This version of the page http://pravda.if.ua/news-128519.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-10-21. The original page over time could change.
Правда.if.ua — Разом нас багато: гуцули спростували, що їх в Україні лише 20 тисяч

Разом нас багато: гуцули спростували, що їх в Україні лише 20 тисяч

Tweet

У столиці Гуцульщини – Верховині прокоментували інформацію щодо кількості гуцулів, яка останнім часом масово поширилася в інтернет-ЗМІ.

 

За твердженням першоджерела, гуцулами себе ідентифікували в Україні близько 20-25 тисяч. Однак, у Верховині переконані, що гуцули проживають на Верховинщині, Косівщині, Путильщині, Рахівщині, Коломийщині, Яремчанщині, Надвірнянщині, Вижниччині, де заселяють більшість населених пунктів. Їх кількість може скласти півмільйона. WestNews публікує офіційний коментар із газети “Верховинські вісті”.

 “Останнім часом в інтернеті під різними заголовками поширюються статті про те, скільки гуцулів мешкає в Українських Карпатах та посилання на останні українські переписи.

   Насправді в час незалеженості України був проведений тільки один перепис – у 2001 році. І тоді, 16 років тому, йшла мова про ідентифікацію гуцулів. Хоч у офіційних документах перепису не визначали окремі субетноси України. Але тоді, на пропозицію Всеукраїнського товариства “Гуцульщина”, деякі обліковці, які проводили перепис, на прохання опитуваних дописували до національності “гуцул”. Однак ця робота, на рівні державного перепису була необов’язкова, велася безсистемно, тому названа цифра 20-25 тисяч гуцулів не відповідає реальності. Судіть самі: у Верховинському районі проживають, в основному, гуцули-українці. Кількість його жителів становить понад 30 тисяч осіб. Виходить, що в центрі Гуцульщини вже проживає більше гуцулів, ніж ідентифікованих під час перепису..

   А ще більше гуцулів становлять жителі Яремчанщини, Косівщини, Путильщини. Значну частину поселень займають гуцули на Рахівщині, Вижниччині, Надвірнянщині, Коломийщині. У Косівському районі живе близько 90 тисяч жителів, у Коломийському, Надвірнянському, Рахівському (кожному) – понад 100 тисяч мешканців. Проста арифметика свідчить, що на теренах Гуцульщини мешкає близько 500 тисяч гуцулів-українців.

   Неправдива також інформація, що більше гуцулів живе з того боку Чорногори: в Румунії. Згідно офіційних даних у цій сусідній країні проживає понад 50 тисяч українців. Ймовірно, що значна частина їх вважає себе гуцулами. Однак і в такому випадку їх мешкає в Румунії значно менше, ніж в Україні.

   Тому, перш ніж поширювати інформацію про кількість гуцулів, варто глянути на інформаційну мапу Гуцульщини та зробити прості арифметичні дії, і стає зрозуміло, що цифри, які дублюють окремі сайти, неправдиві“, – йдеться у статті.

 


04 серпня, 15:12  Версія для друку   Відправити другу   До закладок   Лист редактору

Якщо ви помітили помилку виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.

Додати новий коментар




Останні новини з категорії Суспільство:
Прикарпатські «гундяївці» не хочуть віддавати Київському Патріархату храм у Городенківському районі
20 жовтня, 21:19
Прикарпатський капелан: Нині кожен має визначитися з ким він - своїм народом чи московською церквою
20 жовтня, 20:35
В Івано-Франківській області п’яна мати заснула на дитячому майданчику, а її дитина заходилась в істериці неподалік (відео)
20 жовтня, 20:14
В Івано-Франківську провели презентацію дитячого миротворчого руху (відео)
20 жовтня, 18:27
У Франківську зніматимуть патріотичне кіно
20 жовтня, 17:31