This version of the page http://uaib.com.ua/aktual_kua/167818.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-09-26. The original page over time could change.
Новий закон сприятиме підвищенню ефективності діяльності інститутів спільного інвестування | УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО БІЗНЕСУ
ukr ENG
 
Головна Учасникам Асоціації
31.08.2012

Новий закон сприятиме підвищенню ефективності діяльності інститутів спільного інвестування

Аналізу проблемних питань у сфері спільного інвестування, а також впливу нової редакції Закону «Про інститути спільного інвестування» на розвиток вітчизняної індустрії інвестиційного бізнесу була присвячена прес-конференція в Українській асоціації інвестиційного бізнесу, яка відбулася 30 серпня 2012 року.

Як підкреслив Головуючий Ради УАІБ Дмитро Леонов, основною подією останнього часу на вітчизняному ринку ІСІ, яка має стимулювати його подальший розвиток, є прийняття нової редакції Закону «Про інститути спільного інвестування».

Однак нещодавно відбулася подія, яка може знівелювати весь позитив і вкрай негативно вплинути на індустрію спільного інвестування та на ринок цінних паперів України в цілому.

Зокрема, на початку серпня Державна податкова служба оприлюднила лист «Про відображення від’ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами у 2012-2015 роках». У ньому ДПСУ наполягає, що у Податковій декларації з податку на прибуток підприємства, починаючи зі звітного періоду - першого півріччя 2012 р., у платників податку з доходом за 2011 р. розміром один мільйон гривень та більше, враховується лише 25% суми від’ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами.

Такий підхід, наголосив Д.Леонов, суперечить вимогам Податкового кодексу щодо оподаткування операцій з цінними паперами та деривативами, оскільки викривлюються правила податкового обліку операцій з цінними паперами, а це   негативно вплине на розвиток інвестиційних процесів в Україні та надходження інвестицій у вітчизняну економіку. В результаті, може відбутися зменшення притоку іноземних інвестицій, погіршення платіжного балансу, збільшення тиску на національну валюту.

Подібні підходи руйнують цілісність економічної політики в державі, невід’ємною частиною якої має бути податкова політика. За умови їх реалізації на вітчизняному ринку спільного інвестування зможуть працювати хіба що проектні венчурні фонди.

Щоб убезпечити ринок від таких дій, УАІБ направила листи з проханням якнайшвидше вирішити це проблему не лише до ДПСУ, а також НКЦПФР, НБУ, Мінфіну, КМУ та Верховної Ради.

Говорячи про закон «Про інститути спільного інвестування»,  Дмитро Леонов підкреслив, що незважаючи на вказані проблеми, він дасть значний поштовх для розвитку в Україні спільного інвестування та вітчизняного фондового ринку.

Документ містить цілу низку позитивних новацій. По-перше, закон передбачає розширення видів інвестиційних фондів. Насправді класифікація ІСІ за видами активів вже існує на українському ринку, сказав Головуючий Ради УАІБ, однак, оскільки вона не була передбачена законодавством, інвестфонди не могли формувати свої портфелі лише на основі певного виду активів. Це звужувало можливості ІСІ щодо пропозиції різних інвестиційний стратегій. Нова класифікація дозволяє інвесторам легше орієнтуватися на ринку спільного інвестування. Реалізація такого підходу підвищить прозорість інвестиційних фондів та сприятиме залученню більшої кількості інвесторів.

По-друге, новий Закон чітко регламентує механізми створення та діяльності корпоративних фондів. Це є досить важливим чинником, оскільки раніше ці фонди регулювалися нормами Закону «Про акціонерні товариства», які розповсюджувалися на всі вітчизняні підприємства акціонерної форми власності, що породжувало значні колізії.

Крім цього, у законі значно посилені вимоги до прозорості та розкриття інститутами спільного інвестування інформації про свою діяльність. Всі дані інвестор зможе отримувати в оперативному режимі як на сайті регулятора, так і на сайтах інвестиційних фондів.

Дмитро Леонов зауважив, що найбільша кількість компаній з управління активами (397) в Україні була зафіксована у липні 2009 року. Наслідки кризи призвели до зменшення цього показника, однак лише на 15%. В результаті, за станом на початок липня поточного року кількість КУА дорівнювала 340 компаніям.

В той же час відбулося зростання кількості інститутів спільного інвестування в 2,5 раза. Це свідчить про те, що механізм спільного інвестування став ефективним не лише на етапі підйому ринку, але й в умовах кризового управління фінансовими інвестиціями. Він набуває все більшої популярності серед фінансового менеджменту. За станом на 1 липня 2012 р. в Україні функціонувало 1 179 ІСІ. Лідерами ринку є венчурні фонди, на частку яких припадає 92% загальних активів та кількості ІСІ.

Аналіз структури диверсифікованих публічних фондів, які працюють із великою кількістю інвесторів, свідчить, що частка фондів акцій у цьому сегменті дорівнює 5%, фондів облігацій – 1%, змішаних фондів (акцій, облігацій, грошових коштів)– 12%, решта - це інші диверсифіковані фонди.

Загальна вартість активів вітчизняних інвестфондів за станом на початок липня поточного року складала 137 млрд. грн., з них 10 млрд. грн. припадало на невенчурні ІСІ.

Що стосується відтоку коштів з ІСІ, то він розпочався з ІІІ кварталу 2011 року. Нині цей процес поки що триває, однак баланс притоку-відтоку покращується. Якщо в IV кварталі минулого року відтік становив 37 млн. грн., у І кварталі нинішнього року  – 25 млн. грн., а у ІІ кварталі – 10 млн. грн. Як передбачає Д. Леонов, вже в кінці року ресурсна база ІСІ може стабілізуватися і вказаний баланс може стати нульовим.

У загальній структурі активів всіх ІСІ частка акцій становить 44%, векселів – 30%, облігацій підприємств – 25%. При цьому в портфелях невенчурних ІСІ частка акцій дорівнює 73%, облігацій підприємств – 12%, векселів – 10%, ОВДП – 5%.

Як сподівається  Дмитро Леонов, реалізація на практиці норм нового Закону сприятиме підвищенню ефективності діяльності інститутів спільного інвестування.

За словами директора департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксани Симоненко, Комісія вітає прийняття нової редакції Закону «Про інститути спільного інвестування». Робота над розробкою цього документа, яка здійснювалася робочою групою НКЦПФР за участі представників УАІБ та учасників ринку, тривала два роки. При цьому текст документа постійно вдосконалювався.

Позитивним чинником О. Симоненко назвала те, що Закон набуває чинності з 1 січня 2014 року. Адже у регулятора є час для розробки ефективної нормативно-правової бази для його реалізації. З цією метою в Комісії буде створена робоча група з представників УАІБ та учасників ринку. Попередній аналіз свідчить про необхідність відпрацювання нових редакцій усіх існуючих положень у сфері спільного інвестування, а також розробки нових документів.

З моменту набуття чинності нового Закону компанії з управління активами матимуть ще один рік для приведення своєї діяльності у відповідність з цим документом. При цьому існуючі відкриті та інтервальні фонди також упродовж року зможуть змінити свій статус з диверсифікованого ІСІ на фонд, який працює з певним видом активів.

Як зазначив Генеральний директор УАІБ Андрій Рибальченко, основним завданням УАІБ на найближчий час стане спільна розробка з НКЦПФР нормативно-правової бази на реалізацію положень нової редакції Закону «Про інститути спільного інвестування». Належне відпрацювання цих документів має велике значення для реалізації механізмів Закону на практиці. Цю роботу необхідно здійснити швидко та ефективно. Крім того, досить оперативно потрібно вирішити проблемні питання щодо оподаткування операцій з цінними паперами, підкреслив він.

  Версія для друку
 « Попередня стаття  |  Наступна стаття »
Інвестувати легко
Біржові курси фондових бірж України
 
Основні цифри
Кількість КУА 299 на 18.09.17
Кількість ІСІ 1 201 на 18.09.17
Кількість НПФ* 59 на 18.09.17
Кількість СК* 6 на 31.07.17
Активи, млн. грн. 242 177 на 31.07.17
Активи – за даними звітів 275 КУА щодо 1151 ІСІ, 54 НПФ та 6 СК.
* З активами в управлінні КУА