This version of the page http://imi.org.ua/articles/itogi-podvedom/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-09-21. The original page over time could change.
«Ітогі подвєдьом»? – IMI

IMI

Гаряча лінія

  • UKR
  • ENG

Барометр свободи слова

Данi з початку 2017 року

Вбивства Побиття Перешкоджання Цензура Погрози

0

18

54

5

21

«Ітогі подвєдьом»?

Можна ще довго обговорювати і визнавати-не визнавати офіційні результати парламентських виборів, оголошені нарешті ЦВК (після підрахунку-перерахунку бюлетенів, написання-переписування протоколів під патронатом бійців «Беркуту»), однак принаймні один позитив цієї виборчої кампанії вже є очевидним. Суспільство подорослішало. Однією з ознак того стало вміння більшості людей відфільтровувати правду від замовної брехні у засобах масової інформації. Попри засилля політичної «джинси» в газетах, на радіо-телебаченні і навіть у повідомленнях інформаційних агенцій, найбільш набридлі людям Королевська-Третьяков-Шлапак-Борисов не здобули підтримки виборців і залишилися поза парламентом.  Це тішить, бо, можливо, ці та їм подібні політики зрозуміють безперспективність такого способу завоювання народної любові, і почнуть думати й діяти більш цивілізовано та шляхетно. Можливо. У майбутньому. Однак вже зараз є підстави говорити про неймовірно високу ціну того гіпотетичного прозріння – падіння авторитету засобів масової інформації і в цілому нівелювання їх ролі у житті суспільства та у стосунках громади і влади. На жаль, саме медіа зазнали найбільших збитків у цій виборчій кампанії.  Чимало з них, розміщуючи «джинсу» та заробляючи на цьому гроші, втратили більше –  довіру своїх колись відданих читачів-глядачів і до якісних матеріалів та в цілому до видань, каналів і ресурсів.  

Найбільш трагічною у цьому плані виглядає історія з інформагенцією УНІАН, чий менеджмент, призначений спеціально під вибори, запровадив там цензуру і освятив появу навіть у новинній стрічці замовних матеріалів. І радісно, і прикро водночас, що найбільш відповідальними за долю поважного інформаційного ресурсу виявилися не менеджери і не власники, а журналісти. Саме редактори веб-сайту УНІАН, попри ризик втратити роботу, заявили про ганебні процеси у тому ЗМІ.

Під час дискусій довкола цієї історії найчастіше доводиться чути, що найбільше винні у запровадженні цензури та засиллі «джинси» саме менеджери. Це правда, але неповна. Бо наївно було б думати, що керівників УНІАНу поміняли за 3 місяці до початку виборчої кампанії заради того, щоб вони провадили самостійну, незалежну від власника ресурсу політику.  Отож, мусимо говорити передусім про повну відповідальність акціонерів агенції за все, що там відбувається.

З одного боку, приватна форма власності на медіа-ресурс дозволяє власникові визначати зміст і форму подачі інформації. Тим більше, в Україні, де медіа залишаються переважно видом бізнесу, неспроможним заробляти гроші на інформації, а відтак призначеними для лобіювання інших бізнес-проектів власника, завоювання лояльності влади та з‘ясування стосунків з бізнесовими й політичними конкурентами. Отже, не дивно, що більшість ЗМІ, опинившись у руках жменьки дуже заможних людей, нав‘язують суспільству свої погляди на економіку, політику і навіть культуру («ТСН вражає» – найяскравіша ілюстрація «культурних» смаків власника каналу 1+1 Ігоря Коломойського). Такі медіа з часом наражаються на критику не лише експертів, а й масових споживачів їхньої продукції, і люди все більше нарікають на залежність ЗМІ від великого капіталу, на втручання рекламодавців у редакційну політику. Піддається критиці також те, як олігархічні ЗМІ переключають увагу суспільства з важливих проблем на несуттєве, дріб‘язкове та сенсаційне. Все це разом  із потоком «джинси», яка чорне називає білим, а неправду намагається видати за правду, переростає у загрозу моральності та етичним принципам суспільства. Отже, медіа-магнати мусять усвідомити специфіку бізнесу, на який покладена особлива соціальна місія – інформувати суспільство і, як наслідок,  впливати на його ставлення до подій у країні.

Якщо подивитися, зокрема, на засилля «джинси» в підконтрольних одній соціально-економічній групі (власникам великого капіталу ) ЗМІ,  виходячи з інтересів громади, то саме на власникові медіа-бізнесу лежить найбільша  відповідальність за розміщення замовних матеріалів без позначки «реклама».  Якщо розглядати таку інформацію як товар, то абсолютно очевидно, що «джинса» – це неякісний продукт, тобто, непридатний до споживання. Якщо говорити про роль ЗМІ у житті громади, то поняття соціальної відповідальності медіа бізнесу – набагато ширше, аніж вчасна виплата зарплатні та створення пристойних умов праці. Від того, ЩО люди читають і чують, залежить стан душі й розуму кожної людини і цілої країни.

Судячи з ігнорування занепокоєння не лише експертів, а й громади загрозливими для існування ЗМІ процесами, власники медіа-ресурсів ще не усвідомили, чим інформаційний бізнес відрізняється від виплавки сталі чи виробництва локшини.  Цікаво, коли дозріють?

Ольга Бурда, ІМІ

Ще Статті

Малими кроками. Як працюють журналісти на Cході України

Як українські онлайн-ЗМІ висвітлюють реформи

За півроку ІМІ зафіксував 122 випадки порушення свободи слова: підсумки моніторингу-2017

Кабачій: «Медіаграмотність корисна і для суспільної дискусії, і для демократії в Україні загалом»