This version of the page http://iec-expo.com.ua/uk/agroforum-2015-ukr.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-10-01. The original page over time could change.
XII Міжнародна агропромислова виставка «АГРОФОРУМ - 2015» Київ МВЦ

Україна, 02002, Київ, Броварський проспект, 15
тел./факс: +38(044) 201-11-61

  • Звіт
    • Тематика виставки
    • Перелік учасників
    • Програма
    • Фотозвіт
    • Підсумки 2014

ЗВІТ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ПРОВЕДЕННЯ
XII МІЖНАРОДНОЇ АГРОПРОМИСЛОВОЇ ВИСТАВКИ АГРОФОРУМ - 2015

В рамках комплексного проекту, що охоплює провідні галузі економіки – агропромисловий комплекс, водну галузь, енергетику, ЖКГ, промислову та будівельну сфери пройшла Агропромислова виставка «АГРОФОРУМ – 2015».
Захід традиційно підтримується Міністерством аграрної політики та продовольства України та був включений до переліку вітчизняних та зарубіжних виставкових заходів, які буде проводити та в яких братиме участь Мінагрополітики України згідно з Наказом від 02.06.2015 року №206 «Про проведення виставково – ярмаркових заходів Мінагрополітики у 2015 році». Організатор заходу: ТОВ «Міжнародний виставковий центр».
Цього року виставка проходила з 10 по 13 листопада на території Міжнародного виставкового центру (м. Київ, Броварський пр-т, 15, ст. м. «Лівобережна»).

Агропромислова виставка «Агрофорум – 2015» стала складовою частиною масштабної експозиції, яка складалася з ХІІI Міжнародного водного форума «AQUA UKRAINE», ХIІІ Міжнародної спеціалізованої виставки «КомунТех», VІII Міжнародної спеціалізованої виставки «Енергоефективність. Відновлювана енергетика», VІ Спеціалізованої виставки «ДорТехЕкспо», V Спеціалізованої виставки «ЄвроБудЕкспо», ІІІ Спеціалізованої виставки «Екологія підприємства». Загальна площа комплексного проекту – близько 13000 кв.м. Продукція понад 350 як провідних українських, так і відомих компаній виробників з Австрії, Азербайджану, Бельгії, Великобританії, Греції, Данії, Італії, Казахстану, Китаю, Литви, Нідерландів, Німеччини, Польщі, США, Угорщини, Франції, Чехії, Швейцарії привернула увагу біля 8000 представників різних галузей економіки. Загалом в рамках ділової програми виставок цього року було проведено 15 спеціалізованих заходів.

Сучасний АПК у значній мірі залежить від невідновлюваних джерел енергії, тобто нафтопродуктів, вугілля, природного газу, торфу, матеріалів, що розщеплюються. Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» та Національний університет біоресурсів та природокористування України презентували власні дослідження та розробки у галузі раціонального природокористування, методи очищення, відновлення і підвищення родючості ґрунтів та урожайності сільськогосподарських культур, раціонального використання енергетичних ресурсів за рахунок скорочення їх втрат, удосконалення організаційно - економічних механізмів енергоспоживання, застосування енергозберігаючих технологій та техніки, поновлюваних та вторинних енергоресурсів.

У цьому ж розділі свої розробки та продукцію представили такі підприємства як: ПП «Брикетуючі технології» - відомий виробник обладнання для виготовлення паливних брикетів та гранул, ТОВ «Біообладсервіс» - підприємство, яке своїм замовникам надає послуги з проектування, виготовлення та комплектації ліній для гранулювання та брикетування всіх видів біомас, сушильних комплексів, застосовуючи енергоефективні технології для цукрових, сокових, консервних та інших переробних підприємств; ТОВ «Шульц Трейд» - виробник опалювального обладнання та широкого асортименту обладнання для харчової, хімічної, фармацевтичної та нафтогазової промисловості.

Велику зацікавленість відвідувачів викликала новітня розробка ПАТ «Харківський тракторний завод» – інноваційний електричний трактор «Едісон». Модель розроблена спільно з компанією «АвтоЕнтерпрайз» і на сьогоднішній день не має аналогів у світі. «Зелений» трактор оснащений 24-кіловатними літій-іонними батареями і електродвигуном Nissan Motors/Electric Motor потужністю 35 к.с. У парі з агрегатом працює механічна реверсивна трансмісія з 8-ма передачами переднього ходу і 6-ма заднього. Електрична машина дешевше в експлуатації приблизно на 95% свого дизельного аналога. Крім того, трактор на електротязі має підвищену на 20% продуктивність, що дозволяє агрегатувати з ним більш широкозахватні знаряддя.

На експозиції кузовної забудови вантажного транспорту для сільського господарства, садової техніки, обладнання для підйому та переміщення вантажів, запасних частин, гумотехнічних виробів, фільтрів для техніки різної направленості свою продукцію представили Hifi Filter Polska Sp. z o.o. (Польща), ТОВ «Вінтал - Плюс», ТОВ «ВПК - Сервіс», ТОВ «ДЕТ - ЮА», ПАТ «Рейл», ТзОВ «Хеммель - Україна».

Традиційно, у період завершення сільськогосподарського року зацікавленість відвідувачів викликала експозиція зерноочисного, зерносушильного, елеваторного обладнання, приладів для аналізу зерна та зернопродуктів та компаній, що займаються виготовленням безкаркасних ангарів: ТОВ «Агрілаб», ТОВ «Азовагроснаб», ТОВ «Ангарпівденьбуд», ТОВ «Макролаб ЛТД», ТОВ ТК «НЕО», ТОВ «Агрофірма «ТОРА». На виставці можна було ознайомитися з продукцією ТОВ «Аваллон» - провідного виробника захисних сіток, які широко використовуються у садівництві, виноградарстві та птахівництві. На стенді ТОВ «Інагропарт» була представлена продукція світових виробників генераторів гарячого і холодного туману WANJET (Швеція) і Longrayfog (Китай). Генератори туману застосовуються для захисту рослин, внесення рідких добрив, захисту сільгосппродуктів, боротьби з шкідниками, дезінфекції та знищення запахів. У розділі засобів для дезінфекції представила свою продукцію компанія «Вредителям.нет». Відоме українське підприємство ТОВ «Промелектро - Харків» представило продукцію власного виробництва – поверхневі електронасоси «Водолєй», подрібнювачі ІКОР-01, ІКОР-02 з переробки зерна та коренеплодів для приготування кормів для домашніх тварин у особистих підсобних та фермерських господарствах, електродвигунів АІР 71, 80, 90.

Враховуючи те, що на превеликий жаль, Україна наразі є енергозалежною країною, особливо актуальними темами є питання скорочення споживання задорогого імпортного палива і пошук власних альтернативних відновлювальних джерел енергії з одночасним вирішенням екологічних проблем та розвитком енергоощадних технологій. Підтвердженням неперервності зв’язку науки та виробництва у цій вкрай важливій для країни проблематиці, стало проведення в рамках виставки Міжнародної науково - практичної конференції «Інженерія систем природокористування», організатором якої виступили Національний університет біоресурсів і природокористування України та Науково - дослідний інститут техніки, енергетики та інформатизації АПК. Доповіді були присвячені питанням вирощуванню та переробці енергетичних деревно - чагарникових рослин, виробництва дизельного біопалива на основі сировинних залишків виробництва рослинної олії, важливості контролю якості дизельного біопалива та відпрацьованих олій на підприємствах АПК, механізації тваринництва та біотехнологічним системам, системотехніці та моніторингу стану сільськогосподарських угідь, технічним та біоенергетичним системам природокористування, екології та біотехнологіям в сільському господарстві, сучасним технологіям сільськогосподарського виробництва. Великий інтерес слухачів викликала доповідь на тему «Ефективність використання елементів точного землеробства в рослинництві» директора ТОВ «Агрілаб» Ярослава Бойка, підприємство якого є беззаперечним лідером впровадження комплексу систем точного землеробства на сучасних агропідприємствах України. Цікавими та насиченими були також доповіді представників Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» щодо тенденцій та закономірностей функціонування інноваційної моделі економічного розвитку аграрного виробництва. Завідувач відділу ринку матеріально - технічних ресурсів Олександр Захарчук розкрив тему «Ринок сільськогосподарської техніки в Україні», а його колеги Степан Навроцький та Алла Войтюк – відповідно «Страховий захист сільськогосподарських підприємств», «Фінансово - економічний механізм інноваційного розвитку технічного сервісу». Свої наукові доробки презентували й вчені - інженери університету – Геннадій Голуб, Олександр Войналович та ін.

Одним з найбільш пріоритетних завдань, що стоять перед українською державою на сьогодні, є встановлення відкритого та прозорого ринку земель сільськогосподарського призначення, підвищення ефективності використання цих земель, інформування власників та керівників малого та середнього агробізнесу щодо регулювання правових та фінансових питань оренди землі, а також шляхів вирішення проблем за рахунок зовнішнього фінансування та внутрішніх ресурсів (збільшення прибутку за допомогою бюджетування та контролінгу). Організатори та експерти ТОВ «Оттен Консалтинг» під час проведення семінару «Шляхи вирішення проблем фінансування агропідприємств» охоче ділилися щодо цих та багатьох інших питань своїм професійним, в першу чергу зорієнтованим на практику, досвідом.

Втілення принципів демократичного врядування та просування децентралізації влади передбачає активне залучення кращого міжнародного досвіду. DESPRO — це швейцарсько - український проект «Підтримка децентралізації в Україні», який фінансується Швейцарською Конфедерацією та впроваджується Швейцарським центром ресурсів та консультацій з питань розвитку. З метою сприяння ефективному місцевому розвитку в Україні Проектом було проведено круглий стіл «Питне водопостачання на селі: проблеми та перспективи розвитку». Під час обговорення були порушені найболючіші питання, пов’язані з нормативно - правовим регулюванням сфери централізованого питного водопостачання в селах і розглянуті механізми та шляхи вирішення цих проблем.

Учасники та відвідувачі виставки відзначили актуальність щорічного проведення даного заходу у період підготовки до нового сільськогосподарського року, коли відбувається підведення підсумків, визначення напрямків розвитку для всіх галузей економіки, впровадження сучасних науково - технічних досягнень, і, що особливо актуально, енергозберігаючих та екологічних технологій.

Склад відвідувачів за галузевими напрямками та сферами діяльності

Сільгосптехніка, запчастини, комплектуючі

26,0%

Рослинництво

25,7%

Тваринництво і птахівництво

16,8%

Енергозбереження

10,6%

Агрохімія

6,9%

Зберігання та переробка сільгосппродукції

6,8%

Кормовиробництво

3,8%

Ветеринарія

3,4%