This version of the page http://te.20minut.ua/news/69522 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-09-13. The original page over time could change.
Вперше на сторінках книги зібрані фото усіх відомих робіт Пінзеля - 20 хвилин Тернопіль

Вперше на сторінках книги зібрані фото усіх відомих робіт Пінзеля

Нова книга “Георг Пінзель. Скульптура. Перетворення” з'явилась на вітринах тернопільських книгарень. Це видання приурочене до року відомого скульптора.
  • RIA плюс
  • access_time
  • chat_bubble 1
  Усі відомі на сьогодні скульптури автора були зазнимковані і зібрані у цьому журналі, формат якого є доволі незвичним. В Україні є лише одна друкарська машинка, що може видрукувати таку велику за розмірами книгу. Георга Пінзеля називають найзагадковішим скульптором на наших теренах, оскільки відомостей про його життя майже немає. Невідомо ані звідки він прийшов на Галичину, ані де він завершив свій шлях. Проте незважаючи на історичні перепетії зосталась велика творча спадщина Майстра. Багато скульптур Пінзеля зосередились у львівських музеях. Їхнім дослідженням займається мистецтвознавець Борис Возницький, який переконує, що Пінзель  був знайомий з найбільшими мистецькими здобутками свого часу: творами Мікельанджело, празьких та баварських скульпторів. Власне, свої міркування щодо творчості Майстра він виклав на сторінках нової книги. А от одним із дослідників життєвих віх загадкового маестро скульптури є редактор львівського часопису “Ї”, Тарас Возняк. Останній і був ініціатором створення журналу, присвяченого творчості Пінзеля. Ми навіть, не знаємо як насправді його було звати — Іоан Георгій Пінзель або Йоган Георг Пільзе, Ян Георг Пельце або Джовані Джорджі Поцці, пише пан Возняк. Можливо він прийшов з Баварії, можливо з Сілезії, Італії чи Богемії. В будь-якому випадку сам автор міг приховувати своє ім'я. Зрештою, тут він зумів знайти підтримку серед замовників. Найвідомішим із яких був “будівничий 70-ти храмів” Микола Потоцький. Темперамент скульптора та амбіційність багатого замовника дали чудовий результат — розкішні церкви та ратуша в тернопільському містечку Бучачі, храми у Львові. Як завершився шлях Георга Пінзеля невідомо, він був забутий як митець на 200 років. І лише зараз із його творчої спадщини та крупинок біографії мистецтвознавці намагаються скласти єдину картину. Першою такою спробою стала книга “...Перетворення”. Книгу можна придбати або замовити в магазинах “Книжкова хата” та “Дім книги”. Її ціна 300 гривень. До речі, нещодавно вийшов друком і художній твір присвячений загадці скульптора. Авантюрний детектив з декількома часовими лініями написала Євгенія Кононенко. Його назва “Жертва забутого майстра”.
Популярне у Тернополі
Водій у смерті 3-річного малюка, який загинув в ДТП на Лесі Українки, не винен Допоможіть родині тернопільського правоохоронця врятувати донечок Що робити коли в домі немає гарячої води На Острозького люди йдуть по дорозі, щоб на голову не впав балкон З 1 липня скласти іспит та отримати права – за новими правилами
Новини за темою
Коментарі (1)

Ви не авторизовані

  • Anonymous

    Сумно, що це повідомлення нікого не зацікавило і нема відгуків. Хоча це ще одне свідчення інтелектуального рівня тернопільських мешканців.

Водій у смерті 3-річного малюка, який загинув в ДТП на Лесі Українки, не винен

Що робити коли в домі немає гарячої води

Чим відрізняється Тернопіль від Одеси, розповів новий керівник патрульної поліції

На кастингу шоу "Х-фактор" тернополянин заспівав пісню присвячену Устиму Голоднюку (ОНОВЛЕНО)

Допоможіть родині тернопільського правоохоронця врятувати донечок

Директор КП «Місто» за хабар в 600 доларів вже під цілодобовим домашнім арештом

Від читачів

Віра у людей, завдяки таким вчинкам, повертається. Дякую!

Відбудеться виїзд мобільного інформаційного пункту у село Озеряни

Відбудеться виїзд мобільного інформаційного пункту у місто Борщів

Бережанська школярка – у трійці Всеукраїнського конкурсу на кращий малюнок та твір на лісівничу тематику

Консультує Міністр юстиції

Є правові запитання – відвідай семінар у центрі зайнятості

Квест «Рrofi land» - на фестивалі «Борщівська вишиванка»

Відтепер ланівчанки знають як надавати першу домедичну допомогу

Хто краще дбає про майбутнє лісів?

Відбудеться виїзд мобільного інформаційного пункту у селище Залізці

Читати ще новиниarrow_drop_down
Свіжий випуск

№ 36 від 6 вересня 2017

Читати номер
Всі номери >
Правила користування сайтом

Незалежний новинний портал з оперативним висвітленням подій у Тернополі та області. Сайт новин №1 у Тернополі за розміром аудиторії. Новини створюються для Вас мультимедійною редакцією RIA та 20minut.ua. Ми висвітлюємо важливі та цікаві події, людей, життя Тернополя. Редакція запрошує читачів додавати власні новини в розділ "Від читачів". Сайт 20minut.ua входить до видавничої групи RIA Media, яка також є частиною Медіа корпорації RIA © 20minut.ua. Усі права захищені. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на 20minut.ua та супроводжувальної примітки: "Будь-яка публiкацiя, передрук чи наступне поширення матеріалів сайту у друкованих засобах масової інформації можливе винятково у разі письмового дозволу правовласника."

  • phone_in_talk (0352) 43-00-50
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook