недоліком було непостійне енергоспоживання. Але тут в гру скоро вступлять електромобілі і акумуляторні батареї високої ємкості.

Читати далі »

Компактний термоядерний реактор від Lockheed Martin

Компанія Lockheed заявила про створення нового типу термоядерного реактора. Перший прототип комерційного пристрою обіцяють уже через 5 років, а поставити на конвеєр виробництво можна буде через 10 років.

Читати далі »

Вітряний ротор Оніпка

Ротор Олексія Оніпка (доктор технічних наук) починає працювати при швидкості вітру 0,1 метра за секунду. Тоді як звичні лопатеві вітряки починають крутитися у кращому випадку при швидкості 3 м/сек., а як правило 4-6 м/сек. Втім, при швидкості вітру понад 15 м/сек. ККД ротора Оніпка і звичного лопатевого вітряка стають однаковими. Проте, у більшості регіонів України середня швидкість коливається у межах 2-6 м/сек.

Читати далі »