ПРОМІЖНІ ПІДСУМКИ РОБОТИ ПАТ «УКР/ІН/КОМ»

13.07.2016 ухвалою колегії суддів Київського апеляційного адміністративного суду апеляційні скарги НБУ та ФГВФО на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від  по справі про визнання протиправними та скасування розпорядчих актів НБУ та ФГВФО щодо відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «УКРІНБАНК» відхилено, а судове рішення  залишено без змін. Того ж дня позачерговими загальними зборами акціонерів ПАТ «УКРІНБАНК» були прийняті рішення про перейменування ПАТ «УКРІНБАНК» в ПАТ «УКРІНКОМ», зміну його місцезнаходження, затвердження статуту тощо. Цими ж зборами було й призначено нове правління, якому акціонери висловили довіру та надали повний карт-бланш на відновлення діяльності банку. Правління очолила Ільюченко Алла Миколаївна. На тих історичних зборах Наглядовою Радою товариства пріоритетними завданнями відновлення роботи банку було визначено виконання в повному обсязі зобов’язань перед вкладниками та клієнтами, які були припинені у зв’язку із незаконними розпорядчими актами НБУ та ФГВФО.

Підводячи підсумки першого року роботи, в першу чергу звертаємо увагу на питання виплати депозитів. Адже для більшості колишніх клієнтів «УКРІНБАНКУ» відновлення діяльності установи відродило надії щодо повернення власних заощаджень.

Рік роботи компанії відзначився нелегкою боротьбою в юридичній площині із своїми боржниками. В якості прикладів хочу навести судові справи за позовами ПАТ «УКР/ІН/КОМ» до ПАТ «ОБОЛОНЬ», ТОВ «Укрполіскорм», Завод порошкової металургії, ПМКК, ТОВ «Водостічні системи», інші. Загальна сума заборгованості цих боржників дорівнює близько 650 млн. гривень. Сьогодні ці підприємства стабільно та прибутково працюють, але чомусь ігнорують законні вимоги щодо погашення заборгованості перед ПАТ «УКР/ІН/КОМ». Не зважаючи на судову тяганину, юридичний блок досить успішно працює в напрямку примусового стягнення заборгованості з боржників по кредитним угодам, укладеним з ПАТ  «УКРІНБАНК». Станом на сьогодні набули законної сили судові рішення про стягнення заборгованості з недобросовісних позичальників-клієнтів ПАТ «УКРІНБАНК» 0на загальну суму близько 84 млн. гривень.

Слід окремо зупинитися на питанні стягнення кредиторської заборгованості ПАТ «КОМПАНІЯ РОСТОК». Нагадаємо, станом на сьогодні борг компанії становить близько 350 мільйонів гривень. Власне, резонансною цю справу зробила не якась юридична колізія, а загальна сума неповернутого кредиту та демонстративне невиконання судових рішень з боку боржника. ПАТ «УКР/ІН/КОМ» неодноразово повідомляло у засобах масової інформації про протистояння із ПАТ «КОМПАНІЯ РОСТОК». В цій боротьбі було все: і втручання депутатів-«решал» Київради, і рішення Комісії по питанням розгляду скарг в сфері державної реєстрації Мінюсту, яке сприяло «РОСТКУ» в ухиленні від виконання кредитних зобов’язань та навіть побиття співробітниками «охорони» працівників ПАТ «УКР/ІН/КОМ». Незважаючи на всі перелічені «перешкоди», сьогодні уповноважені представники ПАТ «КОМПАНІЯ РОСТОК» сіли за стіл переговорів та є всі підстави стверджувати, що кредитна заборгованість, яка не обслуговується з 2009 року, буде погашатися. Зрозуміло, що таким чином ПАТ «УКР/ІН/КОМ» в найближчій перспективі отримує додаткові грошові кошти та майно для подальшого розрахунку із власними вкладниками.

На думку керівництва ПАТ «УКР/ІН/КОМ», Фонд гарантування вкладів фізичних осіб значно погіршив якість кредитного портфелю банку. Слід зазначити, що за період «керування» банком уповноваженою особою Фонду, відносно 26 юридичних осіб-позичальників розпочата процедура банкрутство. Стали відомі непоодинокі випадки домовленостей позичальників з Фондом про прощення значних сум заборгованості по кредитах лише за 30% за умови «вдячності» готівкою безпосередньо уповноваженим особам. Зрозуміло, що керівництво ПАТ «УКР/ІН/КОМ» не може допустити такі «пільги» у сплаті кредитів, адже депозити фізичним та юридичним особам компанією повертаються в повному обсязі.

Слід додати, що НБУ законодавчо не сприяє посиленню платіжної дисципліни боржників банку: численні нормативні акти, які б сприяли пожвавленню процесу повернення боргів банкам та посиленню відповідальності за їх неоплату, не реалізуються.

Зі свого боку в черговий раз звертаємося до боржників ПАТ «УКР/ІН/КОМ»: шановні боржники, давайте припинемо незрозуміле протистояння, не витрачайте ресурси на судові процеси, сплачуйте по своїх боргах. Адже неповернені борги позичальників – це невиконані зобов’язання перед вкладниками. Зі свого боку запевнюємо, що компанія відкрита до будь-якої форми співпраці із позичальниками.

Оставить комментарий Отменить ответ

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *