Більше мільйона українців страждають від хронічної хвороби шкіри – псоріазу, з них понад 4 тисячі волинян, – таку статистику озвучують медики. 29 жовтня у світі оголошено днем боротьби із цією недугою. Лікарі намагаються зробити пацієнтів більш обізнаними, розвіяти стереотипи та заспокоїти: ця хвороба успішно лікується сучасними методиками і нею неможливо заразитись. 

Псоріаз — це хронічне спадкове захворювання шкіри. Потерпають від нього як чоловіки, так і жінки різного віку і соціального статусу.  Окрім спадкового чинника, велике значення має спосіб життя, тобто зловживання алкоголем, недотримання раціонального харчування, стресово-емоційні навантаження, недосипання.

Псоріазом неможливо заразитись, – заспокоюють дерматологи та й хвороба це не найстрашніша, однак у пацієнтів часто викликає депресію. Окрім медикаментозного лікування, нині з псоріазом борються, використовуючи сучасні  методики. Рік тому у шкірно-венерологічному диспансері з’явилась фототерапевтична панель.

Використовується спектр вузької дії ультрафіолетового опромінення, який саме впливає на поділ клітин епідермісу, те що порушено при захворюванні псоріазом, – розповідає головний лікар Леся Карпюк.

Дерматологи закликають пацієнтів лікувати хворобу на ранній стадії. Тоді її легко приборкати, і висипання на довгі роки можуть зникнути зі шкіри.

Курс лікування може коштувати тисячі гривень, кажуть пацієнти. Все частіше хворі порушують питання, аби держава хоча б частково компенсувала витрати.